Az állatok különféle fertőző betegségei a
történelem minden szakaszában kiemelkedő jelentőségűek voltak az ember
szempontjából is. A hadviselésben fontos szerepet játszó lovak
megbetegedése háborúkat tudott eldönteni, míg a gazdasági
haszonállatok tömeges megbetegedései és elhullása az igaerő kiesését
jelentette, nehézzé vált a szállítás és a mezőgazdasági munkák
elvégzése, de az állatelhullások kiterjedt éhínségeket is okoztak. A
fertőző állatbetegségek kórokozóinak egy része az emberben is
megbetegedést tud előidézni, e betegségek, a zoonózisok, így
közvetlenül is fenyegetik az ember egészségét. Az állatok fertőző
betegségeinek mintegy 60%-a minősül zoonózisnak. A fertőző betegségek
kórokozói az állatokkal vagy a belőlük készült élelmiszerekkel –
különösen a mai közlekedési feltételek mellett – nagy távolságokra
elhurcolhatók, így potenciális veszélyt jelentenek azokra az
országokra is, ahol az adott betegség nincs jelen. Az egész világra
kiterjedő utazás, kereskedelem az emberek és az áruk, különösen az
élelmiszerek gyorsan, nagy távolságra történő szállítását teszi
lehetővé, így a legváratlanabb helyeken és körülmények között is
számíthatunk fertőző betegségek felbukkanására. Ezeknek az újonnan
felbukkanó betegségeknek mintegy 75%-a zoonózis. Ezért a fertőző
betegségek elleni védekezés mindig is az állatorvoslás középpontjában
volt, és ma is ott van.
A fertőző betegségek elleni védekezés több lábon
áll. A hatékony védekezés legfontosabb feltétele, hogy a betegséget
diagnosztizáljuk, majd a beteg állatokat gyógykezeljük. A betegség
előfordulása esetén pedig specifikus módon, az állomány vakcinázása
révén biztosítunk védelmet, vagy egyes súlyos, nagy gazdasági
jelentőségű betegségek alkalmával a fertőzött állományok felszámolása
árán akadályozzuk meg a betegség terjedését. Az egyes fertőző
betegségektől mentes vagy mentessé vált állományokat szigorú
igazgatási intézkedésekkel (importkorlátozások, zárlat stb.)
igyekszünk megvédeni a fertőzéstől.
A fertőző betegségek kórhatározása során a beteg
állatok által mutatott tünetek, az elhullott állatok esetében
tapasztalható kórbonctani elváltozások és az egyes betegségek
járványtani jellemzői alapján jutunk el a betegség gyanújáig, majd a
kórokozó kimutatásával kapunk oktani diagnózist. A fertőző betegségek
oktanában szereplő baktériumok és vírusok tulajdonságaikban több
vonatkozásban is eltérnek, így részben különböznek a kimutatásukra
használt klasszikus módszerek is, míg a modern, molekuláris módszerek
mindkét kórokozóféleség kimutatására alkalmasak. A kórokozók
kimutatására irányuló vizsgálat során vagy a kórokozó közvetlen
kimutatására törekszünk, vagy közvetetten, a kórokozó ellen képződött
ellenanyagok jelenlétének igazolásával bizonyítjuk a kórokozó
jelenlétét.
A bakteriológiai diagnosztikában ma is széles
körben alkalmazzuk a klasszikus bakteriológiai módszereket, amikor a
célba vett baktérium igényeinek megfelelő táptalajon és megfelelő
viszonyok között kitenyésztjük a baktériumot, megvizsgáljuk a
baktériumtelep jellemzőit, a baktériumok festését követően
meghatározzuk alaki tulajdonságaikat, majd különféle enzimeik és
anyagcsere-termékeik alapján biokémiai tulajdonságaikat. Egyes
baktériumok esetében a rajtuk található antigének kimutatása is
diagnosztikai értékű lehet. A baktériumok gyors és megbízható
azonosítását teszik lehetővé a több anyagcsere-tulajdonság egyidejű
vizsgálatára alkalmas tesztek, amikor a kereskedelmi forgalomban
elérhető, beszárított táptalajokat tartalmazó biokémiai panelekben
történik jól standardizálható formában a baktériumok tulajdonságainak
meghatározása. A baktériumok anyagcseréjének egy más irányú
vizsgálatát teszik lehetővé a metabolikus ujjlenyomattesztek, amikor a
baktérium által hasznosított anyagok alapján azonosítjuk őket. A
baktériumok többsége jól tenyészthető, tulajdonságaikat meg tudjuk
határozni, így gyorsan és viszonylag olcsón azonosítani tudjuk őket. A
mikrobiológiában azonban, hasonlóan más tudományterületekhez (például:
kriminológia, antropológia stb.), terjed az elsősorban
DNS-vizsgálatokra alapozott genetikai azonosító eljárások alkalmazása.
Ezeket az új, molekuláris biológiai módszereket a lassan, nehezen vagy
nem tenyészthető baktériumok kimutatására használjuk, vagy az egyes
betegségek kórokozói esetében a megbetegítő képességért felelős
virulenciafaktorok génjeit tudjuk kimutatni velük. Kimutatási céllal
leggyakrabban a polimeráz láncreakciót (polymerase chain reaction –
PCR) vesszük igénybe, amikor a keresett baktérium egyes jellemző
genomszakaszait sokszorozzuk meg és mutatjuk ki. Szélesebb körben
használunk molekuláris biológiai módszereket a kórokozók
összehasonlítására, amikor egy-egy baktériumfajon belül tudunk
különbségeket tenni az egyes baktériumtörzsek között, amely nyomon
követhetővé teszi a fertőzés terjedését, igazolni lehet vele a
behurcolás forrását. A bakteriológiában nagyon jól fel tudjuk
használni a PCR-módszert egyes baktériumtörzsek rendszertani
meghatározására vagy a más módszerekkel történt azonosítás
megerősítésére. A baktérium genetikai anyagának egyes konzervatív, de
a fajra jellemző génjeit megsokszorozva meghatározzuk a gén
felépítésében szereplő nukleinsavakat, és a kapott eredmény alapján a
baktériumot azonosítani tudjuk.
A baktériumok okozta betegségek leküzdésében fontos
szerepet kap a megbetegedett állatok antibiotikum-kezelése. Az
antibiotikumok célszerű használata megkívánja, hogy ne tapasztalati
alapon történjék az antibiotikumok alkalmazása, hanem célzott
antibiotikum-terápiát folytassunk, azaz a célba vett kórokozó
antibiotikumokkal szembeni érzékenységét megvizsgálva válasszuk ki a
leghatékonyabb szert. Ezzel megelőzzük az antibiotikum-rezisztens
törzsek kialakulását, amelyek az ember egészségét is
veszélyeztethetik. A jól tenyészthető baktériumoknál ez
korongdiffúziós módszerrel történik, amikor a beoltott táptalajra
helyezett antibiotikum tartalmú korongok körül kialakuló, a
baktériumok szaporodását gátló gyűrű méretéből következtetünk az adott
baktériumtörzs antibiotikumokkal szembeni érzékenységére. A napi
diagnosztika terén még kevésbé, de kutatási célokból, elsősorban az
antibiotikum-érzékenység terjedésének vizsgálatára az egyes
antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáért felelős gének kimutatását
is használjuk.
A vírusok – a baktériumokkal szemben – kivétel
nélkül élő sejteket igényelnek a szaporodásukhoz, vagyis obligát
sejtparaziták. Mivel élő sejtek a természetben kizárólag más
élőlényekben találhatók, ebből következően a vírusok mindig csak
magasabb rendű szervezetek megfertőzése révén tudják megsokszorozni
önmagukat, szemben a baktériumokkal, amelyek a talajban, a vízben, a
takarmányban, az élelmiszerekben stb., egyszóval az élettelen
környezetben is képesek szaporodni. Minél súlyosabb és minél több
sejtet érint a vírus hatására létrejövő sejtkárosodás, annál
valószínűbb, hogy a vírusfertőzésnek az egyed megbetegedése vagy adott
esetben pusztulása lesz az eredménye. Bizonyos esetekben azonban nem
közvetlenül maga a vírus felelős a súlyosabb klinikai tünetek
megjelenéséért, hanem a fertőzés hatására kialakuló védekező reakció
idézi elő azokat. Ugyanakkor bizonyos vírusok, bár fertőzik a
szervezetet, és abban el is szaporodnak, tudomásunk szerint nem
okoznak betegséget, ezek az ún. „árva” vírusok. Mivel gyakorlatilag
minden élőlényből kimutattak vírusokat, a baktériumok vírusaitól
kezdve (ezeket bakteriofágoknak nevezzük) a gombákat fertőző és
növényi vírusokon át egészen a gerinces élőlények vírusaiig, a
különböző állatfajok esetében is számos vírusfertőzéssel kell
számolnunk. Ezek némelyike (elsősorban a zoonotikus vagy potenciálisan
zoonotikus jellegű betegségek) viszonylag széles körben ismert, ilyen
például a veszettség, a „madárinfluenza”, a kullancsenkefalitisz stb.,
csakúgy, mint a nagyobb gazdasági kárral járó, de emberre nem vagy
alig veszélyes vírusfertőzések egy része is, például a ragadós száj-
és körömfájás, a sertéspestis, a szopornyica stb.
A vírusok elleni védekezés alapja is a helyes
diagnózis – ebben nem különböznek a baktériumoktól. Az is hasonló,
hogy a vírusok esetében is alkalmazhatók a direkt kimutatási módszerek
(magának a vírusnak vagy valamelyik komponensének a kimutatása) és az
indirekt víruskimutatási módszerek (a vírus ellen termelődött
ellenanyagok kimutatása) egyaránt. Ám mivel a vírusok, a korábban
említett obligát sejtparazita életmód miatt in vitro nehezebben
(kizárólag mesterségesen fenntartott sejtkultúrákon) szaporíthatók, a
vírusdiagnosztika klasszikus módszere, a vírusizolálás manapság kissé
háttérbe szorult a sokkal egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb molekuláris
diagnosztikai módszerek (elsősorban a korábban említett, polimeráz
láncreakcióra alapozott eljárások) terjedése miatt.
A vírusizolálás a fertőzőképes vírusrészecskék
(virionok) in vitro elszaporításán alapul, és továbbra is
nélkülözhetetlen az újonnan felbukkanó, korábban ismeretlen vírusok
diagnosztikájában, azonosításában. A polimeráz láncreakcióra alapozott
módszerek csak olyan vírusok esetében vethetők be, melyek
örökítőanyagának (DNS vagy RNS genomjának) nukleotidsorrendje részben
vagy egészben ismert. Ilyenkor jellemző (előre kijelölt) genomhelyeken
tapadó ún. primerszekvenciák segítségével erősítik fel a két primer
közötti néhány száz nukleotid hosszúságú génszakaszt. Ezek a
PCR-vizsgálatok tehát nem igénylik a fertőzőképes virionok jelenlétét
a mintában (persze ilyenek jelenlétében is működnek), hanem elég, ha a
vírus nukleinsava jelen van. Vagyis esetleg bomló, beszáradt (adott
esetben több éves vagy akár több évtizedes) biológiai mintákból is
kimutatható a
|
|
kórokozó. A PCR mellett az állategészségügyi
diagnosztika területén is megjelentek azok a nukleinsav-kimutatásra
alkalmas eljárások, amelyek használatát nem korlátozza, hogy
ismerünk-e hasonló nukleotidsorrendeket vagy sem. Ezek a módszerek ma
még többnyire rendkívül költségesek ugyan (ezért rutineljárásokban nem
használhatók), de képesek teljesen ismeretlen kórokozók nukleinsav
szintű meghatározására, lehetővé téve a szokatlan esetekben is a
megfelelő járványvédelmi stratégia azonnali elrendelését.
A fertőzőképes virion, illetve a vírusspecifikus
nukleinsav kimutatása mellett viszonylag gyakran alkalmazzák még a
vírusdiagnosztikában a vírusantigének kimutatására kidolgozott
teszteket. Ezek közös jellemzője, hogy valamilyen, az adott vírusra
specifikus ellenanyaghoz kötnek olyan molekulákat (fluoreszkáló
festéket, enzimet), amelyek színreakcióval jelzik az adott
vírus(antigén) jelenlétét a vizsgált mintában, miután a specifikus
ellenanyag hozzákötődött a vírusantigénhez. A sejthez kötött
vírusantigének kimutatása többnyire ún. immunfluoreszcens próbával, az
oldatban levő antigének kimutatása többnyire enzimreakcióval (enzyme
linked immunosorbent assay – ELISA) történik, ez utóbbi esetben
legtöbbször az ún. elfogó (capture) ELISA-módszert alkalmazzák.
Szemben a baktériumokkal, ahol az antibiotikumok
alkalmazása széles körben elterjedt a már beteg állatok kezelésére, a
vírusfertőzések esetében a terápia, a vírusellenes gyógyszerek
alkalmazása csak igen korlátozott mértékben lehetséges, és elsősorban
a human medicinára korlátozódik. Az állatok körében előforduló
vírusfertőzések elleni védekezés túlnyomó részben jelenleg még a
megelőző védekezésre, a különböző vakcinák alkalmazására szorítkozik.
Vagyis a várható fertőzés (betegség) előtt különböző oltóanyagok
alkalmazásával védetté, immunissá tesszük az egyedet vagy az
állatállományt. Ez a megelőző tevékenység a múltban és jelenleg is az
egyik prioritása az állatorvosi munkának.
A fertőző betegségek leküzdésében a hazai
állategészségügy, függetlenül az éppen aktuális anyagi lehetőségektől,
a legszigorúbb értékelések szerint is mindig kiemelkedően teljesített,
természetesen az adott korszak színvonalához mérten. A járványos
fertőzések megelőzése és felszámolása a múlt század elejéig, a világon
mindenütt elsősorban a szigorú járványvédelmi intézkedések
betartásával zajlott, amit aztán a biológiai tudományok fejlődésével
párhuzamosan kezdtek kiegészíteni a kórokozó-specifikus védekezési
technikák, vagyis a vakcinás védekezés eszközei. Mindez hazánkban igen
korán elindult, amikor a Louis Pasteur által kidolgozott
lépfenevakcinát szinte azonnal, 1890-től a gyakorlatban bevezették,
sőt az alkalmazását rendeletileg is szabályozták. Ma már a gazdasági
haszonállatok esetében a járványvédelem egyik fontos és meghatározó
eleme a vakcinázás, míg a kedvtelésből tartott háziállatainknál a
védekezés szinte kizárólag az utóbbiakkal történik, kiegészítve az
állattulajdonos felvilágosításával.
Tekintettel a nagyszámú állatfajra és az ezeket
fenyegető kórokozókra, továbbá az erőteljes piaci versenyre, az
állategészségügy jelenleg több száz különféle vakcinát használ,
amelyek döntő hányada, az úgynevezett klasszikus oltóanyagok,
hagyományos technikákkal készül, vagyis a kórokozókat kontrollált
körülmények között inaktiválják, vagy a kórokozók megbetegítő
képességét hagyományosnak tekinthető laboratóriumi módszerekkel
csökkentik (attenuálják). Az utóbbi módszerek lényegében mind egy célt
szolgálnak, mégpedig azt, hogy a kórokozó és az immunrendszer közötti
versenyfutást a védelem javára döntsék el. Az immunválasz
kialakulásához szükséges idő bizonyos határok között ugyan, de
tulajdonképpen állandónak tekinthető, és ezt az időt lerövidíteni ma
még nem nagyon tudjuk. A kórokozó számára a betegség kiváltásához
szükséges időszakot (lappangási idő) azonban az említett klasszikus
laboratóriumi módszerekkel ki lehet tolni úgy, hogy az immunválasz
létrejötte megelőzze a betegség kialakulását. Ennek egyszerű példája
az, amikor a kórokozót számára idegen körülményekhez szoktatják,
például a normál testhőmérséklethez képest alacsonyabb hőmérséklethez,
és így az egészséges állatba oltva hosszabb időt igényelne a betegség
kialakulása. Kellően hosszút ahhoz, hogy a létrejövő aktív immunitás
megakadályozza a betegség kifejlődését.
A múlt század utolsó harmadában a
vakcinafejlesztések a klasszikus eljárások mellett az
állategészségügyben is forradalmian új utakra tértek. A kórokozók és
az immunrendszer alaposabb megismerése, valamint a molekuláris
biológiai módszerek fejlődése meghatározó módon hatott a fejlesztői
munkára. Lehetőség nyílt arra, hogy meghatározzák a kórokozó
mikroorganizmusoknak a védelmet nyújtó (protektív) immunitásban döntő
szerepet játszó egységeit (antigénjeit), illetve arra is, hogy
meghatározzák, tulajdonképpen mi is teszi kórokozóvá ezeket a fertőző
ágenseket. Az ilyen jellegű vizsgálatok folyamatosan zajlanak, és
egyre több vakcina készül a kapott kutatási eredmények alapján.
Amennyiben egy kórokozónak a védelemben szerepet játszó fehérje
antigénjeit sikerül azonosítani, akkor már csak egy lépés, hogy olyan
oltóanyagot állítsanak elő, ami magát a kórokozót nem, csupán ezeket
az antigéneket tartalmazza, és hasonló vagy akár erőteljesebb
immunválaszt indukál, mint az eredeti mikroorganizmus ártalmatlanított
(inaktivált) változata. Az ilyen, úgynevezett alegységvakcinák ma már
számos betegség kivédésére forgalomban vannak, rendkívül
biztonságosak, hiszen az olyan oltási balesetek, amelyek az inaktivált
oltóanyagok esetében egy nem megfelelő hatékonyságú inaktiválási
eljárás miatt legalábbis elméletileg fennállnak, itt kizárhatók. Az
alegységek előállítására számos megoldás létezik, amelyek közül a
legelterjedtebb az, amikor bioszintetikus úton hozzák létre a kívánt
fehérjeantigént. Talán a legelterjedtebbnek számít egy rovarvírus
(baculovírus) használata erre a célra, amely közismerten nagy
mennyiségben képes a fertőzött rovarsejtekben a korábban génsebészeti
eljárással a baculovírus-genomba beépített idegen génekről fehérjéket
szintetizáltatni. Rendkívül ígéretesek azok az immár évtizedes múltra
visszanyúló kutatások is, amelyek növényeket, növényi vírusokat
használnak ezeknek a fontos fehérjéknek az előállítására. A cél az,
hogy olyan ehető vakcinákat hozzanak létre, amelyek az állatok
táplálékába, ivóvizébe keverve alkalmazhatók, ezáltal az immunválasz
ott jöjjön létre (az emésztőrendszer nyálkahártyáján), ahol a kórokozó
természetes bemeneti kapuja is van.
Sajnos nem minden esetben lehetséges pontosan
meghatározni azt vagy azokat a kórokozó-komponenseket, amelyek a
szervezetben tökéletes védelmet tudnak indukálni. Ilyenkor egy másik
lehetőség is adódhat: a kórokozó megbetegítő képességéért felelős
részeinek eltávolítása (deléciója). Ezek az úgynevezett deléciós
mutáns vakcinák sok mindenben hasonlítanak a klasszikus úton
elkészített gyengített mikroorganizmusokhoz, azokkal ellentétben
azonban pontos genetikai tervezőmunka termékei, vagyis előre
meghatározott tulajdonságokkal rendelkeznek.
Akár az alegységvakcinákról akár pedig a deléciós
mutánsokról van szó, mindkét oltóanyagtípus alkalmas lehet arra (a
tervezéstől függően), hogy a vakcinára adott ellenanyagválasz alapján
a fertőzött és vakcinázott állatokat megkülönböztessünk egymástól.
Ennek óriási jelentősége van, ugyanis a vakcinázással indukált
immunitás (kivételes esetektől eltekintve) csak a klinikai tünetektől
védi meg az állatot, a fertőzéstől nem. Vagyis a mesterségesen
immunizált állat fertőződhet az adott kórokozóval, és ha csak rövidebb
ideig is, de hordozhatja, ürítheti azt. Egyes nagy gazdasági horderejű
fertőző betegségektől az állategészségügy világszerte igyekszik
megszabadulni, a haszonállat-állományokat mentesíteni az adott
betegséget előidéző kórokozótól. A fentebb leírt markervakcinák
ezeknek a mentesítési programoknak váltak szerves részeivé. A
vakcinára adott, vagyis az immunizálást követő immunválasz és az
eredeti kórokozóra adott, vagyis a fertőzés átvészelését követő
immunválasz alapvetően különbözik az egyes komponensekre adott
ellenanyagválasz hiányában vagy jelenlétében. A természetes, a teljes
kórokozó mikroorganizmussal történő fertőződés esetén annak valamennyi
komponensével szemben találunk ellenanyagokat a fertőzött
szervezetben, míg a vakcinára adott válaszból hiányoznak azok az
ellenanyagok, amelyek antigén megfelelői a vakcinában sem voltak jelen
a törlés miatt. Ezt a stratégiát alkalmazva jelenleg is zajlanak
mentesítési programok, illetve ily módon sikerült a világ több
pontján, így nálunk is, a sertések egy rendkívül jelentős gazdasági
veszteséget okozó fertőző betegségétől, az Aujeszky-betegségtől
mentesíteni. Egy összehangolt folyamatról van tehát szó, amiben részt
vesznek az állategészségügyi hatóságok, a vakcinafejlesztők, a
diagnosztikumok fejlesztői és felhasználói is, természetesen a
folyamatosan fejlődő kutatási bázisra támaszkodva.
Kulcsszavak: állatorvos, fertőző betegségek, zoonózis
IRODALOM
Murphy, Frederic A. – Gibbs, E. P. J. –
Horzinek, M. C. – Studdert, M. J. (1999): Veterinary Virology. 3rd ed.
Academic Press, San Diego–London
Quinn, Peter J. – Markey, B. K. – Carter,
M. E. – Donnelly, W. J. C. – Leonard, F. C. (2002): Veterinary
Microbiology and Microbial Disease. Blackwell, Oxford
Tizard, Ian R. (2008): Veterinary
Immunology: An introduction. 8th ed. W. B. Saunders Co., Orlando
|
|