Az elmúlt év novemberében, a Tudomány Ünnepe
alkalmából a Kémiai Tudományok Osztálya a hagyományoknak megfelelően
tudományos ülésszakot szervezett. A program összeállítói sokáig
fontolgatták, hogy ennek tematikáját hogyan lehetne összekapcsolni az
ünnep alapgondolatával, melyet a rendezők a négy klasszikus elem köré
csoportosítottak, kiegészítve azt egy ötödikkel, mely magával az
elemek által körülvett emberrel foglalkozott. Felmerült az a gondolat,
hogy talán a kémiát is teljes terjedelmében, az atomszerkezettől
egészen a szupramolekulákig kellene bemutatni, melyben mind a négy
elem, s csúcsán az ötödik, az ember is találkozik. Végül az ülésszak
szervezői, Hollósi Miklós és Perczel András professzorok javaslatára a
tematikát leszűkítettük, s az előadások kiválasztására más
perspektívát választottunk. Így született meg az a gondolat, hogy
tekintsük át a kémiai folyamatok térben és időben jellemezhető
tulajdonságait.
A kémia azonban – nyilván más tudomány-ágakhoz
hasonlóan – széles tudományterületet fog át, melyről egy félnapos
ülésszak csak szemelvényeket emelhet ki. S noha ügyeltünk arra, hogy
ez a válogatás minél reprezentatívabb legyen, elkerülhetetlen volt,
hogy a szervezők – kicsit talán szakmai elfogultságtól indíttatva – a
megérdemeltnél nagyobb súlyt helyezzenek a fehérjekémiára, bár
kétségtelen, hogy a címben jelzett tulajdonságok e területen
hangsúlyozottan jelennek meg.
Az előadások írásba való átültetésekor két alapvető
nehézséggel szembesültünk, mindkettő a térbeliség és az időskálák
szemléltetésével kapcsolatos. Az előadást könnyen követhetővé tevő
színes ábrák és animációk (mozgó molekulák!) eltűntek, helyettük
minden lehangoló szürkévé változott, és minden megmerevedett. A
szerzők lelki szemei előtt persze megmaradt a valóságot jobban
megközelítő ábrázolás, az olvasónak ezt azonban képzelőtehetségével
kell pótolnia.
A másik gond az volt, hogy a jelenségek és
törvényszerűségek szabatos leírása bizony számtalan kémiai fogalom, s
nem utolsósorban a kémiai szakszavak használatát igényli, ezek
ismeretének hiányát a szövegben valahogy pótolni kellett. Persze tudom
én, hogy egy szociológiai vagy jogi tanulmányt a természettudós sem
olvas könnyedén, de azok legalább magyarul vannak. Mindenesetre kértük
a szerzőket, hogy ahol csak tudják és ahol szükségesnek vélik, adjanak
rövid zárójeles értelmezést a használt szakkifejezésekről,
|
|
még ha az egy kicsit meg is zavarja a folyamatos
tárgyalásmódot. Hát, ez hol sikerült, hol nem, a jószándék
mindenesetre megvolt bennünk.
Az előadó ülés kilenc témát érintett. Perczel
András bevezetőnek szánt dolgozata megkísérli óvatosan kalauzolni az
olvasót abban a világban, ahol a szerves molekuláknak a különböző
dimenziókban tanúsított, különlegesnek látszó, de mégis
megmagyarázható, természetes viselkedése válik megismerhetővé. Czugler
Mátyás egy kristályszerkezetbe kényszerített, s így térben
kimerevített molekulákból álló világot mutat be. Martinek Tamás azt
vizsgálja, hogy mennyire szükségszerű az aszimmetrikus egységekből
álló természetes makromolekulák felépítésénél a komponensek azonos
kiralitása. Somsák László arra mutat rá, hogy a természetes
makromolekulák, a fehérjék, szénhidrátok és nukleinsavak közül a
legnagyobb variációs lehetőséget, s ezzel a legnagyobb
információkapacitást a szénhidrátok biztosítják. Huszthy Péter és Tóth
Tünde előadása talán az első is lehetett volna a sorban, hiszen itt
találkozunk először részleteiben az enantiomeria fogalmával, a királis
molekulák felismerésével, s az aszimmetriához kötődő biológiai
hatások, s így a kiralitás jelentőségével az élő szervezetben. Gáspári
Zoltán bemutatja, hogy a ma használatos modern technikák segítségével
hogyan lehet igazolni, hogy a fehérjék élettelennek látszó
makromolekulája önmagában vagy molekuláris partnereivel
kölcsönhatásban milyen dinamikus tulajdonságokkal rendelkezik. Tompa
Péter a szerkezet és a biológiai funkció összefüggésének értelmezése
kapcsán azzal lep meg bennünket, hogy nemcsak egy jól körülírt
szerkezet vezet meghatározott biológiai hatáshoz, de egy rendezetlen
struktúra is kiválthat ilyen tulajdonságokat. Orbán Miklós olyan
kémiai rendszerekkel foglalkozik, melyeknél adott körülmények közt a
térben és időben lejátszódó reakciók makroszkóposan is megfigyelhető
periodikus jelenségeket mutatnak. Az utolsó írás, Turányi Tamás
dolgozata pedig felüdülést jelenthet azoknak az olvasóknak, akiknek
feje már zúg a sok újszerű fogalomtól és kémiai látásmódtól, hiszen
könnyen követhető példán mutatja be e tudományterület elméleti
eredményeinek gyakorlati hasznosíthatóságát.
Kis monográfiánkat szívesen írtuk, s a jó szándékú olvasó megértő
figyelmébe ajánljuk.
|
|