A teljes növénytermelésen belül a
1,5% öntözésre berendezett terület felén szántóföldi növények
találhatók. Itt az intenzív és a nem intenzív növények
kétharmad–egyharmad arányban szerepelnek. Értékük a teljes öntözött
terület termésének 10–15%-át teszi ki. Értelemszerűen, a terület másik
felén lévő kertészeti növények nyújtják az öntözött terület termelési
értékének 85–90%-át.
A kertészeti öntözésben a
szabadföldi növények az érték közel felét jelentik. Annak nagyobb
részét azonban az össz mezőgazdasági terület alig egy ezrelékén, a 8
ezer hektáron lévő üveggel vagy fóliával fedett területről kapjuk,
ahol hajtatott zöldség- és dísznövénytermesztés található.
Más összefüggésben: a teljes
mezőgazdasági növénytermelés értékének 25%-ából, 200 milliárd Ft-ból
100 milliárdot az öntözés befolyásol, a másik 100 milliárdot pedig a 8
ezer hektár fedett terület adja. A termesztés-ökológiai lábnyom
keretében tehát a következőkben ennek a ma 100–120 ezer hektár
öntözhető területnek a kialakulását, termelésének jelentőségét,
jellemzését, az ott folyó termelés fejlesztését és a ma még nem
öntözött terület lehetőségeit, sorsát érintem.
Az öntözött
technológiák
és a (termesztés) ökológiai lábnyom
A termesztés-ökológiai lábnyom adott időben és helyen a termesztési
folyamat egészének eredményét jelenti. Kialakulásának, kialakításának
jellemzésére első közelítésként tekintsük át a kérdést az öntözött
termesztési mód oldaláról. Hogyan és milyen hatásokra alakult ki ez a
20. század második felében, majd hol és miért rekedt meg a
rendszerváltás idején, és ma honnan és hová lehet tovább indulnunk
(5. ábra).
Ebben az időszakban a fejlődést két
többszörösen összetett görbe jellemzi. Az egyik a kb. félmillió
hektáros csúcsot mutató öntözésre berendezett, a másik ezen belül a
számos tényező hatására kialakult ténylegesen öntözött terület. Utóbbi
felső határa 300 ezer, az alsó pedig 100 ezer hektár körül mozgott.
Mélyebben vizsgálva az összetevőket, azok egyrészt az időjárás
alakulásától, másrészt az öntözött terület növényi szerkezetétől
függnek.
Amint az ábra mutatja, az öntözés
átlag tízévenként annak céljától, módjától és a benne felhasznált
anyagtól, technikától függően gyökeresen megváltozott. Mindezt döntően
befolyásolták az időszak társadalmi-gazdasági viszonyai, benne az
ember szerepe, hogy az adott munkára milyen feltételek mellett
vállalkozott, mennyiért volt hajlandó elvégezni.
Egy másik tényezőcsoport a
termesztett növények, azok értéke és társadalmi elismertsége. Ahol
ezek nem érték el a termeszthetőség gazdaságossági határát, hogyan
támogatta azt a társadalom.
A harmadik a víz szerepe, annak
értéke, szállításának költsége a felhasználás, az öntözés helyéig.
Adott időszakra vonatkozóan a problémakör összetettsége miatt az
általam fő hatásnak ítélt 1. és 2. helyen ⊕, , a 3., 4., 5. helyen
pedig • jelzést alkalmaztam. Növényenként mindez természetesen más-más
eredményt jelentett. Növénycsoportonként például a fejlődés fő
időszakában – 1960 és 1980 között – a szabadföldi zöldségtermesztés
területe sok év átlagában mintegy 20, a szántóföldi növényeké 80%-kal
ingadozott. A területegységenként nagyobb értékű, öntözésigényesebb
zöldségnövények tehát többször igényelték, illetve tették lehetővé a
kiegészítő vízellátást, az öntözést, mint a szántóföldiek.
A termesztéstechnológiák szerkesztésének folyamata
Az eddigiek jobb megértéséhez tekintsük át, mit is értünk öntözés
alatt. Röviden megfogalmazva ez olyan agrotechnikai eljárás – mai
kifejezéssel résztechnológia –, amellyel a növény természetes
vízellátottságát adott időjárás mellett a termelési célnak megfelelően
kiegészítjük. Ezzel új, öntözött technológia alakul ki, amely
megkívánja a termelés többi elemének az új vízellátottsági szinthez
való igazítását. Innen kezdve tehát valamennyi környezeti hatás ebben
az új helyzetben érvényesül, például a sok
összetevőjű aszály is ennek megfelelően fejti ki hatását.
Ha nem öntözünk, a technológiát a
várható időjárás sokéves átlaga szerint tervezzük, és benne a
szélsőséges környezeti hatásokat más agrotechnikai eljárással – talaj-
és növényápolással stb. – igyekszünk ellensúlyozni.
Az öntözött technológia
szerkesztése – az öntözési igény megállapítása – az időjárás, benne
főként a csapadékviszonyok, vele a légnedvesség, a sugárzás, a
hőmérséklet, a légmozgás stb. elemzésével indul
(6. ábra).
A másik tényezőcsoport a talaj
tulajdonságai: főként annak vízgazdálkodása, víztartóképessége, sok
helyen a talajvíz szintje és mindezek változása. Az öntözés
vízforrásait is itt szerepeltethetjük.
A harmadik tényezőcsoport az
öntözés módja és technikája. Ez teszi lehetővé, hogy térben, időben,
mennyiségében és minőségében a gazdaságosság határáig simuljunk a
növény vízigényéhez.
Az előzőekre is épül az öntözés
szervezése és gazdaságossága, amelyet ágazati, vállalati és
nemzetgazdasági szinten vizsgálhatunk. Valamennyi hatás központjában a
növény, annak termelése, termesztés-ökológiája áll, amelyet a
termelési célnak megfelelően kívánunk szabályozni. Ennek rendeljük alá
a tenyészterületet, a szaporításmódot, a tápanyagellátást, a
növényvédelmet stb. A technológia és benne a résztechnológiák végső
célja a termés, annak tömege, minősége, ingadozásának csökkentése,
éréskezdete, érésdinamikája, szóval mindaz, ami végső soron a termés
értékét befolyásolja, amire az öntözéssel hatni kívánunk.
Újabban egyre inkább érték- és
eredményalakító tényezőként számolhatunk azzal a termőhelyet és annak
környezetét befolyásoló, összefoglalóan jóléti hatással, amelyet a
termelés szolgáltatásaként támogatás címén ismer el a társadalom.
Végül az egész folyamatrendszer legfontosabb megélője, megítélője és
befolyásolója az ember, annak érdekeltsége, úgy mint a föld
tulajdonosa, használója, a termelés irányítója, szellemi és fizikai
végrehajtója, más oldalról a termelés
eredményeinek felhasználója. Az ember, aki idővel maga is változik,
akivel és akiért ez az egész folyamat létezik.
A növénytermelés – a termesztés-
ökológia – szemlélete
Befejezésül hadd térjek vissza a növénytermelés – sőt talán az egész
agrártermelés és agrárvertikum – szemléletéhez Vida professzor több
korábbi munkájára, amelyekben a biológiai szerveződési szintek
kutatásának kontrasztos különbözőségét mutatta be az egyed alatti és
az egyed feletti tartományokban
(7. ábra).
Az egyed alatti, „felülnézetből”
kutatott területek ismeretekké kristályosodott eredményei az azokra is
épülő klasszikus élet- (agrár) tudományok számára elengedhetetlenek.
Az „alulnézetből” kutatott problémát azonban a termelést, annak
törvényszerűségeit, majd fejlesztését – tudományterületük jellegéből
adódóan – a mindig változó helyzetekben és feltételek között csak
változó valószínűséggel, nagy bizonytalansággal határozhatjuk meg. A
termelési folyamat tudományos közelítésénél, majd a tervezés,
szerkesztés, fejlesztés folyamán így kell közelítenünk, így tudjuk,
néha csak kellő intuícióval, megérteni, megbecsülni a hatások eredőjét
(Korach, 1972). Ahogy ezt Balogh János professzor „a rész és az egész”
egységes szemléletéből kiindulva a mezőgazdaság vonatkozásában egy
előadásában erre is utalva megfogalmazta: „Akármilyen részletről
beszélek egy agrárszakemberrel, ő közben mindig az egészet tartja szem
előtt”. Az agrártermelésben, hozzá az agrárkutatásban, végül az
agrároktatásban ezzel a szemlélettel kell dolgoznunk (Cselőtei, 2001).
Gondolatok az összefoglalás-
következtetések helyett
1. A mezőgazdaságban két gazda van. Az egyik: a hívőknek az Isten (a
másként hívőknek a természet); a másik az ember.
2. A természethez közeli külterjes termelésben inkább a növény
tűrőképességére, a belterjes termelésben és a növénynemesítésben a
teljesítőképességére való törekvés az indokolt.
3. Az öntözést nem az aszály ellen, hanem a termelés adott szintjén a
hatékonyabb vízfelhasználás miatt a termés érdekében alkalmazzuk. Az
aszály mint soktényezős természeti jelenség részhatásai öntözött
körülmények között az így kialakuló vízellátási helyzetben
érvényesülnek.
4. A termesztéstechnológia, azon belül a termelési célnak megfelelő
kerettechnológiák, és adott üzemekben azok változatai más-más
megvaló-sítási, megvalósulási lehetőséget nyújtanak. Mindegyik a
termelési körülményektől függően az eltérő külső (természeti,
társadalmi-gazdasági) hatások között érvényesíthető, érvényesül.
Kulcsszavak: szekunder kutatás, őselemek – természeti erőforrások,
ökológiai lábnyom – termesztésökológiai lábnyom, növényi asszimilátum
– biomassza, vízlábnyom, vízkészlet – vízfelhasználás,
termesztéstechnológia
IRODALOM
Balázs Sándor – Cselőtei
L. – Papp J. – Z. Kiss L. (2005): A kertészeti ágazatok szerepe a
vidékmegtartásban. Kertgazdaság. 37, 2, 73–77.
Cselőtei László (1965): Az
öntözési rendszer kidolgozásának néhány tényezője a kertészeti
növényeknél. Agrártud. Egyetem Karának Közleményei. 155–167.
Cselőtei László (1971): Az
öntözés fejlesztésének alapjai a zöldségtermesztésben. Agrártudományi
Közlemények. 30, 53–66.
Cselőtei László (1978): Új
irányok és feladatok a növények vízellátásában. Agrártudományi
Közlemények. 37, 45–67.
Cselőtei László (1982): Az
öntözés fejlődése és fejlesztése a zöldségtermesztésben.
Agrártudományi Közlemények. 41, 42–47.
Cselőtei László (1988): Az
öntözési technológiák szerkesztésének alapjai a zöldségtermesztésben.
(Az öntözéses gazdálkodás újabb kutatási eredményei). ÖKI, Szarvas,
76–94.
Cselőtei László (1991): Az
öntözés alapjai a zöldségtermesztésben. GATE Gödöllő, 209.
Cselőtei László (1992): Az
aszályról a kertészetben. Kertgazdaság. 24, 3, 2–14.
Cselőtei László (2000):
Vízgazdálkodás – mezőgazdasági vízgazdálkodás – öntözés. Felolvasó
ülés az MTA-n. Magyar Tudomány. 6, 699–708.
Cselőtei László (2000): A
paradicsomtermelés fejlesztése és fejlődése (1948–1990).
Agrártörténeti Füzetek 5. Szarvas
Cselőtei László (2001): A
„rész” és az „egész” a tudományban. Szent István Egyetem Lapja,
Gödöllő, II, 28, 3, 3–4.
Cselőtei László (2002):
Ökológia – termesztés-ökológia. Szent István Egyetem lapja, Gödöllő.
9, 13.
Cselőtei László (2004a):
Gondolatok a változás – hatás – válasz lehetőségeiről a paradicsom
példáján. AGRO–21 füzetek 33. 36–48.
Cselőtei László (2004b): A
mezőgazdaság vonzásában. Agroinform, Budapest, 335.
Cselőtei László (2005a):
Az öntözés története Magyarországon (1935–2005). Fejlesztés, fejlődés
– jövőkép. Hidrológiai Közlöny. 85, 5, 37–40.
Cselőtei László (2005b):
Víz(hiány) a Homokhátságon. (Táj, termelés, gazdaság, társadalom).
Erdei Ferenc III. Tudományos Konferencia, Kecskemét, 345–352.
Cselőtei László (2007):
Aszály után az öntözésről. Magyar Mezőgazdaság. X, 31, 14–16.
Cselőtei László (2008a):
Vízgazdálkodási igények és lehetőségek Magyarországon (Földművelés,
vízgazdálkodás, öntözés). Hidrológiai Közlöny. 88, 4, 1–4.
Cselőtei László (2008b): A
föld és népe. AGTEDU, Bács-Kiskun megyei Tudományos Fórum, Kecskemét,
I. 11–16.
Erdei Ferenc (1971): A város és vidéke. Szépirodalmi, Budapest, 444.
Korach Mór (1972): Egy
dinamikus rendszerekre vonatkozó ismeretelméleti feltevés. Magyar
Tudomány. 3, 142–144.
Vida Gábor (1996):
Humánökológia: Bioszféra és biodiverzitás. Eötvös, Budapest, 68.
Vida Gábor (2007):
Fenntarthatóság és a tudósok felelőssége. Magyar Tudomány. 12,
1600–1606.
|