A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS

 

 SZÁZ ÉVE SZÜLETETT SUBRAHMANYAN CHANDRASEKHAR

X

Szabó Róbert

PhD, tudományos titkár, MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete • rszabo(kukac)konkoly.hu

 

Subrahmanyan Chandrasekhar (eredeti hindi nevének kiejtés szerinti átírása Szubramanian Csandraszekár) (1910. október 19. Lahore, Brit India [ma Pakisztán] – 1995. augusztus 21. Chicago, USA) a 20. század egyik legjelentősebb asztrofizikusa. Az indiai származású, Nobel-díjas amerikai tudós munkássága alapvető, máig ható jelentőségű, dolgozatai napjainkban is kitűnő bevezetést jelentenek a modern asztrofizikába.

 

 

Subrahmanyan Chandrasekhar (Fotó: AIP)

 

A tamil származású Subrahmanyan Chand-rasekhar tízgyermekes hindu család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot. A családban volt még egy Nobel-díjas: nagybátyja, Chandrasekhar Venkat Ráman (Chandrasekhara Venkata Raman), az 1930-as fizikai Nobel-díj kitüntetettje. Apja kormányhivatalnok, anyja a gyermekek nevelése mellett irodalmi műveket fordított tamilra. A família Madrasba költözött, ahol Chandrasekhar 1922-től 1925-ig hindu középiskolába, majd 1925-től 1930-ig egyetemre járt. Briliáns tehetsége korán megmutatkozott. Itt írta első cikkét nagyenergiájú elektronok Compton-szórásáról. Ezután külföldi egyetemi évek következtek: az indiai kormány ösztöndíjával Cambridge-ben és (Paul Dirac tanácsára) Koppenhágában, ahol Niels Bohrral találkozott. 1937-ig Cambridge-ben kutató ösztöndíjas. 1933-ban szerezte meg a PhD-fokozatot. Angliai évei alatt olyan kiemelkedő asztrofizikusokkal kötött tartós barátságot, mint Sir Arthur Eddington és Arthur Milne. 1936-ban rövid időre visszatért Indiába, és feleségül vette egykori madraszi hallgatótársát, Lalita Doraiszvámit (Lalitha Doraiswamy).

Ezt követően az Egyesült Államokban telepedett le. 1937-től élete végéig a Chicagói Egyetemen kutatott. Rövid ideig dolgozott az egyetemhez tartozó Yerkes Obszervatóriumban is. A második világháború alatt ballisztikai számításokat végzett Marylandben. 1952-től 1970-ig az egyik legtekintélyesebb asztrofizikai folyóirat, az Astrophysical Journal szerkesztője.

Az 1953-tól amerikai állampolgárságot kapott Chandrasekhar munkastílusára jellemző volt, hogy több évig dolgozott egy témán, hogy azután soha többé ne foglalkozzon ismét ugyanazzal a területtel. Minden ilyen periódus végén összefoglalta eredményeit, monográfiát írva az adott témakörből, melyeket számos tudósgeneráció forgatott haszonnal. Chandrasekhar nem fedezett fel új fizikai törvényeket, ám a meglévő eszközökből csodálatraméltó matematikai jártasságának és szigorú precizitásának kamatoztatásával mégis képes volt alapvetően új eredményeket feltárni. Esztétikus és logikus levezetései legendásak. Minden alább felsorolt témában mélyreható és inspiráló eredmények szegélyezték karrierjét (zárójelben a monográfiák eredeti címét és megjelenési évét közöljük).

1929–1939 között csillagszerkezeti kutatások foglalkoztatták, ideértve a fehér törpék elméletét is. Legalapvetőbb és legismertebb eredménye a fehér törpék tömeghatárával kapcsolatos. A degenerált állapotban található elektrongáz tulajdonságait vizsgálva felfedezte, hogy létezik egy maximális tömegérték, amelynél az elfajult elektronokból és atommagokból álló égitest – vagyis egy fehér törpe – nyomása a gravitációt még képes ellensúlyozni. Ennél nagyobb tömegű fehér törpe menthetetlenül összeroppan – szupernóva-robbanás kíséretében. Az eredetileg meghatározott tömegértéket (1,44 naptömeg) később módosították, de a mennyiség meghatározó szerepet játszik a mai napig, elég, ha csak a távolságmérésre és kozmológiai mennyiségek meghatározására használt Ia típusú szupernóvák szerepét említjük. Az Ia típusú szupernóvák szülőobjektumai olyan fehér törpék, amelyek kettős rendszerben találhatók, és közeli kísérőcsillagukról történő anyagátadással lépik át a kritikus tömeghatárt. A számítás hasonlóképpen alkalmazható a nagy tömegű csillagok magjára is: azokra szintén létezik egy maximális tömegérték, amely felett összeroppannak, ezeket II. típusú szupernóváknak nevezzük. Chandrasekhar számításai – ezek egy részét Indiából Angliába tett hajóútja során dolgozta ki szakdolgozati munkája keretében – nemcsak a szupernóvák, hanem a neutroncsillagok és fekete lyukak megismeréséhez is utat nyitottak. Bár eredményeit a kor kiváló asztrofizikusai kétkedve fogadták, végül a legrangosabb tudományos elismerést is ezek az eredmények hozták meg a kiváló tudósnak (An Introduction to the Study of Stellar Structure, 1939).
1939–1943 A csillagrendszerek dinamikája témakörben írta le a „dinamikai súrlódás” jelenségét, amely egy csillaghalmazhoz tartozó csillag impulzusának és kinetikus energiájának a halmazban történő mozgás közben bekövetkező csökkenését magyarázza. A jelenség a bolygórendszerek kialakulásának és a galaxisok kölcsönhatásának vizsgálatában is hasznosnak bizonyult (Principles of Stellar Dynamics, 1943).

1943–1950 A sugárzási transzfer elmélete köti le, és kidolgozza a negatív hidrogénion kvantumelméletét. Vizsgálja az anyag és sugárzás kölcsönhatását, és a konvekció hatását a csillagokban (Radiative Transfer, 1950).

Az 1950-es években hidrodinamikai és hidromágneses stabilitással kapcsolatos vizsgálatok foglalkoztatták. A forró és mágneses gázok instabilitásai többek között fehér törpék, neutroncsillagok és fekete lyukak körül található akkréciós korongok szerkezetének leírásában játszanak fontos szerepet (Hydrodynamic and Hydromagnetic Stability, 1961).

1961–1971 között forgó (ellipszoidális) gázgömbök stabilitásával és oszcillációival foglalkozva a valódi csillagok pontos leírásának alapjait fektette le. Ugyanakkor az általános relativitáselméletbe is belemélyedt (Ellipsoidal Figures of Equilibrium, 1968).

1971 és 1983 között a forgó és elektromosan töltött fekete lyukak matematikai elméletét és stabilitásvizsgálatát dolgozta ki (Mathematical Theory of Black Holes, 1983).

Az 1980-as években gravitációs hullámok elméletén dolgozott, majd 1990-től Newton Principiá-jának szentelte munkásságát, ekkor a nagy fizikus geometriai érvelésének magyarázatát dolgozta ki, és ültette át modern matematikai nyelvre.

Sok kitüntetést és elismerést kapott, köztük az angol Királyi Csillagászati Társaság aranyérmét és az Amerikai Csillagászati Társaság Bruce-érmét. Számos tudományos akadémia választotta tagjai közé, így az amerikai, az indiai és a lengyel is. Élete utolsó éveiben is kitartóan dolgozott. Rendkívüli munkabírását mutatja, hogy közel ötven PhD-hallgatója volt (köztük akkoriban szokatlanul sok nő).
A fizikai Nobel-díjat 1983-ban William A. Fowlerrel megosztva kapta „a csillagok szerkezetének és fejlődésének megismerésében fontos fizikai folyamatok elméleti vizsgálataiért”. A díjat természetesen örömmel fogadta, de azt sokáig fájlalta, hogy csak egyik legkorábbi munkáját említi az indoklás, holott egész életművének elismerését várta volna. Amennyire ünnepelt lett karrierje második felében, annyira vágyott az elismerésre életpályája elején. Sok esetben azonban értetlenség fogadta eredményeit, többek között Eddington részéről is, aki korának legbefolyásosabb asztrofizikusának számított. Noha helyesnek tartotta Chandrasekharnak a csillaganyag relativisztikus degenerációjára vonatkozó levezetését, de a fehér törpék maximális tömegére és a fekete lyukak keletkezésére vonatkozó következtetéseket annyira elfogadhatatlannak vélte, hogy az egész elméletet elvetette, nem kis fájdalmat okozva ezzel a fiatal tudósnak. Chandrasekhar Eddingtonnal való ellentétét úriember módjára viselte és a legritkább esetben hozta szóba.

Chandrasekhar – vagy ahogy mindenki szólította: Chandra – nevét a máig gyakran idézett publikációi mellett az 1958-as sorszámú Chandra kisbolygó, az említett Chandrasekhar-tömeg és egy, a magnetohidrodinamikában használatos, dimenzió nélküli mennyiség is őrzi: a Chandrasekhar-szám a Lorentz-erő és a viszkozitás arányát adja meg. A Londoni Királyi Társaság tagjainak életrajzi visszaemlékezéseiben T. J. Taylor így ír róla: „Chandrasekhar olyan alkalmazott matematikus volt a szó klasszikus értelmében, akinek eredményeit elsősorban a csillagászat területén alkalmazzuk. Hozzá hasonló tehetség valószínűleg nem lesz több.”

A NASA egy 1999-ben indított – és jelenleg is nagy sikerrel működő – röntgenműholdat nevezett el a nagy tudós tiszteletére. A Föld körül keringő Chandra röntgenobszervatórium az univerzum nagyenergiájú folyamatait, így szupernóva-robbanások maradványait, galaxisok középpontjában található fekete lyukakat, gammakitöréseket és a sötét anyagot tanulmányozza, ezért méltán viseli a kitűnő asztrofizikus nevét. A megemlékezés kapcsán

 

 

néhány, a Chandra-röntgentávcsővel készült felvételt mutatunk be, melyek mind kapcsolódnak a száz éve született kiváló tudós alapvető elméleti munkásságához.

A Sárkány csillagképben található az NGC 6543 (Macskaszem-köd) ún. planetáris köd, amely egy Naphoz hasonló csillag életének végső fázisát jelzi (1. kép). Amint egy Napunkhoz hasonló csillag magjában az energiatermelő reakciók miatt csökken a hidrogén mennyisége, külső rétegei felfúvódnak, és a csillag vörös óriássá válik. Ebben az állapotban a csillag ledobja külső rétegeit, a forró csillagmaradvány pedig fehér törpévé húzódik össze. A kifelé áramló, nagy sebességű csillagszél utoléri a ledobott burkot, és változatos formákat hoz létre, melyek között éppúgy találunk epizodikus héjledobásra utaló koncentrikus gyűrűket, mint szálas szerkezetet.

 

 

1. kép • A Chandra-röntgenműhold és a Hubble-űrtávcső kompozit felvétele az NGC 6543 planetáris ködről (röntgen: NASA/CXC/SAO; optikai: NASA/STScI)

 

A Chandra kék színnel jelölt röntgenadatai azt mutatják, hogy a központi csillagot több millió fokos gázfelhő veszi körül. A Hubble-űrtávcső optikai adataival (a képen vörös és lila színnel jelölve) való összevetésből kiderült, hogy a forró gáz kémiai összetétele a forró csillagmaradványból érkező szél összetételével egyezik meg, és különbözik a külső, hidegebb anyag kémiai jellemzőitől. A Macskaszem-köd külső rétegei 1850 km/s sebességgel tágulnak. A központi csillag néhány millió éven belül válik fehér törpévé.

A 2. képen látható, mintegy háromszáz éve keletkezett gázfelhő egy nagy tömegű csillag robbanása, vagyis egy II-es típusú szupernóva maradványa. A képen a legalacsonyabb energiájú röntgensugárzást piros szín jelöli, zöld a közepes, a kék pedig a legnagyobb energiájú röntgenfotonokat mutatja. A felvételt több éven keresztül megismételve a kutatók megmérték a Cassiopeia A szupernóva-maradvány tágulási sebességét, ami a legkülső, kék színű gyűrű mentén 5100 km/s-nak adódott. Ez jóval alatta marad egy ekkora robbanásból várható értéknek. A legvalószínűbb magyarázat szerint a hiányzó energia elektronok, protonok és más töltött részecskék gyorsítására fordítódik, ezen részecskéknek a lökéshullámfronton történő áthaladása során. Jelenlegi tudásunk szerint a szupernóva-maradványokból kilépő nagy energiára gyorsított részecskék felelősek a kozmikus sugárzás jelentős részéért.

 

 

2. kép • A Chandra-műhold felvétele Galaxi-sunk legfiatalabb szupernóva-maradványáról, a Cassiopeia A-ról (NASA/CXC/MIT/UMass Amherst/M.D. Stage et al.)

 

Egy másik nagyon híres szupernóva-maradvány a Rák-köd (3. kép), melynek szülőcsillaga 1054-ben robbant fel a köd tágulására vonatkozó mérések, valamint kínai csillagászok ezzel egybevágó feljegyzései szerint. A Chandra-felvétel középpontjában a tőlünk hatezer fényévre levő csillag gyorsan forgó maradványa, egy, a fehér törpéknél is sűrűbb neutroncsillag található, mely másodpercenként harmincszor fordul meg a tengelye körül, rádió- és fényimpulzusokat bocsátva ki. Innen ered a pulzár elnevezés. A neutroncsillagot körülvevő, a röntgentartományban fénylő gyűrűs szerkezetet a pulzárból kiinduló részecskék és antirészecskék hozzák létre, a környező anyagban lökéshullámokat gerjesztve. A rendkívül erős mágneses tér pólusainál kilövellő nyalábok a gyűrűs struktúrákra merőlegesek.

 

 

3. kép • A Rák-köd központi vidéke (NASA/CXC/SAO)

 

A 4. kép bal oldalán a Tejútrendszer középpontjában elhelyezkedő, mintegy négymillió naptömegű fekete lyuk (Sgr A*) környezetéről készített Chandra-felvétel látható. A jobb oldali illusztráción az infravörös és röntgentartományban készült felvételek összevetése azt mutatja, hogy nagy tömegű csillagok keletkezése folyik a központi fekete lyukat körülvevő gázkorongban. A nagy tömegű csillagok életük végén szupernóva-robbanás révén nehézelemekkel gazdagítják a fekete lyuk környezetét, ami magyarázatot adhat az oxigén és vas magas előfordulására a szupernagy tömegű fekete lyukakat körülvevő korongokban. Mai ismereteink szerint szinte minden galaxis középpontjában létezhet a galaxisunk centrumát uralóhoz hasonló, irdatlan nagy tömegű fekete lyuk.

 

 

4. kép • A Chandra felvétele a Tejútrendszer középpontjában elhelyezkedő, mintegy négymillió naptömegű fekete lyuk (Sgr A*) környezetéről (röntgen: NASA/CXC/MIT/F.K. Baganoff et al.; illusztráció: NASA/CXC/M. Weiss)
 



Kulcsszavak: Chandrasekhar, csillagászattörténet, elméleti asztrofizika, fehér törpe, Nobel-díj, röntgencsillagászat
 


 

IRODALOM

Hockey, T. − Trimble, V. − Williams, T. R. (eds.) (2007): Biographical Encyclopedia of Astronomers Springer

McCrea, W. H. 1996: The Observatory, 116, 121

Struve, O. 1952: Publ. Astr. Soc. Pacific, 64, 55