A placebo fogalmát eredetileg gyógyszer-kipróbálási
vizsgálatok kapcsán kezdték szélesebb körben alkalmazni, és a
köztudatban mindmáig ez az értelmezés a leggyakoribb. Bár az utóbbi
időben a placebo a terápiában is megjelent, sőt a napi orvosi
gyakorlat részévé is vált (Ferentzi et al., 2010), mindmáig a
gyógyszer-helyettesítésre gondol az, aki a placebóról hall. Mára
azonban világossá vált, hogy a placebofogalom ennél jóval szélesebb
körben is értelmezhető, és mindennapjainkban is folyamatosan jelen
van. Szinte mindenki tud egy-két anekdotát arról, hogy valaki
koffeinmentes kávétól vagy diétás coke-tól feldobódott, alkoholmentes
sörtől ittas lett, vagy jelentős teljesítménynövekedést mutatott
vitamintabletta hatására egy sportversenyen; de hasonló jelenségeket
akár az étkezési szokásokban vagy az időjárási frontérzékenységben is
felfedezhetünk. A következőkben a mindennapi placebohatás tudományos
vizsgálati eredményeiről lesz tehát szó.
Placebo hétköznapok
Bár a placebomeghatározások többsége arról szól, hogy valamilyen
terápiás kontextusban adott, hatóanyagot vagy valódi kezelést nem
tartalmazó beavatkozás pozitív következményekkel jár, Mike Ross és
James M. Olson definíciójába (1981) ez a hétköznapibb
placebojelenségeket is magába foglaló, szélesebb értelmezés is
belefér: „Placebónak nevezünk minden olyan anyagot vagy eljárást, ami
az érintett tudomása szerint változtatni képes bizonyos tüneteket vagy
külső-belső testi észleleteket, ám valójában nem bír az e
változásokhoz szükséges farmakológiai vagy specifikus hatással.”
A hétköznapi placebojelenségeket legtisztább
formájukban az élvezeti szerek (alkohol, koffein, nikotin)
fogyasztásában lehet tetten érni, bizonyára azért, mert lényegében
ezek is farmakológiai úton hatnak. Közös jellemzőjük, hogy a
hatóanyagot (lényegében drogot) valamilyen élvezhető formában
(italban, cigarettában) vesszük magunkhoz, vagyis maga a fogyasztási
aktus is része a hatásnak, és önmagában is megerősítő jellegű. Nem
szükséges továbbá (bár előfordul) külső kényszerítő körülmény a
fogyasztásra, és legfőképpen nincs egy olyan, valamiféle tekintéllyel
rendelkező külső személy sem, aki a fogyasztást valamilyen módon
irányítja, megszabja, vagy ellenőrzi.
Érdemes felfigyelni arra a lényeges különbségre is,
ami a klinikai, illetve terápiás placebohatás, és a mindennapok
placeboreakciói között mutatkozik: míg az előbbiek esetében (erről
szól e kötet írásainak legtöbbje) egy egyensúlyából, homeosztatikus
állapotából kibillent rendszer működését kell helyreállítani
(nevezhetjük ezt az egyszerűség kedvéért összefoglalóan gyógyulásnak),
addig a mindennapi placebohatás inkább olyan helyzetekben jelentkezik,
amikor a szervezetet homeosztatikus vagy ahhoz közeli állapotából kell
kibillenteni. Másként fogalmazva: az orvosi placebohatás „célja” a
homeosztázis helyreállítása, a mindennapi placebóé pedig annak
eltolása valamilyen szélsőségesebb irányba. Megjegyzendő persze, hogy
ha arra gondolunk, hogy az élvezeti szerek zömét szorongás vagy
stresszes állapotok oldására használjuk, akkor a két jelenség
különbsége csökken, alkalmasint el is tűnhet. Mivel azonban ezeket a
szereket gyakran egyszerűen élvezeti okból vesszük magunkhoz (sokszor
egyébként társas környezetben), a különbségtétel indokoltnak tűnik.
Ami viszont közös a két jelenségben, az a kívánt
állapot egyfajta belső képe, azaz az elvárás, vagyis a beavatkozás
lehetséges kimenetének előrevetítése, gyakran egészen konkrét
viselkedésmintázat formájában is. Egy további közös pont az előzetes
tapasztalat, valamint a kulturálisan kódolt információk beépülése ebbe
az elővételezési folyamatba, amely ezt a fajta anticipációt
plasztikussá és egyénivé, mégis bizonyos mértékig jósolhatóvá teszi.
Ez akkor is így van, ha – mint láttuk, és látni fogjuk – az elvárások
gyakran részben vagy egészben tudattalanok, vagyis implicitek.
Ugyancsak közös a kétféle jelenségben az, hogy a placebohatás várható
kimenetele alapvetően pozitív, ezáltal az alany erősen motivált is a
várható eredmény elérésére. A sikeres kimenet maga is megerősítő
jellegű, ami fokozhatja a placebohatást.
Mindennapi placebo a laboratóriumban
Az alkoholhatás leggyakoribb vizsgálati módja az úgynevezett
kiegyensúlyozott elrendezés (balanced-design). Ebben az egyik
csoportnak azt mondják, alkoholos italt, a másiknak azt, hogy
alkoholmentes italt kapnak; valójában pedig mindkét csoport fele
alkoholos, másik fele alkoholmentes italt kap. Négy csoport van tehát:
alkoholt mondanak/alkoholt kap, alkoholt mondanak/-mentest kap,
-mentest mondanak/alkoholt kap, -mentest mondanak/-mentest kap. A
fogyasztás után (vagy ha valami feladat van, azt követően) kikérdezik
a résztvevőket arról, véleményük szerint mit (esetleg még arról is,
mennyit és milyet) ittak. A tapasztalat szerint a legtöbben aszerint
válaszolnak, hogy mit mondtak nekik a fogyasztás előtt, vagyis akinek
azt mondták, alkoholt kap, azt jelzi, hogy azt ivott. Azok, akiknek
azt mondták, alkoholt kapnak, nagyobb mennyiségre és/vagy erősebbre
becsülték a fogyasztott ital alkoholtartalmát, mint akiknek az
alkoholmentes tájékoztatást adták. Egy vizsgálatban ezután azt mondták
a résztvevőknek (Knight et al., 1986), hogy elromlott a számítógép,
amin az adatokat és a kérdőíves válaszokat tárolták, és minden adat
megsemmisült; ezután újra kikérdezték őket. Ez utóbbi kikérdezés során
a résztvevők jelentősen nagyobb hányada ítélte meg helyesen, mit
ivott, többen meg is változtatták véleményüket az előző felmérés óta.
Ha tehát a kísérletvezető által reprezentált megfelelési igényt
eltávolították, a válaszokat sokkal inkább az ital valódi tartalma
határozta meg, és nem a korábbi félretájékoztatás.
Justin M. Nash és munkatársai (2002) azt
vizsgálták, hogy a klinikai gyógyszervizsgálatokban alkalmazott kettős
vak eljárásban mekkora szerepe van az instrukciónak, azaz
változtatja-e a páciensek reakcióját az, hogy tudják, esetleg placebót
kaphatnak. Tanulmányukban kimutatták, hogy a – stimuláns jellegű –
koffein (nem kávéban, hanem kapszulában adva) hatása nem változik
lényegesen annak függvényében, hogy a vizsgálati személyeket
informálták-e arról, hogy placebót kapnak majd; ugyanakkor a
placeboválasz maga viszont különbözött, erősebb volt a nem informált
fogyasztóknál. Eszerint a klinikai tesztekben a placeboinformáció nem
rontja jelentősen a vizsgált drog hatékonyságának becslését, bár a
placebohatás valamivel gyengébb, mint volna akkor, ha nem informálják
a betegeket arról, hogy placebót kaphatnak. Ez az eredmény egybevág a
későbbiekben ismertetésre kerülő alkoholos vizsgálataink adataival, és
arra utal, hogy a mindennapi placebohatás alapvetően rejtett
(implicit) elvárásokon alapul, amelyeket a tudatos önmonitorozás
hatékonyan gátolni tud.
Az elvárások erőssége és hatásossága azonban
nemcsak magától az instrukciótól és/vagy szuggesztiótól függ, hanem
azoktól a kulturálisan is rögzült sémáktól is, amelyek egy adott szer
fogyasztásához kötődnek. Egy Németországban végzett vizsgálatban
(Walach et al., 2002) például hiába manipulálták az instrukciókat, nem
kaptak lényeges eltérést azoknál, akik placebót vártak, és azoknál,
akik valódi kávét véltek fogyasztani (mindenki koffeinmentes kávét
kapott). A szerzők szerint más hasonló vizsgálatokhoz képest, amelyek
ilyen különbségeket találtak, az eredménytelenség oka az lehet, hogy a
német fogyasztóknál „egy csésze erős kávé” nem ébreszt elegendő
elvárást ahhoz, hogy jelentős hatást tételezzenek fel. Bár ilyen
adatunk (még) nincs, valószínű, hogy a valóban „erős” kávét fogyasztó
magyar (vagy olasz) vizsgálati személyek inkább produkálnák az elvárt
választ.
Ugyanilyen eredményre jutottak abban a vizsgálatban
(Fillmore et al., 1994), amelyben koffeint, illetve alkoholt
helyettesítő placeboitalok fogyasztása után finom motoros koordinációt
regisztráltak. Mivel az ember általában a teljesítmény javulását várja
el a koffein fogyasztása után, illetve romlását az alkohol után, azt
várták, hogy azoknak, akik úgy tudták, hogy koffeines kávét isznak
javul, míg azoknak, akik úgy tudták, alkoholos italt isznak, romlik a
teljesítményük a negatív (tehát -mentes italról szóló) instrukciót
kapó résztvevőkhöz képest. Az eredmények lényegében igazolták a
hipotézist. Ezekben az esetekben egy kulturálisan determinált elvárás
működött az egyéni tapasztalatok és az instrukciók mellett, ezek a
tényezők tehát együttesen alakítják a magatartást.
Az adagolást megelőző instrukciók (ezek
tulajdonképpen részben szuggesztióknak is felfoghatók) hatását
vizsgálták közvetlenül is. Négy csoportban a vizsgálati személyeknek
motoros ügyességi feladatot kellett elvégezniük. Az alapmérés után
három csoport koffeintartalmúnak mondott, valójában placebotartalmú
italt kapott, különböző instrukciókkal: az elsőben pozitív, a
másodikban negatív változást jeleztek előre, a harmadik csoportban nem
volt a teljesítményről szóló instrukció. Egy negyedik (kontroll-)
csoport sem instrukciót, sem italt nem kapott. A kontroll csoport
semmilyen változást nem mutatott, az instrukciót nem kapó
placebocsoport teljesítménye valamelyest nőtt. Ez utóbbihoz képest a
negatív instrukciót kapott csoport teljesítménye kisebb, a pozitív
instrukciót kapóké pedig nagyobb lett. Ez ismét csak arra utal, hogy
működnek korábbról származó, már beépült elvárások is, de az adott
helyzetben érkező információk, szuggesztiók vagy egyéb jelzések hatása
mindkét irányban felülírhatja a belső elvárásokat, növelheti is,
csökkentheti is a placeboválaszt.
Droghatás és elvárások
A mindennapi placebohatás egyik kritikus kérdése az, hogy a fogyasztó
által észlelt változásokért mennyiben felelős az adott élvezeti szer
hatóanyaga és mennyiben az elvárások. Bár ez látszólag egyszerű
kérdésnek tűnik, megválaszolása nem bizonyult könnyűnek.
Egy metaanalízis azt mutatta ki (Hull – Bond,
1986), hogy az alkoholos italok hatásában mind az alkoholnak magának,
mind pedig az elvárásoknak szerepük van, de az adatok nagyon
heterogének. Az elvárások esetében a heterogenitás elsősorban a
szociális, illetve nem szociális jellegű viselkedések keveredése miatt
keletkezik. Az adatok arra utalnak, hogy az alkohollal kapcsolatban az
elvárások hatása inkább tulajdonítás (attribúciós) jellegű, mintsem
egy korábbi intoxikáció kondicionált hatása. Érdekes, hogy a
szignifikáns elvárási hatások nem járnak szignifikáns alkoholhatással,
és fordítva, ami szintén a kondicionált intoxikáció ellen szól.
Ugyancsak hozzájárulhat a heterogenitáshoz az, hogy
a vizsgálatokat különböző körülmények között és eltérő felállásban
végzik. Nem mindegy például, hogy egyénenként vagy csoportosan
vizsgálódnak, hogy milyen az instrukció, sőt az sem, hogy miként
nyerik az adatokat (például kérdőívesen, skálákkal, interjúval stb.).
Egy további fontos tényező a vizsgált változó, például másképp
reagálnak a személyek akkor, ha a hangulatukat vagy a fizikai
változásokat vizsgálják, és másképp, ha például a szexuális izgalom
(arousal) a vizsgálat tárgya. Minthogy itt a beszámolókat erősen
módosítják a szociokulturális hatások, ezek a változók nagyon
érzékenyek a körülményekre. További módosító tényező, hogy az adott
felállásban az alkohol használható-e mint szociálisan megbocsátható
változásokat okozó tényező, amely esetben szabadabban változtatják
viselkedésüket a személyek, mintha ezt mint megbocsátható okot a
környezet nem fogadja el. Ez nemcsak a szexuális jellegű, hanem
például az agresszív magatartásra, sőt a szélsőséges hangulati
elemekre is vonatkozik, és nagyon eltorzíthatja az eredményeket, ha
nem veszik számításba.
Kimutatható, hogy az elvárások, illetve a testi
érzetekben jelentkező valódi alkoholhatás aránya a szubjektív
beszámolókban függ attól is, mekkora volt az alkalmazott alkoholdózis.
Kisebb koncentrációkban inkább az elvárások, nagyobbakban inkább a
farmakológiai hatás dominál; a határ valahol a 0,04% véralkoholszint
környékén lehet.
Egy kísérlet során a kávéban, illetve kólában lévő
koffein hatását hasonlították össze. Az azonos koffeintartalmú italok
gyakorlatilag azonos szervezetbeli szintet (nyálból mérték), és azonos
felszívódási időt mutattak, és a szubjektív hatás is hasonló volt.
Annak tehát, hogy az emberek általában eltérőnek érzékelik a kávé,
illetve a kóla serkentő hatását, nem a koffeintartalom vagy annak
felszívódása az oka. Lehet persze, hogy az egyéb anyagok módosítják a
hatást, például az édesítőszerek vagy a különböző vegyületek, de
erősen valószínűsíthető, hogy tisztán szubjektív tényezők játszanak
szerepet, azaz az elvárások különbsége is fontos tényező.
„Fordított” droghatás
A mechanizmusok vonatkozásában lehet érdekes a tanult
alkoholtolerancia (Vogel-Sprott – Sdao-Jarvie, 1989). Már a 60-as
években kimutatták, hogy az ismételt alkohol- (vagy egyéb drog-)
alkalmazás toleranciát fejleszt ki, különösen akkor, ha az intoxikált
állapotban valamilyen feladatot is kell végezni (feladatfüggő
tolerancia). Bár ehhez az élettani hozzászokás is hozzájárul, az
egyedi variabilitás olyan nagy, hogy ez nem magyarázható pusztán
egyéni biológiai különbségekkel. A későbbi vizsgálatok kimutatták,
hogy mind a pavlovi-, mind az instrumentális típusú kondicionálás
hozzájárul a tolerancia kialakulásához. Míg az előbbi elsősorban az
alkohol- (drog-) alkalmazást kísérő ingerek (inger-inger tanulás, és
ingerexpektancia), valamint a körülmények (állapotfüggő tanulás)
révén, az utóbbi a válasz következményeinek előrevetítése segítségével
(ezt nevezik válaszexpektanciának). Minthogy a válasz, azaz jelen
esetben az intoxikált állapotban végzett tevékenység következménye
nagyon sok tényezőtől függ, amelyeket még kísérleti helyzetekben sem
lehet teljesen kontrollálni, a kialakuló tolerancia nagyon változékony
lehet.
Figyelemreméltó az is, hogy a tolerancia olyan
élettani mechanizmusok aktiválódásának eredménye (Vogel-Sprott –
Sdao-Jarvie 1989), amelyek a droghatással szemben, azok kompenzálására
aktivizálódnak. A tolerancia tehát tanult kompenzációnak fogható fel,
ilyenkor nem a drog által kiváltott hatás rögzül, hanem éppen az
ellene ható reakció. Az utóbbi időben merült fel, hogy az ilyen
kompenzációs mechanizmusok is szerepet játszhatnak a placebo-, illetve
nocebohatás létrejöttében, és eszerint ez utóbbiak esetében sem mindig
feltételezhető közvetlen (direkt) elvárás a választ illetően. Azzal
kapcsolatban, hogy a placebohatás hátterében mikor melyik mechanizmus
áll, klasszikus (inger-inger) kondicionálás, inger által generált
elvárások (ingerexpektanciák), vagy a válasz következményeinek
előrevetítése (válaszexpektanciák), még nagyon kevés vizsgálatot
végeztek, ez lehet a placebokutatás egyik fontos jövőbeni iránya.
|
|
A kompenzátoros válasz – alkohol esetében –
viszonylag könnyen kondicionálódik olyanoknál is, akik csak
társaságban fogyasztanak alkoholt (társasági ivók). Ha a fogyasztott
italban nincs alkohol (placebofeltétel), az élettani változások éppen
ellentétei annak, amit a teljesen azonos körülmények között
fogyasztott alkoholos ital vált ki, noha a szubjektív érzetek nem
különböznek jelentősen (Newlin, 1986). Mivel az így kialakuló reakciók
akár kellemetlen karakterűek is lehetnek (pulzus lassulása,
bőrhőmérséklet csökkenése), valószínűleg hozzájárulhatnak a megvonási
tünetek létrejöttéhez, ami – ha nem folytonosan történik – szintén
kondicionált viselkedéssé alakulhat. Jobban megnézve valójában
jellegzetes nocebohatás! Ha a placeboital (például alkoholmentes sör)
hatását nem alkoholos ital hatásához viszonyítják, a bekövetkező
kompenzátoros zsigeri válasz attól függ, hogy a személyek észlelnek-e
magukon intoxikációt: azoknál, akik közepesen ittasnak értékelik
magukat, ez a hatás igen kifejezett; az üdítőt fogyasztóknál vagy a
magukat nem ittasnak értékelő placebofogyasztóknál ilyen változás
nincs.
Szemben az alkohol-, illetve
kávé-/koffeinfogyasztással kapcsolatos számos placebo témájú
vizsgálattal, meglepően kevés cikk foglalkozik a dohányzás és a
placebohatás kapcsolatával; ezek zöme is a helyettesítő terápiával
kapcsolatos, ami már nem tartozik a hétköznapi placebohatás
témakörébe. Ez annál is inkább meglepő, mert a hozzáférhető (néhány)
irodalom áttekintése egyértelműen bizonyítja, hogy a placebohatásnak a
dohányzásban is fontos szerepe van (Perkins et al., 2003), ami
tulajdonképpen akár közhelynek is tekinthető: a szociális dohányzás, a
rágyújtást körülvevő bonyolult viselkedésminta, a felnőttségérzés mind
olyan faktorok, amelyek erre utalnak. A kevés tanulmányból világosan
kiderül, hogy a nikotin felvétele szükséges, de nem elégséges
feltétele a dohányzás mint szokás kialakulásának, ehhez számos
nemfarmakológiai tényezőnek is jelen kell lennie. Az alkohollal
kapcsolatos elvárások kialakulásának fentebb említett vizsgálata is
arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek, a placebohatás témakörébe
tartozó tényezők a megelőzés (és persze a leszoktatás) szempontjából
is fontosak lehetnek, ezért tanulmányozásuk nagyobb aktivitást
igényelne.
Mindennapi elvárások
A laboratóriumi kísérletek egyik zavaró tényezője az, hogy az alkohol
íze nehezen maszkírozható, még akkor is, ha erős ízű hordozót
(többnyire tonikot) és relatíve alacsony alkoholdózist használnak,
ezért nehéz azonos jellegű, megkülönböztethetetlen italokat
előállítani. Márpedig ebben az esetben nem lehetünk biztosak abban,
hogy a vizsgálat szereplői nem jönnek-e rá arra, hogy becsapták őket,
vagy nem tudják kitalálni, alkoholos italt vagy placebót kaptak-e.
Saját kísérleteinkben (Nagy et al., 2005; Nagy et
al., 2007) ezt úgy próbáltuk áthidalni, hogy az egyik csoport a 2 dl
colakoktélban 4 cent valódi rumot, a másik pedig rumaromát kapott.
Előzetes tesztekkel igazoltuk, hogy a kétféle koktél íze nem
különböztethető meg. Egy további specialitásként az első kísérletben
egyáltalán nem volt szó aromáról (a placebo szót pedig töröltük a
szótárból), vagyis mindenki úgy tudta, alkoholt fogyaszt. Noha a
résztvevők mintegy negyven percen belül négy ilyen koktélt
fogyasztottak, az objektív mérések (memóriakapacitás, egyensúlyozás)
valódi részegséget nem mutattak; ugyanakkor a vizuális analógskála
segítségével felmért tizenhét szubjektív változó alapján mindkét
csoport – főleg testi tünetek vonatkozásában – italosnak ítélte saját
magát, mégpedig egyre fokozódó mértékben.
Egy következő kísérlet ettől abban különbözött,
hogy a résztvevőket előre tájékoztattuk, hogy van, aki alkoholt, van,
aki aromát kap, és közben meg is kérdeztük őket, véleményük szerint
mit ittak. Az alkoholt fogyasztó csoport az előzőkhöz hasonlóan
viselkedett, egy kicsit még ittasabbnak ítélve magukat, mint a korábbi
csoport tagjai, az aromát fogyasztók viszont teljesen józannak
értékelték magukat minden változó esetében. E két kísérlet tanúsága
szerint a szuggesztió és a figyelem elterelése együtt nagyon erős
placebohatást eredményez (még ha a fizikai érzetek ezt nem támasztják
is alá), ha azonban az instrukció arra hív fel, hogy a vizsgálati
személyek monitorozzák önmagukat, a hatás azonnal eltűnik. Másként
fogalmazva: a résztvevők viselkedését az alkohol hatásával (illetve
nemhatásával) kapcsolatos elvárások mozgatták, amelyek persze részben
lehettek közvetlenül vagy közvetve tanultak is.
Ezek az elvárások azonban nem szükségszerűen
tudatosak. Egy harmadik csoport résztvevőit arra kértük, képzeljék el
alkoholos koktélok fogyasztását, majd velük is elvégeztük a szokott
próbákat. Az általuk gondolati úton generált skálaértékek sokkal
magasabbnak bizonyultak bármely más csoporténál, és igen meredeken
emelkedtek az egyes (elképzelt) koktélok után. Valószínű tehát, hogy a
placeboválaszt generáló elvárásaink jelentős része nem tudatos,
rejtett jellegű (implicit).
Az elvárások meglepően konzisztensnek mutatkoznak
különböző korcsoportokban és különböző ivási tapasztalatok mentén. Egy
elvárás-kérdőív segítségével különböző korú kamaszokon, valamint
fiatal és idősebb felnőtteken végzett vizsgálat (Christiansen et al.,
1982) hat elvárásfaktort tárt fel:
• fizikai feszültség lazulása
• aggódás csökkenése
• személyközi hatékonyság növekedése
• tapasztalatok varázslatos átalakulása
• kellemességérzet fokozódása
• szociális-emocionális viselkedés módosulása
Ezek közül öt az italfogyasztási tapasztalattal még
nem rendelkező, fiatal résztvevőknél is megvolt már, ami azt mutatja,
hogy ezek az elvárások szociálisan már igen fiatalon bekerülnek a
tudatba. Az is látszott viszont, hogy az elvárások konzisztenciája és
homogenitása nőtt azoknál, akiknek volt már ivási tapasztalatuk, és
még jobban nőtt a gyakorlott ivóknál. A konkrét farmakológiai
tapasztalat tehát élesebbé, tisztábbá teszi a szociálisan kódolt
előzetes elvárásokat. Ez fontos figyelmeztetés lehet egyébként a
drogfogyasztás ellen küzdőknek, hisz arra mutat rá, hogy az
intervenciókat igen fiatalon kell elkezdeni.
Az alkohol (és bizonyára más szerek) fogyasztásának
hatása attól is függ, milyen körülmények között történik. Míg
szociális környezetben, csoportosan ivók elsősorban emocionális
változásokról számolnak be, a hasonló mennyiséget, de magányosan
fogyasztók észleletei sokkal inkább a fizikális változásokra
vonatkoznak. Ez a megfigyelés alátámasztja azt a fentebb már említett
megfigyelésünket, hogy a placebohatás, és a kevert
alkohol-/placebohatás is részben attól függ, mennyire monitorozzák
magukat a személyek, vagyis mennyire irányul figyelmük saját belső
változásaikra. A magányosan ivók valószínűleg sokkal inkább figyelnek
magukra, míg a szociális ivók inkább társaik reakciói alapján, azaz
külsődleges információkra építve ítélik meg az alkohol okozta
változásokat.
Placeboteljesítmény
Az élvezeti szerek – különösen a kávé és más koffeines italok –
fogyasztásának célja gyakran valamilyen teljesítményfokozás.
Megpróbálunk tovább ébren maradva dolgozni vagy tevékenykedni, nagyobb
eredményt elérni, többet megtanulni, aktívabban cselekedni. Várható
tehát, hogy a placeboadagolásnak teljesítményfokozó hatása is lehet.
Ezt legjobban a sportteljesítmények esetében lehet tanulmányozni,
hiszen ott a fokozódás viszonylag könnyen számszerűsíthető.
Egy meglehetősen bonyolult kísérletben Antonella
Pollo és munkatársai (2007) koffeinmentes kávé adagolásával a
kerékpározási teljesítmény jelentős növekedését, és ezzel párhuzamosan
a szubjektív fáradtságérzés jelentős csökkenését mutatták ki. Ebben a
kísérletben előkondicionálást is alkalmaztak, a placebokávé
adagolásával párhuzamosan titokban csökkentették a terhelést (ezáltal
a személyek úgy érezték, javul a teljesítményük), majd újra
alkalmazták a placebót, hasonló instrukcióval. Úgy tűnik tehát, hogy
az elvárások és a tanulási folyamatok kombinációja (még ha valódi
farmakológiai hatásról ebben a kísérletben szó sem volt, hiszen
koffeint a kísérleti személyek egyáltalán nem fogyasztottak) nagyon
megnöveli a placebokezelés hatékonyságát a sportolók teljesítményére.
Placebohatást nemcsak kávéval, hanem például
anabolikus szteroidokkal kapcsolatban is ki lehet mutatni. Constantino
N. Magnaris és munkatársai (2000) súlyemelőkkel végzett vizsgálatukban
azt találták, hogy már néhány, anabolikus szteroidnak beállított
tabletta beszedése is jelentős teljesítménynövekedést eredményez, ami
azonnal eltűnik, ha a résztvevőket informálják arról, hogy csak
placebót kaptak. Ez az edzők és sportvezetők számára is fontos adat
lehet, amely alátámasztja azt – az egyébként már jól ismert – tényt,
hogy a mentális hatásoknak jelentős módosító szerepük van a
sportteljesítmények vonatkozásában. Nemsportoló főiskolai hallgatóknak
azt sugallták, hogy a tabletta teljesítményfokozó aminosavakat
tartalmaz. Ha később egy részüknek ezt mondták, hogy ezek a tabletták
profi sportolókon tesztelve nem javították a teljesítményt, a javulás
azonnal eltűnt. A szerzők megjegyzik azt is, hogy ilyesfajta
kísérletek tapasztalatait még arra is fel lehet(ne) használni, hogy
fiatal sportolókat meggyőzzenek a teljesítményfokozó szerek
használatának ellentmondásairól, illetve segítsenek megelőzni ezek
alkalmazását.
A sportteljesítményt vizsgáló kutatások egy érdekes
eredménye az is, hogy jelentős eltérés mutatkozik az elvárások javára
a valódi droghatás tekintetében. Azok, akiknek azt mondták,
teljesítményfokozó szert kapnak, de valójában nem kaptak, jobban nőtt
a teljesítményük, mint azoknak, akiknek azt mondták, nem kapnak ilyen
szert, de mégis kaptak. Összhangban tehát a klinikai és terápiás
tapasztalatokkal, amelyek azt mutatják, minden droghatásban van egy
placebokomponens, a sportteljesítmény javítását célzó doppingszerek
hatásában is jelentős lehet a placebohatás.
A mechanizmusok nem tiszták, nagyon kevés
kvalitatív kutatást végeztek ahhoz, hogy a változások mögött húzódó
pszichológiai és pszichofiziológiai folyamatokról reális képet
alkothassunk. Az azonban már ezekből is látszik, hogy az orvosi
alkalmazások során felmerült mechanizmusok (személyiségtényezők,
teljes gyógyszerhatás, kondicionálás és elvárások, motivációk) a
sportplacebo vonatkozásában is valószínűleg működnek, és jelentős
részben ezek lehetnek felelősek a hatásért. Azt, hogy a placebohatás
versenykörülmények között is működik-e, és mennyire működik, jelenleg
nem lehet tudni, mert ilyen vizsgálatokat egyelőre nem végeztek, az
adatok kísérletekből származnak. Ez szintén a kutatás egyik érdekes és
fontos, támogatásra érdemes iránya lehet a jövőben.
Konklúziók
A felsoroltaz egyértelműen azt mutatják, hogy a placebohatás olyan
jelenségek esetében is működik, amelyek mindennapi életünk részei. Úgy
tűnik tehát, hogy sokkal szélesebb körű dologról van szó, mint egy
drog helyettesítéséről egy hatástalan szerrel: a placebohatás komplex,
sok egyéni és szociokulturális faktor által meghatározott jelenség.
Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az
eredmények nagy része – különösen az élvezeti szerek vagy a
sportteljesítmény vonatkozásában – zömmel laboratóriumi körülmények
vagy legalábbis mesterséges feltételek között végzett vizsgálatokból
származik, ezért keveset tudunk még arról, hogy a placebohatás hogyan
működik a „terepen”. Másként fogalmazva: ezeknek az eredményeknek
egyelőre kicsi az „ökológiai validitása”. Minthogy azonban fontos
lehet kideríteni, mekkora a tényleges szerepe mindennapi placebóinknak
életünk alakulásában, sok más irány mellett ez is a placebokutatás
kiemelt területe lehet.
Kulcsszavak: placebo, nocebohatás, alkohol, koffein,
teljesítményfokozás
IRODALOM
Christiansen, Bruce A. – Goldman, M. S. –
Inn, A. (1982): Development of Alcohol-related Expectancies In
Adolescents: Separating Pharmacological from Social-Learning
Influences. Journal of Consulting & Clinical Psychology. 50, 336–344.
Ferentzi Eszter – Köteles F. – Bárdos G.
(2011): The Therapeutic Use of Placebos Among Hungarian GPS—A
Preliminary Research Report. Cemed. (In Press).
Fillmore, Mark T. – Mulvihill, L. E. –
Vogel-Sprott, M. (1994): The Expected Drug and Its Expected Effect
Interact to Determine Placebo Responses to Alcohol and Caffeine.
Psychopharmacology. 115, 3, 383–388.
Hull, Jay G. – Bond, Charles F. (1986):
Social and Behavioral Consquencies of Alcohol Consumption and
Expectancies: A Meta-Analysis. Psychological Bulletin. 99, 3, 347–360.
Knight, L. J. – Barbaree, H. E. – Boland,
F. J. (1986): Alcohol and the Balanced-placebo Design: The Role of
Experimenter Demands in Expectancy. Journal of Abnormal Psychology.
95, 335–340.
Maganaris Constantino N. – Collins D. –
Sharp M. (2000): Expectancy Effects and Strength Training: Do Steroids
Make a Difference? The Sport Psychologist. 14, 3, 272–278.
Nagy Krisztina – Cziboly Á. – Bárdos Gy.
(2007): Placebo in the Effect of Alcohol: To Know Or Not to Know?
Clinical Neuroscience. 60, S1, 77.
Nagy Krisztina – Cziboly Á. – Birtalan L.
– Bárdos Gy. (2005): Ethanol Or Etalon? Placebo Effect During Alcohol
Consumption. Clinical Neurosci. 58, S1, 70.
Nash, Justin M. – Holroyd, K. A. –
Rokicki, L. A. – Kvaal, S. – Penzien, D. B. (2002): The Influence of
Placebo Awareness on Stimulant Drug Response in a Double-Blind Trial.
Psychophyarmacology. 163, 213–221.
Newlin, David B. (1986): Conditioned
Compensatory Response to Alcohol Placebo in Humans.
Psychopharmacology. 88, 247–251.
Perkins, Kenneth A. – Sayette, M. –
Conklin, C. – Caggiula, A. (2003): Placebo Effects of Tobbacco Smoking
and Other Nicotine Intake. Nicotine & Tobacco Research. 5, 5, 695–709.
•
WEBCÍM >
Pollo, Antonella – Carlino, E. –
Benedetti, F. (2008): The Top-Down Influence of Ergogenic Placebos on
Muscle Work and Fatigue. European Journal of Neuroscience. 28,
379–388.
Ross, Mike – Olson, James M. (1981): An
Expectancy-Attribution Model of the Effects of Placebos. Psychological
Review. 88, 408–437.
Vogel-Sprott, Muriel – Sdao-Jarvie, Kathy
(1989): Learning Alcohol Tolerance: The Contribution of Response
Expectancies. Psychpharmacology. 98, 289–296,
Walach, Harald – Schmidt, S. – Dirhold, T.
– Nosch, S. (2002): The Effect of a Caffeine Placebo and Suggestion on
Blood-Pressure, Heart Rate, Well-Being and Cognitive Performance.
International Journal of Psychophysiology. 43, 3, 247–260.
LÁBJEGYZET
* Köszönettel tartozom az
irodalmi feldolgozásban nyújtott segítségért Bérdi Márknak, Köteles
Ferencnek, Cziboly Ádámnak és Nagy Krisztinának. A cikkben leírt
alkoholos vizsgálatot utóbbi két szerző végezte.
<
|
|