körülmények között. A neurológiai rendellenességek
klinikai megnyilvánulás esetén gyakran visszafordíthatatlanok, az
E-vitamin-szupplementáció azonban felfüggesztheti a folyamatokat
(Traber et al., 2008).
Az E-vitamin-bevitel
és a krónikus betegségek közötti összefüggés
Az állatkísérletes és in vitro kísérletek alapot szolgáltatnak az
emberi megfigyelések kiértékeléséhez. A megfigyeléses és az
intervenciós vizsgálatok több esetben ugyanis ellentmondásosak,
jóllehet az alaptételek igazak, de a humán vizsgálatokban számos hatás
összegződésének eredője adja meg az adott választ. Ezen gondolatok
jegyében mutatjuk be az E-vitamin szerepét a krónikus betegségekben.
Elméleti alapok • Kardiovaszkuláris
megbetegedés kialakulását az E-vitamin több ponton is gátolhatja.
Antioxidáns hatásánál fogva kivédi a kisdenzitású lipoprotein (LDL)
oxidációját; gátolja a simaizomsejtek proliferációját a proteinkináz
gátlásán keresztül; gátolja a trombociták kicsapódását és a trombin
képződését, ezáltal kivédi a nem kívánt véralvadást, csökkenti a
monocitáknak az érfalhoz tapadását, az endotél sejtekben elősegíti a
prosztaciklin szintézisét, és ezen keresztül vazodilatátor hatást fejt
ki (DRI, 2000).
Az oxidatív stressz következtében a szabad gyökök
oxidálják a dezoxiribonukleinsavat (DNS), a fehérjéket és a sejten
belüli lipideket. Az oxidatív károsodás a DNS mutációjához vezethet,
ami elindítja a daganatos megbetegedések kialakulását. Ezt a
folyamatot az antioxidáns E-vitamin kivédheti.
Epidemiológiai vizsgálatok • Számos
epidemiológiai vizsgálatban tanulmányozták az antioxidáns vegyületek,
így az E-vitamin hatását, melyek közül néhányat az alábbiakban
ismertetünk.
Nővérek és posztmenopauzában lévő nők esetében az
E-vitamin-szupplementáció, illetve a nagy étrendi bevitel csökkentette
a koronáriabetegség kockázatát (DRI, 2000).
Egészséges orvosokban az E-vitamin-szupplementáció
nem befolyásolta a szívbetegségek, daganatok, hangsúlyozottan a
prosztatarák előfordulását. Ennek okát abban látták, hogy ennek a
csoportnak az E-vitamin-ellátottsága eleve kielégítő volt (Traber –
Stevens, 2011).
Az ATBC- (α-tokoferol, b-karotin) prevenciós
programban finn dohányosokban mérték a vitaminok hatását külön-külön
és együttesen. Tizenkilenc éven keresztül 29 092 dohányost követtek
nyomon. Ezen idő alatt 13 380 haláleset következett be.
Megállapították, hogy abban a csoportban, amelyikben a szérum
kiindulási α-tokoferol szintje a felső quintilisben volt,
szignifikánsan kisebb volt a daganatos és a kardiovaszkuláris
megbetegedések miatti halálozás, mint a legalsó quintilisben. A
legkisebb halálozási esetszám 13 mg α-tokoferol-bevitel és 30mmol/l
szérumkoncentráció mellett következett be. Az eredmények arra engednek
következtetni, hogy az egy életen át történő megfelelő étrendi
E-vitamin-bevitel csökkentheti a krónikus megbetegedések incidenciáját
(Biesalski et al., 1997; Traber – Stevens, 2011).
A Women’s Health Study-ban egészséges, negyvenöt
évnél idősebb nők tíz éven keresztül minden második nap 600 IU
(International Unit, nemzetközi egység) E-vitamint kaptak. A
szupplementáció nem befolyásolta a daganatok, a kardiovaszkuláris
megbetegedések és az összmortalitás incidenciáját a placebót fogyasztó
csoporthoz képest, de 24%-kal csökkentette a kardiovaszkuláris
megbetegedések miatt bekövetkező halálozást. Ugyanakkor a hatvanöt év
feletti nők esetében 26%-kal csökkentek a kardiovaszkuláris események,
és 49%-kal az ezekkel összefüggésbe hozható hirtelen halálozás. A
különbség oka az életkorban keresendő, ugyanis hatvanöt éves korig a
kardiovaszkuláris megbetegedések incidenciája alacsony.
Megállapították továbbá, hogy az E-vitaminnal szupplementált
csoportban szignifikánsan csökkent a vénás tromboembólia előfordulási
aránya (Traber – Stevens, 2011).
Az E-vitamin-bevitel és a tüdőrák előfordulási
gyakorisága között szignifikáns, fordított arányú összefüggést
mutattak ki az NHANS I (National Health and Nutrition Examination
Survey) epidemiológiai vizsgálatban. Más vizsgálatok ezt nem
erősítették meg. Ugyancsak nem találtak összefüggést az
E-vitamin-bevitel és az emlőrák kialakulása között (DRI, 2000).
A Supplementation en Vitamines et Minéraux
Antioxidants (SU.VI.MAX) tanulmányban (randomizált kettősvak,
placebókontrollált) vizsgálták az E- és C-vitamin, b-karotin, szelén
és cink komplex hatását. A szupplementum csökkentette az összes
daganat és az összes halálozás incidenciáját (Traber et al., 2008).
A már említett ATBC-tanulmány szerint az
α-tokoferol (50 mg/nap) adagja nem befolyásolta a tüdőrák kockázatát,
de szignifikánsan csökkentette (34%) a prosztatarák incidenciáját.
Számos kisebb tanulmány szerint az E-vitamin kivédi a kolorektális
adenomatózus polipok kiújulását, de a daganatok vonatkozásában nem
mutatkozott jótékony hatás (Higdon, 2004).
A SELECT követéses vizsgálatban több tízezer egészséges férfi
bevonásával tanulmányozták a szelén, E-vitamin és ezek kombinációjának
hatását. A placebót kapó csoporthoz viszonyítva az E-vitamin (400
IU/nap) szignifikánsan növelte a prosztatarák kockázatát (Klein et
al., 2011).
Mint látható, az utóbbi időben az E-vitamin-bevitel
és a prosztatarák közötti összefüggés áll a viták középpontjában.
Egyes vizsgálatok szerint nincs összefüggés, mások szerint az
E-vitaminnak preventív szerepe van, míg ugyancsak mások a prosztatarák
előfordulásának növekedését írták le (Higdon, 2004).
Összefoglalva megállapítható, hogy az E-vitamin
védőhatása a szív- és érrendszeri betegségek vonatkozásában számos
vizsgálat alapján igazoltnak látszik. A daganatok elleni védőhatás
viszont jelenleg nem bizonyított. Mindazonáltal a vizsgálatokat tovább
kell folytatni, különösen a prosztatarák vonatkozásában felmerülő
ellentmondások miatt. Nem kétséges azonban, hogy az ajánlott
E-vitamin-bevitelnek (15 mg/nap) nincs kártékony hatása (DRI, 2000,
Cancer Experts, 2011)
Étrendi források • A különböző
E-vitamin-származékok biológiai összehasonlíthatósága érdekében
korábban bevezették a tokoferol ekvivalens (TE) fogalmát: 1 mg TE=1 mg
d-α-tokoferol=2 mg d-β-tokoferol=10 mg d-γ-tokoferol=3,3 mg
d-α-tokotrienol. A faktorok megállapítása patkányokban végzett
kísérletek alapján történt. A humán vizsgálatok azonban kimutatták,
hogy a vitamin különböző formái nem konvertálhatóak, miután a
kilomikronokkal eljutnak ugyan a májba, de a lipoproteinek nem veszik
fel őket, és így nem jutnak el a szövetekhez. Ezért az
E-vitamin-szükségletet nem TE-ben, hanem α-tokoferolban adják meg
(Antal, 2005). Amennyiben az élelmiszer E-vitamin tartalmát α-TE-ben
tüntetik fel, úgy az értéket 0,8-cal meg kell szorozni: 1 mg
α-tokoferol az élelmiszerben = az élelmiszerben lévő α-TE × 0,8.
Az E-vitaminok döntően a növényi olajokban
találhatók, azonban nem egyforma mértékben. A legtöbb E-vitamint a
búzacsíra étolaj (244 mg/100g) és a napraforgóolaj (60mg/100g)
tartalmazza, míg az olívaolajnak 13,3 mg/100g csak az E-vitamin
tartalma. Ugyancsak nagy különbségek vannak a diófélék és az olajos
magvak között is, például a dió 24,7 mg E-vitamint, a kesudió 5,7 mg-t
tartalmaz 100 g termékben. A növényekben elhanyagolható a mennyiségük
(Kontraszti et al. 2005). Magyarországon az átlagos E-vitamin-bevitel
a táplálékkal 15,8 mg/nap (Biró et al, 2011). Ez a mennyiség megfelel
a beviteli ajánlásnak (Antal, 2005).
Ajánlott bevitel • A magyar (Antal, 2005) és
az amerikai beviteli ajánlást (USDA – HHS, 2010) összehasonlítva
megállapítható, hogy tizenöt év felett kortól, nemtől függetlenül
egyaránt 15 mg α-tokoferolt javasolnak. Ezen életkor alatt kisebb
eltérések azonban megfigyelhetők. Az ajánlások nem foglalkoznak
azokkal az esetekkel, amikor megnövekedett a szükséglet, így a
fokozott stresszhelyzet, dohányzás, krónikus gyulladás, a
zsírfelszívódás különböző zavara áll fenn (Bieselski, 1997).
Szupplementációt ajánlanak enyhe neurológiai
elváltozások esetén, az Alzheimer-kór kivédésére vagy a kognitív
funkciók javítására (Higdon, 2004).
Összefoglalás
A természetben az E-vitamin nyolc, zsírban oldódó alakban fordul elő,
melyek közül négy a tokoferol és négy a tokotrienol csoportba
tartozik. Ezen belül a vitaminokat az előtagjuk (α, β, γ, δ) alapján
különböztetik meg. Az α-tokoferol biológiailag a legaktívabb.
A keringésben valamennyi forma kisebb-nagyobb
mértékben megtalálható, ám az α-tokoferol kivételével gyorsan
lebomlanak. A szövetekhez az α-tokoferol kerül. Az α-tokoferol
legkorábban megismert és legjobban tanulmányozott szerepe antioxidáns
tulajdonságával függ össze. Kutatások sora igazolja, hogy védi a
lipideket, a lipoproteineket a peroxidációs károsodásoktól, védelmet
nyújt az oxidatív stressz ellen, és csökkenti az ateroszklerózis
kockázatát. Az α-tokoferol gátolja a sejt proliferációban és
differenciálódásban szerepet játszó proteinkináz C aktivitását, a
trombocita-aggregációt, és növeli a vazodilatációt (értágulatot). A
daganatos megbetegedések vonatkozásában az eredmények ellentmondóak.
A genetikai eseményekben betöltött szerepét csak
érintőlegesen ismerjük, ennek kutatása a jelen feladata. Ugyancsak fel
kell tárni védő szerepét az egyes betegségekben, így például az
Alzheimer-, a Parkinson-kórban és cukorbetegségben. Súlyos
E-vitamin-hiány ritkán fordul elő, ilyenkor idegrendszeri tünetek,
izombántalom, koraszülöttekben hemolitikus anémia, gyomorvérzés léphet
fel.
Az E-vitamin nagy dózisban vérzésekhez vezethet,
ezért a bevitel felső határa 1000 mg/nap (DRI, 2000). A napi beviteli
ajánlás 15 mg/nap. Ezt a mennyiséget döntően az olajok/olajos magvak
biztosítják.
Kulcsszavak: α-tokoferol, antioxidáns, oxidatív stressz,
hiánytünetek, interakció, beviteli ajánlás
IRODALOM
Antal Magda (2005): Tápanyagszükséglet: Új
Tápanyagtáblázat. (szerkesztette Rodler Imre) Medicina, Budapest,
19–70.
Beharka, Alison - Redican, S. - Leka L. et
al. (1997): Vitamin E Status and Immune Function. Methods in
Enzymology. 282, 247–263. •
WEBCÍM >
Biesalski, Hans Konrad – Bőhles, H. –
Esterbauer, H. et al. (1997): Antioxidant Vitamins in Prevention.
Clinical Nutrition. 16, 151–155.
Biró L. – Szeitz-Szabó M. – Biró Gy. et
al. (2011): Dietary Survey in Hungary 2009. Part II: Vitamins, Macro-
and Microelements, Food Supplements and Food Allergy. Acta
Alimentaria. 40, 301–312. DOI: 10.1556/AAlim.40.2011.2.14
Brigelius-Flohé, Regina – Galli, Francesco
(2010): Vitamin E: A vitamin Still Awaiting the Detection of Its
Biological Function. Molecular Nutrition & Food Research. 54, 5,
583–587. DOI: 10.1002Élelmi anyagok, élelmiszerek/mnfr.201000091
Cancer Experts (2011): Cancer Experts
Welcome 2010. Dietary Guidelines for Americans. •
WEBCÍM >
Das, Samarjit – Nesaretnam, K. – Das, D.K.
(2007): Tocotrienols in Cardioprotection. Vitamins and Hormones. 79,
419–430. •
WEBCÍM >
Dellapenna, Dean – Mène-Saffrané, Laurent
(2011): Vitamin E. Advances in Botanical Research. 59, 179–227. DOI:
10.1016/B978-0-12-385853-5.00002-7
DRI (2000): Dietary Reference Intakes for Vitamin C, E, Selenium and
Carotinoids. Nutritional Academy Press, Washington DC 196–2000. •
WEBCÍM >
Gagné, Amélie - Wei, Q. S. - Fraser, W. D.
et al. 2009): Absorption, Transport, and Bioavailability of Vitamin E
and its Role in Pregnant Women. Journal of obstetrics and gynaecology
Canada / Journal d’obstétrique et gynécologie du Canada. 31, 3,
210–217. •
WEBCÍM >
Higdon, Jane (2004): Vitamin E. Linus
Pauling Institute, Oregon State University •
WEBCÍM >
Klein, Eric A. – Thompson, I. M. – Tangen,
C. M. et al. (2011): Vitamin and the Risk of Prostate Cancer. JAMA –
The Journal of the American Medical Association. 306, 14, 1549–1556. •
WEBCÍM >
Kontraszti Mariann – Barna É. – Gergely A.
et al. (2005): Élelmi anyagok, élelmiszerek, ételek, ételkészítmények.
Új Tápanyagtáblázat. (szerkesztette Rodler Imre) Medicina, Budapest,
233–448.
Munteanu, Adelina - Zingg, Jean-Marc
(2007): Cellular, Molecular and Clinical Aspects of Vitamin E on
Atherosclerosis Prevention. Molecular Aspects of Medicine. 28, 5–6,
538–590. • http://dx.doi.org/ 10.1016/j.mam.2007.07.001
Spitzer, Volker (ed.) (2007): Vitamin
Basics. The Facts About Vitamins in Nutrition. 3rd edition. DSM
Service. DSM Nutritional Products Ltd. •
WEBCÍM >
Traber, Maret G. – Frei, B. – Beckman, J.
S. (2008): Vitamin E Revisited: Do New Data Validate Benefits for
Chronic Disease Prevention? Current Opinion in Lipidology. 19, 1,
30–38. doi: 10.1097/MOL.0b013e 3282f2dab6
Traber, Maret G. – Stevens, Jan F. (2011):
Vitamins C and E: Beneficial Effects from a Mechanistic Perspective.
Free Radical Biology&Medicine. 51, 1000–1013. •
http://dx.doi.org/10.1016/j.freeradbiomed. 2011.05.017
USDA – HHS (U. S. Department of
Agriculture – U. S. Department of Health and Human Services) (2010):
Dietary Guidelines for Americans. •
WEBCÍM >
|