A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 VAZ HATÁSOK NÉLKÜL • Bevezetés

X

Szabados László

az MTA doktora, tudományos tanácsadó, MTA KTM Csillagászati Kutatóintézet • szabados(kukac)konkoly.hu

 

A víz életünk nélkülözhetetlen kelléke, mindenütt jelen van, még ha nem is éppen a szükséges mennyiségben és formában. A víz léte az ember számára természetes, ám ezzel együtt vagy ennek ellenére a víz a tudósokat is foglalkoztatja. Más-más nézőpontból vizsgálja a mérnök, a vegyész, az orvos, a meteorológus, a fizikus vagy a csillagász. Az itt közreadott tematikus cikkgyűjtemény a víznek ezt a sokarcúságát és univerzalitását igyekszik bemutatni.

Somlyódy László áttekinti, hogy az emberiség vízigénye és a rendelkezésre álló víz egyenetlen eloszlása milyen társadalmi hatásokat válthat ki a következő évtizedekben. Somos Éva azzal szembesíti az olvasót, hogy − ha akaratlanul is − milyen pazarlóan bánunk az ivóvízzel, azt is

 

bemutatva, hogyan lehet csökkenteni a vízhálózatok vízveszteségét. Radó János tanulmányából az emberi szervezet „vízhálózatának” normális és rendellenes működését ismerhetjük meg. Egy, a közelmúltban szélsőségesen bő csapadékkal járó hazai meteorológiai helyzetet elemez Bonta Imre és Ujváry Katalin. Baranyai András cikkéből megtudhatjuk, miért vannak különleges tulajdonságai a víznek, és melyek azok. Ennek a témának további árnyalása, egyben kiterjesztése Sükösd Csaba tanulmánya a nehézvízről. Hogy a vízmolekula ilyen bőséges mennyiségben hogyan került a Földre, és merrefelé található még víz a Világegyetemben, azt a záró tanulmányban foglalja össze a cikkgyűjtemény szerkesztője, Szabados László.