megítéléséhez még további bizonyítékokra van
szükség.
A D-vitamin és az elhízás
A D-vitamin-hiány és az elhízás kapcsolata több mint 30 éve ismert, de
az oki összefüggés csak az utóbbi években tisztázódott A D-vitamin-
(és a kalcium-) bevitel befolyásolja az energia- és tápanyagbevitelt,
az energia felhasználást, és szerepet játszik a testtömeg
szabályozásában. A D-vitamin befolyásolja a zsírsejtek képződését és
érését, hiánya megnöveli az elhízás kockázatát. Az elhízás
megelőzésében a D-vitamin gyulladásgátló hatása is érvényesülhet. Az
utóbbi években a zsírszövet, különösen a hasi zsírszövet
megnövekedésében enyhe fokú szisztémás gyulladást mutattak ki, és úgy
tartják, hogy az elhízást alacsony fokú szisztémás gyulladás jellemzi.
A D-vitamin pedig befolyásolja számos, a gyulladásos folyamatokban
szerepet játszó, bioaktív metabolit termelését. A gyulladásos
folyamatok szabályozása – a lokális és szisztémás immunválasz
regulációja – csökkentheti az elhízás kockázatát.
Kaliforniában (napfényben gazdag területen)
kilencven, tizenhat-huszonkét éves nőben alacsony
D-vitamin-szérumszint esetén nagyobb testzsírmennyiséget találtak,
mind a bőr alatti, mind a hasi zsírmennyiség megnövekedését észlelték;
a testzsír százaléka fordítottan arányos a szérum D-vitamin-szinttel.
Az NHANES III vizsgálatban: <48,4 nmol/l szérum D-vitamin-szintnél
szignifikánsan, csaknem kétszer nagyobb volt a metabolikus szindróma
kockázata, mint >96,4 nmol/l szintnél (Ford et al., 2004). Nemcsak
kórosan elhízottakban, hanem egészséges gyermekekben, serdülőkben és
felnőttekben egyaránt, ugyancsak fordított összefüggést találtak
szérum D-vitamin-szint és a TTI (testtömeg-index) között.
Elhízottakban nagyobb D-vitamin-bevitellel lehet
csak optimális D-vitamin-szintet elérni, mert a D-vitamin a
zsírszövetben raktározódik, és mind az itt raktározott, mind a bőrben
képződött D-vitamin nehezebben jut a keringésbe. Oki összefüggést
feltételeznek a D-vitamin-hiány, az emelkedett PTH-szint, az
inzulinrezisztencia és a metabolikus szindróma között. A terápiás
hatás igazolása azonban még várat magára, mert tizenöt randomizált
kontrollált tanulmány metaanalízise nem bizonyította egyértelműen,
hogy a D-vitamin nagyobb súlycsökkenést eredményez a fogyókúrában, ha
energiamegszorításon kívül D-vitamint is adnak.
A D-vitamin befolyásolja
az immunrendszer működését
Az 1800-as évektől a tőkehalmájolajat, majd a napfényterápiát
eredményesen alkalmazták a tuberkulózis kezelésében. Azt is
feltételezik, hogy a téli hónapokban jelentkező influenza és más
légúti fertőzések kialakulása részben a D-vitamin-hiánnyal is
összefüggésbe hozható. Napi 2000 NE D-vitamint szedő afro-amerikai nők
körében 93%-kal kisebb volt az alsó légúti fertőzések előfordulása
(Aloia – Li-Ng, 2007). Mind a veleszületett, mind a szerzett immunitás
megfelelő működésének feltétele az optimális D-vitamin-ellátottság
(Schwalfenberg, 2011), ami mind a vírusok, mind a baktériumok és a
gombák okozta fertőzések megelőzésében, illetve társterápiájában
eredményes. A D-vitamin immunregulációs hatásának magyarázata az, hogy
a D-vitamin-receptor megtalálható a különböző szövetekben, így
immunrendszer sejtjeiben is, és a hidroxiláz enzim jelenléte lehetővé
teszi, hogy ezekben a sejtekben aktív D-vitamin képződjön. Hatására
megnő az immunválaszt erősítő katelicidinelválasztás, és befolyásolja
a T- és B-limfocitákon keresztül a citokinek és az immunglobulinok
termelődését. A katelicidin olyan antibakteriális tulajdonságú
fehérje, amely erősíti a makrofágoknak a kórokozókkal szembeni
destruktív hatását (Holick, 2008).
Az autoimmun kórképek kialakulásában genetikai és
környezeti faktorok egyaránt szerepet játszanak. A D-vitamin-hiány az
egyik lehetséges környezeti kockázati tényező. Összefüggést mutattak
ki autoimmun betegségek, pl. a sclerosis multiplex (SM), a reumatoid
artritisz (RA), a gyulladásos bélbetegségek előfordulása és a
földrajzi szélesség, a napfényexpozíció és a D-vitamin-szérumszintek
között. Az egyenlítőnél az SM előfordulása 1–2/105 lakos, az 50.
szélességi fokon több mint 200/105 lakos. Az SM kialakulásának
kockázata (több mint 95 ezer nő vizsgálata szerint) 40%-kal volt
kisebb azoknál, akik 400 NE D-vitamin-kezelést kaptak, mint azoknál,
akik nem kaptak D-vitamin-pótlást. RA-ban szenvedő betegek 60%-ában a
D-vitamin szérumszintje <50 nmol/l alatt volt. D-vitamin
immunregulációban játszott szerepe miatt autoimmun betegségekben is
szóba jön mint lehetséges terápiás tényező. D-vitamin-hiányos
Crohn-betegek életminősége – egyéb rizikótényezőktől függetlenül –
rosszabb, mint a megfelelő D-vitamin-státusúaké. Ha megfelelő a terhes
anya D-vitamin-szérumszintje, az utódoknál kisebb a légúti allergia
kialakulásának kockázata. Úgy tűnik, hogy a D-vitamin méhen belül
beprogramozza a T-sejt mediált autoimmun megbetegedésekkel szembeni
védelmének kialakulását. Az eredmények azt mutatják, hogy a D-vitamin
optimális szérumszintje szükséges a normális immunfunkciók és az
immuntolerancia kialakulásában és fenntartásában.
D-vitamin-hiány
és daganatos megbetegedések
Hazánkban csaknem minden negyedik embert malignus daganatos
megbetegedés miatt veszítjük el. Számos vizsgálatban kimutatták, hogy
a D-vitamin gátolja mind a normál, mind a rákos sejtek (mell-,
prosztata-, vastagbél-, nyelőcső-, bőr-, agy-tumorsejtek stb.)
proliferációját. Szabályozza a sejtek növekedését, osztódását,
differenciálódását, az immunvédelmet (immune defense system) és a
sejtek érési folyamatát. Epidemiológiai vizsgálatok fordított
összefüggést mutattak ki kb. húsz tumorféleség (ráksejt-típus)
kockázata és a D-vitamin-ellátottság között.
Helsinkiben (Helsinki Heart Study) 19 ezer egyénre
kiterjedő vizsgálatban azt találták, hogy <40 nmol/l szérum
D-vitamin-szintnél 1,7-szer, fiataloknál 3,5-ször nagyobb volt a
prosztatarák kialakulásának kockázata, mint >40 nmol/l szérumszintnél.
622 prosztatarákos és 1451 kontrollszemély vizsgálata alapján
megállapították, hogy mind a D-vitamin-hiány, mind a magas
D-vitamin-szérumkoncentráció megnöveli a rák kialakulásának kockázatát
(Tuohimaa, 2008). A D-vitamin-hiány jelentősen megnöveli a
vastagbélrák (a kolorektális karcinóma) kockázatát. A Women’s Health
Initiative nyolc évig tartó vizsgálata szerint a <30 nmol/l
szérumszintnél 253%-kal nagyobb volt a kockázat, mint megfelelő
ellátottság esetén (Lenz, 2009). Az 1950-es évektől napjainkig tartó
kutatások regisztrálták (Atlas of Cancer Mortality in the United
States), hogy Amerika délkeleti, napfényes vidékein kevesebb a
vastagbél-, az emlő-, a petefészek- és a prosztatarák, amit azzal
magyaráznak, hogy a napfény hatására képződő D-vitamin csökkenti a rák
kialakulásának kockázatát (Grant, 2011).
A kutatók álláspontja egységes abban, hogy további
randomizált, kontrollált vizsgálatokkal kell a D-vitamin preventív
szerepét bizonyítani, de az eddigi eredmények alapján indokolt
D-vitamin-pótlást alkalmazni, mert adásának minimális a kockázata az
elérhető kedvező hatáshoz képest. A túlzott napozás, ismételt leégés
megnöveli a melanóma, a hámsejtes és a bazálsejtes karcinóma
kialakulásának kockázatát. Az évtizedek óta tartó napozás elleni
kampány ellenére – ahogyan már említettük – nem csökkent a melanóma
előfordulása, viszont a napozástól való félelem D-vitamin-hiány
kialakulásához vezetett. Igaz, hogy délen több a melanóma, de jobb
indulatú, ráadásul a gyerekek, fiatalok és szabadban dolgozók között –
a nagyobb expozíció ellenére – kevesebb (Holick, 2008).
D-vitamin-beviteli ajánlások
Az utóbbi kb. tíz-tizenöt év tapasztalatai meggyőzően bizonyítják,
hogy a D-vitamin-hiány megnöveli számos krónikus megbetegedés
kialakulásának kockázatát. Huszonkét centrumban történt, 99 745
egyénre kiterjedő vizsgálat (férfi-nő, különböző etnikumok)
metaanalízise azt mutatta, hogy optimális D-vitamin-szérumszint
mellett 33%-kal kisebb a kardiovaszkuláris megbetegedések, 55%-kal a
2-es típusú diabetes mellitus, 51%-kal a metabolikus szindróma
kockázata, mint hiány esetén (Parker et al., 2010).
Van-e elegendő,
evidencián alapuló információ?
A kutatók véleménye ebben a kérdésben nem egységes, végleges
eldöntéséhez további multicentrikus, duplavak placebokontrollált
vizsgálatok végzését tartják szükségesnek. Abban azonban nincs
véleménykülönbség, hogy a D-vitamin szupplementáció valószínűleg nem
jelentene akkora veszélyt, mint amekkora haszna lenne.
A D-vitamin-ellátottsággal kapcsolatban több kérdés
vetődik fel:
• milyen az optimális D-vitamin-szérumkoncentráció?
• milyen a megfelelő bevitel (dózis), hogy
optimális legyen a szérum D-vitamin-szint? (Jelenleg 10 µg/nap illetve
5 µg/nap a magyar ajánlás.)
• milyen a biztonságos D-vitamin-bevitel?
<20 nmol/l D-vitamin-szérumszintnél gyakori volt a rachitis. Ennek
kivédésére napi 200– 400 NE elegendőnek bizonyult, ezért
feltételezték, hogy ez adekvát. A krónikus betegségek megelőzése
céljából azonban nagyobb bevitelre van szükség. 400 NE/nap még a
csontanyagcsere-hatás szempontjából is kevés, ugyanis bebizonyosodott,
hogy 75–80 nmol/l D-vitamin-szérumszintnél felére csökken a
csonttörések száma, és javul az izomerő. Ilyen szint elérésére
800–1000 NE (20–25 µg) /nap bevitelére van szükség.
Az optimális szérumszint, melyet megfelelőnek
tartanak a krónikus megbetegedések megelőzésére: 75–100 nmol/l. Ennek
elérésére a minimális bevitel 17,5–25 µg/nap; a kétféle forrás
nehezíti a meghatározást (Holick, 2008; Mosekilde, 2008).
Az amerikai Institute of Medicine of the National
Academies (IOM) tizenöt főből álló szakértő testülete több mint ezer
közlemény alapján (két különvélemény mellett) arra a következtetésre
jutott, hogy csak a csontanyagcsere-hatás alapszik teljes értékű, azaz
„A” szintű bizonyítékokon. Az egyéb szervek és élettani folyamatokra
való hatás további bizonyításra szorul. Ennek ellenére növelték a
beviteli ajánlást. Az ajánlott napi D-vitamin beviteli értéket a
korábbi 10 µg-ról (400 NE), 15 µg-ra (600 NE) emelték, hetvenegy év
felett 20 µg-ra (800 NE). A biztonságos bevitelt 25 µg-ban (1000 NE)
állapították meg. A tolerálható érték felső határát 25–100 µg-ban
(1000–4000 NE) maximálták, egy-hároméves korban 62,5 µg (2500 NE),
négy-nyolc év között 75 µg (3000 NE), kilencéves kor fölött egységesen
100 µg-ban (4000 NE). (Ross et al., 2011) Számos szerző kritizálja az
IOM álláspontját (Grant, 2011) amely élesen eltér a huszonöt főből
álló nemzetközi D-vitamin-szakértői testület 2009-ben, illetve egy
évvel később megfogalmazott álláspontjától, mely szerint 75–100 nmol/l
D-vitamin-szérumszint elérése a cél (Souberbielle et al., 2010).
Epidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy az
adekvát D-vitamin-ellátottság védelmet jelent a mellrák, a
prosztatarák, a vastagbélrák, a kardiovaszkuláris megbetegedések és a
metabolikus szindróma kifejlődésével szemben, jobb fizikai erőnlétet
biztosít. Egészséges életmóddal és egészséges (D-vitamint bőségesen
tartalmazó) táplálkozással, a délelőtti vagy a délutáni órákban
történő ésszerű napozással, a téli hónapokban
D-vitamin-szupplementációval kivédhetők a D-vitamin-hiány hosszú távú
káros következményei.
Kulcsszavak: napfény, táplálkozás, D-vitamin-szenzitív krónikus
betegségek, D-vitamin-szükséglet, D-vitamin-hiány
IRODALOM
Ahonen, M.H. – Tenkanen, L. – Teppo, l. et
al. (2000): Prostata cancer risk and prediagnostic serum
25-hydroxyvitamin D-levels (Finland) Cancer Causes Control. 11,
847-852
Aloia, J. R.- Li-Ng, M. (2007): Epidemic
influenza and vitamin-D. Epidemiol Infect. 12, 1-4.
Antal, M.- Regöly-Mérei, A. – Bíró, L. et
al. (2006): Nutrition, life-style practice, serum vitamin D
concentration and bone density in Hungarian adolescents. Acta Alim.
35, 53-61.
Barna, M – Bíró, Gy. (2011.): Kalcium- és
D-vitaminbevitel a magyar lakosság táplálkozásában. Ajánlások és
megfontolások. Élelmiszer Tudomány Technológia. LXV, 4, 1-6.
Bíró L. – Szeitz-Szabó M. – Bíró, Gy. et
al. (2011).: Dietary Survey in Hungary. Acta Alim, 40, 301–312.
Bischoff-Ferrari, HA. – Giovannuci, E. –
Willett, WC. et al. (2006): Estimation of optimal serum concentrations
of 25-hydroxyvitamin D for multiple health outcomes. Am J Clin Nutr.
84, 18-28.
Bodolay, E. (2011): D-vitamin szisztémás
autoimmun kórképekben: A D-vitamin immunregulatorikus hatása.
Metabolizmus. 9, 110-115.
Cavalier, E. – Delaneye, P. – Souberbielle
J-C. et al. (2011.): Vitamin D and type 2 diabetes mellitus: Where do
we stand? Diabetes Metab. DOI:101016/jdiabet.2011.01.001
Chan She Ping-Delfos, W.– Soares, M.
(2011): Diet induced thermogenesis, fat oxidation and food intake
following sequential meals: Influence of calcium and vitamin D. Clin
Nutr Metab. DOI: 10.1016/j.clnu.2010.11.006
Devereux, G.- Litonjua, A.A.- Turner, S.W.
et al. (2007): Maternal vitamin D intake during pregnancy and early
childhood wheezing. Am J Nutr. 85, 853-859.
Ford, E.S – Giles W.H.- Mokdad, A.H.
(2004).: Increasing prevalence of the metabolic syndrome among U.S.
adults. Diabetes Care. 27, 2444-2449.
Glerup, H. – Mikkelson, K.- Poulsen, L. et
al. (2000): Commonly recommended daily intake of vitamin D is not
sufficient if sunlight exposure is limited. J Intern Med, 247,
260-268.
Gonzales-Moreno, I. – Morcillo, S. –
Valdés, S. et al. (2011):Vitamin D deficiency in Spain: a
population-based cohort study. Eur J Clin Nutr. 65, 321-328.
Grant, W.B. (2011): An estimate of the
global reduction in mortality rates through doubling vitamin D level.
Eur J Clin Nutr. 65, 1016-1026.
Heaney, R. P.(2008): Vitamin D: Criteria
for safety and efficacy Nutr Rev.(Suppl.2,) 66, S1,78-S181.
Holick, M.F. (2007): Vitamin D deficiency.
N Engl J Med. 357, 266-281.
Holick, M.F, (2008): Vitamin D – Lightful
health perspective. Nutr Rev. 66, S1 82-194.
Holick, M. F.- Matsuoka, Ly.- Wortsman, J.
(1989): Age, vitamin D and solar intraviolet. Lancet, 2, 1104-1105.
Hyppönen, E.- Power, C. (2007):
Hypovitaminosis D in British adults at age 45 y: nationwide cohort
study of dietary and lifestyle predictors. Am J Clin Nutr. 85,
860-868.
Hypponen, E .- Laara, E. – Reunanen, A. et
al (2001): Intake vitamin D and risk of type 1 diabetes: birth-cohort
study. Lancet. 358, 1500-1503.
Institute of Medicine (2010): Dietary
reference intakes for calcium and vitamin-D. Washington D.C. National
Academies Press. Report Brief. 1-4.
Jenab, M. (2009): Dietary intakes of
retinol, ß-carotene, vitamin D and vitamin E in European Prospective
Investigation into Cancer and Nutrition cohort. Eur J Clin Nutr 63,
S1, 50-S178.
Kenedy C. et al. (2003): The influence of
painful sunburns and lifetime of sun exposure on the risk of actinic
keratoses, seborrheic warts, melanocytic nevi, atypical nevi and skin
cancer J Invest Dermatol. 120, 1087-1093.
Kestenbaum, B. – Katz, R. – Boer, I. et
al. (2011) Vitamin D, Parathyreoid Hormone and Cardiovascular Events
Among Older Adults. J Am Coll Cardiol 58, 1433-1441.
Kumamravel, R. (2008): Vitamin D,
Cod-liver Oil, Sunlight, and Rikets: A Historical Perspective.
Pediatrics. 112, 132-135.
Lavie, C. J. – Lee, J.H. – Milani, R.C. (2011.): Vitamin D and
Cardiovascular Disease. J Am Coll Cardiol. 58, 1547-1556.
Lenz, T.L. (2009):Vitamin D
Supplementation and Cancer Prevention. Am J Lifestyle Med. 3, 365-368.
Martins, D. – Wolf, M. – Pan, D. et al
(2007): Prevalence of cardiovascular risk factors and the serum levels
of 25-hydroxyvitamin D in the United States: data from the Third
National Health and Nutritional Survey. Acta Intern Med. 167,
1159-1165.
Martini, L. A. -Wood, R.J. (2006): Vitamin
D status and the metabolic syndrome. Nutr Rev. 64, 479-486
Micskey, É. (2011): A
D-vtamin-homeosztázis és az immunrendszer kapcsolata: a veleszületett
és az adaptív folyamatok szabályozása. Gyermekgyógyászati Továbbképző
Szemle. 16, 09-110.
Moreno, L. A. – Valtueńa, J. –
Pérez-López, F. et al. (2011): Health Effects Related to Low Vitamin D
Concentrations: Beyond Bone Metabolism. Ann Nutr Metab. 59, 22–27
doi: 10.1159/000332070
Mosekilde, L. (2008): Vitamin D
requirement and setting recommendation levels: long-term perspectives.
Nutr Rev. 66, S2, S170-177.
Paragh, Gy. –Jenei, Z.-Fülöp, P. (2011):
Lipidanyagcsere, ateroszklerózis és a D-vitamin. Metabolizmus. 3,
137-140.
Parker, J. – Hashimi, O. – Dutton, D. et
al. (2010): Levels of vitamin D and cardiometabolic disorders:
Systematic review and meta-analysis. Maturitas. 65, 225-236.
Rodler, I.(2005): Új Tápanyagtáblázat
Medicina Könyvkiadó Rt, Budapest,
Ross, A. C. – Manson, J. E. – Abrams, S.A.
et al (2011): The 2011 report on dietary reference intakes for calcium
and vitamin D from the Institute of Medicine: what clinicians need to
know. J Clin Endocrinol Metab. 96, 53-58.
Soares, M. J. – Chan She Ping-Delfos, W. –
Ghmbari, M. H. (2011): Calcium and vitamin D for obesity: a review of
randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr. 65, 994-1004.
Soares, M. J. – Chan She Ping-Delfos, W. –
Sherriff, J. L. et al. (2011/b): Vitamin-D and parathyreoid hormone in
insulin resistance of abdominal obesity: cause or effect? Eur J Clin
Nutr.online.publ.DOI:10.1038/ejcn.2011.111
Souberbielle, J. C. – Body, J. J. – Lappe,
J. M. et al. (2010): Vitamin D and musculosceletal health,
cardiovascular disease, autoimmunity and cancer: recommendations for
clinical practice. Autoimmun Rev. 9, 709-715.
Schwalfenberg, G. K. (2011): A review of
the critical role of vitamin D in the functioning of the immune system
and clinical implications vitamin D deficiency. Mol Nutr Food Res. 55,
96-108.
Tuohimaa, P. (2008): Vitamin D, aging, and
cancer. Nutr. Rev, 66, S147-S152.
Wood, R. (2008): Vitamin D and
adipogenesis: new molecular insights. Nutr Rev. 66,
40-46.
|