A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS

 

 SZUBJEKTÍV TUDOMÁNYTÖRTÉNET

X

   



Az MTA 2010-es Közgyűlésén többen részesültek magas kitüntetésben. Arra kértük őket, hogy írjanak nekünk – és önöknek – egy-egy olyan történetet, amely emlékezetes volt kutatómunkájuk során. A Magyar Tudomány ezzel a kis összeállítással (is) köszönti a díjazottakat.

Akadémiai Díjat kapott Dudás Illés, az MTA doktora, a Miskolci Egyetem Gépgyártástechnológiai Tanszékének egyetemi tanára. A csigahajtások terén elért, nemzetközileg is kiemelkedő tudományos kutatói tevékenységéért, az általa kidolgozott matematikai modellen alapuló, szabadalmakkal védett gépészeti rendszerek kifejlesztéséért, valamint Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Magyarországon e témakörben  megjelent könyveiből megismerhető eredményeiért kapta a díjat.

Az Elnökség megosztott Akadémiai Díjban részesítette Homonnay Zoltánt, az MTA doktorát, az ELTE Természettudományi Kar Magkémiai Tanszékének dékánhelyettesét, valamint Kuzmann Ernőt, az MTA doktorát, a Kémiai Kutatóközpont Nukleáris Kémiai Laboratórium, illetve az ELTE Kémiai Intézet laboratóriumvezető tudományos tanácsadóját. A két tudós a Mössbauer-spektroszkópia újabb kémiai alkalmazásainak kidolgozásáért és a módszer hazai elterjesztéséért kapta az elismerést.

Akadémiai Díjat kapott Némethi András, az MTA doktora, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet osztályvezetője, aki a felületszingularitások elméletében elért, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó, áttörést jelentő eredményeiért, valamint a kutatóintézetbeli tudományos műhely kialakításáért, a tudományos utánpótlás nevelésében végzett fáradhatatlan tevékenységéért kapta az elismerést.

A hazai és a nemzetközi ásványtani kutatásokban elért  kimagasló tudományos eredményeiért Akadémiai Díjat kapott Pósfai Mihály, az MTA doktora, a Pannon Egyetem Föld- és Környezettudományi Intézeti Tanszékének egyetemi tanára

E havi számunkban ötük írásai olvashatók.