Magyar Tudomány, 2008/09 1108. o.

Tanulmány



ÚJ HELYZETBEN

A VILÁG ÉLELMISZERELLÁTÁSA


Horn Péter


az MTA rendes tagja, egyetemi tanár,

Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar

horn . peter ke . hu


Az emberiség mintegy húszmillió éves fejlõdéstörténete során csak a „közelmúltban”, mintegy tízezer évvel ezelõtt kezdett tudatosan növényeket termeszteni, a vadbúzát háziasítva elsõként. A földmûvelés kialakulásával párhuzamosan kezdõdött egyes állatfajok háziasítása is i. e. 7–4 ezer között. Az embernek elõször a földmûvelés, majd az állattenyésztés kialakulásával sikerült kiszabadulni a természettõl való teljes függõségbõl: a korábbi nagyon hosszú idõszakot a vadászatra, halászatra és a gyûjtögetésre alapozott küzdelmes élelmiszerszerzés jellemezte. A zsákmány jelentõs része természetszerûleg magas biológiai értékû állati eredetû táplálék volt.

Az elmúlt ötven év a mezõgazdaságban nagyobb változásokat hozott, mint korábban kétezer év. Nagy eredmény, hogy a több mint kétszeresére – 2,5-rõl 6,3 milliárdra – nõtt népességbõl ma több mint hárommilliárd jobban ellátott élelmiszerrel, mint 1950-ben a jól ellátottnak számító egymilliárdé volt. 1950-ben 400 millió, a népesség 16 %-a éhezett, ma 800–850 millió, ez a Föld lakosságának „csak” mintegy 13 %-a. A fejlõdést nagy teljesítményû növény- és állatfajták, új termelési, tartósítási, feldolgozási, logisztikai és más eljárások széles köre tette lehetõvé, komplex rendszerekként hasznosítva szinte minden tudományág eredményeit.

A legutóbbi idõszakban azonban számos új jelenség tanúi vagyunk a világban, amelyek mélyrehatóan változtatják meg a mezõgazdaság és ezen belül az állati termékek elõállításának feltételeit, új alkalmazkodási kényszerhelyzetet teremtve.


A fenntarthatóság követelményei


Azok a módszerek, amelyeket az emberiség legtöbbször sikeresen alkalmazott a mezõgazdasági termelés fejlesztése érdekében a korábbi idõszakokban, nem lesznek már megfelelõek a jövõben, hangsúlyozta Richard J. Bowden már 1991-ben, és többen mások is.

A fenntartható mezõgazdaság (sustainable agriculture) meghatározására már jóval több, mint nyolcszáz definíció ismert – mindmáig úgy tûnik, egyik sem tökéletes –; tartalmukat tekintve kiterjednek az organikus agrárgazdasági módszerektõl azokig, amelyek a hozamok maximumai elérésére törekvõ rendszereket határozzák meg (Olesen et al., 2000).

Az általánosan elfogadott álláspont szerint a fenntartható rendszereknek döntõen két alapfeltételnek kell megfelelniük (Thompson – Nardone, 1999):

elegendõ helyi erõforrással rendelkezzenek (resource sufficiency)

és a mûködési biztonság (functional integrity) hosszú távon legyen fenntartható.

Az erõforrások elégségessége az állattenyésztés területén például az állati termékek elõállításához szükséges mennyiségû és minõségû takarmánytermelõ kapacitást és vízkészletet foglalja magában. A mûködõképesség biztonsága a termékelõállítás rövid és hosszabb távú gazdaságosságát, a versenyképes termelékenység fenntarthatóságát, a vertikum egészében a környezet jó minõségének megõrzését (talaj, víz, levegõ, ecosystémák, biodiverzitás) jelenti. A mûködõképesség biztonságának folyamatosan felértékelõdõ összetevõi társadalmi természetûek: magukban foglalják a szociális igazságosságot és széles körû elfogadottságot azáltal, hogy a gazdálkodóknak biztosítják a hátrányok nélküli társadalmi beilleszkedést, a méltányos jövedelmet és vagyonbiztonságot, továbbá a versenyképes jó életminõséget vidéki körülmények között is. Utóbbi komponensek a jó minõségû munkaerõ tartós biztosításának az alapvetõ feltételei már ma is, és a jövõben még inkább (Horn, 2001).

Ingrid Olesen és munkatársai (2000) átfogó és nagyhatású tanulmányukban elemezték az állattenyésztés elõtt álló kihívások széles körét és a lehetséges válaszlépéseket még az elõzõekben vázlatosan felsorolt sok tényezõn túlmenõen is. Szót sem ejtenek – sok más kiemelkedõ hatású szakmunkával egyetemben (például Cheeke, 1999, 2001) – a klímaváltozástól várható és abból következõ alkalmazkodási kényszerekrõl. Egyáltalán nem foglalkoztak számos új kihívással sem, amelyek alapvetõen érintik majd a potenciális állati termék elõállítására alkalmas takarmánybázist mennyiségi és minõségi szempontból. A következõkben a fenntartható állati termék elõállítást jelentõsen befolyásoló újabban kialakult helyzetrõl és peremfeltételekrõl lesz szó.


Új kihívások, fokozódó verseny

a takarmánybázisért


Az ezredforduló óta mélyreható változások következtek be a világ számos régiójában, amelyek alapvetõen érintik már ma is a világ élelmiszer-, ezen belül állati termék elõállítását. Az 1. táblázatban állítottam össze azokat a fõbb tényezõket, amelyek hatásával komolyan számolnunk kell, és amelyek együttesen érzékeltetik a kihívás összetett jellegét.

Széleskörû felmérések igazolják, hogy akkor, ha az egy családra esõ évi jövedelem 1500 USA-dollárnál kevesebb, az emberi táplálkozásban az állati eredetû élelmiszerek gyakorlatilag alig jutnak szerephez. Az 1500–3000 USA-dollár közötti tartományban kezdenek a családok olcsóbb húsféléket is fogyasztani, az efölötti családi jövedelmûekben már az ún. vörös húsok fogyasztásával is mind nagyobb mértékben számolni kell (Gilbert, 2007).

A húsfogyasztás szoros összefüggést mutat a GDP egy fõre esõ nagyságával. A 2. táblázat a világ összes lakosára vonatkozó összefüggéseket mutatja (Roppa, 2007 nyomán, FAO-adatok).

Az egy fõre esõ nemzeti jövedelem növekedése és a húsfogyasztás közötti szoros korreláció kb. 80–90 kg/év/fõ összes húsfogyasztási színvonalig áll fenn.

Érdekes összehasonlításokra nyílik mód, ha csupán az EU-27 országa hús- és halfogyasztásának adatait vetjük össze, kiemelve a legmagasabb és legalacsonyabb fogyasztással jellemezhetõ országokat (3. táblázat).

Figyelemreméltó, hogy míg az EU-27-en belül is a legnagyobb mennyiségû húst és halat fogyasztó és a legkevesebbet fogyasztó országok között több mint háromszoros különbségek vannak (például Spanyolország, Lettország).

Tekintettel arra, hogy a táplálkozástudomány legújabb álláspontja szerint a vaj az egyik különlegesen egészséges, sõt egészségvédõ élelmiszerünk, érdemes összehasonlítani Európa legnagyobb vaj- és sajtfogyasztású országainak adatait is, hiszen a sajtok is 40–50 %-ban tejzsírból állnak (4. táblázat).

Szembeötlõ, hogy az ún. mediterrán országok közül több akad, amelynek az összes húsfogyasztása, illetve összes tejzsír fogyasztása (vaj+sajt együtt) milyen magas. Feltûnõ viszont, hogy hazánk hal és vaj+sajt fogyasztása mennyire alacsony. Csak megjegyzem, hogy ahhoz, hogy a francia vagy német vajfogyasztást egy fõre esõen elérjük, nem is termelünk elegendõ tejet, nem beszélve a sajttermelés magas tejzsírigényérõl. Az adatok népegészségügyi szempontból is nagyon elgondolkodtatóak.

E rövid európai kitérõ talán arra jó, hogy érzékeltesse, hogy az EU-27-en belül is mekkorák az országos fogyasztásban a különbségek mennyiségi és minõségi vonatkozásban is. A világ agrárgazdaságára az EU-27 azonban nem fog szignifikáns hatást gyakorolni, és nem lesz meghatározó tényezõje az új kihívásokat jelentõ világfolyamatoknak sem.

A világ élelmiszer-ellátásában és az ebben várható új folyamatoknak döntõ eleme az, hogy elsõsorban Kína, India és a délkelet-ázsiai országok többségében (mintegy hárommilliárd fõs lakosságával) az egy fõre esõ jövedelem gyorsan nõ, evvel együtt jár a lakosság élelmiszer-fogyasztásának gyors szerkezeti átalakulása. A döntõen növényi (vegetárius jellegû) eredetû táplálékok helyett mind nagyobb arányban fogyasztanak magas biológiai értékû állati termékeket, ezeken belül is különösen gyorsan nõ a húsfogyasztás.

A világ több országában hasonló folyamatok zajlanak (például: Oroszország, Mexikó és mások), azáltal azonban, hogy ezekben az összlakosság száma jóval kisebb, a világfolyamatokra is mérsékeltebb hatást fejtenek ki, de kétségkívül erõsítik az elõre látható fõ folyamatokat.

A humán táplálkozási szerkezet súlypontjainak akár csak részleges átrendezõdése növényi élelmiszerekrõl állati eredetû élelmiszerekre azt jelenti, hogy ugrásszerûen több növényi termék kell egy-egy ember ellátásához, mert az állati eredetû termékek megtermelése négy-tízszeres mennyiségû növényi biomassza (takarmány) felhasználással jár a transzformációs veszteségek miatt az adott állati eredetû termékektõl függõen. Utóbbi vonatkozásban különösen figyelemreméltóak az 5. táblázatban összefoglalt adatok.

A legfontosabb húsféleségek fogyasztásában hatalmasak a különbségek, India lemaradása hihetetlenül nagy. Kína és Hongkong összehasonlítása különösen izgalmas, mert azáltal, hogy Hongkong lakossága 98 %-ban kínai, húsfogyasztási szokásaik jól elõrejelzik Kína várható fogyasztásának trendjeit is, ha továbbra is gyors ütemben nõ az egy fõre esõ GDP. A magas jövedelemszintû Hongkong az egy fõre esõ húsfogyasztást az USA nagyon magas színvonalához közelítette úgy, hogy azt szinte 100 %-osan importból biztosítja több mint ötmilliós lakosságának. Kínában húsz éve még csupán 20 kg volt az egy fõre esõ évi húsfogyasztás, ma eléri a hongkongiakra jellemzõ fogyasztás 43 %-át, az 50 kg-ot.

A húsfogyasztás növelése azonban jelentõs többlettakarmány-igényt jelent. Ha csupán India és Kína lakosságát vesszük figyelembe (kb. 2,4 milliárd), 1 kg év/fõ húsfogyasztás növekedés eléréséhez minimálisan 10–12 millió tonna többlettakarmány elõállítása szükséges (Horn, 2007). Annak érzékeltetésére, hogy az egy fõre esõ évi takarmánykeverék-gyártásban mekkora különbségek vannak, néhány kiemelt országot figyelembe véve mutatom be a 6. táblázatot. FAO- és világbanki adatokra hivatkozva – csupán Kínát és Indiát figyelembe véve – a következõ másfél évtizedben mintegy megötszörözõdõ takarmány világkereskedelemmel, megháromszorozódó állati termék kereskedelemmel számolnak. A takarmánytöbblet elõállításához szükséges szántóföldi területet pedig 175 millió hektárral kellene megnövelni (Farell, 2005) a mai átlagos terméshozamok mellett.

(A hazai termelés az 1980-as években azonos volt az USA mai színvonalával, a hatalmas csökkenés jól mutatja a magyar állattenyésztés történelmi összehasonlításban is páratlan visszaesését.)

A világ állattenyésztésének azonban egy új konkurens ágazattal is számolnia kell, ez a biomasszából üzemanyagot és energiahordozókat elõállítók tõkeerõs szektora. Annak érzékeltetésére, hogy a kukoricára alapozott etanolipar mekkora hatást gyakorol az USA kukoricamérlegére, állítottam össze a 7. táblázatot (Lyons, 2007 adataira alapozva).

Nemcsak az megdöbbentõ, hogy az USA benzinfogyasztásának 10 %-ának etanollal történõ kiváltásához a teljes kukoricatermés 52 %-a szükséges, hanem az is, hogy 47 millió tonna melléktermék (DDGS) keletkezik, amit vagy sikerült állati takarmányként vagy más módon hasznosítani, ami önmagában is nagy feladat, vagy káros környezetszennyezõ anyagként okoz gondot. A DDGS állati takarmányként történõ hasznosítása kérõdzõknél már ma is gyakorlat, sertésnél mintegy 10 %-ban lehetséges (Helembai et al., 2006), a baromfiak takarmányozásában folynak kísérletek (Lyons, 2007).

Az EU döntésének, illetve távlati célkitûzésének, miszerint 2010-re a felhasznált üzemanyag 5,75 %-át, 2030-ra 25 %-át célozza meg bioüzemanyaggal helyettesíteni, teljesülése drámai hatással lesz a szántóföld hasznosítás struktúrájára Európában is (8. táblázat).

A táblázatban összefoglalt adatok érzékeltetik azt a hatalmas termõföldterületet, amelyet Európában leköt majd a bioenergia termelés céljára elõállított növények megtermelése. Reálisan várható a 2010-es cél teljesítése, a 10 % körüli és feletti célok már erõsen vitatottak. Nem képzelhetõ el, hogy a kitûzött 2030-as távlati cél teljesül, mert irreális, és súlyosan veszélyeztetné Európa élelmiszerellátását, annak biztonságát is az új világhelyzetben. Ez még akkor is igaz, ha új technológiákkal, más „energianövények” szélesebb körû termesztésével történik a bioüzemanyag elõállítása.

Azáltal, hogy egyes nagyrégiókban (USA, EU) politikai döntés született arra vonatkozóan, hogy az üzemanyag-felhasználás adott százalékát etanollal vagy biodízellel akarják kiváltani, helyben termelt növényekre alapozva, a takarmány-alapanyagokért folyó versenyben új helyzet keletkezik. A politikai döntés egyúttal azt is jelenti, hogy az adott nagyrégiókban a nemzetközi kereskedelmet is drasztikusan korlátozzák, mintegy az adott régiót kivonják a globális árucsere forgalom hatásai alól, az energiafüggõség csökkentésének doktrínáját érvényesítve.

Az elõbbiekben vázolt mindössze három folyamat: az emberiség jelentõs részének állati eredetû élelmiszer iránti fokozódó igénye, a növekvõ állatállomány megnövekedett takarmányszükséglete és a bioenergiaipar belépése együttesen új versenyhelyzetet teremt az emberi fogyasztásra közvetlenül felhasználható, az állatok takarmányozását szolgáló és az energiatermelés igényelte növénytermesztési alapanyagokért. Csupán e három tényezõ alapján is állíthatjuk, hogy újra stratégiai kérdés lesz a mezõgazdaság, ahogyan ez a történelem során majdnem mindig is így volt.

Tovább fokozza a takarmányalapanyagokért folyó versengést, hogy új felvevõként megjelent a csomagolóanyag-ipar. Japán már törvényt is hozott a mûanyag alapú csomagolóanyagok kötelezõ helyettesítésérõl keményítõbõl elõállított csomagolóanyagok bevezetésére. Hasonló lépések máshol is várhatóak, a lassan kezelhetetlen nem lebomló csomagolóanyag-ipari hulladék mennyiségének drasztikus csökkentése érdekében.


Romló peremfeltételek

az élelmiszer-termelésben


Napjainkban a fejlett (például 3. táblázat) és fejlõdõ világban a lakosság magas értékû állatifehérje-ellátásában nagy szerepet játszik a hal. A jelenlegi 100 millió tonnára nõtt tengeri halfogások csökkenése várható a jövõben. Már ma is leginkább rablógazdasággal jellemezhetõ, nagyon fejlett halászati technikákkal lehet csak fenntartani a halfogás jelenlegi szintjét, a világ mintegy négymilliós hajóflottájával súlyosan károsítja a világtengerek értékes halállományát. A tengerbiológusok többsége szerint az óceánokat napjainkban mintegy 70–80 %-kal kevesebb nagytestû, vándorló életmódot folytató hal lakja, mint száz éve (Montaigne et al., 2007). Többek között az atlanti óriás laposhal, a kékúszójú tonhal, az atlanti kardhal, az atlanti hering, az ausztrál tõkehal állományai gyakorlatilag összeomlottak.

A tengeri halászat napjainkban még mintegy 200 millió embernek ad munkát. Csupán Ázsiában egymilliárd ember – táplálkozás-élettani szempontból döntõ fontosságú – állatifehérje-forrása a hal (Diamond, 2007). Amennyiben a tengeri halászat területén nem következik be alapvetõ változás, a fejlett és fejlõdõ világ halellátása a jelenlegi szinten lehetetlenné válik. Új alapokra kell helyezni a mesterséges tenyésztés és nevelés fenntartható megoldásait, létre kell hozni azokat a szigorúan védett tengerrészeket, ahol a halak zavartalanul szaporodhatnak (például Új-Zéland), és a mainál jóval szigorúbb komplex halászati rendszabályok vezetendõk be. Sajnos az édesvízi halállományok helyzete sem jobb a tengerieknél sem mennyiségi, sem minõségi vonatkozásban.

A növényi biomasszatermelés peremfeltételei is kedvezõtlenül alakulnak. Csupán a legnagyobb hatásúakat említem ezek közül:

A termõföldkészlet csökkenése a világ fejlett és fejlõdõ országaiban sokkal nagyobb mértékû, mint ahogy az általában köztudott. A gyorsan fejlõdõ ázsiai, dél-ázsiai térségben az infrastruktúra és egyéb nagyarányú fejlesztések a legértékesebb termõföld területeken létesülnek elsõsorban és szükségszerûen, hiszen a lakosság zöme itt sûrûsödik. Több károsító tényezõ összhatásaként Kínában becslések szerint a közelmúltban 50 %-kal csökkent a jó minõségûnek tartott termõföldek összterülete. A túllegeltetés Észak-Kínában a földmûvelésre és legeltetésre alkalmas területek 15 %-át elsivatagosította. A megmaradt legelõterületek fûhozama 40 %-kal csökkent az utóbbi ötven évben (Diamond, 2007). A termõföldterület mennyiségi csökkenése és minõségromlása sajnálatosan többé-kevésbé érinti a legtöbb fejlett és fejlõdõ országot. Nem kivétel ezalól hazánk sem. Nehéz jó lelkiismerettel tudomásul venni azt, hogy Magyarországon az elmúlt két évtizedben mintegy 500 000 ha mezõ- és erdõgazdaságilag hasznosítható terület veszett el, ez majdnem kétszer akkora, mint Szlovénia összes szántóföld-területe.

Az öntözött területek bõvítése számos országban fontos lenne, növelve a termésbiztonságot, a magas hozzáadott értékû növényi kultúrák szélesebb körû termesztését (például vetõmagtermelés, kertészet). Olyan országokban lehetséges ennek megvalósítása, például mint Magyarország, ahol az édesvízkészlet döntõ része átfolyik az országon, anélkül, hogy érdemi módon hasznosítanánk azt. Helyette inkább csak kárenyhítésre áldozzuk a sok pénzt és az energiát, szinte évente (árvizek, aszály). Ugyanakkor a világ számos régiójában, ahol intenzív öntözéses gazdálkodás a jellemzõ, súlyos és fokozódó gondokkal szembesülnek. Így például Kínában, ahol a mezõgazdaságilag hasznosított terület 50 %-át öntözik, ami viszonylag nagyon magas arány világviszonylatban is, de nem hagyható figyelmen kívül az, hogy ott csupán az ország alig 10 %-a alkalmas érdemi mezõgazdasági hasznosításra.

Kínában édesvízbõl a világátlag negyedrésze jut egy fõre, és az is rendkívül egyenetlen eloszlásban, délen ötször annyi, mint északon. A városok és a növénytermesztési kultúrák vízigényét kétharmad részt kutakból elégítik ki, a föld alatti vízkészletek gyorsan kimerülnek, a tengerparti részeken sós víz szivárog az édesvíz helyére (Diamond, 2007). A helyzet jelenleg oly súlyos, hogy például Pekingben a talajvízszint 1950 óta 50 m-t süllyedt. Indiában is jelentõs környezeti károsodásokat okozott az öntözés (Somlyódy, 2008). A fejlett mezõgazdasággal jellemezhetõ országok közül többen a talajvíz öntözésre történõ széleskörû felhasználása ma már súlyos mértékû talajvízszint csökkenést okoz. Ez a helyzet az USA számos szövetségi államában, és Ausztrália egyes régióiban is.


Verseny a háziállatfajok között

a hústermelésben


A korábban vázoltak alapján a jövõben a háziállat-fajoknak az a képessége, hogy mennyi takarmányból képesek egységnyi mennyiségû állati terméket elõállítani, döntõ fontosságú lesz. A tojás- és a tejtermelés (nagy teljesítményû tojótyúkokkal és tejtermelõ tehenekkel) esetében kiemelkedõen hatékony a takarmányok transzformációja nagy biológiai értékû állati termékké.

A hústermelés esetében nagyon nagyok a háziállat fajok közötti különbségek. A jelenség lényegét a 9. táblázat adatai (Verstegen – Tamminga, 2005) alapján könnyû megérteni.

A táblázat elsõ oszlopa (csupán kuriózumként az embert is beleértve) a teljes létszámot adja meg. A második számoszlop az összes biomassza tömegét mutatja, amelyet az adott állatfaj felnõtt (tenyész-) állománya és az utánpótlásukhoz szükséges (létszámegyensúly) növendékállomány képvisel, az ember esetében ez természetesen a gyermekek teljes körét is magába foglalja. A harmadik oszlop állatfajonként adja meg azt a növendékállományt (szaporulatot), amit adott évben húsárutermelésre (vágásra) lehet felhasználni. Az emberre vonatkozóan értelemszerûen az utolsó oszlop a gyermekek összes éves testtömeg-növekedését adja meg. A szarvasmarha esetében a fenntartandó szülõpopulációk össztömegéhez képest 16% a húsra értékesíthetõ hányad (borjú, hízóbika), a juh és kecske esetében ez már 28 %. A sertés tenyészállomány tömegéhez képest 1,85-ször nagyobb mennyiségû hízósertés állítható elõ, a baromfiféléknél ez a szám még kedvezõbb, mert majdnem ötször nagyobb a húsra értékesíthetõ szaporulat össztömege, mint amekkorát az egész szülõpopuláció tömege képvisel.

Egyértelmû, hogy a növénytermesztésbõl származó takarmány-alapanyagot hasznosító sertés és baromfi az elfogyasztott táplálóanyagokból sokkal nagyobb arányban képes hús elõállítására, és sokkal kevesebbet használnak fel a létszámegyensúlyban fenntartandó tenyészállomány takarmányozására. A szapora állatfajok a kiélezõdõ takarmány-alapanyagokért folyó versenyben jelentõs elõnyben lesznek. Ebben az összefüggésben a mesterséges halhústermelés különbözõ változatai a halak igen nagy szaporasága miatt jelentõs lehetõségeket rejtenek. Habár utóbbi területen a mesterséges tengeri halszaporítás és -nevelés területén nagy fordulatnak és új innovációs hullámnak kell bekövetkeznie, amely folyamatnak a kezdeteinél tartunk. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a haltakarmányokban rendkívül magas, a tengeri halfajoknál szinte kizárólagos a hal-, illetve a magas biológiai értékû állati fehérjék aránya.

Jól megalapozottak biológiailag is azok az elõrejelzések, hogy elsõsorban a baromfi- és sertéshús-termelés erõs növekedése várható, ami adott esetben jól illeszkedik a legnagyobb fogyasztásnövekedést generáló ázsiai nagytérség táplálkozási szokásaihoz is.


A szelekció fõ- és néhány fontos mellékhatása (baromfi példák)


Az állatok takarmányáért folyó versenyben még fontosabb lesz az, hogy egységnyi állati terméket mennyi takarmányból lehet elõállítani. Emellett a keletkezõ trágya mennyisége is összefügg a takarmányok hasznosításával. A baromfi árutermelés példáján keresztül szeretném érzékeltetni, hogy az állatállományok tojás- és hústermelõ képességének javítása szelekcióval világszinten és évente mekkora takarmányfelhasználás és trágyatermelés (környezetterhelés) csökkenést eredményez. A tenyésztõmunka eredményeként a tyúkok éves tojástermelése 1 %-kal, mintegy három tojással növekszik, a húsbaromfiak (pecsenyecsirke, kacsa és lúd) súlygyarapodása 2–4 %-kal javul azonos idõ alatt. A világ tojástermelését 850 milliárddal, baromfihús termelését mintegy 60 millió tonnával számolva az éves teljesítményjavulás a tojástermelésben 1,9 millió, a húsbaromfi elõállítása során 1,7 millió tonna takarmány megtakarítását eredményezi fõképp azért, mert kevesebb állattal állítható elõ ugyanaz a termékmennyiség. Döntõen a takarmánymegtakarítás révén a tojástermelésben 2,15, a hústermelésben 2,0 millió tonna, a környezetet lokálisan terhelõ trágyával keletkezik kevesebb. Mindkét tényezõ a fenntartható termelést szolgálja már ma, és még fontosabb lesz ez a jövõben. A jelenséget részletesen a 10. és 11. táblázatban mutatom be (Shalev – Pasternak, 2000).


Egyes állati termékek elõállításának

hatékonysága a vízhasznosítás szemszögébõl


A sokat emlegetett klímaváltozás – amely mindig is jellemezte a Föld egész történetét – jelen szakaszában minden valószínûség szerint régiónkban a felmelegedés irányába mutat.

A következõkben kísérletet teszek arra, hogy érzékeltessem a vízhasznosítás hatékonyságában mutatkozó mélyreható különbségeket egységnyi állati termékre vetítve a haszonállatok típusától, valamint termelési színvonalától függõen.

A következõkben tárgyalandó példák néhány olyan ágazatot ölelnek fel, amelyekk termékei széles fogyasztói igényeket nagy mennyiségben elégítenek ki; a táplálkozástudomány mai álláspontja szerint alapvetõ komponensei egy egészséges és kívánatos étrendnek, és a mértékadó elõrejelzések szerint tovább növelik részarányukat a fogyasztói piacon (OECD, USDA).

A modellszámítások során csupán az egységnyi állati termékre felhasznált ivóvíz meny-nyiséget és az egységnyi termék elõállításához szükséges takarmány mennyiségének elõállításához hasznosítandó csapadékvíz mennyiségét vettem számításba. Nem foglalkozom a termék-elõállítás folyamata során igényelt technológiai vízigénnyel (például állattartó telepek, vágóhidak, élelmiszer-feldolgozás stb.), mert e területeken értelemszerûen már ma is maximális a takarékosság, és a jövõben még inkább ez a követendõ út.

Zárt rendszerû tartásmódokban köztudott, hogy az istállók klimatizálásával, a jó hatásfokú ventillációval érdemben csökkenthetõ az állatok ivóvízigénye is, például brojlercsirkéknél 18 oC-ról 30 oC-ra emelkedõ istállóhõmérséklet 60–100%-kal növeli az ivóvízigényt. A jó klimatizálás egyúttal a fajlagos (termékegységre esõ) takarmány és ivóvíz hasznosítását is javítja minden állatfajban.

A szelekció hatékonysága. A 12. táblázatban az 10. és a 11. táblázat adatai alapján számolva összesítettem az évente megtakarítható ivóvíztömeget, és a takarmánymegtakarításból következõ víztömeget a tojástermelésben és a baromfihús elõállításban az éves szelekciós elõrehaladásból következõen globális szinten. Az összes ivóvíz-megtakarítás 7 196 000 m3, a takarmányelõállításban megtakarítható víztömeg (csapadék) 3598 millió m3 világszinten.

A számok elgondolkodtatóak, és rámutatnak a szelekció hatékonyságára a vízhasznosítás tükrében.


Különbözõ termelési színvonalú

állatpopulációk összehasonlítása a tej-

és baromfihústermelésben


Tejtermelés. Alig vitatható, hogy a hazai folyadéktej-ellátást célszerû minél nagyobb mértékben hazai termelésre alapozni a jövõben is.

Különbözõ laktációs tejtermelés esetén 4000–12 000 l/tehén hozamszint mellett az 1 liter tej elõállításához szükséges ivóvíz-szükségletet a 13. táblázat mutatja. A számítások 600 kg-os élõsúlyú „standard” tehénre vonatkoznak.

A 4000–12 000 literes éves tehenenkénti termelési színvonalszintek széles körben elterjedt alaptípusokat képviselnek mind a fajták, mind pedig az alkalmazott tartási komplex rendszereket illetõen is.

Amint az adatokból látható, az ivóvíz és az 1 l tej elõállításához szükséges takarmánytermesztés csapadékvízszükséglete az éves termelés növekedésével nem csökken lineárisan és arányosan. 4000-rõl 8000 literre növekvõ, megduplázódó tejtermelés esetén az ivóvíz-szükséglet 23,9 %-kal, a takarmánytermesztés vízszükséglete 29,85 %-kal csökken. A 4000 l-es tehenenkénti tejtermelés megháromszorozódása 34,8%-os ivóvíz és 36,5%-os takarmánytermesztési vízigény-csökkenéssel jár „csupán” együtt. Ez annyit is jelent, hogy 8000 literrõl és a már magasnak tekinthetõ 12 000 l-es hozamszintre történõ törekvés mindössze 10,9%-os, illetve 6,7%-os további vízmegtakarítást jelent. A tejtermelési szektorban a tehenek tejtermelési színvonalának üzemi, ökonómiai optimalizálásában viszonylag tágabb tere nyílik a választható stratégiáknak a vízhasznosítás hatékonyságát figyelembe véve, összefüggésben az esetleges klímaváltozással is.

A pulyka- és brojlertermelés. A pulyka és pecsenyecsirke termékek ma már szerves részét képezik számos ország és a hazai lakosság állati termékfogyasztásának, az egészséges táplálkozási étrend alig nélkülözhetõ nagy mennyiségben igényelt komponensei. Abban, hogy ez hazánkban és a fejlett világban, sõt számos fejlõdõ országban is így alakulhatott, a modern fajtáknak, hibrideknek kulcsszerep jutott. A hajdani ünnepi ételbõl mindennapi, viszonylag olcsó és egészséges táplálék lett. A mellhús a legfontosabb húsrész, egyes országokban (például USA) a mellfilé teszi ki a fogyasztás zömét akár pulykáról, akár pecsenyecsirkérõl van szó (Nixey, 2002). A mell a fõtermék.

A vízhasznosítás hatékonysága szempontjából érdemes összehasonlítani egymással a modern és a régebbi, szabadtartásban is elterjedt pulykatípusokat.

A 14. táblázatban egy modern, nagytestû pulykahibrid és egy õshonos fajta, a hazai bronzpulyka néhány jellemzõ paraméterét mutatom be (Sütõ et al., 2004; Herendy et al., 2004). Utóbbi fajtán alapult a hajdan híres és magyar exportban is jelentõs szerepet játszó pulykatenyésztés (Horn, 2003).

A 15. táblázatban a 14. táblázat adatai alapján kiszámítottam az 1 kg mellfilé elõállításához szükséges takarmány, ivóvíz és a takarmány elõállításához szükséges csapadékvíz mennyiségét mindkét típusra vonatkozóan. Ha a hagyományos, legelõn is tartott bronzpulykával kellene pulykamellet elõállítanunk, majd 2,5-szer több vízre lenne szükségünk.

A 16. táblázatban a pecsenyecsirkére jellemzõ paramétereket mutatom be 1978-as, 1998-as és a 2008-as típusra vonatkozóan. Megdöbbentõ, hogy napjainkban mintegy egyharmad annyi takarmány szükséges 1 kg mellfilé elõállításához, mint harminc évvel ezelõtt, amikor már – a különbözõ hagyományos tyúkfajtákhoz képest – nagyon nagy teljesítményû brojlerekkel rendelkeztünk.

A 16. táblázat adatai alapján a 17. táblázat mutatja a különbözõ pecsenyecsirke típusok 1 kg mellhús elõállítására felhasznált víz meny-nyiségét, a fajlagos vízhasznosításban mutatkozó hatalmas különbségeket. Tekintettel a pecsenyecsirke-termékek nagy mennyiségére, a lakosság tömeges igényére (pl. az USA 50 kg feletti egy fõre esõ fogyasztása), aligha kétséges, hogy az áttérés egy jóval extenzívebb, kisebb termelõképességû típusra mekkora többlet halmozott vízigényt támasztana azonos termékvolument feltételezve. Az adatok különösen elgondolkodtatóak, hogyha azokat egy felmelegedõ, csapadékszegényebb peremfeltétel rendszerbe helyezve értékeljük.

Különleges, ún. „niche” piacokra történõ termék-elõállításban továbbra is tág tere lesz a speciális (például õshonos, extenzívebb típusú fajták és fajok) állattenyésztési ágazatoknak, ennek köre és nagyságrendje azonban a mindenkori fizetõképes kereslet függvénye lesz. Az USA-ban ma minden további nélkül lehet vásárolni egy félvad, extenzíven nevelt pulykából – a narragansett pulykából – készített mellfilét, csak az ötször drágább, mint a „hagyományos” nagytestûbõl származó.

A kiragadott – és leegyszerûsített – modellszámítások talán rávilágítanak egy méltánytalanul elhanyagolt területre, a fajlagos vízfelhasználás számbavételére egységnyi állati termék elõállítására vonatkoztatva. A „vízértékesítés” mint értékmérõ a klímaváltozás aspektusából legalább olyan fontos lesz, mint a takarmányértékesítés, habár a kettõ nagyon szorosan korrelál abrakfogyasztó állatoknál. A jó takarmány- és vízhasznosító típusok egységnyi termékre kevesebb trágyát is termelnek. Nagyon valószínû, hogy azokban az állattenyésztési ágazatokban, amelyek termékeit jó minõségben és egyúttal nagy mennyiségben igényli a lakosság, nem fogjuk tudni nélkülözni a nagy genetikai termelési potenciállal rendelkezõ állattípusokat a klímaváltozáshoz történõ racionális alkalmazkodási folyamatokban.


Összefoglaló következtetések


Az állati termékek iránti mennyiségi és minõségi igény minden korábbi történelmi idõszakot messze meghaladó módon fog nõni a következõ évtizedekben, és ennek hátterében elsõdlegesen Kína, India és a gyorsan fejlõdõ további, mintegy 400–500 milliós lélekszámú kelet- és délkelet-ázsiai, óceániai térség játszik majd meghatározó szerepet, az összességében majd hárommilliárdnyi potenciális fogyasztójával.

A keresleti oldal jól prognosztizálható az állati eredetû élelmiszerigényt illetõen, amelyet az említett nagytérségre jellemzõ gyors gazdasági növekedés és jelentõsen emelkedõ reáljövedelem-szint generál elsõdlegesen, és csak másodlagos tényezõ a népesség növekedési rátája és abszolút mértéke.

Az állatitermék-elõállítás alapját képezõ növénytermesztés és növényi biomassza-elõállítás mellett erõs konkurensként jelenik meg az energia alapanyag-termelés, és volumenét illetõen kisebb, új igénnyel a csomagolóalapanyag-ipar. Tovább nehezíti majd a helyzetet az is, hogy a világ népességének jelentõs és értékes állati eredetû fehérjeforrását képezõ tengeri halak mennyisége a folyamatos túlhalászás miatt drámai mértékben csökken, minõségi összetétele romlik. Ugyanakkor a világ termõföld-készlete csökken mind a fejlett, mind a fejlõdõ országokban. Tetézi a gondokat, hogy a sokszor okszerûtlen és a világ sok részén kényszerû öntözés drámai módon csökkenti a talajvíz-készleteket. A klímaváltozás jellegét és mértékét illetõen az elõrejelzések összességében inkább negatív hatásokat valószínûsítenek a növénytermesztés hozamait, illetve a termelésbiztonságot illetõen. Amikor tehát a növényi biomassza-termelés produktumai iránt sokirányú és nagy volumenû új alapanyagigény jelenik meg, új versenyhelyzet alakul ki legalább három fõ felhasználói kört illetõen: közvetlen emberi táplálékforrás, állati takarmánybázis, energiaipari szektor. A verseny éles lesz, a globális és nagyregionális szabadpiaci viszonyokat állami és kisebb regionális politikai döntések erõsen torzítják majd. A különbözõ ipari melléktermékek állati takarmányként történõ felhasználása – és az alternatív takarmányforrásoké is – nagy jelentõségû alkalmazkodási kényszerpálya lesz.

A jövõ állatitermék-elõállítási stratégiáit alapvetõen két fõirány fogja meghatározni: a lakosság számára nagy mennyiségben igényelt állati eredetû élelmiszereket, ún. jó minõségû tömegtermékeket (például: tej, sertéshús, baromfihús, tojás) döntõen nagy termelõképességû fajtákkal, alapvetõen intenzív komplex termelési-technológiai feltételek mellett állítják majd elõ, ahol egységnyi termékre vetítve minimalizálható a takarmányfelhasználás és vízfelhasználás, ezáltal a vizelet- és trágyatermelés is. Ez a követelményrendszer minden, döntõen abraktakarmányokra vagy intenzív magas biológiai értékû termesztett tömegtakarmányokra alapozott állattenyésztési ágazatra vonatkozik.

A szántóföldi mûvelésre nem, vagy kevéssé alkalmas területek hasznosítása extenzívebb körülmények között tág teret ad különbözõ állattenyésztési ágazatoknak, ha a ráfordítások racionális keretek között tarthatók. Itt az alkalmazott fajták széles választéka jöhet szóba, ahol a speciális minõségnek, az adott viszonyokhoz való jó alkalmazkodóképességnek van vagy lesz döntõ szerepe.

A fejlett országokban, illetve a magas jövedelemmel rendelkezõ népesség körében a világon mindenhol megjelenik és fokozódik az igény – a gyorsan fejlõdõ országokban is – a tömegtermékektõl eltérõ minõségû állati termékek iránt. Ezek a piaci szegmensek különleges vásárlóerõvel rendelkeznek, nem árérzékenyek. Az állattenyésztõk innovativitása utóbbi területen bõven találhat kibontakozási lehetõséget. Döntõ azonban a különleges márkázott termékek elõállítása során is az, hogy adott terméknek állandó minõség mellett kellõ mennyiségben és folyamatosan szükséges a piacon jelen lennie. A nyomonkövethetõség és élelmiszerbiztonság minden állattenyésztési rendszerben alapvetõ kritérium marad, függetlenül azok nagyobb vagy kisebb felvevõpiacot megcélzó stratégiájától.

Az új kihívások tükrében az EU-nak is jelentõsen át kell alakítani agrárpolitikáját. A termelési korlátozások kompenzációjaként alkalmazott jövedelemtámogatási politika helyett csak a legújabb kutatási eredmények gyors és általános alkalmazását segítõ minõségi termelés- és támogatáspolitika lehet a versenyszféra iránytûje.

Az élelmiszerbiztonsági rendszerek is akkor mûködhetnek megbízhatóan és jól, ha az EU meghatározó mértékben támaszkodhat saját termelési háttereire, és nem kerül kényszerhelyzetbe sokszor váratlan, nagy volumenû importtranzakciók szükségessége miatt. A mezõgazdaságban tovább fokozódik a szakmai felkészültség, a professzionalizmus szerepe, a versenyképesség egyik legdöntõbb pillére.

A belátható jövõben minden elõjel szerint a mezõgazdasági termékek piacán a közelmúlt ún. kínálati piaca át fog alakulni keresleti piaccá. A növényi és állati eredetû élelmiszerek drágulni fognak. Az élelmiszer – mint ahogy a történelemben majd minden korban, így a jövõben is – újra stratégiai cikk lesz.


Kulcsszavak: élelmiszertermelés, hústermelés, fogyasztás, bio üzemanyagipar, csökkenõ erõforrások, verseny, vízhasznosítás


IRODALOM

Babinszky László (2005): In: Horn Péter: Egyes állattenyésztési ágazatok lehetséges alkalmazkodási lehetõségei a klímaváltozás függvényében. In: Csete László (szerk.): „Agro 21” füzetek. Klímaváltozások – hatások – válaszok. 42, 3–9.

Bowden, Richard J. (1991): Systems Thinking and Practice in Agriculture. Journal of Dairy Science. 74. 2362–2373. http://jds.fass.org/cgi/reprint/74/7/2362

Cheeke, Peter R. (1999): Contemporary Issues in Animal Agriculture. 2nd ed. Interstate Publ. Inc., Denville, Ill.

Cheeke, Peter R. (2001): Societal and Professional Implications of Industrialized Farming of Livestock and Poultry. International Symposium. Pannon Állattenyésztési Napok. Acta Agraria Kaposvariensis. 5, 1, 17–32.

Diamond, Jared M. (2007): Összeomlás. Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez. Tipotex, Budapest

FAO (2004): World Dairy Situation. http://www.fao.org

Farrell, David J. (2005): Matching Poultry Production with Available Feed Resources: Issues and Constrains. World’s Poultry Science Journal. 61. 299–307.

Gilbert, Roger (2007): Global Feed Production. Feed Tech. 11. 10–13.

Helembai Jenõ – Hausenblasz J. – Mézes M. (2006): Néhány szeszipari melléktermék táplálóanyagának látszólagos emészthetõsége és azok hatása a nitrogénretencióra növendék sertéseken. Állattenyésztés és takarmányozás. 55, 6, 567–575.

Herendy Veronika – Sütõ Z. – Horn P. (2004): Comparison of Turkey Strains and Feeding Management of the 1967’s and the 1999’s Regarding Growth and Slaughter Characteristics. World’s Poultry Congress and Exhibition. Istanbul. 1434. pdf (CD)

Horn Péter (2001): A globalizáció, a versenyképesség és a fenntartható fejlõdés néhány kérdése az állattenyésztésben. International Symposium. Pannon Állattenyésztési Napok. Acta Agraria Kaposvariensis. 5, 1, 43–54.

Horn Péter (2003): Haszonállatok tenyésztése. In: Glatz Ferenc (fõszerk.): Magyar Tudománytár. Növény, állat, élõhely. Vol. 3. MTA Társadalomkutató Központ–Kossuth, Budapest, 433–448.

Horn Péter (2005a): Nemzetközi tendenciák az állattenyésztésben. Biológiai alapok az állattenyésztésben. XIV. Országos Konferencia. OMMI Bp., (CD)

Horn Péter (2005b): Egyes állattenyésztési ágazatok lehetséges alkalmazkodási lehetõségei a klímaváltozás függvényében. In: Csete László (szerk.): „Agro 21” füzetek. Klímaváltozások – hatások – válaszok. 42, 3–9.

Horn Péter (2007): Intenzív és extenzív állattenyésztés a fenntartható mezõgazdaságban. Állattenyésztés és takarmányozás. 56, 5, 389–402.

Lyons, T. Pearse (2007): Ethanol, Darling of Wall Street or Scourge of the Feed Industry. World Poultry. 23, 2, 20–22. http://www.agriworld.nl/public/file/pdf/20070330-20_wp_ethanol.pdf

Montaigne, Fen – Olson, R. – Skerry, B. (2007): Haldokló tengerek. Fogyóban az óceánok nagy halai. National Geographic Magazin. 4, 61–77.

Nixey, Cliff (2002): Trends in Turkey Production. 11th European Poultry Conference, Brema, 06. 10. 2002. (CD)

Olesen, Ingrid – Groen, A. F. – Gjerde, B. (2000): Definition of Animal Breeding Goals for Sustainiable Production Systems. Journal of Animal Science. 78, 570–582.

Shalev, Baruch A. – Pasternak, H. (2000): Genetic Advances Save Feed and Reduce Pollution. World Poultry. 16, 5, 29–30.

Roppa, Luciano (2007): Protein Demand Drives Poultry Production. World Poultry. 23, 9, 27–29. http://www.worldpoultry.net/ts_wo/resources/attachments/download/true/im/false/id/37450/Protein%20demand%20drives%20poultry%20production.pdf

Somlyódy László (2008): Töprengések a vízrõl – lépéskényszerben. Magyar Tudomány. 4, 462–473.

Sütõ Zoltán – Herendy V. – Horn P. – Kustos, O. (2004): Intenzív növekedésre szelektált pulykahibrid testarányainak változása. VII. Nemzetközi Baromfitenyésztési Szimpózium, Kaposvár. Proceedings. 25–34.

Thompson, Paul B. – Nardone, Alessandro (1999): Sustainable Livestock Production: Methodical and Ethical Challenges. Livestock Production Science. 61, 111–119.

USDA (2007): Foreign Agricultural Service. Office of Global Analysis.

Verstegen, Martin V. A. – Tamminga, Seerp (2005): The Challenges in Animal Nutrition in the 21th Century. In: Proceedings. 12th International Symposium on Animal Nutrition. Kaposvár, 3–30.

Windhorst, Hans-Wilhelm (2007): Bio-Energy Production – A Threat to the Global Egg Industry? Worlds Poultry Science Journal. 63, 365–379.


Növekvõ népesség emelkedõ életszínvonal,

6 – 7,0 – 7,5 milliárd

növekvõ állati termék fogyasztás

elsõsorban Kína, India

növekvõ bioenergia-igény

etanol, olaj

bio jellegû csomagolóanyagok

keményítõ

csökkenõ tengeri halállomány

majd mindenhol

csökkenõ termõföldkészlet

majd minden országban

csökkenõ öntözõvízkészlet

szinte mindenhol

klímaváltozás

?


  1. táblázat • A növénytermesztés elõtt álló nagy kihívások 2000 – 2020 – 2030 (Horn, 2005)



Év

GDP/év/fõ/USA

Húsfogyasztás kg/év/fõ




1961

2,676

23,1

1971

3,610

27,8

1981

4,376

30,8

1991

4,992

34,4

2001

5,611

38,6

2030

7,600

45,3


2. táblázat • Az egy fõre esõ éves GDP és az évi egy fõre esõ húsfogyasztás összefüggése


Országok

Húsfogyasztás

Halfogyasztás

Összes fogyasztás



kg/év/fõ

kg/év/fõ

kg/év/fõ







Spanyolország

122

47

169




legmagasabb

Portugália

87

59

146

Dánia

112

24

136

Franciaország

98

31

129

Norvégia

67

55

122

Írország

103

18

121






Lettország

39

13

52





legalacsonyabb

Horvátország

40

12

52

Románia

59

3

62

Litvánia

53

13

66

Bulgária

70

3

73

Szlovákia

69

7

76

Magyarország

89

3

92


    3. táblázat • Európa legnagyobb és legkisebb hús- és halfogyasztású országai (forrás: FAO Food Balances, http://www.fao.org )



Ország

Vajfogyasztás

Sajtfogyasztás

Összes fogyasztás


kg/év/fõ

kg/év/fõ

kg/év/fõ





Franciaország

8,1

25,3

33,4

Németország

6,5

21,9

28,4

Olaszország

2,7

21,9

24,6

Finnország

5,9

16,6

22,5

Svédország

4,7

17,8

22,5

Magyarország

0,7

9,1

9,8


    4. táblázat • Az EU-27 legnagyobb vaj- és sajtfogyasztó országai (forrás: World Dairy Situation, http://www.fao.org , 2004)



Ország, régió

Szarvasmarha-

Sertésfogyasztás

Baromfifogyasztás

Összesen


fogyasztás kg/fõ/év

kg/fõ/év

kg/fõ/év

kg/fõ/év






Kína

6

35

9

50

India

2

1

2

5

Hongkong

16

61

39

116

USA

42

30

53

125

EU-27

16

43

20

79


5. táblázat • Néhány kiemelt ország, illetve régió egy fõre esõ húsfogyasztásának és összetételének szerkezete (forrás: USDA Foreign Agricultural Service. Office of Global Analysis, 2007)







1980

1996

2006







Világátlag*

82

105

96


USA*



810


Kanada*



600


Kína*



70


India*



10


Magyarország

800

(1985-1988)


430


6. táblázat • Az elõállított keveréktakarmányok mennyisége néhány országban (kg/fõ/év) – *T. Perase Lyons adatai (2007)





1 tonna kukorica

400 l etanol



330 kg tak. melléktermék



(DDGS - Distillers dried grains



with solubles)


Kukorica igény

140 millió tonna


Az

USA össztermelésének

52 %-a


DDGS mennyisége

47 millió tonna


7. táblázat • Az USA üzemanyagfogyasztásának 10 %-át kiváltó etanol elõállításának hatása a takarmányalapanyag-termelésre 2010-ben (T. Perase Lyons adatai, 2007)







2010

2030






Szántóterületigény (EU-27)*

5,75 % bioüzemanyag

25 % bioüzemanyag


Termõterület-szükséglet (millió ha)

15–18

65–75


Az összterület %-ában

13–15

60–70


8. táblázat • Az EU által 2010-re és 2030-ra tervezett bioüzemanyag-felhasználás és az elõállításhoz szükséges szántóterület nagysága – * 50 % import esetében a területigény megfelezõdik (Hans-Wilhelm Windhorst adatai alapján, 2007)






Létszám (milliárd)

Biomassza (millió t)

Éves termelés (millió t)





Szarvasmarha

1,41

332

52,6

Juh, kecske

1,57

36

9,9

Sertés

1,36

47

87,2

Baromfifélék

13,90

12

58,1

Összes állat

18,20

427

207,9

Ember

6,0

237

23,6


9. táblázat • A világ háziállat-állománya és az emberiség biomasszában kifejezve (Verstegen – Tamminga, 2005)





Paraméterek

Barna

Leghorn


Évi genetikai elõrehaladás




Éves tojástermelés növekedés (g)

180

160


Testtömeg csökkenés (g)

19,5

0,9


Takarmánymegtakarítás (1000 t

1200

678




1878


Trágyatermelés csökkenés (1000 t)

1380

779




2159


N terhelés csökkenés (1000 t)

30,2



P2O5 terhelés csökkenés (1000 t)

21,6



K2O terhelés csökkenés (1000 t)

13



10. táblázat • A takarmánymegtakarítás és a trágyatermelés csökkenése évente világméretekben a genetikai elõrehaladás következtében tojótyúkoknál (a világ tojástermelése 850 milliárd db) (Shalev – Pasternak, 2000)






Számításba vett termelési adatok

Brojler

Pulyka

Víziszárnyas







Világtermelés (millió tonna)

51,7

4,7

2,7


Állomány (millió db)

22 876

306

625


Évi elõrehaladás a testtömeggyarapodásban (%)

2,01

2,56

4,32


Takarmánymegtakarítás (1000 t)

1113

349

258



1720




Trágyatermelés csökkenés (1000 t)

1292

402

297



1991




N terhelés (1000 t)

-23,3

-7,2

-5,3


P2O5 terhelés csökkenés (1000 t)

-14,2

-4,4

-3,3


K2O terhelés csökkenés (1000 t)

-8,4

-2,6

-1,9


11. táblázat • A brojlercsirke, a pulyka és víziszárnyas termelésben elért éves genetikai elõrehaladás hatása a takarmánymegtakarításra és a környezetterhelés csökkenésére






Ágazat

Ivóvíz (m3)

Takarmányelõállítás vízfelhasználása (m3)


Tojástermelés

3 756 000

1 878 000 000


Baromfihús-termelés

3 440 000

1 720 000 000


Összesen:

7 196 000

3 598 000 000


12. táblázat • A baromfihús- és tojástermelésben évente megtakarítható víz az egyévi genetikai elõrehaladás következtében globális szinten (B. Shalev és A. Pasternak [2000] paramétereivel számolva 2:1 arányú ivóvíz/takarmány arány, és 1000 l csapadékvíz/takarmány alapanyag kg [gabona, kukorica] transzformációval számolva [5 t szemtermés/ha és évi 500 mm csapadék])




Tejtermelés (liter/tehén)

Vízszükséglet 1 liter tej elõállításához






Éves

Napi átlagos

Ivóvíz (l)

Napi takarmányban

Az elfogyasztott

tejtermelés (l)

tejtermelés (l)


felvett víz (l)

takarmány





megtermelésének





csapadékvíz-szükséglete

4000

13

4,6

1,63

1034

8000

26

3,5

0,76

726

12000

40

3,0

0,55

607


13. táblázat • A tejtermelés vízszükséglete a tehenenkénti tejtermelés színvonalától függõen egy liter tejre számítva (Babinszky László adatai, 2005; részletszámítások: Oklahoma Extension Service USA (2005) ajánlásai figyelembe vételével)







Típus

Élõtömeg 20 hetes

Takarmányértékesítés

Mellfilé tömege



korban (kg)

kg. tak/élõtömeg kg

(kg)







Modern pulykahibrid

18,2

2,9

5,09


Bronzpulyka

6,4

3,3

0,83


14. táblázat • Nagytestû (2004-es típus) pulykák és õshonos hazai bronzpulykák teljesítményében mutatkozó különbségek a mellhús-elõállítás esetében (bakok)






1 kg mellfilé elõállításához szükséges

Típus

Takarmány (kg)

Ivóvíz (l)1

Takarmányelõállítás vízigénye (l)2





Modern pulykahibrid

10,5

21,0

10 500

Bronzpulyka

25,3

50,6

25 300


15. táblázat • Egy kg mellfilé elõállításának takarmány- és vízszükséglete különbözõ típusú pulykák esetében (bakok) – 1 2:1-es ivóvíz:takarmány arány, 5 t/ha kalászos gabona, kukorica) termés – 2 500 mm évi csapadékmennyiséggel számolva





Év

Élõtömeg 42 napra (kg)

Takarmányértékesítés Tak. kg/élõtömeg kg

2 kg-os élõtömegnél

Vágási életkor (nap)

Mellhús (g)

Takarmány kg/ mellhús kg

1978

1,0

2,5

63

250

20

1998

2,4

1,7

37

320

11

2008

3,0

1,4

32

400

7


16. táblázat • A brojlerek (pecsenyecsirkék) teljesítményváltozása 1978–2008 között





1 kg mellhús elõállításának vízigénye (l)


Brojler típusa

Ivóvízigény

Takarmányelõállítás igénye






1978-as

40

20 000


1998-as

22

11 000


2008-as

14

7000


17. táblázat • Egy kilogramm brojler mellhús elõállításának vízigénye a teljesítmény-változástól függõen (2:1-es ivóvíz:takarmány arány, 5 t/ha (kalászos gabona, kukorica) termés, 500 mm/ha évi csapadékmennyiség, 18oC istállóhõmérséklet a véghizlalás alatt)




<-- Vissza a 2008/09 szám tartalomjegyzékére


<-- Vissza a Magyar Tudomány honlapra


[Információk] [Tartalom] [Akaprint Kft.]