A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 SZÖSSZENETEK A NEMZETI ENERGIASTRATÉGIA (2030) KAPCSÁN

X

Kovács Ferenc

az MTA rendes tagja, professor emeritus, MTA Műszaki Földtudományi Kutatócsoport • bgtkf(kukac)uni-miskolc.hu

 

 

Az emberiség létfenntartásával kapcsolatos legfontosabb kérdésekkel, feltételekkel már évszázadokkal előttünk is foglalkoztak. Valamikor e kérdés még filozofikus jellegű lehetett, utóbb már egyre inkább gyakorlatias. Álljon itt két nevezetes személytől származó idézet. Ludwig Boltzmann (1884–1906) osztrák fizikus: „A létért való küzdelem a rendelkezésre álló energiáért való küzdelem”, illetőleg a Nobel-díjas (1996) amerikai Richard Smalley (1943–2005): „A tíz legfontosabb kihívás közül az első három: energia, víz, élelmiszer-ellátás”. A Nemzeti Energiastratégiáról szóló 77/2011. (X.14.) OGY határozat előszavának első mondata: „A XXI. század legjelentősebb stratégiai kihívásai az egészséges élelmiszer, a tiszta ivóvíz és a fenntartható energiaellátás biztosítása” is az előbbi mondat tartalmára rímel.

Tanulmányomban a Nemzeti Energiastratégia (továbbiakban NE) 6.2 Villamosenergia fejezetben tárgyalt kérdésekkel foglalkozom, összevetve a villamosenergia-termelés 2030-ra tervezett primér energiahordozó arányait a 2. Lényegi megállapítások fejezet energetikai struktúrával kapcsolatban deklarált energetikai struktúraváltás megvalósítandó elemeivel és fő céljaival. Bemutatom továbbá, hogy a villamosenergia-termelés egyik alapvető primér forrásából az szénből milyen tartalékokkal rendelkezik a világ és hazánk, illetőleg jelenleg, valamint 30-50 éves távlatban milyen prognózisadatok jellemzik a szénfelhasználást, annak a villamosenergia termelésbeni arányát.

A felvett témák érdemi/tartalmi tárgyalása előtt szabad legyen a Nemzeti Energiastratégia 2030 I. melléklet a 77/2011. (X.14.) OGY határozat (Magyar Közlöny 2011. évi 119. szám 30210-30359 oldal) 1. táblázatában Magyarország hagyományos energiahordozó vagyona (30237. oldal) pontatlanságára felhívni a figyelmet. A táblázat 2. számsorában szerepel: Feketekőszén földtani vagyon (2010) 1625,1 millió tonna, kitermelhető vagyon 1915,5 millió tonna. Ha nem sértő a hasonlat, ez már a bibliai csodálatos kenyérszaporítás esete, a két adat szerint ugyanis több feketeszenet lehetne kitermelni, mint amennyi a geológiai vagyon. Más kérdés természetesen – amire tanulmányom második témájaként kitérek –, hogy a 8500 Mt földtani vagyonból a Magyar Geológiai Szolgálat (ma MBFH) szerint a gazdaságosan nem művelhető tömeg 3800-3900 Mt, a jelenlegi technikai-gazdasági feltételek mellett az ipari vagyon 3300-3400 Mt.

A villamosenergia-termelés tervezett szerkezeti arányai tartalmi kérdései tárgyalása során a Nemzeti Energiastratégia 2. Lényegi megállapítások alapján az Atom-Szén-Zöld forgatókönyv legfontosabb elemei, alapvetései:

• az atomenergia hosszú távú fenntartása az energiamixben;

• a szénalapú energiatermelés szinten tartása két okból:

– krízishelyzetben (földgáz-árrobbanás, nukleáris üzemzavar),

– gyorsan mozgósítható belső tartalék;

• a megújuló energia arány 2020. utáni lineáris meghosszabbítása.

A fenti három legfontosabb elem teljesítése melletti célok:

• függetlenedés az energiafüggőségtől,

• a fogyasztók teherbíróképességének figyelembe vétele,

• a fosszilis energiahordozók felhasználásának és a CO2 kibocsátásának csökkentése.

Az elemzés során a villamosenergia-termelésnél hasznosítható primér energiahordozó fajták tény (2008., 2010.) és prognózisadatait, arányait a hazai és külföldi adatok alapján hasonlítjuk össze. Az abszolút értékek esetenkénti nagyságrendi különbözősége miatt az ábrákon %-os arányok szerepelnek, számszerűen megadjuk a 100%-ot jelentő abszolút értékeket is.

Az 1. ábra az energiahordozó-fajták villamosenergia-termelésben meglévő 2008., 2010. évi arányait mutatja. A szén-arány vonatkozásban a világ, az USA és Németország adatai közel azonos értékek – kereken háromszorosan magasabbak – mint a 14%-os hazai arány. A földgázhasznosításban a németországi adat csupán fele a világátlagnak és az USA adatának, a hazai földgázarány kiugróan magas érték. A hazai atomarány kiugróan magas, a világátlag „csak” 14%. Az egyéb kategóriában szerepel az összes megújuló, külön feltüntetve az USA és a világ adatain belül a vízenergia hasznosítás arányát. A hazai megújuló arány viszonylag szerény adat, a 13%-os importtal együtt teszi ki a német és a világ egyéb értéket. Az ábrára tekintve szubjektíve is látható a hazai kiugróan alacsony szén- és megújuló arány, a kiugróan magas földgáz- és atomarány. Az utóbbi két „nyersanyag” 29 + 37 = 66%-os, a 13%-os villamosenergia-behozatallal együtt 79%-os importarány már ma is, a NE megállapítása szerint is igen magas importfüggőséget, kitettséget, kockázatot jelent. (Uránérctermelés nélkül a fűtőelem is import, méghozzá elég merev, a reaktortípushoz kötött import.)

A 2. ábra a 2030., 2035. illetőleg 2050. évre prognosztizált arányokat mutatja. Az 1. ábra szerkezetéhez hasonlóan adjuk meg a prognózis/tervezet-adatokat, arányokat. A NE-ban 2030-ra „tervezett” öt mixből (MK 30289. old. 21. ábra) hármat mutatunk, köztük az Erőműfejlesztési Cselekvési Terv (EFCST) koncepciójában csendesen preferált atom-szén-zöld mixet, két 0%-os szén arányt tervező mixszel együtt. További két mix – atom-zöld, anti atom-zöld (+) – esetében is a 0%-os szénarány szerepel.

A bemutatott két adatsor (7 oszlop) elemzése alapján igen durva („ordító”) arányeltérés látható a világ 43%-os, az USA 25-38% és Németország ~50%-os aránya és a hazai 0-5-0%-os szénarány között! (Az utóbbi három 0-5-0%-os szénarány aligha felel meg a 2. Lényegi megállapítások fejezetben kitűzött „a szénalapú energiatermelés szinten tartása” követelménynek/célnak, mivel a jelenlegi 14%-os szén arányt a 0-5-0%-ra csökkenti, a szokásos (klasszikus) értelmezés szerint aligha tartja „szinten”.

A földgáz „oszlopok” összehasonlításánál – ugyan fordított irányban – ugyancsak feltűnő („ordító”) aránykülönbség van a külföldi prognózis/törekvés 6-11-21%-a és a hazai tervek 39-41-52%-a között.

Az atomarány két mixnél is 54%, közel kétszerese a világ és az USA átlag adatának. (A német adatsor kérdőjeles volta azt mutatja, hogy az atomerőművek leállításának társadalmi-politikai okokból történt bejelentésének jövőbeli realitása-üteme hosszabb távra előre aligha látható, a német szénipar készen áll a jelenlegi 43%-os részarány növelésére.)

A megújuló „egyéb” arányokat (nap, szél, víz, bio-, geotermikus stb.) az ábrák áttekinthetősége érdekében most nem részletezzük. A zárójeles számok azért adnak információt az egyes országok (területek) eltérő adottságairól, törekvéseiről.

Visszatérve a hazai három mix, köztük a NE-ban, illetőleg EFCST- koncepcióban is preferáltnak minősített Atom-Szén-Zöld mixről megállapítható, hogy 0–5–0%-os szénarány mellett (szemben) 95–93–79%-os földgáz- + atomarányt jelent, igen magas kitettségű importfüggőséget. Úgy tűnik „sikerül” a jelenlegi 79%-os importarányt 93%-ra „mérsékelni”. (A 11–14%-os tervezett áramexport aligha csökkenti a behozatalból adódó importfüggőséget.) Az 1. és 2. ábrán bemutatott adatokkal jellemzett, a fentiekben bemutatott hazai

 

 

törekvések értékelése alapján megállapítható, hogy a villamosenergia- termelésben kitűzött prognózistervben:

A szénhasznosítás arányának 14%-ról 5%-ra (0%-ra) csökkentése szembe megy:

• a nemzetközi (világ-) tendenciával,

• a 2. Lényegi megállapításokban kitűzött „szénarány szinten tartásával”,

• az energiafüggőség csökkentésével.

A földgázarány jelenlegi 29%-ról 39–41–52%-ra növelése szembe megy:

• az energiafüggőség csökkentésével,

• a nemzetközi (világ-) tendenciával,

• a fosszilis (szénhidrogének) energiahordozók „fogyó” tendenciájával,

• a fogyasztói teherbíróképesség figyelembe vételével.

A NE-ban 2030-ra tervezett energiamix(ek) megvalósítása esetén – miszerint a 2010. évi földgáz+atom+import 79%-os importarány 2030-ra földgáz (39%) + atom (54%) importarány 93%-ra emelkedik – aligha teljesül az Energiastratégia fő üzenete célunk „a függetlenedés az energiafüggőségtől”. (MK. 30216. old.)

A hazai ásványvagyongazdálkodás, illetőleg az energiaellátás kérdései említése során úton-útfélen halljuk, hogy „Magyarország ásványi nyersanyagokban, energiahordozókban szegény ország”. Vizsgáljuk meg – most csak a szénféleségekre vonatkozóan – ezen állítás valós, avagy a realitásokat teljességgel figyelmen kívül hagyó voltát.

Az 1. táblázatban hazai, továbbá vezető széntermelő országok és a „világátlag” adatait mutatjuk be. Nevezetesen a szakirodalmi források (Fabian, 2011; Karcher,. 2012; Karmis, 2010; Kovács, 2012; MGSz 2004; NE 2011; Vajda, 2004) alapján megadjuk az ipari (kitermelhető) szénvagyon, az évi termelés, a népesség, az egy lakosra jutó ipari szénvagyon, ill. a szénvagyon és az évi (2010. év) termelés alapján számított szénvagyon-„ellátottságot”. A hazai ellátottság esetén a 2010. évi 10 Mt/éves, illetőleg a 2030-ra az 5%-os szénarányhoz tartozó 4 Mt/éves adattal is számoltunk.

A táblázat adatai önmagában is beszédesek, szavakban nem kell az eredményeket ismételni. A látó ember számára az mindenesetre világosan „látható”, hogy az egy főre jutó reálisan kitermelhető ipari, ipari+tartalék vagyon alapján – 300–450 t/fő, a világátlag ~ 150 t/fő, a vezető széntermelő (szénben gazdag) országok átlagában 260 t/fő – aligha igaz a „szegény” minősítés, az ellátottság 330–470 éves, illetve 830–1170 éves adata ugyancsak nehezen minősíthető „gyengének”.

A 2. ábra összehasonlító prognózisadatai (arányai), illetőleg az 1. táblázat szénvagyon- (abszolút, illetve fajlagos) adatai alapján – megítélésem szerint – teljességgel indokolatlan a hazai villamosenergia- (energetika) termelés „fejlesztése” során 0–5%-os szénarányokat tervezni, hacsak a rendíthetetlen szándék nem az, hogy hazánk viselje vállán a Föld klímájának megőrzését, továbbá a „hosszú távú dekarbonizációs célok megvalósítását”. Utóbbi két cél részünkről történő teljesítése talán azért is lehetetlen, mivel a világ jelenlegi széntermelésében (6300 Mt/év) a hazai 10 Mt/év 0,00159-es arányt, 0,16%-ot tesz ki, a 2030–2050-re prognosztizált 7 Mrd t/év világtermelésben az 5%-os villamosenergia szénarány 4 Mt/év aránya 0,00043 = 0,04%. A villamosenergia-mix tervezésében miért nem a sok tekintetben példaként említett Németországot követjük, ahol ma is 180–190-200 Mt szenet (lignitet) termelnek, és a távlati villamosenergia-mixben is – az atomleépítéstől függően – 40–50%-os lesz a szén aránya.

A hazai villamosenergia mixekben szereplő primér energiahordozó fajták arányainak kialakításában az elemző számára az is nehezen érthető, hogy a viszonylag kedvező (elvileg import) atomarány mellől a NE miért zárja ki (negligálja) az ugyancsak kedvező önköltségű lignit és szén energiahordozót, szemben a sokkal drágább importfüggőséget jelentő földgázzal, illetőleg a 32,5 Ft/kWh-s megújuló (beruházási dotációval és kedvezményekkel esetleg 40–50 Ft/kWh-ás) energiákkal szemben. Csak nem a három-négyszeres önköltségű áramfajtákkal vesszük figyelembe a „fogyasztók teherbíróképességét”? Hacsak nem a kártyás árammérőket gyártó ágazat fejlesztését célozzuk meg. Talán indokolt itt visszahivatkozni a Magyarország hagyományos energiahordozó-vagyonát bemutató táblázat alatti szövegrészre (MK. 30237. old.), miszerint „a hazai szénvagyon eddiginél nagyobb mértékű felhasználása szükséges, támogatható…” (A jelenlegi 14%-nál aligha nagyobb a tervezett 0–5%.)

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának 2011. december 10-i miskolci nyilatkozata szerint: „A külszíni bányászatot nem, a mélyművelését viszont preferálja a kormányzat…”. A Miskolcon elhangzott nyilatkozat nyilván a hallgatóság „ízlése” szerinti volt, reményt keltve a korábban felhagyott borsodi bányák újranyitásához. A szakemberek számára nyilvánvaló, hogy a korábban harminc-ötven évig művelt, húsz–huszonöt éve lezárt (lefejtett) bányák újranyitásával korszerű, eredményes, gépesített termelés nem valósítható meg. A nyilatkozó államtitkárnak tudnia kellene, hogy hazánkban a mélyműveléses területek tektonikailag kedvezőtlenek, általában természeti és bányászati veszélyekkel terheltek, a barnaszénterületeken a mellékkőzetek kis szilárdságúak, míg a külfejtésre alkalmas lignitvagyon döntő részben kedvező adottságokkal rendelkezik. Viszont, ha a kormányzat a „mélyművelésű bányászatot támogatja”, akkor miért akarja mindenki a kedvező barnaszén-előfordulást korszerű, gépesített fejtésekkel művelő bányát, Márkushegyet bezárni. Talán azért, hogy szén helyett a Vértesi Erőműbe – import kőolajszármazékkal üzemelő kamionokkal – 100–120 km-ről (például Hevesből) lehessen autópályán szalmát szállítani, és 12–15 Ft/kWh-ás lignit-, illetve kb. 20 Ft/kWh-ás „barnaszén-áram” helyett 32,50 Ft/kWh-ás „bio-áramot” termelni, figyelemmel a „fogyasztók teherbíróképességére”.
 



Kulcsszavak: energiaszerkezet, primér energiahordozó arányok, nemzetközi összehasonlítás, szénkészletek
 


 

IRODALOM

Büki Gergely (2006): A jövő és az energia. Mérnök Újság. XIII, 12–15.

Fabian, Jan (2011): Steinkohle – lokale Auswirkungen eines globalen Aufschwungs.. 12. November, 2011. Clausthal – Zellerfeld

Karcher, Christian (2012): RWE The Energy to Lead. Bergheim, 18.04.2012.

Karmis, Michael (2010): Carbon Capture and Strorage (CCS) – The Road to Deployment. Annual General Meeting, Society of Mining Professors, Tallin, Estonia, 19 June 2010. • WEBCÍM >

Kovács Ferenc (2012): A Nemzeti energiastratégia (2030) kapcsán ismét egyszer a CO2 és a szén szerepéről. Bányászati és Kohászati Lapok. Bányászat. 145, 1, 1–11. • WEBCÍM >

Nemzeti Energiastratégia 2030 (2011): 77/2011 (X.14.) Országgyűlési Határozat Magyar Közlöny. 119, 30210–30359. magyarkozlony.hu/pdf/10586, • WEBCÍM >

Magyar Geológiai Szolgálat (2004): Magyarország ásványi nyersanyagvagyona. Budapest

Vajda György (2004): Energiaellátás ma és holnap. (Magyarország az ezredfordulón. Stratégiai kutatások a Magyar Tudományos Akadémián) MTA Társadalomkutató központ, Budapest

 


 

 

1. ábra • Az egyes energiahordozó-fajták villamosenergia-termelésben meglévő arányai (2008, 2010 év) <
 


 

 

2. ábra • Az egyes energiahordozó-fajták villamosenergia-termelésben

prognosztizált arányai (2030, 2035, 2050 év) <
 


 

ország

kitermelhető (1) vagyon, ill. ipari készlet (2) (millió t)

termelés (millió
t/év)

népesség
(millió fő)

egy lakosra jutó ipari szén-készlet (t/fő)

ellátottság (év)

 

 

Magyar-ország

 

 

 

kitermelhető (NE 27. o.)

8516 (1)

2010:10

10

852

851

2030:4

2310

ipari tömeg (MGSz)

3325 (2)

2010:10

10

333

333

2030:4

830

ipari+ipari tartalék (MGSZ)

4685

2010:10

10

469

469

2030:4

1170

világ

1 000 000 (2)

6300

7000

143

159

USA

250 000 (2)

932

310

700

268

Oroszország

157 000 (2)

140

142

1100

1120

Kína

120 000 (2)

3162

1321

90

38

India

80 000 (2)

400

1210

70

200

Ausztrália

75 000 (2)

353

21

3571

212

Németország

65 000 (2)

190

82

790

340

Dél-Afrika

50 000 (2)

225

44

1140

220

Ukrajna

30 000 (2)

80

46

652

375

8 ország összegzett
átlagadatai

827 000

5482

3176

260

150

 

1. táblázat • Szénkészletek a világ egyes vezető széntermelő országaiban <