A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM


 ÉSZREVÉTELEK CZELNAI RUDOLF AKADÉMIKUSNAK

    A MAGYAR TUDOMÁNY ÜKNNEPÉN ELHANGZOTT,

    A LEVEGŐ, VAGYIS A FÖLD LÉGKÖRE CÍMŰ ELŐADÁSÁHOZ

X

Reményi Károly

az MTA rendes tagja emeni1(kukac)freemail.hu

 

Külföldön voltam és sajnos nem tudtam személyesen részt venni a Magyar Tudomány Ünnepének igen gazdag rendezvénysorozatán. Hála az internetnek, számos előadást az előadók képével és hangjával élvezhetünk. A jelenlegi egyik fontos kutatási témámat érintő két előadáshoz kívánok észrevételeket tenni. A téma: a légkör felmelegedésében érintett szén-dioxid szerepe.

Major György akadémikus előadásában közvetlenül is utalt a Magyar Tudományban Gróf Gyulával írt cikkünkre. A szén-dioxid hatásával kapcsolatos számításainkat korrektnek értékelte, de közelítéseinknél további elemzéseket látna szükségesnek. Észrevételeivel egyet lehet érteni, jogosak, de súlyukat tekintve megítélésünk különbözik.

Czelnai Rudolf akadémikus igen széles sávot átölelő előadása átfogó ismertetést nyújtott a légkörrel és a klímával kapcsolatos tématerületről. Jómagam nem vagyok klímaszakértő, nem is merek olyan kijelentést tenni, mint Czelnai akadémikus, hogy „Ma már meg tudjuk mondani, hogy az emberi magatartástól függően (vagyis attól függően, hogy mennyi üvegházhatású gázt bocsátunk ki a légkörbe a következő évtizedek során) milyen fokú melegedés várható 20, 50, 100 év múlva.”

 

 

Csupán egy paraméterhez (nevezetten a CO2-hoz), a gyakorlat szerint alkalmazott szoros kötés erősségét, horribile dictu korrelációját vitatom. Erre alapozott politikai, technikai, gazdasági intézkedések indokolatlan, túlzott terheket jelentenek a társadalom számára.

Egy súlyos megjegyzésre kell, hogy reagáljak. Czelnai akadémikus mondja és írja: „Megjegyzem, hogy az előre jelzett melegedés mértékének két és fél fokos bizonytalanságát nem a klímamodellek meteorológiai része okozza, hanem az, hogy nem tudjuk, milyen CO2-szcenárióval számolhatunk. A bizonytalanság fő forrása ezek szerint az emberi magatartás kiszámítathatatlansága.”

Ez sajnos súlyos félreértés. Bemutatom nyolc híres kutatóintézet prognózisát (forrás IPCC) azonos SRES A2 szcenárióra (SRES – Special Report on Emission Scenarios). A jósolt értékek között változatlan szcenárió esetén is van kb. 2,6 0C különbség, mint az 1. ábrán látható. A különböző programok szórása különböző szcenárióknál 1,1 – 7,1 0C értékek közé esik. Végül tájékoztatásul bemutatom a különböző szcenárióknál javasolt kibocsátási értékeket.
 



Kulcsszavak: légkör felmelegedése, szén-dioxid


 


1. ábra • Globális felmelegedési prognózisok – CCSR/NIES – Center for Climate System Reseach/ National Institute for Environmental Studies (University of Tokyo); CCCMA – Canadien Centre for Climate Modelling and Analysis; CSIRO – Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, Australia; Hadley Centre – Hadley Centre for Climate Prediction and Research (Met Office, UK); GFDL – Geophysical Fluid Dynamics Laboratory, USA; MPIM – Max Planck Institute for Meteorology, Germany; NCAR PCM – National Center for Athmospheric Research, USA; NCAR CSM – National Center for Athmospheric Research Climate Simulation Model, USA

 


 

 

 

2. ábra