A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 SEMMELWEIS KIADÓ ÉS MULTIMÉDIA STÚDIÓ

X

 

 

A „Minden egyetem a világon…” felkiáltású
kezdettől az elektronikus könyvkiadásig


Több száz hagyományos szakkönyv, könyv, jegyzet, kiadvány, CD–DVD-könyvmellékletek, két könyvesbolt Budapesten, vidéki egyetemvárosi képviseleti könyvesboltokkal, bizományosi értékesítő háttérrel – saját, folyamatosan fejlődő internetes kínálati és vásárlói felület, saját és más könyvkiadók könyvei rendelhetőségével (www.semmelweiskiado.hu) – e-könyves fejlesztéssel, banki és mobiltelefonos vásárlási lehetőséggel, e-learning tudásanyag-fejlesztéssel – digitális nyomtatással, poszternyomtatással, fénymásolással – professzori életút-filmekkel…

Mint minden nagy hírnevű egyetem a világon, a Semmelweis Egyetem is működtet saját könyvkiadót. Így indult 1990-ben a Semmelweis Kiadó. Újabb mérföldkő 2004, amikor az Egyetem azzal a nem titkolt szándékkal újította meg és alakította üzleti formává a már 14 éve működő kiadóját Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió néven, kiváló menedzsment-irányítással, dolgozói könyvkiadásban szerzett tapasztalatai és elkötelezettsége biztosításával, hogy az egyetem nemzeti és nemzetközi hírnevéhez méltóan, azt erősítve, a tudományok iránti alázattal, de modern és új szemlélettel, nagyobb piaci részesedéssel azt a magyar orvosi, gyógyszerészi és természettudományok szolgálatába állítsa. Azóta a kitaposott, hagyományos és a gazdasági-szakmai-technikai kihívásokkal teletűzdelt új utakon egyaránt szakmai és minőségi meghatározó tényezői lettünk a magyarországi szakkönyvkiadásnak.


Folyóiratkiadás: Orvosképzés


A graduális és posztgraduális képzés folyóirata hagyományos és elektronikus megjelentetéssel. A százéves jubileumi lapszámmal bíró folyóirat tematikus számaihoz egyre több különszám kapcsolódik (a szemészettől a kardiológián át, klinikai pszichológia, gyermekgyógyászat, radiológia és a sort lehetne tovább folytatni). A néhol tankönyvnyi méretű tudásanyagot tartalmazó füzet orvostanhallgatók, szakképzésben, továbbképzésben részt vevők számára az egyik fontos tanulmányi segédeszközévé vált. A szerkesztőség sikerként éli meg, hogy a Semmelweis Egyetem PhD Tudományos Napok absztraktjai a kiadási programba beépült, és a graduális képzés felé nyitást jelzi az, hogy évente egy alkalommal az egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia előadáskivonatai is közlésre kerülnek. A töretlen szakmai és nyomdatechnikai színvonal fenntartásának alappillére a folyóirat anyagi biztonságának megteremtése, amelyre a jelenlegi szerkesztőbizottság kiemelt figyelmet fordít. A folyóiratokhoz interneten is hozzájuthat az olvasó.


Egyetemi jegyzetek


Az elmúlt években felújítottuk egyetemi jegyzeteinket. Alig egy hónap alatt megjelentetjük, a legújabb curriculum igényei-követelményei szerint átdolgozzuk azokat, a szerzői igényeket a hallgatói igényekhez közelítjük


Egyetemi tankönyvek, szakkönyvek


Csak a jól kiforrott, a szerzői gárda színvonala által biztosított egyetemi tankönyveket bocsátjuk útjára, sikerünk a hosszú élettartamú, jól felépített könyvek megjelentetése. Különös gondot fordítunk a könyvek megszerkesztésére, igényesen megtervezett, a könyvszakma magasan képzett alkotói, szerkesztők, tördelők, grafikusok összehangolt munkái a Semmelweis Egyetem hírnevét is erősítik.


Idegen nyelvű szakkönyvek


A Semmelweis Kiadó a külföldi hallgatók oktatásához számos szakkönyvet/egyetemi jegyzetet is megjelentet, melynek színvonala nemzetközi mércével mérhető.

 

 

Orvostörténeti kiadványok


A kiadó törekszik arra, hogy orvostörténelmünkhöz méltó kiadványokat jelentessen meg. Ezekhez kapcsolódik a Titoknyitogató multimédiás sorozat.

 

Elektronikus könyvkiadás


A nehéz anyagi helyzetben lévő könyvszakma más utakat is keres. A fejlett technika kínál is új megoldásokat. Az e-könyv világa vagy az e-learning semmiképp a kidolgozatlanságot, a kevesebb emberi alkotói erőfeszítést, a színvonaltalanságot jelenti. A könyvhöz jutás, a tudásanyaghoz való hozzáférés új módszere ez, amelyben a könyvszakma nyomdai résztvevői, példányszám-kötöttségek, raktározási-fizikai gondok nélkül, de új feltételekkel, programozói háttérrel, tárhelyfejlesztőkkel, a hardver- és a szoftverpiac küzdelmes és robbanékony, néhol zsákutcába futó színterén számos, új szereplőkhöz kötött. A virtuális könyvvilágban a tartalmas és szép kivitelű könyv logisztikai-technikai-világháló hátterének megteremtése az alapfeladat.

Tendencia a szélesebb világ – szélesebb piac (nyelvi és szakirányultsági korlátokkal), a könnyebb hozzáférhetőség, ez pedig minden szempontból – megtartva a tartalom-forma-jog egységét – nagyobb felelősséggel jár. Adott maga a könyv alapja, a szellemi termék, a hosszú évek tapasztalatából desztillált tudásanyag, megírva, aztán megszerkesztve, megtervezve, formába öntve. Ezt eddig csak a kézzel fogható könyv formájában képzeltük el – sokan ettől nem is akarnak eltérni –, a lapokat egységbe fűző tábla, nyomdatermék-illatával nyomot hagyó, kézzel fogható, gyűrhető-hajtogatható, jelölhető, nehéz, testes matéria a tudás megszerzésére. Utunk sok-sok évtizedenát a könyvesbolt felé vezetett, ez jól bejárt ösvény.

Az elektronikus könyv (röviden e-könyv) vásárlása egy másik út felé terel minket. A meggyőzést nem beváróan, lassan kerül be tudatunkba, készségeinkbe, néhol a tulajdonlás vágya és kézzelfoghatóság élménye hiányából fakadóan szerzett öröm híján, tiltakozásainkkal szembe menve, de megfordíthatatlanul jut el hozzánk. S ha a rövid, 20-30 éves számítógépes ősrobbanást nézzük, már nem csak kopogtat!

A virtuális világ, a nem kézzel fogható könyv fogalma új feladat elé állít kiadót és az olvasót egyaránt, s a folyvást változó világban állandó felkészülést és szintentartást kíván. Számítógépet, e-olvasó táblát választunk, vizsgáljuk használhatóságukat, okostelefonokkal vesszük körül magunkat, azaz „megágyazunk” könyveinknek. Az e-könyv olvasásához aztán megintcsak nyugalom és eltökéltség, akarat az olvasáshoz, az olvasási élmény szeretete, tudásszomj kell. Aki olvasni akar, az e-könyvet is olvasni fog. Aki nem – az szomorú ügy…

A vásárlói magatartás változása még kivár, hiába állunk készen erre a technikára. Itt is kell a generációváltás vagy inkább a szemléletváltás. Már nem biztos, hogy jó az a szlogen, hogy „Pedig az az igazi, az új könyv illata, mikor megpördítjük lapjait kezünkben!” Majd mást fogunk mondani néhány tíz-száz év múlva, majd másképp nosztalgiázunk, másképp kívánjuk a nyugalmat árasztó élménykönyvet. S ha csak az illat hiányzik? A nyugalmas fotel? A könyökünknél mélyülő ágy? – csak a technika fog ezért felelni, s ha erős a követelmény, lesz illatos-zenélő-mindenre azonnali választ adó csúcstechnika. Csak olvassunk, tanuljunk hiteles könyvekből!

Most még a két „piacon” osztozik a szakma. Nincs csak az egyik vagy csak a másik út, a kiadó feladata, hogy mindkét úton kínálja a lehetőségeket. A szakkönyv még mindig a biztos forrásanyag, a mérleg még nem billent az e-könyv felé


Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió Kft.

H-1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.
(36-1) 210-4404
www.semmelweiskiado.hu