telepek építését tette lehetővé. A növénytermelés a
műtrágyahasználat miatt a szerves trágyára, az állattenyésztés a
növényi melléktermékekre nem tartott igényt, így azok felhalmozódása
jelentős környezeti terhelést okozott.
Jellemzői:
• Főtermékcentrikus
• Növekvő input (üzemi anyagfelhasználás 60-70%-a,
energiafelhasználás 90-100%-a külső forrásból)
• Ágazati kapcsolatok felbomlása
• Megszűnik a koncentráció korlátja
• Ágazatok önálló, öncélú fejlesztése valósul meg
• A mezőgazdaság energiafelhasználásában szinte
kizárólagossá válik a gépi energia
• A kemikáliák felhasználásának csúcsidőszakát
jelenti.
Hatásai:
• Gazdasági hatás: ugrásszerű hozamnövekedés – a
munkaerőigény csökkenése – a fizikai munka leértékelődése
• Társadalmi hatás: munkaerő képzettsége iránti
igény növekedése – munkaerő-felesleg – élelmiszerminőségi kifogások
• Környezeti hatás: túlzott inputok: károsak:
gépesítés – talajkárosodás, szerkezetromlás – kemizálás (veszélyes az
emberre, szennyezi az üzemeket, a levegőt és a talajt – az élővilág
károsodása – melléktermékek nem hasznosulnak – elhagyott trágyadombok
és szalmakazlak – tájképrontó hatású – hígtrágya – víz- és
légszennyezés
Az 1973-tól jelentkező olajválságok egyre inkább
(főleg a ’80-as évektől) megkérdőjelezték az iparszerű termelés
létjogosultságát. Megdrágultak az ipari termékek, az energia. Ez
felértékelte a melléktermékeket, azok takarmány- és energetikai
értékét (takarmány, trágya, tüzelő) egyaránt. Elfogadhatatlanná vált a
környezetszennyezés.
A termelés a gazdasági és a környezetvédelmi
követelmények kettős szorításába kerül. Megoldás: váltás integrált
termelésre vagy biotermelésre. A termelési feltételek változása
kikényszeríti a korszerű mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos
követelmények újrafogalmazását.
Korszerű mezőgazdaság fogalma: „Magas műszaki
színvonalon, magas szakmai felkészültséggel folyó, a termőhely
adottságaihoz illeszkedő, a gazdasági (piaci), a humán- és
állategészségügyi, környezet- és természetvédelmi, állatjóléti,
higiéniai követelményeknek megfelelő, szántóföldtől, illetve az
istállótól a fogyasztó asztaláig minden szakaszában ellenőrzött
minőségi tömegtermelés.” (Buday-Sántha, 2001)
Tömeg nélkül nincs minőség, mert a termeléssel és a
termékkel szemben támasztott követelmények költségeit csak nagy
volumenű termelés viseli el.
Integrált termelés
Az integrált termelés egy kimondottan piacorientált, garantált minőség
előállítására törekvő termelési irányzat, amely a kedvező gazdasági
eredmények elérése, a termelés hatékonyságának növelése érdekében a
műszaki fejlesztés legújabb eredményeinek, és szükség szerint a
hagyományos, a biotermesztés és az iparszerű termelés elveinek,
módszereinek integrált alkalmazására törekszik (például: vetésváltás,
szervestrágyázás stb.) úgy, hogy az előírt higiéniai, növény- és
állategészségügyi, környezetvédelmi stb. követelményeknek minden
tekintetben megfeleljen. Ezt úgy tudja megvalósítani, hogy a költségek
racionalizálása érdekében az input anyagokat mindig az élőszervezetek
élettani igényeinek megfelelően alkalmazza, azok felhasználását mindig
pontosan méri és ellenőrzi. A kemikáliákat csak akkor alkalmazza,
amikor arra szükség van (integrált növényvédelem), szemben a
mechanikus kémiai növényvédelmet folytató iparszerű termeléssel.
• Alkalmazott technológiája: precíziós technológia
• Jellemzői: Piacorientált, erősen intenzív
termelés – tőke- és szakértelem-igényes – az ágazati kapcsolatok
zárására törekszik – melléktermékek hasznosítása – az input magas, de
tudatosan korlátozza
Hatások:
• Gazdasági hatás: magas hozamok (például: 5–8 t/ha
búza, 8–12 t/ha kukorica, 8000–10 000 l tej) – piaci versenyképesség –
magas jövedelem – kevés, de jól képzett munkaerő
• Társadalmi hatás: kevés munkaerő –
szakér-telemigényes képzés – magas jövedelem
• Környezeti hatás: a környezet terhelése mérsékelt
Biotermelés
Természetes anyagokra és folyamatokra, nagymértékben az üzem belső
erőforrásaira támaszkodó, élelmiszerbiztonságot és környezetvédelmet
kiemelten kezelő, speciális minőség (vegyszermentesség) előállítására
törekvő termelési mód azok részére, akik e termékek magasabb
költségeit meg tudják fizetni, és hajlandók is (Buday-Sántha, 2001).
• Jellemzői: az üzem belső erőforrásainak fokozott
igénybevétele – vegyszermentesség – alacsonyabb, kevésbé tetszetős
hozam – magasabb termelési kockázat – magasabb termékárak
Hatások:
• Gazdasági hatás: új piaci rés – speciális minőség
– a magas termelési kockázat és alacsonyabb hozamok miatt magasabb
árak – bővülő, de korlátos piac
Társadalmi hatás: nagyobb foglalkoztatás –
szakértelem-igényes – képzés – a vegyszerkockázat megszűnik
• Körny. hatás: lényeges káros hatás nincs
Hazai helyzet
A magyar mezőgazdaság fejlődése a szűklátókörű gazdaságpolitika miatt
megrekedt, bruttó termelése az 1980-as évek értékének 70%-a körül
mozog. A technológiai fejlődés lelassult, főleg az állattenyésztésben,
amely az 1965–75 között kialakított, amortizált telepeken termel.
Emiatt folyamatosan veszít versenyképességéből, külső-belső piacaiból.
A magyar mezőgazdaság egyre inkább Nyugat-Európa növényi nyersanyag-
(gabona, olajmag) beszállítójává válik. Szétaprózott birtokszerkezete,
alacsony tőkekoncentrációja miatt gazdasági modellváltásra képtelenné
vált.
Összefoglaló
Összefoglalva megállapítható, hogy a társadalom számára rendelkezésre
álló földterület alakulása, a népesség növekedése, a
biológiai-technikai-technológiai fejlődés és a piaci követelmények
folyamatos változása a mezőgazdasági termelésben is folyamatos
változást, fejlődést kényszerít ki. Ennek a fejlődési folyamatnak a
jellemzője, hogy csökkenő földterületről, csökkenő mezőgazdasági
munkaerővel, a piac által elfogadott költségek mellett kell a népesség
ellátását megoldani, és a természeti erőforrások egyre szűkülő
felhasználásával egyidejűleg, tőke fokozott bevonásával a
mezőgazdasági termelést fejleszteni.
A fejlődés eredményét a termelés hatékonyságának, a
területi- és munkatermelékenység növekedése és a mezőgazdasági
dolgozók arányának, illetve egy mezőgazdasági dolgozó által
élelmiszerrel ellátott népesség számának alakulása mutatja. A magyar
mezőgazdaságban lényegében száz évbe sűrítve a hagyományos rendszertől
az integrált termeléséig nyomon követhető ez a fejlődési folyamat.
Kulcsszavak: agrármodellek, háromnyomásos rendszer, belterjes
gazdálkodás, iparszerű gazdálkodás, korszerű mezőgazdaság, integrált
termelés, biotermelés
IRODALOM
Babinszky Mihály (1979): A specializált
mezőgazdasági nagyüzemek ökonómiai jellemzői, különös tekintettel a
tejtermelő szarvasmarha-tenyésztés igényeire. Állattenyésztés. 28, 4,
Bedő Zoltán – Láng László (1997): A
minőségbúza termesztése és nemesítése. AGRO-21 Füzetek. Az
agrárgazdaság jövőképe. AGRO-21 Kutatási Programiroda
(Buday)-Sántha Attila (1990): Agrártermelés és környezetvédelem.
Akadémiai, Budapest
(Buday)-Sántha Attila (1993):
Környezetgazdálkodás (Részletes rész). Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest
Buday-Sántha Attila (2001): Agrár- és
vidékpolitika. Dialóg Campus, Budapest–Pécs
KSH (1996): Magyarország népessége és
gazdasága. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest
Gyarmati Gábor (2007): A hazai
ökotermelés. Gazdálkodás 51, 20, Különkiadás.
KSH (2008): Magyar Statisztikai Zsebkönyv,
2007. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest
Orosz István – Für Lajos – Romány Pál
(szerk.) (1996): Magyarország agrártörténete. Mezőgazda, Budapest
|