Az emberiség legfontosabb célja, hogy a civilizáció
folyamatos fejlődése mellett az emberek egyéni és kollektív
tevékenysége folytatható legyen a végtelen jövőben a mostanival
legalább azonos, de ha lehet még jobb életkörülmények között. A
fejlődésnek hosszú távon is fenntarthatónak kell lennie, vagyis úgy
kell kielégíteni egy adott generáció igényeit, hogy ennek lehetőségét
ne vegyék el a következő generációktól. A fenntartható fejlődés
koncepciójának egyik fontos eleme, hogy olyan sebességgel kell a
természetes nyersanyagokat felhasználni, hogy azok mennyisége ne
csökkenjen egy elfogadhatatlanul alacsony szint alá. A vegyipari
szerves alapanyagok és intermedierek több mint 90%-át kőolajból
állítjuk elő. Ugyanakkor, a belső égésű motorok számának rohamos
növekedésével a közlekedés is egyre több kőolajat fogyaszt, a növekvő
energiafelhasználás miatt pedig hatalmas mennyiségeket égetünk el
erőművekben. Mivel e folyamatok eredményeként a rendelkezésre álló
kőolaj belátható időn belül el fog fogyni, a fenntartható civilizáció
egyik legfontosabb technológiai kihívása a kimerülőben lévő szén alapú
nyersanyagok kiváltása az energiatermelésben és a vegyiparban. A
molekuláris hidrogén (H2) várhatóan már századunk közepén
jelentős szerepet fog játszani a különböző fenntartható energia
rendszerekben (Turner, 1999, Hoffert et al., 2000). Míg a következő
huszonöt–ötven évben a hidrogént szénhidrogénekből állítják elő, a
későbbiekben a fenntartható energiával működtetett vízbontás veszi
majd át a kulcsszerepet. Ennek várhatóan az lesz a következménye, hogy
jelentős mennyiségű és aránylag olcsó hidrogén áll a vegyipar
rendelkezésére. Így logikusnak tűnik egy olyan új vegyipar
felvázolása, amely a szerves alapanyagokat és intermediereket növényi
eredetű, azaz újratermelhető nyersanyagok részleges vagy teljes
hidrogénezésével állítja elő. A hidrogénezésre azért van szükség, mert
a növényi eredetű nyersanyagok nagymértékben oxidáltak, és sok,
általában oxigéntartalmú funkciós csoporttal rendelkeznek. Például a
glükóz (szőlőcukor), amely az egyik leggyakoribb szerves vegyület a
Földön, a hexán-1-ol vagy akár n-hexán alternatív nyersanyaga lehetne.
Amíg a hexán-1-olból könnyedén lehetne hex-1-ént előállítani, addig a
n-hexán a „megújuló szintetikus olaj” szerepét tölthetné be, amelyből
minden – ma kőolajból gyártott – petrolkémiai és szerves vegyipari
terméket elő lehetne állítani.
Noha a Földön a fotoszintézis eredményeként évente
170 000 millió tonna biomassza képződik, jelenleg ennek csak mintegy
3%-a hasznosul. Ugyanakkor nő az érdeklődés az újrahasznosítható
források iránt, mivel biomasszából, cellulózból, keményítőből vagy
egyéb poliszacharidból kiindulva a monoszacharidon át, számos iparilag
fontos vegyület elkészíthető. Fontos megjegyezni, hogy a hagyományos
nyersanyagok (szén, olaj, földgáz) háromdimenziósak, vagyis a lelőhely
mélységében is kiterjedt. Emiatt kis helyen nagy mennyiségben
tárolódnak. A mezőgazdasági ültetvények viszont két irányban
terjeszkednek, így azonos mennyiségű alapanyagot sokkal nagyobb
területen lehet előállítani. A növényi eredetű nyersanyagok
szükségszerűen időszakos jellegűek, csak az év egy bizonyos részében
állnak rendelkezésre. Az ipari termelés és a szükségletek viszont
időben folyamatosak, nem lehet évszaktól és időjárástól függővé tenni
az alapanyag-ellátást. További problémát jelent, hogy a növényi
eredetű nyersanyagok jelentős része egyben az élelmiszeripar
nyersanyaga is, így ezek használata – például hirtelen árnövekedések
miatt – nehézségeket okozhat az élelmiszer-ellátásban (Horváth –
Anastas, 2007).
Mivel az elmúlt ötven év bebizonyította, hogy egy
megfelelő folyadék – mint a kőolaj – mind energiaforrásként, mind a
szén-alapú vegyületek alapanyagaként szolgálhat, a jövő vegyiparát is
egy új, fenntartható folyadékra kellene alapozni. Azért folyadékra és
nem gáz vagy szilárd halmazállapotú anyagra, mert ezt a legkönnyebb
tárolni és szállítani.
Az ideális fenntartható folyadék alkalmas mind
energiatermelésre, mind a szén-alapú termékek előállítására. Növényi
eredetű alapanyagokból termelhető, könnyen és biztonságosan lehet
nagy mennyiségben tárolni és szállítani. Alacsony az olvadáspontja
(hogy használható legyen hideg időben is), magas a forrás- és
lobbanáspontja (hogy használható legyen meleg időben és alacsony
maradjon az emisszió), jellemző és könnyen felismerhető illata vagy
szaga van (hogy szivárgását könnyen észlelni
lehessen), nem mérgező, vízben oldható (a természetes lebomlás miatt),
továbbá vízzel és oxigénnel lehetőleg ne lépjen könnyen reakcióba.
Végül, de nem utolsósorban fontos szempont, hogy kémiailag ne legyen
több vegyület keveréke, mert egy adott vegyület koncentrációja sokkal
könnyebben mérhető, ellenőrizhető és szabályozható, mint ahogy ez
vegyületek keverékénél megtehető (Horváth et al., 2008). A szóba
jöhető folyadékok közül (1. táblázat)
talán a gamma-valerolakton (GVL) fizikai és kémiai tulajdonságai a
legmegfelelőbbek a fenntarthatóság szempontjából (Horváth et al.,
2008).
Fontos megjegyezni, hogy a GVL előfordul
gyümölcsökben, kellemes az illata, és gyakran alkalmazzák adalékként
az élelmiszeriparban. Kísérletileg kimutattuk, hogy a GVL gőznyomása
jelentősen kisebb, mint más lehetséges folyadékoké. Amennyiben a GVL
víz jelenlétében könnyen hidrolizálna, akkor a képződő
gamma-hidroxi-pentánsav korróziós problémákat okozhatna tárolás és
szállítás közben. Ettől szerencsére nem kell tartani, mert
GC-MS-módszerrel bizonyítható, hogy gamma-hidroxi-pentánsav nem
képződik víz jelenlétében hónapok után sem, sőt a GVL reverzibilis
hidrolízise sem észlelhető, ha 18O-izotóppal jelzett vizet
és GVL-t két hónapig 60 oC-on kevertetünk. Azt is kimutattuk, hogy a
GVL levegő alatt, zárt üvegben, fény kizárásakor peroxidokat nem
képez, így hosszú ideig lehet biztonságosan tárolni, és nagy
távolságra szállítani (Horváth et al., 2008).
Az összetett cukrok (az ún. oligoszacharidok)
homogén vagy heterogén katalizátorok jelenlétében az őket felépítő
egyszerű cukrokká (monoszacharidokká) hidrolizálhatók, amelyek tovább
redukálhatók összetett alkoholokká (poliolokká). Iparilag fontos
reakció a 5-hidroximetil-2-furfural, valamint a levulinsav és
hangyasav előállítása hexózokból, szelektív savas dehidratációval. A
folyamatot erős ásványi savak, ammóniumsók, kationcserélő gyanták és
zeolitok katalizálják (Román-Leshkov et al., 2006). A levulinsav
redukálásakor GVL keletkezik. Ebből további hidrogénezéssel
2-metil-tetrahidrofurán (2-Me-THF) képződik, amely benzinnel jól
elegyedő üzemanyag-adalék. A Biofine cég által kidolgozott eljárás
szerint ha szilárd cellulózhulladékot 200–220oC között,
kénsavban feloldanak, tizenöt perc elteltével levulinsav képződik,
70–90%-os kitermeléssel (Dagani, 1999). Fontos megjegyezni, hogy a
poli- és diszacharidok savkatalizált víz addíciójakor egyszerű cukrok
képződnek, amelyek savkatalizált dehidratálása számos, egy vagy több
C=C vagy C=O kötést tartalmazó intermediert és végterméket
eredményezhet (Horvat et al., 1985). A telítetlen kötések in situ
hidrogénezésével egyre kevesebb oxigénatomot tartalmazó termékek
alakulnak ki. További dehidratálás, hidrogénezés és/vagy
hidrogenolízis akár alkánok képződéséhez is vezethetnek.
|
|
A szénhidrátok gamma-valerolaktonná való alakítása
során a hozamot meghatározó lépés a szénhidrát dehidratálása
levulinsavvá. A dehidratálás savkatalizált folyamat, ezért az eddigiek
során alkalmazott kénsav mellett sósavat, illetve néhány szilárd savat
is kipróbáltunk. Sósavat használva azt tapasztaltuk, hogy reduktív
körülmények között a szacharóz szorbitollá és mannitollá alakul. Ezért
a továbbiakban a sósavval való dehidratálást és a redukciót
elkülönítve végeztük. A dehidratálás után a reakcióelegyet ugyanabban
a reaktorban, a levulinsav kinyerése nélkül, hidrogénnyomás alá
helyeztük. Míg a kénsavval végzett kísérleteknél 40–43%-os volt a
levulinsav és a GVL összhozama, sósav esetében 52–57%-ot sikerült
elérni. A heterogén katalizátorok előnye, hogy könnyen elválaszthatók
és újrahasznosíthatók. Szilárd savak közül a Nb2O,
Al-MCM-41, H3PW12O40.xH2O,
és Nafion-NR50 katalitikus hatékonyságát vizsgáltuk. Ezek közül a
legjobbnak a H3PW12O40.xH2O, és Nafion-NR50
bizonyult, de ezek esetén is alacsony, 30–40%-os volt a levulinsav
hozama. A fruktóz dehidratálását lehet úgy végezni, hogy az
5-hidroximetil-2-furfural hozama magas legyen, ebből ugyanis
levulinsav állítható elő. Kimutattuk, hogy az
5-hidroximetil-2-furfuralt csak 54%-os hozammal lehet levulinsavvá
alakítani Nafion NR50 jelenlétében.
A szacharóz hidrogénezését vizes oldatban H2SO4-RuCl3-NaI-P[m-SO3Na-C6H4]3
katalitikus rendszer jelenlétében vizsgáltuk. Amíg híg kénsavas
oldatban csak D-szorbitol, addig töményebb savas (HCl vagy H2SO4)
közegben levulinsav, hangyasav és gamma-valerolakton képződik (Mehdi
et al., 2003). Kimutattuk azt is, hogy ezzel a katalizátorral 100%-os
konverzióval lehet a gamma-valerolaktont előállítani levulinsavból
(Mehdi et al., 2008). Az irodalomban nincs példa arra, hogy homogén
katalitikus körülmények között transzfer-hidrogénezéssel sikerült
volna levulinsavat gamma-valerolaktonná hidrogénezni. A
transzfer-hidrogénezés jelentősége abban áll, hogy a gáz
halmazállapotú hidrogén helyett más hidrogéndonor-molekulák szolgálnak
hidrogénforrásként. Ilyen hidrogéndonor lehet a hangyasav vagy annak
nátriumsója. A hangyasav a szacharóz dehidratálásakor keletkező
levulinsav társterméke. Így transzfer-hidrogénezéssel a szénhidrátból
származó levulinsavat a szintén szénhidrátból képződő hangyasavval
lehet hidrogénezni. A {(η6-Me6C6)Ru(bpy)H2O}{SO42-}
katalizátor jelenlétében sikerült homogén transzfer-hidrogénezéssel
levulinsavat hangyasavval gamma-valerolaktonná alakítani 50%-os
kitermeléssel (Mehdi et al., 2008).
Az irodalomban ismert néhány lakton homogén
katalitikus redukciója, de a GVL hidrogénezését eddig csak réz-kromit,
illetve más krómtartalmú heterogén katalizátorokkal sikerült
elfogadható hozammal megoldani. A ruténium-trisz(acetil-acetonát),
Ru(acac)3, tributilfoszfin, PBu3, és az
ammónium-hexa-fluorofoszfát, NH4PF6, tartalmú katalizátorrendszerrel
sikerült 2-Me-THF-t 72%-os hozammal előállítani. Mivel a levulinsav
könnyen hidrogénezhető gamma-valerolaktonná, megkíséreltük a
levulinsav 2-metil-tetrahidrofuránná való átalakítását is. A Ru(acac)3/PBu3/NH4PF6
rendszer alkalmazásakor a levulinsav teljesen átalakult
2-metil-tetrahidrofuránná. A Ru(acac)3/PBu3
katalizátorrendszer segítségével, azaz NH4PF6
nélkül elvégezve a reakciót, a levulinsav teljes mértékben átalakult;
pentán-1,4-diol és GVL (1.7:1) keveréke keletkezett. A pentán-1,4-diol
sav jelenlétében könnyen alakítható át gamma-valerolaktonná (Mehdi et
al., 2008).
A 2-Me-THF további hidrogénezését erős savakban,
platinatartalmú katalizátorok jelenlétében kíséreltük meg. A 2-Me-THF
alkánná való átalakításához először trifluor-metánszulfonsav és
Pt(acac)2 szükséges. GC-MS-mérések szerint a termékelegy
főként izobutánt és izopentánt tartalmaz, de emellett jelen van még
metán, etán, propán, és ötnél több szénatomot tartalmazó
szénhidrogének is. A 2-Me-THF hidrogénezését sikeresen oldottuk
meg trifluor-metánszulfonsavban Cl2Pt(2,2’-bipirimidin)
katalizátor jelenlétében is (Mehdi et al., 2008).
Összefoglalva elmondható, hogy szacharózból
kiindulva, megfelelő katalizátorok alkalmazásával különböző
oxigéntartalmú vegyületek és alkánok állíthatók elő, amelyek közül a
GVL lehet a fenntartható vegyipar egyik folyékony alapanyaga. A
gamma-valerolaktonra épülő szerves vegyipar egy lehetséges sémáját az
1. ábrán vázoltuk fel.
Fontos kiemelni: amíg a Földön az éhezés nem szűnik
meg, addig a biomassza különböző lehetséges alapanyagai közül csakis a
nem ehető szénhidrátok átalakítása lehet a GVL-termelés, illetve
bármely más alapanyag, például „bioetanol” vagy „biodízel” alapja. A
C6-szénhidrátokat tartalmazó biomasszából közvetlenül GVL-t előállító
technológia kifejlesztése – a talán meg sem valósítható – távlati cél,
rövid távon az 5-hidroximetil-2-furfural hirdrolízise során képződő
levulinsav és hangyasav ekvimoláris keverékének katalitikus
átalakítása tűnik gazdaságosan megoldható útnak. A GVL-alapú vegyipar
sikeréhez számos olyan új reakciót kell felfedezni, amelyek elvezetnek
a mai vegyipar legfontosabb alapanyagaihoz. Természetesen egy új
alapanyag idővel számtalan olyan intermedier és termék előállítását
teheti lehetővé, amelyeket ma még nem ismerünk. A GVL
energiahordózóként való alkalmazásához az olcsó és nagy volumenű
termelés mellett az is szükséges, hogy az energiaátalakítók, mint az
égőfejek, a motorok vagy fűtőcellák, a GVL tulajdonságaihoz
igazodjanak.
Kulcsszavak: gamma-valerolakton, fenntartható vegyipar,
fenntartható folyadék, újratermelhető nyersanyagok, katalitikus
hidrogénezés, összetett cukrok
IRODALOM
Dagani, Ron (1999): Green Chemistry.
Chemical and Engineering News. July 5, 30-32.
Hoffert, Martin I. et al. (2000): Advanced
Technology Paths to Global Climate Stability: Energy for a Greenhouse
Planet. Science. 298, 981–987.
Horvat, J. – Klaic, B. – Metelko, B. –
Sunijic, V. (1985): Mechanism of Levulinic Acid Formation. Tetrahedron
Letters. 26, 2111–2114.
Horváth István Tamás – Anastas, Paul T.
(2007): Innovations and Green Chemistry. Chemical Reviews. 107,
2169–2173.
WEBCÍM >
Horváth István Tamás – Mehdi, Hasan -
Fábos V. - Boda L. – Mika L. T. (2008): γ-Valerolactone—A Sustainable
Liquid for Energy and Carbon-based Chemicals. Green Chemistry. 10,
238–242.
Mehdi, Hasan – Fábos V. – Tuba R. – Bodor
A. – Mika L. T. – Horváth I. T. (2008): Integration of Homogeneous and
Heterogeneous Catalytic Processes for a Multi-step Conversion of
Biomass: From Sucrose to Levulinic Acid, γ-Valerolactone,
1,4-Pentanediol, 2-Methyl-tetrahydrofuran, and Alkanes. Topics in
Catalysis. 48, 49–54.
Mehdi, Hasan – Tuba R. – Bodor A. –
Horváth I. T. (2003): ACS Meeting, 2003. 09. 7–11., NY, USA
Román-Leshkov, Yuriy – Chheda, J. N. –
Dumesic, J. A. (2006): Phase Modifiers Promote Efficient Production of
Hydroxymethylfurfural from Fructose. Science. 312, 1933–1937.
Turner, John A. (1999): A Realizable
Renewable Energy Future. Science. 285, 687–689.
|
|