A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 AZ EMBER VÍZHÁZTARTÁSA

X

Radó János

az MTA doktora, Virányos Klinika • janosrado(kukac)t-online.hu

 

Az emberi szervezet vízforgalma


Az emberi test nagyobbrészt (50–70%-ban) vízből áll. Az egyes szervek víztartalma azonban nem azonos. A zsírszövetben kevesebb, az izomszövetben több víz van. Ezért a nők szervezetének víztartalma alacsonyabb (50%), mint a férfiaké (60%). A kövér egyénekben is viszonylag kevesebb a víz. Az aggokban is, de bennük az izomszövet sorvadása miatt. A csecsemők szervezetének 70%-a víz.

A megivott napi minimális vízmennyiség átlagosan 650 ml, a táplálékban lévő (preformált) víz 750 ml, az anyagcsere-folyamatokban felszabaduló (oxidatív) víz 350 ml, összesen 1750 ml a napi (minimális) vízszükséglet (Weitzman – Kleeman 1979).

A víz a tápcsatornán át kerül a szervezetbe. Felszívódva a keringésbe, majd a hajszálereken át a szövetközti nedvbe és onnan a sejtekbe jut. Gyógyászati beavatkozás (intravénás infúzió, szubkután intramuszkuláris és intraosseális injekció, beöntés és hólyagkatéter, művesekezelés stb.) útján is juthat folyadék a szervezetbe.

A víz elsősorban a vizelettel távozik a szervezetből (700 ml). De van vízveszteség a széklet útján (150 ml), a kilégzett levegővel (400 ml) és a bőrön keresztül is (500 ml). A napi (minimális) vízveszteség 1750 ml (Weitzman – Kleeman, 1979).
A vízforgalom pontosan szabályozott. A szervezet a vízbevitelt és -kiadást tekintve egyensúlyt tart: finom mechanizmusok útján érzékeli a vízhiányt, illetve a víztöbbletet, és életbe lépteti a különböző korrigáló működéseket, amelyekkel helyreállítja az egyensúlyi (alap)állapotot.

A vízveszteség leggyakoribb oka a vizeletmennyiség felszaporodása különféle okok miatt. Így az agyfüggelékben a hátsólebeny vízvisszatartó (antidiuretikus) hormon (vazopresszin) elégtelen termelése vagy hatása következtében, vesebetegség révén, ún. ozmotikus diurezisben (cukorbetegségben a magas vércukor, vesebetegségben a vér megemelkedett hugyany [urea] szintje útján, illetve bizonyos mérgezésekben), gyógyszerszedés (vízhajtók) miatt stb.

Kóros állapotokban vízveszteségbe kerülhet a szervezet: a légutak útján (szapora, nagy volumenű lélegzés), a bőrön keresztül (verejtékezés, izzadás, például melegben végzett izommunka következtében), a bélcsatorna rendellenes működése által (nagymennyiségű hasmenés), gyomor-bél fisztula révén, mellkasi vagy hasi folyadék lecsapolása után, húgyúti elzáródás megoldását követően.

A vízveszteséghez vezető legegyszerűbb okok az elégtelen vízfelvétel, vízhiány vagy a víz szervezetbe való bejutásának képtelensége (tápcsatorna elzáródása vagy más betegsége, hányás, idegrendszeri betegség, vízundor következtében).
A gerincesek közül csak az emlősök (közte az ember) és bizonyos mértékig a madarak képesek arra, hogy a káros vízveszteséget elhárítsák azzal, hogy tömény (hiperozmotikus) vizeletet képeznek, és ezzel vizet takarítanak meg a szervezet számára. Az emlős vese e képessége fontos szerepet játszott a dinoszauruszok és hüllők fölötti dominanciánk kialakításában (Weitzman – Kleeman 1979).


A víz és a szárazanyagok megoszlása
a szervezetben


Tiszta víz mint olyan nemigen fordul elő a szervezetben. A testfolyadékok szárazanyagokat is tartalmazó vizes oldatok. A testvíz egyharmada a sejteken kívüli (extracelluláris = EC), kétharmada a sejteken belüli (intracelluláris = IC) vízteret alkotja. A víz – az ún. ozmotikus egyensúly mentén – szabadon mozog a sejthártyán át az EC-térből az IC-térbe és viszont. Egy átlagos ember 70 kg-os szervezetének víztartalma 45 liter. Az EC-térben 15 liter, az IC-térben 30 liter víz van. A 15 literes EC-térből (a testsúly 20%-a) 12 liter a sejtközötti (intersticiális) folyadék (a testsúly 16%-a), míg 3 liter a vérplazma térfogata (a testsúly 4%-a). Utóbbi a 2 litert kitevő vörösvérsejtmasszával együtt a szervezet 5 liter térfogatú vérmennyiségét alkotja. A vérplazma fehérjementes ultrafiltrátuma a hajszálerek membránján át a szövetközti nedvbe kerül. Ezt a hidrosztatikus nyomás hozza létre. Az ellenkező irányú változásért viszont a plazmafehérjék (elsősorban az albumin) által fenntartott ún. kolloidozmotikus nyomás a felelős. Kóros körülmények között „víz” (=vérplazma ultrafiltrátum) szaporodhat fel a hasüregben, a mellüregben és a szövetek között (vizenyő, ödéma). Utóbbi elhelyezkedését – amennyiben mennyisége túllépi a szövetközti fehérjék vízkötő képességét és a nyirokhajszálerek szállító kapacitását – többnyire a gravitációs erő határozza meg (például bokaödéma).

A fő (oldott) szárazanyag az EC-térben a nátrium (2250 mmol Na), az IC-térben a kálium (4500 mmol K). Az IC-térben igen kevés (300 mmol) Na van, míg az EC-térben 60 mmol K. Az utóbbi – csekély mennyisége ellenére – vitális funkciókat teljesít. Az extra- és intracelluláris tér eltérő ionösszetételének legfontosabb oka, hogy a sejtmembránban elhelyezkedő pumpa (Na+-K+-ATP-áz) folyamatosan kifelé hajtja a sejtből a Na+ iont. Az EC-térben a Na+ ion klór- és bikarbonát anionokkal együtt fordul elő, míg az IC-térben a K+ ion fehérjeszerű anyagok által képezett (ún. makromolekuláris) anionokkal együtt szerepel (Halperin – Goldstein 1999).


A víz- és nátriummérleg,
az ozmotikus egyensúly


A vízmérleget elsősorban a szomjazási reflex és az antidiuretikus hormon (vazopresszin) vesehatása közötti kölcsönhatás határozza meg. A nátriummérleget viszont elsősorban a vese működése, amely visszatart vagy eltávolít nátriumot. Míg a víz létrehozza az ozmotikus egyensúlyt azáltal, hogy szabadon közlekedik az EC- és IC-tér között, a Na az EC-térre korlátozott. Ezért a Na effektív ozmolként meghatározza az EC-tér nagyságát. Ezzel szemben a hugyanynak nincs a Na-hoz hasonló korlátozottsága, vagyis szabadon mozog a két folyadéktér között.

Az ozmotikus egyensúlyt az „effektív ozmolalitás” (tonicitás) határozza meg. Az ozmolalitást az oldószer, a mi esetünkben a víz 1 kg-jában lévő oldottanyag-részecskék száma határozza meg, az EC-tér ozmolalitását pedig döntően a plazma nátriumszintje. Hiponatrémia többnyire hipoozmolalitással, hipernatrémia többnyire hiperozmolalitással jár. A hiponatrémia és hipernatrémia legtöbbször a szervezet víztöbbletére, illetve vízdeficitjére utal. (Ritkább esetben nátriumveszteség, illetve -többlet idézi elő.) A plazma Na-koncentrációja az IC-tér nagyságát határozza meg. Hiponatrémiában a víz beáramlik a sejtekbe, azok megduzzadnak, hipernatrémiában (az EC-tér ozmolalitásának növekedésekor) pedig a víz kiáramlik a sejtekből, azok zsugorodni fognak. A sejtvolumen akut változását sejtadaptációs mechanizmusok követik (Halperin – Goldstein 1999).


A vízfelvétel és -kiválasztás szabályozása


Ha a szervezet víztartalma lecsökken, szomjazásérzés alakul ki, ami vízivásra késztet. A plazma ozmolalitásának 280 mOzm/kg fölé emelkedésekor már enyhe szomjúságot érzünk, 295 mOzm/kg értéknél pedig kifejezetten szomjazunk. Ugyanakkor életbe lép egy mechanizmus, amely a vesében vízvisszatartásra vezet. A vízszükségletet egy tonicitást érzékelő rendszer, az ún. ozmoreceptorok közvetítik az agyban az agyfüggelék (hipofízis) felé. A vízvisszatartó vazopresszin a hipofízis hátsó lebenyéből szabadul fel, kerül a keringésbe, és jut el támadáspontjára, a vesébe, ahol a kéregállománybéli és velőállománybéli gyűjtőtubulusokban fejti ki hatását. A vazopresszin-kiválasztás normális körülmények között csekély mértékű hiperozmolalitás (a plazma ozmotikus koncentrációjának mindössze 1%-os emelkedése) következtében indul el, amit a hipotalamusz elülső részén elhelyezkedő ozmoreceptorok közvetítenek. Egészséges egyénben 295 mOzm/kg feletti ozmolalitáskor a szérumvazopresszin eléri az 5 pg/ml koncentrációt, ami maximálisan koncentrált vizeletet eredményez, ez fiatal emberekben 1200–1400 mOzm/kg körüli érték. A szabályozás érzékenységét jelzi, hogy viszonylag csekély, 3 mOzm/kg szérumozmolalitás-változásra jelentősen, 1 pg/ml-t változik a szérumvazopresszin szintje. Vazopresszin azonban nem ozmoláris okból is felszabadulhat, például émelygés vagy hipovolémia (vérzés, extracelluláris tér vesztesége) miatt. Maga a vazopresszin és a sejten belül számára védelmet nyújtó hordozója, a neurofizin II, a hipotalamuszban termelődik nagy molekulaként (a 164 aminosavból álló pre-pro-vazopresszint a 20p13 kromoszóma régióban elhelyezkedő arginin-vazopresszin [AVP] gén kódolja), majd a hipofízisnyélben a hátsó hipofízislebenybe való vándorlása során – enzimatikus hasítás útján – kialakul belőle a végleges, nyolc aminosavat tartalmazó hormon. Ha ez a vazopresszin hormon hiányzik (vagy rendellenes), akkor sok vizelet kiválasztásával járó állapot keletkezik, amelyet („valódi” vagy neurohipofizeális, illetve célzással a központi idegrendszeri eredetre centrális vagy neurogén) diabétesz inszipidusznak nevezünk (Radó, 2007).

Az arginin vazopresszin peptid hormon az egészséges egyénben és állatban úgy csökkenti a diurézist, hogy a vese gyűjtőcsatornáiban a vazopresszin receptorra (AVPR2) hatva fokozza a vízvisszaszívódást. A V2-receptor vazopresszin általi aktivációja serkenti az adenilcikláz enzimet, ezáltal elősegíti a ciklikus adenozin-monofoszfát (cAMP) mediálta vazopresszin-érzékeny vízcsatorna (aquaporin-2) képződését. A vesetubulus fősejtjeiben, bizonyos sejtalkotórész szervecskékből, az ún. endoplazmás retikulumból a normális érési csavarodásokon átesett fehérjék, amelyek funkciójukban vazopresszin-érzékeny aquaporin-2 vízcsatornák, a sejtmembránba illeszkednek, ezáltal a sejt víz iránti permeabilitása fokozódik. Az aquaporin-2 vízcsatorna lehetővé teszi a csatornasejtek üregi (luminális) oldalán a víz visszaszívódását a lumenből a vesecsatornácskákat körülölelő peritubuláris erek vérébe. Az aquaporin-2 tulajdonképpen egy fehérjemolekula, mely a lumenbe kerülve kiürülhet a vizelettel. Egészséges egyének szomjaztatásban bőségesen ürítettek aquaporin-2-t a vizeletükben, míg a vazopresszin-hiányos „valódi” diabétesz inszipiduszban szenvedők vizeletében aquaporin-2 nem jelent meg. Veseeredetű (nephrogen) diabétesz inszipiduszban aquaporin-2 nem volt a vizeletben, illetve egyes nephrogen diabétesz inszipiduszos betegekben nem működő „mutáns” aquaporin-2-t találtak (Fujiwara – Bichet 2005).

A vizelet koncentrálásához azonban a vese velőállományának (medulla) magas ozmotikus koncentrációja (hipertonicitása) is nélkülözhetetlen, mivel a tubuláris folyadék és a medulláris kötőszöveti állomány ozmolalitásának különbsége határozza meg a vízvisszaszívást. A medulláris hipertonicitás létrejöttéhez az elsődleges tényező a Henle-kacs vastag felszálló szárában zajló aktív Na-visszaszívódás, és még az urea tubuláris visszaszívódása is szükséges.

Ha viszont az adott érési fehérje csavarodása hibás, akkor nem képződik egészséges vazopresszin receptor a vazopresszin molekula fogadására, vagy nem képződik ép aquaporin-2 molekula a vízreabszorpció kivitelezésére. Ezen esetekben a veseeredetű diabétesz inszipidusz veleszületett formája alakul ki. A vazopresszin receptort és aquaporin-2-t kódoló fehérjék DNS-einek klónozása lehetővé tette a fenti eseménysorozat kezdeti és végső lépéseinek megértését, rávilágítva arra, hogy akár az AVPR2-receptorban, akár az aquaporin-2-ben bekövetkező genetikai hiba megakadályozza a tubuláris vízpermeabilitás fokozódásának létrejöttét nemhez kötött, illetve autoszomális nepfrogén diabétesz inszipiduszt okozva (Fujiwara – Bichet, 2005).


Poliuriás szindrómák


Legalább három olyan megbetegedés létezik, melyben az egész napos vizelet mennyisége akár 10–20 liter is lehet. Ezeket a „klasszikus rendellenességeket” a poliuriás szindrómák csoportjába soroljuk (pszichogén polidipszia, diabétesz inszipidusz, veseeredetű diabétesz inszipidusz). A polidipsziával (fokozott szomjúsággal) és poliuriával (megnövekedett vizeletmennyiséggel) járó három kórkép, a „valódi” diabétesz inszipidusz, a veseeredetű diabétesz inszipidusz és a primer (pszichogén) polidipszia a kórokok jelentős különbsége miatt jól megkülönböztethetőek. A „valódi” diabétesz inszipiduszt az antidiuretikus hormon hiánya okozza, veseeredetű diabétesz inszipiduszban a vese érzéketlen az antidiuretikus hormon iránt, míg a pszichogén polidipsziában az antidiuretikus hormon termelése és annak hatása is ép, de a beteg mégis szomjazik (Radó, 2007). A gyakorló orvos által látott diabétesz inszipidusz-szerű rendellenességek, a „valódi” diabétesz inszipidusz és a veseeredetű diabétesz inszipidusz mindössze 10%-a örökletes eredetű. Három gén mutációja okozza: az arginin vazopressziné (AVP-gén), a vazopresszin V2 receptoré (AVPR2-gén), illetve az aquaporiné (AQP2-gén). Vannak továbbá komplex poliuro-polidipsziás veleszületett rendellenességek (például a Bartter- és Gitelman-szindrómák), melyeket egy-két évtizede még nem soroltunk volna ebbe a fejezetbe. A diabétesz inszipidusz-szerű megbetegedésekben kizárólag a víz ürítése fokozott, míg a komplex poliuro-polidipsziás rendellenességekben a nátriumé, klóré, káliumé, kalciumé és magnéziumé is fokozott lehet (Fujiwara – Bichet 2005). Klinikailag a megbetegedések közül a legproblematikusabb a veseeredetű diabétesz inszipidusz, mely újszülött korban végzetes kiszáradást okozva, életveszélyes lehet, és túlélése esetén még felnőttkorra is gyakran mentális defektus marad vissza.

A szerzett veseeredetű diabétesz inszipiduszt okozó különböző kórfolyamatok közül a legjelentősebbek a tubulointersticiális betegségek és a húgyúti elzáródások, valamint a káliumvesztéses és hipercalcémiás állapotok. A gyógyszerek közül kiemelendő a lítium, a glibenklamid, methoxyflurán, a demeklociklin, a difenilhidantoin, kalcitonin és az amfotericin B. A mániás depresszió (psychosis maniaco-depressiva) miatt tartósan lítiumot szedő betegekben a pszichiátriai gyógyszer mellékhatásaként a vesekárosodás (a veseeredetű diabétesz inszipidusz) szinte szabályszerű. A lítium hatását ellensúlyozzák a nem szteroid gyulladáscsökkentő vegyületek [Radó – Zdravkova, 1991]) vagy/és a dezmopresszin (Radó, 2007). Ha a dezmopresszinnel egyidejűleg kalcitonint is kell adnunk, akkor számolnunk kell azzal, hogy az utóbbi gyógyszer felfüggeszti az előbbi hatását (Radó – Zdravkova, 1993). A glibenklamid hasonló mellékhatása jól kimutatható, bár szerényebb (Radó – Borbély, 1971). Mindenesetre, a glibenklamid és a vazopresszin kompetitív antagonizmusát (dezmopresszin alkalmazásával) bizonyítottuk (Radó et al., 1974).

Egyre sűrűbben találkozunk olyan veleszületett vagy szerzett, veseeredetű diabétesz inszipiduszban szenvedő beteggel, akiben a vese antidiuretikus hormon iránti érzékenysége

 

 

valamilyen mértékben megtartott, tehát részleges vazopresszin-rezisztencia áll fenn. A veseeredetű diabétesz inszipiduszos betegek kiszűrésének esélye javult, amióta a Carter–Robbins- és Miller-próbák mellett vizelet- és vérvazopresszin-meghatározások is lehetségesek, és ezeket a vér- és vizeletozmolalitás-vizsgálatok eredményeivel összevetve elemzik. Magunk is kidolgoztunk egy ún. dDAVP-koncentrációs próbát a vizeletozmolalitásra alapozva (Radó, 1978). További javulást jelent a vizelet aquaporin-2 ürítésének nemrégiben leírt vizsgálata. A diabétesz inszipiduszos családokban végzett génmutációs analízis, a molekulárgenetika használata a korábban elképzeltekhez képest hihetetlenül megjavította a felderítést (Fujiwara – Bichet 2005).


A poliuriás szindrómák kezelésében
használatos gyógyszerek


Vízhajtó (diuretikum), hidroklorotiazid adása fokozza a vesecsatornákban a vízreabszorpcióért felelős aquaporin-2 képződését (Kim et al., 2004). Ez a mechanizmus szerepet játszik a diabétesz inszipidusz javulásában, és egyik magyarázata annak a paradox jelenségnek, hogy a só- és vízürítés fokozása céljából adott diuretikumok vízmérgezést is képesek létrehozni.

Előrehaladást jelentett a centrális diabétesz inszipidusz orális kezelésének megvalósulása a vazopresszin-szerű, szájon át (per os) adható vegyületek bevezetésével (Radó, 1974). A betegek elégedettek voltak a per os adható vegyületek, a klorpropamid (antidiabetikum), a karbamazepin (antiepileptikum) és a klofibrát (antilipid) bevezetésekor, mert ezekkel egymagukban vagy egymással kombinációban, illetve még a diuretikumokkal is kombinálva igazán jól hatottak a diabétesz inszipiduszos poliuriában (Radó, 2007). Sokkal kényelmesebb volt a gyógyszerelés, mint a szippantópor használata idejében.

A természetes arginin és lizin vazopresszin hormonok molekulájának szerkezeti változtatásaival a szintetikus analógok hosszú sorát állították elő, így számos csökkent vazopresszor aktivitású, megnövekedett antidiuretikus képességű és hosszú hatástartamú vegyülettel rendelkezünk. Az egyik előállított analóg a dezmopresszin (l-deamino-8-D-arginin-vazopresszin – dDAVP) antidiuretikus és vazopresz-szor tulajdonságainak aránya különösen kedvező. A dezmopresszin a természetes vazopresszineknél jóval hatékonyabb, rendkívül hosszú hatástartamú, könnyen és pontosan adagolható, az orrnyálkahártyáról jól és megbízhatóan felszívódó vegyület, azzal a kiemelkedő előnnyel, hogy nincs vazopresszor és simaizom mellékhatása. A dezmopresszin rendkívül hatékony gyógyszernek bizonyult. Ezt alátámasztották az igen alacsony (0,04 μg) és az igen magas (24 μg) egyszeri intravénás adagok időgörbéi és dózishatás-összefüggései. Az 5 μg és 320 μg határok között változtatva az orrcseppként alkalmazott dezmopresszin adagokat, hatásaik az intravénás és szubkután adagoláshoz hasonlóak voltak. Azokban a diabétesz inszipiduszos betegekben, akik a szájon át adható gyógyszerekkel súlyos eseteknek bizonyultak, a napi dezmopresszin-szükséglet is fokozott volt (Radó et al., 1976). Érdemes adagot növelnünk bármely dezmopresszinre rezisztens állapotban (Radó, 2007).

Újabban a diabétesz inszipidusz per os dezmopresszin kezelését is kidolgozták. Nagy adagokat használva (0,1 és 0,2 milligrammos tablettában, illetve legújabban szájban elolvadó ostya formában hozták forgalomba) antidiuretikus hatását kifejti, és a kezelésben – a diabétesz inszipiduszos betegek örömére – jól használható (Vande Walle et al., 2006). A dezmopresszin a neurohipofizeális diabétesz inszipidusz kezelésének ideális gyógyszere (Radó, 2007).

Veseeredetű diabétesz inszipiduszban a csecsemők vízzel való ellátása a legfontosabb. Nappal és éjjel kétóránként itatni kell, szükség esetén kórházban gyomorszondán át. A későbbiekben sótlan, fehérjeszegény étrend is szükséges. Gyógyszeresen diuretikum, nem szteroid gyulladáscsökkentők, nagy adag dezmopresszin (Moses et al., 1984) és karbamazepin különböző kombinációi jönnek számításba.


Vízmérgezés


A hiponatrémia klinikai megnyilvánulása a vízmérgezés (vízintoxikáció) (Radó, 1973). A vízintoxikációval kísért hiponatrémia nem jár szükségképpen az EC-tér megnagyobbodásával (hipervolémia), bár szíveredetű, májeredetű vagy veseeredetű ödémában ez előfordul. Hipovolémia sincs feltétlenül jelen, mint a probléma első megközelítésekor, amikor a „cerebrális sóvesztést” leírták. Víz intoxikációval leggyakrabban a túlzott antidiuretikus hormonképződés tünetcsoportjában (SIADH – syndrome of innappropriate ADH) találkozunk, amelynél a szervezet víztérfogatai nem emelkednek jelentősen, és a nátriumkészletei sem csappannak meg kifejezetten, noha a szérumnátriumszint alacsony, a vazopresszinszint pedig magas. Tudnunk kell azonban, hogy legújabban felismertek egy veseeredetű SIADH-t, vagyis igazából egy NIADH-t (nephrogenic inappropriate ADH syndrome), amikor is minden ugyanolyan, mint a valódi SIADH-ban, de a vazopresszinszint alacsony, mert a vesetubulusok vazopresszin-receptorainak túlérzékenysége miatt történik a túlzott vízvisszaszívás.

Hogy milyen fokú hiponatrémia mikor idéz elő víz intoxikációt, számos körülmény függvénye. Rengeteg gyógyszer okozhat vízmérgezést: barbiturátok, bromokriptin, karbamazepin, klorpropamid, klofibrát, ciklofoszfamid, antidopaminerg szerek, fenotiazinok, tioridazin, flufenazin, trifluoroperazin, haloperidol, nikotin, morfin, fluoxetin, paroxetin, szertalin, tri- és tetraciklikus antidepresszánsok, vinblasztin, nem szteroid gyulladásgátlók, ACE-gátlók stb. (Haris – Radó, 2008).

Végzetes kimenetelű lehet, ha a vízvisszatartáshoz súlyos nátriumveszteség is társul, ami szerencsére csak ritkán fordul elő. Tragikus iatrogen ártalom, ha – a vízmérgezés fel nem ismerése esetén – a zavart tudatállapotú beteg „rutinkezelése” infúziós folyadékbevitellel történik. A vízmérgezéses kórképek viszonylagos gyakoriságára és a diagnózishoz szükséges laboratóriumi eljárás, az ozmometria (a halhatatlan felfedező, Korányi Sándor által használt fagyáspontcsökkenéses módszer gépesített eljárása) mellőzésének veszélyeire ismételten rámutattunk (Radó, 2005). A vízmérgezés régebben irodalmi ritkaságnak számított. Ma már nem az, és hazánkban is egyre többen foglalkoznak a kérdéssel. Vízintoxikációt magunk is észleltünk több betegnél; infúziók után, bronhuszkarcinóma jelenlétében, dDAVP-kezelés során, koponyatrauma esetében, klórtalidon-kezelés alatt, pszichotrop gyógyszerek alkalmazását követően, koponyaalapi aneurizmában, valamint aspergilloszisszal szövődött tüdőtuberkulózisban (Radó, 2005). S a publikációk számának emelkedése ellenére okunk van feltételezni, hogy a vízmérgezés sok esete felderítetlen. A vízintoxikáció diagnózisának felállítását igazán érdemessé teszi a hatásos és egyszerű kezelés is (folyadékmegszorítás, hipertóniás só infúziója, és ma már elérhetők az igen hatásos vazopresszin-antagonista gyógyszerek is). Fontos, hogy az orvosok gondoljanak a vízintoxikáció lehetőségére, használják a tisztázásához szükséges diagnosztikus eszközöket és kezelési lehetőségeket.


A vese és a vízhajtók


Az emberi vese kétmillió egységből (nefron) áll, melyek szűrőből (glomerulusz) és a hozzá csatlakozó csatornákból (tubulus) tevődnek össze. A vérplazma ultraszűrlete a glomerulusz szűrőn át kerül a tubulusokba, ahol nagyrészt visszaszívódik, és sokféleképpen módosul. A vízhajtók a visszaszívódást gátolják, és a folyadék elektrolit összetételét (nátrium, kálium, klór stb.) közvetlenül vagy másodlagosan befolyásolják. Hatásukat elsődlegesen az elektrolitszállító (ún. transzport) mechanizmusokat gátolva fejtik ki. A vízhajtók tubuláris hatásának helyén az adott szakasz helyi működése is befolyásolja a hatás mértékét és a képződő vizelet összetételét. E funkcionális szempontból jelentősebb helyek a nefronban a felső (proximális) szakasz, egy megközelítőleg középső hely, az ún. Henle-kacs és az alsó (disztális), illetve végső (gyűjtő) tubulus.

A felső szakaszra ható vízhajtók az ún. karboanhidraze-gátlók (acetazolamid), ezeket ma már kevésszer adjuk. A kacs leszálló szárára hatnak az ún. ozmotikus vízhajtók. Nagy mennyiségű oldott anyagként akadályozzák a tubuláris vízvisszaszívódást. Különleges jelentőségűek a kacs „felszálló szárára” ható „kacs-vízhajtók” (furoszemid és etakrisav), a lentebbi (distális) tubulusszakaszon ható tiazid vegyületek és a gyüjtőtubuláris hatású „káliummegtakarítók” (spironolakton, triamteren és amilorid). A kacs-vízhajtók nagyhatásúak (a szűrlet több mint 25%-ának kiürítésére képesek), és gyorsan kialakuló, illetve lezajló hatásúak, a vese koncentráló és hígító mechanizmusát egyaránt felfüggesztik.

A tiazid vegyületek a világ leggyakrabban használt vízhajtói. A legelsőként felfedezett klorotiazidról kapták a nevüket. Rendkívül sok hasonló és kémiailag alig hasonló molekulát állítottak elő, melyek mind mérsékelt hatásúak, a koncentrálást nem érintik, de a hígítást rontják, és gátolják az alsóbb vesecsatornákban a nátrium és klór együttes transzportját.

A káliummegtakarítók gátolják a nátriumnak káliumra való kicserélését (innen a nevük). A spironolakton antialdoszteron, vagyis az aldoszteron (mellékvesekéreg-hormon) által stimulált nátrium–kálium-cserét függeszti fel, míg a másik kettő (a triamterén és amilorid) az aldoszterontól függetlenül hat (Haris – Radó, 2008).

A szívelégtelenség enyhe eseteiben, normális vesefunkció esetén a tiazid vegyületek a választandó vízhajtók (diuretikumok). Magasabb adagokban célszerű adnunk, mint az esszenciális hipertóniában, hogy leküzdjék a só és a víz normálisnál fokozottabb visszaszívódását a disztális tubulusban. Súlyosabb esetekben inkább a kacs-diuretikumok használandók. Mivel ilyenkor a diuretikumok hatékonysága kb. negyedére csökkent, négyszer nagyobb adagok használandók.
Ha a kacs-diuretikum hatására sem ürül ki az ödéma, a hatás drámai fokozódása várható a tiazid vegyülettel való kombinációtól. A vízhajtók kombinálásának élettani alapja, hogy a nátriumreabszorpciót kivitelező és az ödémáért felelős, egymás után következő nefronszakaszok (Henle-kacs, disztális és gyűjtőtubulusok) egyidejű blokkolása összeadódó, megnövelt eredményt hoz. Ez az eljárás megakadályozza, hogy egy magasabb nefronrészen (Henle-kacsban) elért eredményt egy alacsonyabb szakasz (disztális tubulus) „lenyeljen”. Ugyanez az elve a káliummegtakarító szerek (spironolakton, triamteren, amilorid) bekapcsolásának is (Haris – Radó, 2008).

A májzsugorodással járó hasvízkór eseteiben és a különböző vesebetegségekhez társuló ödémában, valamint számos egyéb – vizenyővel nem is járó – rendellenességekben is használatosak a vízhajtók. Az ezekkel kapcsolatos részletek azonban már kívül esnek e cikk témakörén.
 



Kulcsszavak: emberi szervezet, vízfelvétel, vízkiválasztás, vízveszteség, vízmérgezés, poliuriás szindrómák, vazopresszin, antidiuretikus gyógyszerek, vizenyő, vízhajtók

 


 

IRODALOM

Fujiwara, Mary T. – Bichet, Daniel G. (2005): Review: Molecular Biology of Hereditary Diabetes Insipidus. Journal of the American Society of Nephrology. 16, 2836–2846. •   WEBCÍM >

Halperin, Mitchell L. – Goldstein, Marc B. (1999): Sodium and Water Physiology. In: Halperin, Mitchell L. – Goldstein, M. B. – Kamel, L. S.: Fluid, Electrolyte, and Acid-base Physiology. A Problem-based Approach. 3rd ed. W. B. Saunders Company, Philadelphia, 227–282.

Haris Ágnes – Radó János (2008): A víz- és elektrolitháztartás zavarai. Medicina, Budapest

Kim, Gheun-Ho – Lee, J. W. – Oh, Y. K. et al. (2004): Antidiuretic Effect of Hydrochlorotiazide in Litium-Induced Nephrogenic Diabetes Insipidus Is Associated with Upregulation of Aquaporin-2, Na-Cl Co-Transporter and Epithelial Sodium Channel. Journal of the American Society of Nephrology. 15, 2836–2843. • WEBCÍM >

Moses, Arnold M. – Scheinman S. J. – Openheim A. (1984): Marked Hypotonic Polyuria Resulting from Nephrogenic Diabetes Insipidus with Partial Sensitivity to Vasopressin. Journal of the Clinical Endocrinology and Metabolism. 59, 1044–1049. doi: 10.1210/jcem-59-6-1044

Radó János (2004): Nephrogen Diabetes Insipidus. In: Kakuk György (szerk.): Klinikai nephrologia. Medicina, Budapest, 375.

Radó János (2005): A fagyáspontcsökkenéstől az ozmolalitásig. Hypertonia és Nephrologia. 9, 4–13. • WEBCÍM >

Radó János (2007): Humán farmakológiai kutatásaink desmopressinnel és más készítményekkel neurohypophyseális és nephrogen diabetes insipidusban: I. Neurohypophyseális diabetes insipidus és II. nephrogen diabetes insipidus. Hypertonia és Nephrologia. 11, 181–198., 244–256. • WEBCÍM >

Radó J. P. (1973): Water Intoxication During Carbamazepine Treatment. British Medical Journal. 3, 479. • WEBCÍM >

Radó János P. (1974): Combination of Carbamazepine and Chlorpropamide in the Treatment of “Hyporesponder” Pituitary Diabetes Insipidus. Journal of the Clinical Endocrinology and Metabolism. 38, 1–7. doi: 10.1210/jcem-38-1-1

Radó János P. (1978): 1-desamino-8-D-arginine Xasopressin (DDAVP) Concentration Test. The American Journal of Medical Sciences. 275, 1, 43–52.

Radó János P. – Borbély Lajos (1971): Enhancement of Polyuria by Glibenclamide in Diabetes Insipidus. The Lancet. 2, 216. doi:10.1016/S0140-6736(71)90928-7

Radó János P. – Marosi J. – Fischer J. (1976): Shortened Duration of Action of 1-Deamino-8-D-Arginine Vasopressin(Ddavp) in Patients with Diabetes Insipidus Requiring High Doses of Peroral Antidiuretic Drugs. Journal of Clinical Pharmacology and New Drugs. 10, 518–524.

Radó János P. – Marosi J. – Fischer J. (1977): Comparison of the Antidiuretic Effects of Single Intravenous and Intranasal Doses of DDAVP in Diabetes Insipidus. Pharmacology. 15, 40–45.

Radó János P. – Szende L. – Marosi J. (1974): Influence of Glyburide on the Antidiuretic Response Induced by 1-Deamino-8-D-Arginine Vasopressin (Ddavp) in Patients with Pituitary Diabetes Insipidus. Metabolism. 23, 1057–1063.

Radó János – Zdravkova, Sznezska  (1991): Lithium által okozott maradandó vízanyagcserezavar (nephrogen diabetes insipidus). Orvosi Hetilap. 132, 1987–1990.

Radó János – Zdravkova, Sznezska  (1993): Effect of Indomethacine and Calcitonin During Administration of 1-Deamino-8-D-Arginin-Vasopressin (Ddavp) on Free Water Clearance in Nephrogenic Diabetes Insipidus (NDI). XIIth International Congress of Nephrology. June 13–18, Jerusalem, Israel

Vande Walle, Johan G. J. – Bogaert, G. A. – Mattsson, S. Desmopressin Oral Lyophilisate PD/PK Study Group(2006): A New Fast-Melting Oral Formulation of Desmopressin: A Pharmacodynamic Study in Children with Primary Nocturnal Enuresis. British Journal of Urology International. 97, 603–609. DOI: 10.1111/j.1464-410X.2006.05999.x • WEBCÍM >

Weitzman, Richard E. – Kleeman, Charles R. (1979): The Clinical Physiology of Water Metabolism. I: The Physiologic Regulation of Arginine Vasopressin Secretion and Thirst. Western Journal of Medicine. 131, 373–400. • WEBCÍM >