A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS

 

 RÖVID VÁLASZ KABAI PÉTER VISZONTVÁLASZÁRA

X

    Kabai Péter
     PhD, egyetemi docens, Közép-európai Egyetem • kezdig@ceu.hu
    Surányi Éva
     MPhil, tudományos igazgató, Matt Kft.

 

Kabai Péter a Magyar Tudomány 2010. márciusi számában megjelent cikkében súlyos kritikákat fogalmazott meg az általános iskolai integráció hatását elemző kutatásunk vizsgálati módszereivel és eredményeivel kapcsolatban. A kritikákat részletesen, két különálló cikkben válaszoltuk meg a Magyar Tudomány júliusi számában. A két cikk teljes szövege terjedelmi okok miatt csak a folyóirat online változatában hozzáférhető.

A cikkekben – úgy gondoljuk – a kritikákat érdemben és részletesen megválaszoltuk és megcáfoltuk. Kabai Péter – a jelenlegi számban közölt viszontválasza alapján – nem így gondolja, és

 

 

fenntartja kritikának egy részét. Mivel Kabai Péter a nem fogalmaz meg sem új tartalmi kifogásokat, sem új fontos érveket, újabb részletes választ nem éreztünk szükségesnek – a korábbiakat pedig nem szeretnénk megismételni. Egyetlen ponton kell válaszolnunk: Kabai Péter úgy fogalmaz, hogy „mellesleg az adatbázis hozzáférhetővé tétele a szerzőktől is elvárható.” Az adatokat azért nem áll módunkban szabadon rendelkezésre bocsátani, mert azok nem a mi tulajdonunkat képezik. Kabai Péter megkereshetett volna bennünket, és informálódhatott volna, mielőtt ilyen kijelentéseket tesz. A tartalmi kérdésekben az olvasóra bízzuk, kinek ad igazat az eddig megjelent cikkek alapján.