A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 A BUDAPESTI NEUTRONKÖZPONT SZEREPE

    AZ EURÓPAI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG KUTATÁSÁBAN – CHARISMA

X

Kasztovszky Zsolt

PhD, tudományos főmunkatárs, MTA Izotópkutató Intézet • kzsolt(kukac)iki.kfki.hu

 

Bevezetés


Kulturális örökségünk tárgyi emlékeinek (műemlék épületek, szobrok, festmények, régészeti leletek, történelmi kéziratok stb.) megóvása egyre nagyobb szerepet kap az alkalmazott kutatások körében, mind Európában, mind Európán kívül. A modern tudományok kísérleti vívmányait már az 1950-es évektől kezdve igyekeztek az ún. „humán” tudományok, például a régészet, a történettudományok szolgálatában is hasznosítani. Közismert példa erre a törekvésre a radiokarbon kormeghatározás, amelyet Willard F. Libby 1949-ben dolgozott ki, és amelyért 1960-ban kémiai Nobel-díjat kapott (Molnár, 2006). Ahogy az analitika eszköztára bővült, úgy gazdagodott az archeometriai kutatások palettája is. Napjainkban archeometriának nevezzük valamennyi, a kulturális örökség kutatásában alkalmazott természettudományos (fizikai, kémiai, biológiai, geológiai stb.) módszereket alkalmazó kutatást. Az archeometriában a fő kérdéseket általában a humán tudományok művelői, régészek, muzeológusok, restaurátorok, műgyűjtők teszik fel a természettudósoknak. A felvetett kérdések a következő fő témakörökbe sorolhatók: kormeghatározás; leletek eredetének meghatározása, idegen szóval proveniencia-vizsgálat (ide tartozik a nyersanyag eredetének meghatározása vagy a készítés helyének, a műhelyeknek azonosítása); készítési technológiákra, illetve a tárgyak használatára vonatkozó vizsgálatok. Tágabb értelemben az archeometriához tartozik a műtárgyak eredetiségének megállapítása, valamint az állagmegóvást célzó kutatások. A vizsgált anyagok szerint megkülönböztetjük a kőeszközök, kerámiák, fémek, üvegek, valamint a „szerves anyagok” archeometriáját.

Az archeometria sajátossága, hogy a vizsgálat során nem szabad kárt tenni a vizsgálandó mintában, azok többnyire értékes, pótolhatatlan műkincsek, leletek. Ezért lehetőség szerint igyekszünk roncsolással nem járó elemzéseket végezni.


A neutronok


A kutatóreaktorokból kivezetett neutronnyalábok több szempontból alkalmasak roncsolásmentes anyagvizsgálatok elvégzésére. A anyagvizsgálat nukleáris módszereinek egy jelentős csoportja a neutronok különböző kölcsönhatásait használja fel az anyag tulajdonságainak (összetételének, szerkezetének) megismerésére.

A neutronok – elektromosan semleges részecskék – mélyen be tudnak hatolni a vizsgálandó mintába, és útjuk során különböző kölcsönhatásokban vesznek részt. Ezek a magreakciók lehetnek befogás, illetve szórás jellegűek. A neutronnyalábok viszonylag kis (107−109 cm-2∙s-1) intenzitása miatt a mintákban keletkező indukált radioaktivitás kismértékű, és a legtöbb esetben néhány napon belül a kimutathatóság szintje alá csökken.

A hideg, termikus vagy rezonancia-neutronok befogódását követően az atommagok karakterisztikus gammasugárzást bocsátanak ki. A gamma-fotonok detektálásával következtethetünk a vizsgált minta elemi vagy izotópösszetételére, a neutronnyaláb méretétől függő mérettartományban.

A neutronszórás lehet rugalmas vagy rugalmatlan, és általában a minták kristályszerkezetéről, a mintában ébredő mechanikai feszültségekről, a különböző fázisokról, kiválásokról, pórusokról kaphatunk képet a segítségével.

A Budapesti Neutronközpontban évtizedes hagyományai vannak a neutronanalitikai módszerek alkalmazásának a kulturális örökség kutatásában. Már az 5., majd a 6. és 7. Keretprogramban fogadtunk európai vendégkutatókat. A Kutatóreaktor számos kísérleti állomása közül a prompt-gamma aktivációs analitikai (PGAA) berendezés elemösszetétel meghatározására, a kisszögű neutronszórás (Small Angle Neutron Scattering – SANS) és a repülési idő neutrondiffrakciós (Time of Flight Neutron Diffraction – TOF-ND) berendezés szerkezetvizsgálatra alkalmas (Kasztovszky − Belgya, 2006; Len, 2006; Sánta, 2006). Mindegyik módszer roncsolásmentes.


CHARISMA


A CHARISMA (Cultural Heritage Advanced Research Infrastructures: Synergy for a Multidisciplinary Approach to Conservation/ Restoration) az Európai Unió 7. Keretprogramja (FP7) által támogatott együttműködési kezdeményezés (Integrated Infrastructure Initiative), melynek célja, hogy biztosítsa – nemzetközi együttműködés keretében – a kutatók, konzervátorok, restaurátorok hozzáférését a nagy európai kutatóközpontok által kínált műszeres vizsgálati lehetőségekhez (nagyberendezésekhez, illetve hordozható laboratóriumokhoz), továbbá kutatási adattárakhoz.

A projekt hivatalosan 2009 októberében indult huszonegy európai kutatóintézet, egyetem és múzeum részvételével. A projekt, melynek futamideje négy év, támogatja a nemzetközi bírálóbizottságok által kiválasztott nyertes pályázók nemzetközi együttműködéssel kapcsolatos utazásainak, illetve kísérleti munkáinak költségeit.

A nemzetközi együttműködés (transnational access) a kutatás jellegétől függően három fő módon lehetséges:

Az ARCHLAB keretében lehetőség adódik Európa legnevesebb múzeumai és restaurátor intézetei (National Gallery London, British Museum, Laboratoire du Centre de recherche et de restauration des musées de France [Palais du Louvre], Museo Nacional del Prado, Opificio delle Pietre Dure, Instituut Collectie Nederland) által gondozott archívumok, gyűjtemények, analitikai adatbázisok tanulmányozására.

A MOLAB keretében különböző hordozható berendezések vehetők igénybe, melyekkel a szakértők a pályázó kutatókkal együttműködve helyszíni analitikai/képalkotási stb. feladatokat látnak el például régészeti ásatásokon vagy a kulturális örökség nem mobilizálható emlékein. Az ún. „European Mobile Laboratory” üzemeltetői az UNIPG-Centro SMAArt, CNR-INOA Olaszországból és a CNRS–LC2RMF Franciaországból.

A FIXLAB keretében a kulturális örökség szakemberei franciaországi és magyarországi „nagyberendezésekhez” – részecskegyorsítókhoz, illetve kutatóreaktorhoz juthatnak el, hogy kutatásaikhoz hasznosítsák a nagyberendezések által nyújtott anyagvizsgálati lehetőségeket. Hazánkból két intézet – az MTA debreceni Atommagkutató Intézete (ATOMKI) és budapesti Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézete – vesz részt szolgáltatóként a CHARISMA, benne a FIXLAB projektben.

A FIXLAB pályázati rendszerén keresztül négy nagyberendezés által biztosított számos analitikai szolgáltatás vehető igénybe. A négy laboratórium és az analitikai módszerek:

• CNRS–LC2RMF AGLAE (Accélérateur Grand Louvre d’analyse élémentaire), a Louvre laboratóriumaihoz tartozó gyorsító – Párizs, Franciaország, ahol nagyobb tárgyak (átlagos) elemösszetételét lehet meghatározni ionnyalábot alkalmazó technikákkal. A módszer kiegészíthető egyéb technikákkal, például mikro-XRD, mikro-FTIR, ICP-MS.

• IPANEMA a Párizs melletti SOLEIL szinkrotron – Franciaország, ahol szinkrotronsugárzáson alapuló röntgen-, UV- és FTIR-spektrometriai vizsgálatok végezhetők.

• MTA ATOMKI Ionnyaláb-alkalmazások Laboratóriuma – Debrecen, Magyarország, ahol mikrométer felbontású elemanalízist lehet végezni nagyobb tárgyak felszínközeli részein, vákuumban vezetett ionnyalábbal. Az elemanalitikán túlmenően felületi topográfiai és 2D tomográfiai információt is nyújthatnak a mérések.

• MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet (közösen az MTA Izotópkutató Intézettel és az MTA Részecske- és Magfizikai Kutatóintézettel), ahol különböző „neutronos” vizsgálati módszerek végezhetők, pl. prompt-gamma aktivációs analízis (PGAA) átlagos „bulk” elemösszetétel meghatározására; kisszögű neutronszórás (SANS), repülési idő neutrondiffrakció (TOF-ND) fázis- és ásványszerkezet-meghatározásra. Kiegészítő módszerként a KFKI-RMKI-ban kivezetett nyalábos milli-PIXE-, illetve izotópos/röntgen-gerjesztésű XRF-vizsgálatok végezhetők.

Valamennyi módszer roncsolásmentes, azaz nem szükséges a műtárgyból mintát venni, illetve maga a vizsgálat (besugárzás) sem okoz károsodást a tárgyban. A felsorolt berendezések, illetve módszerek egymást jól kiegészítik, segítségükkel széleskörű archeometriai információ nyerhető egy jól kiválasztott probléma, illetve mintasorozat esetén. A FIXLAB keretében lehetőség van egy-egy laboratóriumban (például BNC vagy ATOMKI) végzendő (single), illetve több laboratóriumban (BNC és ATOMKI) végzendő, egymást kiegészítő (multiple) vizsgálatokra pályázni.
A pályázatot kutatócsoportok is beadhatják, egy alkalommal legfeljebb két fő utazása (útiköltség, szállás, napidíj) támogatható a projektből. A külföldi tartózkodás ideje single pályázat esetén legfeljebb hat nap lehet, amely magában foglalhat egy napot az eredmények megbeszélésére. Multiple pályázat esetén a maximálisan igénybe vehető tartózkodási idő két hét, amelyből a két mérési helyszínen összesen tíz mérési napot lehet felhasználni.

Lényeges, hogy a pályázó csoport vezetője, illetve a tagok többsége a pályázásra jogosult országok egyikéből érkezzen, és ne olyan berendezéshez pályázzon, amely saját hazájában működik. Praktikusan tehát magyar kutatók nem pályázhatnak az ATOMKI-ba vagy a Budapesti Neutronközponthoz, viszont pályázhatnak a francia intézetekhez.

Természetesen a kulturális örökség kutatóitól nem várható el, hogy tudják, problémájukra mely módszer, illetve módszerek adják a legmegfelelőbb választ. A pályázat benyújtásában segíti őket az ún. „Welcome Desk”, ahol egy e-mail vagy absztrakt formájában jelezhetik igényeiket – még a pályázat benyújtását megelőzően. 2010-től bárki számára elérhető a CHARISMA projekt honlapja (http://www.charismaproject.eu), melynek tartalmát rendszeresen frissítik.

A FIXLAB-programra évente kétszer lehet pályázatot beadni. A pályázatokat nemzetközi bírálóbizottság értékeli, és pozitív döntés esetén meghatározza az igénybe vehető mérési napok számát, illetve javaslatot tehet eredetileg nem tervezett mérési módszerek alkalmazására. Az elnyert pályázatok mindig a beadást követő félév mérési időszakára vonatkoznak.

 

 

A pályázat elbírálásánál lényeges szempont a megpályázott kutatási téma eredetisége, a megválaszolandó kérdések világos megfogalmazása (milyen módszerekkel mit szeretnének vizsgálni, és a mérésekből milyen kérdésekre várnak választ), valamint a mérések technikai kivitelezhetősége.

A projekt első tizennyolc hónapja múltán kedvezőek a tapasztalataink a Budapesti Neutronközponthoz érkező pályázatokról. A kezdeti „felfutási” időszak után egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az igénybe vehető mérési lehetőségek iránt. A pályázó országok között megtalálhatók mind a nagy archeometriai hagyományokkal rendelkező nyugat-európai országok (Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Görögország, Ausztria), mind a pályázati rendszerben kevésbé járatos, de hasonlóan gazdag kultúrkinccsel bíró kelet-európai országok (Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária). A második pályázati felhívásra öt, a harmadikra három, a negyedikre nyolc pályázat érkezett, valamennyi tudományos szempontból igen érdekes kérdést kíván megoldani. A tervezett kutatások tárgyai között szerepel különböző történelmi korok kő-, kerámia-, fém- és üveganyaga is. Az igénybe veendő mérési módszerekkel mind a leletek elemösszetételéről (PGAA; ionnyaláb-módszerek – PIXE, PIGE; XRF), mind a kristályos, ásványi szerkezetéről kívánunk információt nyerni. Eddig két olyan pályázat is érkezett, amelynek során mind a debreceni Atommagkutató Intézetben, mind a Budapesti Neutronközpontban végeztek méréseket a vendégkutatók.

Az eddigi sikeres kutatások közül egyet ismertetek példaként, amelynek fő célkitűzése lapis lazuli nyersanyagok lelőhely szerinti elkülönítése, valamint műtárgyak eredetének meghatározása volt.


Lapis lazuli – az „égszínű kő”


A lapis lazuli az ókori Keleten már a Kr. e. IV. évezredtől kezdve ismert és nagy becsben tartott, gyönyörű égszínkék drágakő. Nevének jelentése is égszínű kő – a latin lapis (kő) és a perzsa lazavard (ég) szavakból. Királyok, arisztokraták számára készítettek belőle ékszereket, pecséteket és kisebb díszítőelemeket (1. ábra). Az ókori Görögországban, Rómában, Egyiptomban, majd később a középkorban az őrleményéből készült ultramarin az egyik legkedveltebb, legmagasztosabb hatást keltő festék volt. Nagy értéke miatt a lapis lazulit már az ókorban megpróbálták mesterségesen előállítani, és természetesen a hamisítási próbálkozások a modern korban sem hagytak alább.

 

 

 

1. ábra • Lapis lazuli ékszer

(Forrás: Zöldföldi et al., beküldve)

 

Egy korábbi együttműködés során a Tübingeni Egyetemmel már vizsgáltuk, hogyan lehet az egyes geológiai lelőhelyekről származó lapis lazulikat egymástól roncsolásmentes módszerekkel megkülönböztetni. E cél elérése szempontjából szerencsés, hogy a világon csak kevés előfordulása, azaz kitermelésre alkalmas lelőhelye ismert. A legfontosabbak Afganisztán, az Urál hegység, Szibériában a Bajkál-tó környéke, valamint Chile.

A lapis lazuli fő alkotórésze a lazurit ásvány, a szodalitcsoport tagja, képlete (Na,Ca)4 (Cl,SO4,S)(AlSiO4)3. A lazurit mellett kísérő ásványokként pirit (FeS2) és kalcit (CaCO3), valamint kis mennyiségben piroxének, amfibolok és csillámok fordulhatnak benne elő. Előtanulmányaink során azt vizsgáltuk, hogy a tömbi elemi összetétel (fő összetevők és esetleges nyomelemek) alapján tudunk-e különbséget kimutatni az egyes földrajzi lelőhelyek között. Vizsgálati módszerként prompt-gamma aktivációs analízist (PGAA) alkalmaztunk. A PGAA segítségével valamennyi fő geológiai összetevőt (H, Na, Mg, Al, Si, Ti, S, Cl, K, Ca, Mn, Fe, esetenként P) és néhány nyomelemet (B, Sm, Gd, esetenként Sc és V) is ki tudtunk mutatni.

A prompt-gamma aktivációs analízis a termikus vagy hideg neutronok sugárzásos befogódását – az (n,γ) reakciót – követően az atommagból kibocsátott karakterisztikus (prompt) gamma-fotonok detektálásán alapul (2. ábra). A prompt-gamma-spektrum csúcsait energia szerint azonosítva meghatározhatjuk az összetevő kémiai elemeket (izotópokat), a csúcsok nagysága pedig az adott összetevő mennyiségére ad információt. A Budapesti Neutronközpontban egy vízszintesen kivezetett, változtatható (5 mm2 − 4 cm2) keresztmetszetű nyalábbal sugározzuk be a mintákat, és a besugárzással egy időben Compton-elnyomásos HPGe-detektorrendszerrel vesszük fel a spektrumot. A spektrumokat Hypermet-PC programmal illesztjük, az elemazonosítás és a koncentrációk számítása saját PGAA-könyvtárunk segítségével történik (Révay − Belgya, 2004).

A kutatás során a fent említett legfontosabb geológiai lelőhelyekről származó lapislazuli-mintákat mértünk, majd a kapott koncentrációadatokból kétváltozós diagramokat, illetve statisztikai elemzéseket (főkomponens-analízis, faktoranalízis) készítettünk. Már a kezdeti mintasorozat PGAA-mérési eredményei azt mutatták, hogy a chilei és uráli lapis lazuli nyersanyagok jól elkülönülnek egymástól, valamint a bajkáli és afgán lapisoktól (3. ábra). Méréseink alapján a leginkább diszkriminatív összetevők a Cl, S, Mn és Fe (Zöldföldi et al., 2004). Ugyanakkor a bajkáli és afgán lapisok az általunk mérhető összetevők alapján nagyon hasonlóak. A két csoport részben átfed egymással, aminek az is lehet az oka, hogy egy-egy vizsgált darabban az alkotó ásványok nem egyenletesen oszlanak el. A nagyobb, néhány cm3-es minta inhomogenitásából adódó hibák kiküszöbölhetők kisebb mintamennyiség nagymértékben leszűkített neutronnyalábbal való mérésével vagy kihozott nyalábos PIXE-mérésekkel.

Perspektivikusnak látszik az eredetmeghatározás neutrondiffrakciós ásványi elemzés segítségével is. A 4a. ábrán a lapis lazuli és alkotó ásványai neutrondiffrakciós spektrumai láthatók. Elképzelhető, hogy a diffrakcióval meg lehet különböztetni olyan mintákat, amelyek elemösszetétel (PGAA) segítségével nem különíthetők el. Jelenleg a kísérleti eredmények kiértékelése folyik; megpróbáljuk néhány, régészeti leletekből származó minta nyersanyagának eredetét meghatározni.

Mind az elemi, mind az ásványos összetétel meghatározása alkalmas lehet a „hamis” lapis lazulik megtalálására, jelentse a „hamisítás” akár azt, hogy eredeti összetevőkből mesterségesen állították elő a lapis lazulit, akár azt, hogy más anyagokkal (például „egyiptomi kékkel”; CaCuSi4O10-val) helyettesítik.
A 4b. ábrán a hamisítványnak feltételezett feyzabadi lapis lazuli (c) nem különbözik lényegesen az eredeti afgán lapis lazuliktól (b, d), viszont az egyiptomi kék (e) diffrakciós spektruma teljesen eltér a lapisoktól. Az egyiptomi kék eltérő elemösszetétele – elsősorban a magas réztartalom miatt – jól látszik a prompt-gamma-spektrumokból is (5. ábra).


Záró gondolatok


A bemutatott példa jól szemlélteti, hogy a különböző roncsolásmentes, esetünkben „neutronos” méréstechnikákon alapuló vizsgálati módszerek hogyan járulhatnak hozzá a kulturális örökség tárgyi emlékeinek kutatásához és megóvásához. A példából az is látszik, hogy az egyes módszerek önmagukban csak a legritkább esetben célravezetőek, tudományos igényű információkat legtöbbször az egymást kiegészítő módszerek egyidejű alkalmazásával nyerhetünk. Az archeometria definíció szerint multidiszciplináris tudomány, amelyben a természettudományos szakember igyekszik a legpontosabb választ adni a régész, muzeológus kérdéseire – ismertetve az alkalmazott módszerek korlátait. Az analitikai eredmények értelmezése szintén közös erőfeszítést kíván „humán” és „természettudományos” oldalról.
 



A 228330 számú CHARISMA-pályázatban Budapestről az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet koordinálásával az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet, az MTA Izotópkutató Intézet és az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet vesz részt. A PGAA-méréseket Kasztovszky Zsolt és Szilágyi Veronika (MTA IKI), a TOF-ND-méréseket Káli György és Sánta Zsombor (MTA SzFKI) végezte. A lapis lazuli kutatás témavezetője Zöldföldi Judit (Tübingeni Egyetem, Németország). Köszönet a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj támogatásának.
 



Kulcsszavak: kulturális örökség, archeometria, neutronanalitika, Budapesti Neutronközpont, lapis lazuli
 


 

IRODALOM

Kasztovszky Zsolt − Belgya Tamás (2006): Non-Destructive Investigations of Cultural Heritage Objects with Guided Neutrons: The Ancient Charm Collaboration. Archeometriai Műhely. III, 1, 12−17. • WEBCÍM >

Len Adél (2006): A kisszögű neutronszórás archeometriai alkalmazási lehetőségei. Archeometriai Műhely. III, 2, 27−31. • WEBCÍM >

Molnár Mihály: A szén és az idő: radiokarbon kor-meghatározás. Fizikai Szemle. 6, 181−184. •  WEBCÍM >

Révay Zsolt − Belgya Tamás (2004): Principles of PGAA method. In: Molnár Gábor L. (ed.): Handbook of Prompt Gamma Activation Analysis with Neutron Beams. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht–Boston–New York, 1–30. • WEBCÍM >

Sánta Zsombor (2006): Nagyfelbontású repülési idő diffraktométer a Budapesti Neutron Kutatóközpontban. Archeometriai Műhely. III, 2, 22−26. • WEBCÍM >

Zöldföldi Judit − Kasztovszky Zs. − Mihály J. − Richter, S. (2004): Honnan származik a lápisz lazuli? Roncsolásmentes eredetvizsgálat prompt gamma aktivációs analízis segítségével. Archeometriai Műhely. I, 1, 16−22. • WEBCÍM >

Zöldföldi Judit − Nakai, I. − Suzuki, S. et al.: Identification of the Coloured Gemstones in the Royal Tomb of Qatna (Syria). Benyújtva az Analytical and Bioanalytical Chemistry-hez

 




2. ábra • A sugárzásos neutronbefogás (n,γ) reakció elve

(Forrás: Szentmiklósi, MTA IKI NKO honlap:  WEBCÍM >) <

 


 



 

3. ábra • Lapis lazuli nyersanyagok csoportosítása PGAA-mérések alapján

(Forrás: Zöldföldi et al., 2004) <

 




 

4. ábra • a: Lapis lazuli és alkotó ásványainak neutrondiffrakciós spektrumai (Forrás: Káli et al., CHARISMA Research Report) • b: „Egyiptomi kék” (e), lapis lazuli (a, b, d) és „hamis” lapis lazuli (c) neutrondiffrakciós spektrumai (Forrás: Káli et al., CHARISMA Research Report) <

 




 

5. ábra • „Egyiptomi kék”, lapis lazuli és „hamis” lapis lazuli PGAA spektrumai

(Forrás: Kasztovszky et al., CHARISMA Research Report) <