A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM


 ÜNNEP ÉS VILÁGFÓRUM

X

    NOVEMBER • A TUDOMÁNY HÓNAPJA

 

Tudomány és innovatív környezet

az MTA elnökének köszöntője


A határainkat feszegetjük. Átléptük a fizikai létezés tereit, teljesítőképességünk eddigi korlátait; képze-letünk maradéktalan megvalósításán munkálkodunk. Eközben, vagy talán éppen emiatt veszélybe került a valóságos világ, elveszítettük az egyensúlyt: a korlátok feledése válsághoz vezetett. Tekintsük ezt a válságot a változás pillanataként: olyan időszakként, amelyben a találékony elme újra megvalósítható eredményeket ígér, az újdonság felé fordulást pedig az ember- és közösségléptékű megoldás igénye vezeti.

Ez a találékony emberi elme áll az idei tudományünnep középpontjában: a kutatói kíváncsiság olyan csodálatos univerzumba kalauzol bennünket, ahol a művészet a tudományból nyer ihletet, ahol a tudományos felfedezéseket a művészi látásmód inspirálja. A számok, képletek és fogalmak láthatóvá, hallhatóvá és érzékelhetővé válnak a szimmetriában, az egyensúlyban, a rímben és a ritmusban.

A „Tudomány és művészet hetében” a felfedezés kulisszatitkaiba pillanthatnak be az Akadémia szék-házában tudományos ismeretterjesztő előadásokon, kiállításokon és filmvetítéseken. Találékony elmék mutatják be, hogy a törvényszerűségek megértése nem ellensége a szabad gondolkodásnak.

A napilapok szalagcímei nemegyszer kiáltják világgá a tudományos kutatások botrányos fordula-tait. De engedik-e érteni azokat? A világhálón szám-talanszor keringenek elrettentő jelzések, de tudjuk-e, hova forduljunk, ha azok megalapozottságát ellenőrizni akarjuk?

Találkozzunk idén ismét tudományünnepi rendez-vényeinken, ahol a „leleplező” szalagcímek, a rémisztő és áltudományos hírverések helyett meg-bízható szellemi forrásokat, a kihívásokra is vála-szolni kész gondolkodásmódot találnak: tudományt és innovációt.

A megismerni és alkotni vágyó együttgondolko-dás élményét ígérve hívom Önöket, bízva abban, hogy kiváló kutatóink-előadóink közreműködésével arra is ráébredünk, hogy a válság- és tehetetlenség-érzésnek is csak egyetlen ellenszere van: mi magunk.

Pálinkás József
 



A Magyar Tudomány Ünnepe 2009

Tudomány és innovatív környezet
November 2–6. • Helyszín: Debrecen


November 2. hétfő, 10:00 • ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ • Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza • Köszöntők: Pálinkás József, az MTA elnöke, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora


DÍJÁTADÁSOK

11:30 Nyitó előadás
Nagy András (Mount Sinai Hospital, Toronto): Az őssejtek biológiája (az előadást követhetik az interneten: www.tudomanyunnep.hu/video)

14:00 – ŐSSEJTKUTATÁS ÉS TERÁPIA
Helyszín: Debreceni Egyetem, Aula (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.)

November 3. kedd • KULTÚRÁK TALÁLKOZÁSA
Helyszín: DAB (4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49.)

November 4. szerda • ALTERNATÍV ENERGIATERMELÉSI MÓDOK
Helyszín: MTA Atomki (4032 Debrecen, Bem tér 18/C.)

November 5. csütörtök • ANYANYELV A TUDOMÁNYBAN
Helyszín: DAB (4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49.)

November 6. péntek • TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓ, TEHETSÉG (Fiatal tudósjelöltek fóruma) Helyszín: DAB (4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49.)
14:30 óra – ZÁRÁS

November 9–13. Helyszín: Budapest

Tudomány és művészet találkozása
Kiemelt programok az MTA székházában

2009. november 9. hétfő • CSILLAGÁSZAT
Helyszín: MTA Székház, II. emelet, Kisterem

17:00 – FÉNYSZENNYEZÉS, FÉNYÉPÍTÉSZET kamarakiállítás megnyitója
Helyszín: MTA Székház, Aula

2009. november 10. kedd • KÉPZŐMŰVÉSZET
11:00 A különbözőség útjai című kiállítás megnyitója
Helyszín: MTA Székház, III. emelet
Zenetudomány és zeneművészet
 

 

2009. november 11. szerda • KREATIVITÁS ÉS PSZICHOLÓGIA
Helyszín: MTA Székház, II. emelet, Kisterem

2009. november 12. csütörtök • KREATIVITÁS ÉS MATEMATIKA
Helyszín: MTA Székház, II. emelet, Nagyterem

2009. november 13. péntek • IRODALOMTUDOMÁNY
Helyszín: MTA Székház, II. emelet, Nagyterem

A Magyar Tudomány Ünnepének részletes programja megtalálható a http://www.tudomanyunnep.hu oldalon


 



Tudomány Világfóruma 2009
2009. november 5–7.


A Tudomány Világfórumát a Magyar Tudományos Akadémia a kormány támogatásával szervezi immár negyedik alkalommal Budapesten. A rendezvénysorozatot az MTA az UNESCO-val és az ICSU-val közösen azért indította el, hogy globális fórumot teremtsen a közpolitika alakítóinak a tudományról, valamint a tudomány 21. századi szerepéről és felelősségéről szóló érdemi párbeszédhez; előmozdítsa a tudomány értékeinek jobb megértését és hasznosítását a politikai és gazdasági döntéshozatalban, és világfórumot biztosítson a tudományról és annak értékeiről, társadalmi hasznáról szóló kommunikációs kérdések megvitatására általában és az egyes társadalmi célcsoportok tekintetében egyaránt. A Fórum a globális körű és magas szintű részvétel miatt, valamint az érdemi nemzetközi figyelem nyomán ma Magyarország egyik legértékesebb szellemi névjegye világszerte.


Tudás és jövő


Az ünnepélyes megnyitón 2009. november 5-én a Fórum védnökei közül felszólal Sólyom László köztársasági elnök, Macúra Koicsiro (Koïchiro Matsuura), az UNESCO főigazgatója és Catherine Bréchignac, az ICSU elnöke.

A Sólyom László köztársasági elnök meghívására a Fórumon részt vevő külföldi államfők, vezető szakértők és politikusok plenáris ülésen fejtik ki a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos nézeteiket.

A nyitónapon a 1999-es Tudomány Világkonferenciájának jubileumához kapcsolódó szekció az elmúlt tíz év eredményeit és problémáit tekinti át, míg a következő nap nyitószekciójának a szervezők a Jövőképek címet adták.

Az idei Fórum egyik csúcspontja a tudománykommunikáció témájában szervezett plenáris ülés. Az ebben való részvételt és előadás tartását vállalta Bruce Alberts, a Science, és Philip Campbell, a Nature főszerkesztője. Harmadikként Csíkszentmihályi Mihály, az emberi kreativitás világhírű szakértője helyezi keretbe a kommunikációról mondottakat.

A World Science Forumot ma már egyre inkább a tudomány „davosi találkozójaként” tartják számon. Globális jelentőségét erősíti, hogy a Werner Arber Nobel-díjas tudós elnökletével sorra kerülő plenáris szekció keretében a világ különböző részein rendezett hasonló fórumok képviselői itt számolnak be közösen eredményeikről.

2009. november 7-én, a Parlament épületében tartandó záróülésen felszólal Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke és Ahmed Zewail, az 1999-es kémiai Nobel-díj kitüntetettje. A tematikus szekciók vezetői összefoglalják az elhangzottakat és a következtetéseket. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia és a Tudomány Világfóruma elnöke záróbeszédet mond, és ismerteti a Fórum zárónyilatkozatát.

Elnök: Pálinkás József – a Magyar Tudományos Akadémia elnöke • Védnökök: Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke; José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke; Macúra Koicsiro, az UNESCO főigazgatója és Catherine Bréchignac, a Tudomány Nemzetközi Tanácsa (ICSU) elnöke

A tematikus szekciók szervezésében világhírű szaktekintélyek és jelentős nemzetközi szervezetek vesznek részt. A témák:


• A tudomány mozgósítása
• Tudományfinanszírozás a változó globális

     gazdaságban
• Technológiai és tudományos előretekintés és

     az innovációpolitika a fenntarthatóságért
• A szolgáltató tudomány és ökorendszerek –

     fenntarthatóság a természetben
• Nők a tudományban
• Tudomány és ifjúság
• Tudománydiplomácia


Az idei rendezvény részletes programja, valamint az előadók és közreműködők adatai megtalálhatók a hivatalos weboldalon: www.sciforum.hu