Genetikailag módosított élőlények (GMO-k)
a tények tükrében • Magyar Fehér Könyv
A Balázs Ervin, Dudits Dénes és Sági László szerkesztésében megjelent
összefoglaló munka lebilincselően érdekes és szakavatott
összefoglalását adja napjaink egyik legtöbbet vitatott – támogatókat
és ellenzőket egyaránt sorompóba állító – témaköréről.
Az egyik legalapvetőbb emberi jog a biztonságos
élelmiszer-ellátáshoz kötődő jog. Aligha vitatható, hogy a
mezőgazdaság a történelem kezdetei óta az adott korszakban minden
tudományterület eredményét hasznosította annak érdekében, hogy az
adott kultúrát létrehozó emberek élelmiszer-ellátását képes legyen
folyamatosan biztosítani. Így általánosan ismert, hogy a csillagászat,
a mérnöki tudományok, a biológiai ismeretek és sok egyéb ismeret és
know how komplex hasznosításával lehetett csak a célokat elérni,
gondoljunk csak a mezopotámiai, az egyiptomi vagy az indián
kultúrákra. Nincs ez napjainkban sem másként, hiszen aligha vitatható,
hogy a korszerű mezőgazdaság mai színvonalának kialakulásában szinte
minden tudományterület eredményének komplex hasznosítása érvényesül a
mezőgazdasági gyakorlatban, az űrkutatástól az elektronikán keresztül
a mérnöki tudományok széles skáláján át a biológiai tudományok, sőt a
társadalomtudományok legszélesebb köréig bezárólag. Ha ez nem így
történt volna, akkor már nagy valószínűség szerint beteljesült volna
Robert Malthus jóslata, és az emberiség gyors ütemű szaporodása
1950–2010 között kétmilliárdról majd hétmilliárdra, már súlyos
éhínséghez vezetett volna. Hála a „zöld forradalomnak”, melynek
eredményeképpen a mezőgazdasági termelés és termelékenység sokszorta
nagyobb mértékben növekedett az elmúlt hetven évben, mint az azt
megelőző hatezer év alatt tette.
A vitathatatlan és korábban szinte elképzelhetetlen
fejlődés ellenére mégis ott tartunk, hogy napjainkban újból
egymilliárdnál is több azok száma, akik alapvető emberi jogukkal, az
élelmiszerbiztonsághoz való joggal nem tudnak élni.
A népesség növekedése mellett a rohamosan növekvő
kihívások a növénytermesztéssel szemben abból is következnek, hogy a
világ jelentős részén gyorsan növekvő életszínvonal folyamatosan
emelkedő állatitermék-fogyasztáshoz vezet, ami a vegetárius
táplálkozáshoz képest az állati takarmányszükséglet növekedése révén
négyszer–nyolcszor több növényi biomassza termelését teszi
szükségessé, ahhoz képest, mintha az emberek csak növényi vagy döntően
növényi eredetű táplálékot fogyasztanának.
Illúzió azt hinni, hogy a folyamatosan gazdagodó
népesség a fejlődő országokban le fog mondani növekvő hús-, tejtermék,
tojás- és halfogyasztási igényéről. Új konkurensként jelent meg az
üzemanyagipar is, amely, legalábbis a mai technológiai szinten,
nagyrészt emberi fogyasztásra alkalmas és állati takarmányként is
kiemelkedően fontos növényeket használ fel etanol és biodízel
előállítására. Számolni kell azzal is, hogy a tengeri halállomány
túlhalászása csökkenő halfogásokkal jár, és a hiányzó és nagymértékben
növekvő kereslettel jellemezhető halhúsigényt mesterségesen
tenyésztett állományokkal kell pótolni, amelyek előállítása újabb és
jelentős mennyiségű jó minőségű, fehérjében gazdag takarmányt igényel.
A mezőgazdasági alapanyag-termeléssel szemben tehát
minden korábbit meghaladó kihívásokat támaszt az emberiség.
Az előző, korábbi nagyhatású „zöld forradalom”
tartalékai kimerülőfélben vannak, és egyértelműen romlanak a
mezőgazdasági termelés peremfeltételei is. Elég, ha e vonatkozásban
számításba vesszük az értékes mezőgazdasági területek csökkenését
(urbanizáció, infrastruktúra-fejlesztések) és a kevésbé termékeny
területek gyors degradációját is részben a sivatagosodás, részben az
okszerűtlen növénytermesztési gyakorlat, részben pedig a túllegeltetés
következtében. Az intenzív öntözéses növénytermesztési rendszerek is
mind jobban közelítenek a fenntarthatatlanság kritikus határához
azáltal, hogy azokon a területeken, ahol a talajvízkészleteket
használják öntözővízként (és városok vízellátására is), ott rohamos
gyorsasággal csökken a talajvízszint, amely csak nagyon hosszú idő
alatt pótlódhat, ha pótlódik egyáltalán. A növénytermesztés
peremfeltételeinek romló kondícióit még hosszan lehetne sorolni
(például klímaváltozás). Az emberiségnek nincs más választása,
minthogy a mainál jóval több élelmiszert termeljen, kisebb
mezőgazdasági földterületen, fajlagosan kevesebb víz és energia
felhasználásával. Mindemellett a környezet megóvására is nagyobb
hangsúlyt kell helyezni, mint korábban. Ebben a helyzetben nem
mondhatunk le a nagy termelőképességű állat- és növényfajtákról, sőt a
körülmények arra késztetnek minket, hogy mind növény-, mind
állatfajtáinkat úgy nemesítsük tovább, hogy azok még kevesebb
táplálóanyag, víz és egyéb ráfordítás ellenében állítsanak elő
egységnyi mennyiségű és jó minőségű terméket.
Ahhoz, hogy a növekvő és mind nagyobb vásárlóerővel
rendelkező népesség számára elegendő élelmiszer álljon rendelkezésre a
világban, nagyon jelentős pótlólagos befektetésekre lesz szükség
valamennyi rendelkezésre álló tudományterület ismeretanyagának és
technológiájának kombinálásával. Egy merőben új „zöld forradalom”
nélkül nincs remény tartós sikerre.
A biotechnológia korunk egyik leggyorsabban
fejlődő, rendkívül sok irányba elágazó tudománya és technológiák
komplex rendszere, amely a gyógyszergyártás, a fermentáció különböző
területei, az orvostudományok, az állatorvosi tudományok, az
állattenyésztés és növénytermesztés szinte minden területére kiterjed.
|
|
A fejlődés hihetetlenül gyors, és úgy tűnik, még
tovább gyorsul, attól függetlenül, hogy egyes országokban vagy
régiókban bizonyos részterületek fejlesztését vagy a gyakorlati
alkalmazásokat erősebben vagy mérsékeltebben szabályozzák, illetve
korlátozzák.
Magam nem vagyok biotechnológus, de ismerem, vagy
legalábbis érintőlegesen nyomon követem az új eredményeket Kanadától
Új-Zélandon át Szingapúrig, Kínáig, és meggyőződésem, hogy a jövő
mezőgazdasága nem tudja majd nélkülözni a biotechnológiai módszerek
által kínált lehetőségek alkalmazását, legyenek azok állattenyésztési
vagy növénytermesztési jellegűek.
A Magyar Fehér Könyv 110 oldalon foglalja össze a
témakör fontos területeit nagyon jól érthetően, a tudományos
objektivitás szigorú szabályaihoz alkalmazkodva. A könyv főbb
fejezetei: A géntechnológia helye a genetikai beavatkozások között
(Venetianer Pál), A genetikailag módosított szervezetek előállításának
módszerei (Sági László, Gócza Elen és Kovács Kornél), A
géntechnológiai kutatások integrálása a növénynemesítésbe (Marton I.
Csaba és Bedő Zoltán), A géntechnológiával nemesített (GM) növények
nemzedékeinek jelenlegi és jövőbeli szerepe Magyarországon (Dudits
Dénes), A génmódosított háziállatok jelene és perspektívái (Bősze
Zsuzsanna és Hiripi László), Genetikailag módosított takarmánynövények
(Gundel János), A GM-technika lehetséges szerepe a jövő
biomassza-növényeinek előállításában, szaporításában és
feldolgozásában (Márton László és Fári Miklós Gábor), Biopeszticidek
és biotrágyák (Hornok László és Posta Katalin), A GM-mikrobák szerepe
a fermentációs technológiában (Kovács Kornél), GMO-k mint
gyógyszeralapanyagok és funkcionális élelmiszerek (Tamás László és
Oszvald Mária), A GM-növények gazdasági hatásainak áttekintése (Popp
József és Potori Norbert), A géntechnológiával módosított élő
szervezetek és a környezet (Balázs Ervin és Sági László), A
géntechnológiai szabályozás menete (Balázs Ervin), GM-növények – média
– közönség (Gimes Júlia), Genetikailag módosított haszonnövények: a
Kezdet vagy a Vég? (Somfai Béla).
A könyvhöz az ajánlást Ingo Potrikus jegyzi, az MTA
tiszteleti és a Pápai Tudományos Akadémia tagja, aki a következőket
írja többek között: „A magyar tudományos közösség GMO-val foglalkozó
kutatói szakmailag ellenőrzött anyagot, puszta tényeket állítottak
össze az európai politika egyik ellentmondásos kérdéséről. Az itt
közölt tanulmányok összhangban vannak a következtetésekkel, melyeket
egy nemzetközi szakértői csoport állapított meg a legutóbbi vatikáni
konferencián, amelyet a Pápai Tudományos Akadémia (Pontifical Academy
of Sciences) kezdeményezett, a GMO-tudományok jelenlegi helyzetének
elemzésére egy előadói hét keretében. A szakértők által közölt
„állásfoglalás” teljes mértékben támogatja a magyar GMO Fehér Könyv
megállapításait, ugyanakkor szöges ellentétben áll a GMO-kérdést övező
széles körű negatív európai hozzáállással.”
A kötet ismerteti az MTA Agrártudományok
Osztályának állásfoglalását is a genetikailag módosított élőlényekkel
kapcsolatban, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok
Osztálya 2010. május 26-iki ülésén fogadott el, és amelynek
összefoglaló megállapításai az alábbiak:
A világ tudományos és gazdasági eredményeinek
tanúsága szerint a géntechnológia egyre inkább meghatározó szerepet
játszik az agrárinnovációban és az új technológiák megalapozásában.
A magyar agrárium és így a növénynemesítés jövőbeni
versenyképessége a géntechnológia és a genomika eszközeivel
hatékonyabban biztosítható.
A környezetbarát agrotechnológiák szerepe növelhető
a biotechnológia, és ezen belül a géntechnológia alkalmazásával.
Tudományos eszközökkel, nemzetközileg elfogadott
szabványok szerint kell garantálni az új géntechnológiai termékek
egészségügyi, környezet- és talajvédelmi biztonságát, valamint a
hosszú távú gazdasági szempontok érvényesülését.
A géntechnológiával nemesített (GM) növények körüli
társadalmi vitában kapjanak meghatározó szerepet a tudományos tények.
A magyar törvényhozás és állami vezetés
géntechnológiával kapcsolatos döntéseit az új tudományos eredmények
fényében javasolt időről időre felülvizsgálni.
A magyar agrárium versenyképességét az szolgálja,
ha a szabályozás biztosítja az esélyegyenlőséget a növénynemesítők és
a gazdák szabad technológiaválasztásában.
Az agrárinnováció érdekében növelni kell az
agrár-biotechnológiai oktatás és kutatás kapacitásait, finanszírozását
és versenyképességét.
Tudományos ismeretterjesztéssel kell elősegíteni a géntechnológia
társadalmi elfogadottságát.
A Magyar Fehér Könyvet szívből ajánlom mindenkinek,
akiket a genetikailag módosított szervezetek kérdésköre közvetlenül
vagy közvetetten érdekel, mert hibáinkat legtöbbször akkor követjük
el, ha nem vagyunk elég tájékozottak. Őszinte elismerés illeti a
szerkesztőket és minden szerzőt azért a nemes erőfeszítésért és
elismerésre méltó szakmai teljesítményért, hogy ily közérthetően, jól
áttekinthetően és szélesre tárt szakmai spektrumban foglalták össze a
legfontosabb ismereteket, nemcsak a szorosan vett
biológiai-biotechnológiai kérdésköröket illetően, de közgazdasági, sőt
bioetikai, vallásfilozófiai vonatkozásait is, utóbbiakat
lebilincselően foglalta össze Somfai Béla. Elismerés és köszönet
illeti a Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesületet és a Pannon Növény
Biotechnológiai Egyesületet a könyv megjelentetéséért, és a Tisza
Press Nyomdát az igényes kivitelezésért.
Horn Péter
az MTA rendes tagja
|
|