A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 AZ AGY SZABÁLYOZÓ SZEREPE AZ ENERGIAFORGALOMBAN

    ÉS A SZÉNHIDRÁT-ANYAGCSERÉBEN, AZ AGY INZULINREZISZTENCIÁJA

X

Halmos Tamás

az orvostudomány doktora, főorvos, MAZSIHISZ Szeretetkórház Metabolikus Ambulancia • fishwash(kukac)t-online.hu

Suba Ilona

Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet, Tüdőgondozó Intézet

 

Háttér


Az elhízás világszerte járványszerű méreteket ölt napjainkban. Bár Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában az éhínség, a hiányos táplálkozás és súlyos következményeik százmilliókat érintenek, az Egészségügyi Világszervezet négy éve kiadott statisztikai jelentése először számolt be, hogy a túlsúly nagyobb népegészségügyi problémát jelent, mint az éhezés, kevéssel több az elhízott ember, mint az éhező. Az elhízás fontos szerepet játszik számos nem fertőző betegség kialakulásában, mint a cukorbetegség 2-es típusa, a metabolikus szindróma (MS), magas vérnyomás, zsíranyagcsere zavarok, szív-és érrendszeri kórképek, bizonyos rosszindulatú daganatok.

A zsírszövetet régebben kizárólag „raktárnak” tekintették, melynek semmilyen aktív funkciót nem tulajdonítottak. Mára bebizonyosodott, hogy a zsírszövetben endokrin és gyulladásos folyamatok is végbemennek. A hasi zsírsejtekben ún. citokinek termelődnek, ezek olyan fehérjemolekulák, melyek újabb megfogalmazás szerint „alacsony fokozatú” gyulladást okoznak. Az inflammációt (gyulladást) számos sejtes és humorális paraméter megnövekedett szérumbeli jelenléte igazolja. Ezek a gyulladásos citokinek meghatározó szerepet játszanak szív- és érrendszeri kórképek, csakúgy, mint a cukorbetegség, metabolikus szindróma kialakulásában. Az elhízás ugyanakkor gátolja az inzulin vércukorcsökkentő hatását, azaz hozzájárul az inzulinrezisztencia (IR) kifejlődéséhez. Az IR azonban nemcsak a cukoranyagcsere zavarát okozza, hanem szerepe van a szív- és érrendszeri kórképek, sőt bizonyos mentális (agyi) betegségek kialakulásában is. Ezek a felismerések vezettek oda, hogy ma az elhízás megelőzése kiemelt népegészségügyi problémává vált. Az elhízás elterjedésében meghatározó genetikai hajlam mellett – melyek még távolról sincsenek feltárva – kiemelt szerepük van környezeti tényezőknek, a rest, ülő életmódnak, a kalória- és zsírdús, finomított cukrokat bőven tartalmazó étrendnek is.

Bár az agy fontos szerepet játszik a viselkedés és a táplálékfelvétel területén, működésének zavarait és azok hatását az anyagcserében, energiaforgalomban és az inzulinrezisztenciában sokáig nem vizsgálták. Az inzulin szerepe nem volt ismert a központi idegrendszer működésében sem. Az 1990-es évek közepe óta jelentős előrehaladás történt a táplálkozási magatartás és az energiaegyensúly szabályozásának megismerése terén, melynek kutatása napjainkban is intenzíven folytatódik.

Claude Bernard (1885) francia kutató a XIX. század végén nyúlban a IV. agykamra alapját megszúrva (piqûre=pricking) cukorvizelést idézett elő, és úgy vélte, hogy a piqûre (szúrás) a májban raktározott keményítő mobilizálása útján okozott glikozúriát (cukorvizelés). Feltételezte, hogy a központi idegrendszer (CNS – central nervous system) meghatározó szerepet játszik a perifériás vércukorszint szabályozásában. Ahogyan a medicinában gyakorta megtörtént, ezt a több mint százéves megfigyelést, ha nem is felejtették el, de sem a kutatásban, sem a klinikumban sokáig nem hasznosították.

A központi idegrendszerben az inzulinreceptorok (az inzulinhatást a sejtek felszínén elhelyezkedő specifikus szerkezet teszi lehetővé, hasonlóan a kulcslyuk–kulcs kapcsolathoz, ahol csak a megfelelő kulcs tud a megfelelő kulcslyukba illeszkedni), az inzulin-jelátvitel komponensei és a glukóztranszporterek (a cukrok sejtbe jutását az inzulin mellett a különböző hordozó fehérjék, a glukóztranszporterek is elősegítik) kiterjedten reprezentálva vannak. Egy részük a glukóztranszportban és anyagcserében működik közre, míg más részüknek a kognitív működésben (megismerés, felismerés, azonosítás) van szerepük. Az inzulin a keringésből a vér-agy gáton keresztül ezen receptormediálta aktív transzport útján bejut az agyba, ahol kölcsönhatásba lép specifikus receptoraival. Mindezek ellenére évtizedekig úgy gondolták, hogy az agy, melynek fő tápláléka a cukor, nem inzulinfüggő szerv, és sokáig nem is tulajdonítottak szerepet az agyi inzulinnak a glukóz- és energiaegyensúly szabályozásában. Az utóbbi években ez a vélemény megváltozott.


A hipotalamusz szerepe az energia-
és glukóz-homeosztázis szabályozásában


Az anyagcsere-folyamatok szabályozásának fő területe a hipotalamusz (az agy meghatározott területe), amely az agyalapi magcsoportok közül kiemelkedik sokrétű, működéseket szabályozó szerepével. A hipotalamuszban komplex idegrendszeri és hormonális hálózat van, amely meghatározza az anabolikus és katabolikus (felépítő és lebontó) folyamatok egyensúlyát.


Étvágyat szabályozó keringő faktorok, neurotranszmitterek, orexigének
és anorexigének


Az orexigének a táplálkozást serkentő keringő faktorok. Ezek közé tartoznak a mellékvesekéreg hormonjai, a glukokortikoidok, és számos egyéb fehérje természetű hormon.

Az anorexigének táplálkozást gátló faktorok. E hatások nagy részét rágcsálókon végzett vizsgálatok alapján ismerjük. Ide tartozik a leptin (néhány évtizede felfedezett hormon, melynek sokrétű hatásai még nem teljesen tisztázottak), az amilin, inzulin, és a gyulladást serkentő fehérjék, mint az IL-6 (interleukin-6), TNF-alfa (tumornekrózis faktor-alfa), és számos egyéb hormonhatású anyag. Ezek közül kiemelkedő jelentőségű a bélben termelődő GLP-1 (glukagon-szerű peptid-1=glucagon like peptid-1) melynek különböző változatai a 2-es típusú cukorbetegség újabb hatásos gyógyszerei.

Az energia-homeosztázis szabályozásában részt vevő hipotalamikus neuronokban (idegsejtekben) inzulin- és leptinreceptorok egyaránt kimutathatók. Heveny éhezés gátolja mindkét hormont, aminek következtében fokozódik az étvágy.


Inzulin az agyban,
az inzulin központi idegrendszeri hatásai


A központi idegrendszerben található inzulinmolekula megegyezik a pankreász (hasnyálmirigy) bétasejtjeiben termelődő inzulinnal, működése kapcsolatban van a táplálkozással, a kognitív működésekkel és a reprodukcióval. Az inzulin biológiai hatással van az összes szövetféleségre. Kiderült: az inzulin az agyban több szabályozó mechanizmusban is szerepet játszik, ilyen a neuronok életben maradása, a tanulás és memória, energia- és glukóz-homeosztázis és a nemi mirigyek működése.

A centrális idegrendszeri inzulinhatás segíti a zsírsejtek felépítését, szabályozza a fehér zsírszövet anyagcseréjét, összhangban a perifériás inzulin lipolízist (zsírlebontás) gátló hatásával. Az inzulin szabályozza a neuroendokrin és neurokognitív működéseket (függetlenül a perifériás glukózkoncentrációra irányuló hatásától) és csökkenti az éhségérzést.

Az inzulin, feltehetően a hippokampuszban (másik fontos agyalapi magcsoport) lévő specifikus inzulinreceptorokhoz kapcsolódva javítja a deklaratív memóriát (a „deklarativ memória” a hosszú távú emlékezet része, mely a tényszerű információk tárolására vonatkozik, ezzel szemben a „procedurális emlékezet” a konkrét cselekvés sorrendjét rögzíti). A csökkent inzulinhatás az agyban a felelős a kognitív működés romlásáért. Az agyi inzulin-jelátvitel károsodásának szerepe van bizonyos neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-kór, kialakulásában. Ebben a kórképben az egyik első tünet éppen a kognitív működések zavara. A betegség korai stádiumában ezért inzulinérzékenyítő szerek adása jótékony hatásúnak bizonyult.


A központi idegrendszer szabályozó szerepe
a glukóz anyagcserében


Az agyi inzulinreceptor-jelátvitel ép működése a normál glukóz anyagcsere-egyensúly fenntartásához is szükséges. Ismeretes, hogy az inzulin a májban lévő inzulinspecifikus receptorokhoz kötődik és így szabályozza a glukóz leadásának ütemét a májbeli glikogénből (keményítőből). Ez azonban nem a szabályozás kizárólagos útja. Az inzulin magasabb szinten, a központi idegrendszeren keresztül is küld „üzeneteket” a májnak a glukóz kibocsátás szabályozására.

Silvana Obici és munkatársai (2002) intracerebro-ventrikulárisan (közvetlenül az agyba juttatott) inzulinjelátvitel-agonista (serkentő) és -antagonista (gátló) hatású anyagot alkalmaztak bazális keringő inzulinszintek mellett. Azt találták, hogy akár inzulin, akár kismolekulájú inzulin-mimetikus anyag (inzulinszerűen ható szintetikus anyag) III. agykamrába történő infúziója gátolta a májban raktározott keményítő cukorrá történő lebontását. Ezzel szemben, az inzulin-jelátvitel centrális gátlása fokozta a cukor szabaddá válását.


Glukózérzékeny agyi receptorok


A hipotalamuszban számos helyen mutattak ki glukózérzékelő receptorokat, melyek érzékenyen reagálnak a perifériás vércukor szintjének ingadozásaira. A glukózérzékelést két sejttípus ellenőrzi. Ezek a „glukóz által serkentett” (glucose excited – GE), és a „glukóz által gátolt” (glucose inhibited – GI) sejtek. A GE-sejtek egy bonyolult mechanizmussal hiperglikémiában (vércukorszint-emelkedés) aktiválódnak, hatásukra csökken a vércukor, feltehetően a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeinek serkentése útján. A GI-sejtek elsősorban hipoglikémia (vércukorszint-csökkenés) esetén aktiválódnak, stimulálják a pankreász alfasejtjeiben termelődő, vércukor-emelkedést eredményező hormon, a glukagon szekrécióját. A GE- és GI-sejtekből származó ingerek tehát megtartott centrális inzulinérzékenység esetén gátolják vagy serkentik a cukor szabaddá válását, attól függően, hogy melyik sejttípus aktivációja dominál.

A GE- és GI-neuronok aktivitása a legérzékenyebb szabályozó rendszert jelenti a vércukor fizológiás, szűk határok közötti fenntartásában. Ugyanez a rendszer biztosítja az agy adekvát glukózellátását. A glukóz-metabolizmus és -érzékelés közötti disszociáció teszi lehetővé az agy számára, hogy előre érzékelje, és megelőzze az extracelluláris glukózszintek káros ingadozásait, és biztosítsa a sejtek folyamatos energiaellátását. Ez a védőmechanizmus megakadályozza, hogy a vércukor-ingadozások átterjedjenek az agyba.


Az agy inzulinrezisztenciája


Újabban kimutatták, hogy a cerebrális (agyi) inzulinrezisztencia emberben is előfordul. Karen Anthony és munkatársai (2006) tanulmánya az első, amely bizonyította humán perifériás inzulinrezisztenciában az agyi inzulinrezisztenciát inzulinérzékeny és inzulinrezisztens személyeken. Bizonyították, hogy az inzulin képes aktiválni az idegsejtek anyagcseréjét, de ez a hatás inzulinrezisztenciában lényegesen több inzulint igényel.

 

Metabolikus-kognitív szindróma


Egyre több a bizonyíték, hogy a MS fontos lehet az enyhe kognitív zavar, a vaszkuláris demencia (elbutulás) és az Alzheimer-kór (AD) kialakulásában. Ezekre a betegekre illik a „metabolic-cognitive syndrome” kifejezés (MS + degeneratív vagy vaszkuláris eredetű kognitív zavar). AD-ben a különböző biológiai rendszerek életkorfüggő deszinkronizációja (stresszkomponensek, kortizol- és noradrenalin-túltermelés, életfontos sejtmembránok

 

károsodása stb), a fő oka az agyi inzulinrezisztens állapot kialakulásának, ami csökkent glukóz-/energiametabolizmussal és az AD-kórra jellemző fehérjeváltozásokkal jár.

 

A hepatikus ceramid szerepe az agyi neurodegenerációban és inzulinrezisztenciában


A ceramidok a lipid molekulák családjához tartoznak. Korábban a ceramidokat kizárólag strukturális elemeknek tartották, de kiderült, hogy jelátviteli funkcióval is rendelkeznek. A ceramidok károsíthatják az idegsejteket, és inzulinrezisztenciát (IR) okoznak. Kimutatták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és a NASH (nem-alkoholos szteatohepatitisz) fokozott ceramidképződéssel jár, arra utalva, hogy kapcsolat van a perifériás inzulinrezisztencia és a neurodegeneráció között, és ezt a ceramidok közvetítik, mivel képesek átjutni a vér-liquor gáton. Elhízás, T2DM és a NASH szövődhet kognitív zavarokkal és neurodegenerációval. Az IR veszélyezteti a sejtek életben maradását, anyagcseréjét és az idegi plaszticitást, fokozza az oxidatív stresszt, citokin-aktivitást és az apoptózist. Lehetséges, hogy a perifériás IR a máj-agy tengelyen keresztüljutó ceramid hatásának következtében okoz agyi inzulinrezisztenciát.


A barna zsírszövet szerepe


Sokáig úgy tartották, hogy a felnőtt szervezetben kizárólag fehér zsírszövet található, a barna zsírszövet csak újszülöttekben van, rövid ideig a születés után. Újabban kiderült, hogy barna zsírszövet kisebb mértékben, de felnőttben is jelen van. Hőtermelése hozzájárul a hideg elleni védekezéshez, a stressz által indukált testhőmérséklet-emelkedéshez és az energiaegyensúlyhoz. Az a centrális hálózat, amely a szimpatikus efferens ingereket szabályozza a barna zsírszövet felé, olyan keretet nyújt, amely megmagyarázza, hogy e szabályozás zavara hogyan vezet hipertermiához és elhízáshoz. Számos állatkísérletes vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a barna zsírszövet aktivációja csökkenti a testsúlyt. Elképzelhető, hogy ezt a felismerést a későbbiekben terápiásan is fel lehet használni az obezitás visszaszorításában, s így a MS-nek hatásos gyógyszere lehet.


Az inzulinrezisztencia új koncepciója


Az új koncepció szerint az inzulinrezisztencia nemcsak a hagyományosan inzulinérzékeny szövetekben, hanem valamennyi szövetben manifesztálódik. Ha az inzulinreceptorokkal rendelkező agyi célsejtekben az inzulin hatékonysága csökken vagy megszűnik, a centrális szabályozás zavart szenved. Az agy inzulinrezisztenciája a metabolikus szindróma és a 2-es típusú diabétesz kóroktanának új felfogásához vezet. Az agyi inzulin jelátvitelhibája táplálkozási, környezeti faktorok stb. révén hozzájárul a diabétesz kialakulásához. Jelen ismereteink szerint az MS a modern kor hibás adaptív válasza a megváltozott környezeti viszonyokra. A primer „hiba” tehát a megfelelő agyi struktúrákban lehet.

Az inzulinkomplex centrális működésének megismerése segít megérteni a metabolikus és mentális betegségek patomechanizmusát, és új utakat nyithat meg a terápiában.


A HPA-tengely


A HPA (hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely – hypothalamus-hypophysis-adrenal axis) szintén adaptációs válaszokat közvetít a különböző stresszhatásokkal szemben. Ez a rendszer a hipotalamusz meghatározott lokalizációjú magcsoportjából kiinduló (PVN – paraventrikuláris nukleusz) stimulus hatására fokozott agyfüggelékmirigy- és mellékvesehormon termelésnövekedését okozza. Az így termelődő glukokortikoid hormonok és a GR (glukokortikoid receptor) a HPA-tengely végső effektorai (végrehajtó szervei). Az orvostudomány a HPA-tengely idült túlműködésével összefüggő következő patológiás állapotokat ismeri:

• az immunműködés zavarai;

• centrális (hasra kiterjedő) elhízás alakul ki, majd IR, MS T2DM lép fel;

• muszkulo-szkeletális szindróma (az izomzatot, a gerincoszlop szerkezetét érintő tünetegyüttes);

• hangulatváltozás, a kognitív funkciók romlása.


A cirkadian CLOCK-rendszer


Mind állatkísérletek, mind humán megfigyelések bizonyították, hogy a kardiovaszkuláris, metabolikus folyamatoknak cirkadián ritmusa van. A váltott műszakban dolgozók, a tengerentúli repülőjáraton utazók megfigyelésével szerzett tapasztalatok igazolták, hogy a szabályos cirkadián ritmus megzavarása súlyos, életveszélyes állapotokhoz vezethet.

A cirkadián ritmus szabályosságát a CLOCK-rendszer (CLOCK – circadian locomotor output cycle kaput) biztosítja, ahol a „master CLOCK” (központi szabályozó) a nukleusz szuprakiazmatikuszban (SCN – az agyalap meghatározott területén lévő életfontos magcsoport) helyezkedik el, míg a perifériás, „slave” CLOCK-ok valamennyi szervben megtalálhatóak. Ez a rendszer legalább kilenc meghatározó fehérjéből áll, melyek túlnyomó részben transzkripcionális, ún. átíró faktorokként működnek.

A cirkadián ritmus legfontosabb szabályozója (szinkronizátora) a fény, amely a retina (a szem ideghártyája) megvilágításán keresztül a hipotalamusz megfelelő magcsoportjaihoz továbbít információkat. A bonyolult rendszer ún. aktiváló faktorok, Zeitgeber-ek hatására indul be, (Zeitgeber – időt adó) ezek többségét mint glukokortikoidokat azonosították. Úgy tűnik, hogy az egyik legfontosabb Zeitgeber a corpus pinealéban (tobozmirigy) kizárólag éjjel termelődő melatonin hormon.

Az utóbbi években szaporodtak a megfigyelések, hogy kardiovaszkuláris történések, szívinfarktus, stroke, tüdőembólia, aorta aneurisma ruptúra (a fő ütőér falának átszakadása), a cirkadian ritmus szétzilálása következtében gyakrabban fordulnak elő. E folyamatban a megrövidült vagy megszakított alvás is kiváltó tényező, az ebben szenvedők hajlamosak T2DM-re, elhízásra, hipertoniára. Önként vállalkozó embereken bizonyítást nyert, hogy a megszokott napi ritmusból kizökkenve, számos kedvezőtlen keringési és anyagcsere-abnormalitás, hipertonia, kóros hormonszintek, hiperglikémia stb. jellemezték a képet.

A CLOCK-rendszer meghatározó perifériás célszervei a sejtmagokban elhelyezkedő specifikus működésekkel rendelkező receptorok. Ez a bonyolult receptorrendszer a legtöbb életfontos működés célszerveit jelenti. A PPAR-szisztéma (peroxisoma-proliferálta-aktivált receptor) a központi órák utasításait hajtja végre a szervezet immunrendszerében, zsír- és szénhidrát-anyagcseréjében, inzulinhatásában, a keringési szervekben stb. A CLOCK-rendszer szoros kölcsönhatásban áll a HPA-tengellyel. Ez a stressztengely a PPAR-rendszerhez hasonlóan ugyancsak végrehajtója a centrális CLOCK-szisztéma utasításainak.

A cirkadián ritmus szabályosságának megszakítása az MS meghatározó tüneteinek a kialakulásához vezethet. A CLOCK-rendszer „hibája” tehát különböző anyagcsere- és keringési utakon vezet a MS és annak következményei kialakulásához. Ez az elmélet alátámasztja a MS szoros kapcsolatát a megváltozott környezeti tényezőkkel, a sorozatos stressz-szituációkkal, vagyis az egyén hibás adaptációjával.


Mit jelent az agy központi szabályozó szerepe
a klinikus számára?

 

• Az inzulinrezisztencia kiterjed az agyra is,

• a metabolikus szindróma és az inzulinrezisztencia koncepciójának kiterjesztése;

• a szénhidrátanyagcsere-egyensúly jobb megértése;

• újabb, elsősorban mentális kórképek kialakulásában, betegvezetésében, megelőzésében és kezelésében figyelemmel kell lenni az agy centrális szabályozó szerepére;

• a HPA-tengellyel és a PPAR-endonukleáris receptorokkal szoros kölcsönhatásban a cirkadián CLOCK-rendszer a centrális szabályozás része;

• átfogó, centrális hatású gyógyszerek kifejlesztése várható.

Ez az új felfogás jelentősen megváltoztatja szemléletünket, elképzelhető, hogy a metabolikus szindróma elsődlegesen az agy szabályozó működésének zavara, ezért a kezelésnek (megelőzésnek) a kóros agyi folyamatokra is ki kell terjednie.
 



Kulcsszavak: agyi inzulinrezisztencia, metabolikus kognitív szindróma, CLOCK-rendszer, PPAR-receptorok
 


 

IRODALOM

Anthony, Karen – Laurence, J. R. – Dunn, J. T. et al. (2006): Attenuation of Insulin-Evoked Responses in Brain Networks Controlling Appetite and Reward in Insulin Resistance. The Cerebral Basis for Impaired Control of Food Intake in Metabolic Syndrome? Diabetes. 55, 2986–2992. • WEBCÍM >

Bernard, Claude (1855): Leçons de physiologie expérimentale appliquée à la médecine faites au Collège de France. Baillère et Fils, Paris, France, 296–313. • WEBCÍM >

Charoensuksai, Purin – Xu, Wei (2010): PPARs in Rhythmic Metabolic Regulation and Implications in Health and Disease. PPAR Research. Published on-line 7 Sept. Article ID 243643. doi: 10.1155/2010/ 243643. • WEBCÍM

Cypress, Aaron M. – Lehman, S. – Williams, G et al. (2009): Identification and Importance of Brown Adipose Tissue in Adult Humans. The New England Journal of Medicine. 360, 1509–1517. • WEBCÍM >

Frisardi, Vincenza – Solfrizzi, V. – Capurso, C. et al. (2010): Is Insulin Resistant Brain State a Central Feature of the Metabolic-Cognitive Syndrome? Journal of Alzheimer’s. Disease. 21, 1, 57–63. DOI 10.3233/JAD-2010-100015
Froy, Oren (2010): Metabolism and Circadian Rhythms. Endocrine Reviews. 31, 1,1.24. • WEBCÍM >

Gonzàlez, J. Antonio – Reimann, F. – Burdakov, D. (2009): Dissociation between Sensing and Metabolism of Glucose in Sugar Sensing Neurones. The Journal of Physiology. 15, 587 (Pt. 1), 41–48. • WEBCÍM >

Halmos Tamás – Suba Ilona (2011): Az agy szerepe az anyagcsere és energiaforgalom szabályozásában: az inzulin központi idegrendszeri hatásai, az agy inzulinrezisztenciája. Orvosi Hetilap. 152, 83–91.
Halmos Tamás – Suba Ilona (2010): A metabolikus szindróma koncepciójának változása az elmúlt 18 évben. L.A.M. 20, 1, 21–30. •  WEBCÍM >

Kino, Tomoshige – Chrounsos, George P. (2011): Circadian CLOCK-mediated Regulation of Target-tissue Sensitivity to Glucocorticoids: Implications for Cardiometabolic Diseases. Endocrine Development. 20, 116–126. • WEBCÍM >

Lyn-Cook, Lascelles E. Jr. – Lawton, M. – Tong, M. et al. (2009): Hepatic Ceramide May Mediate Brain Insulin Resistance and Neurodegeneration in Type 2 Diabetes and Non-Alcoholic Steatohepatitis. Journal of Alzheimer’s Disease. 16, 4, 715–729. doi: 10.3233/JAD-2009-0984 • WEBCÍM > 
McCrimmon, Rory (2009): Glucose Sensing during Hypoglycemia: Lessons from the Lab. Diabetes Care. 32, 1357–1363. • WEBCÍM >

Nader, Nancy – Chrouso, G. P. – Kino, T. (2010): Interactions of the Circadian CLOCK Systeme and the HPA Axis. Trends in Endocrinology and Metabolism. 21, 5, 277–286. • WEBCÍM >

Obici Silvana – Zhang, B. B. – Karkanias, G. et al. (2002): Hypothalamic Insulin Signaling Is Required for Inhibition of Glucose Production. Nature Medicine. 8, 1376–1382.
Park, Colin R. – Seeley, R.J. – Craft, S. et al. (2000): Intracerebroventricular Insulin Enhances Memory in a Passive-Avoidance Task. Physiology and Behaviour. 68, 509–514.