A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 KITEKINTÉS

X

Gimes Júlia gondozásában

 

 

Szemtől szembe


Legtöbben, ha egy arcot kell felismerni vagy azonosítani, elsőként kicsivel a szem alatti területre koncentrálnak – ezt állapítják meg amerikai kutatók most megjelent közleményükben. Az ok egyelőre ismeretlen, lehet, hogy mindez mellékterméke a több kultúrában is meglévő viselkedési szabálynak, mely szerint beszélgetés közben illendő a partner szemébe nézni.

A szerzők azonban azt tartják valószínűbb magyarázatnak, hogy az arcok minél gyorsabb azonosítása (az archoz tartozó személy nemének, hangulati állapotának felismerése) olyan evolúciós szempontból fontos készség, amelynek kialakulása során létrejött az agy és a szem közötti együttműködés leghatékonyabb módja, és ennek eredménye a többféle teszt során megfigyelhető szemmozgatási stratégia. Ennek lényege, hogy abból a távolságból, ahonnét általában egy arcot szemügyre veszünk az éleslátás területe kisebb, mint az egész arc. A szem körüli részek információban meglehetősen gazdagok, ezért érdemes ezeket nagy felbontásban vizsgálni, miközben az orr, fül vagy ajak elég nagyok ahhoz, hogy róluk az agy „ráfókuszálás” nélkül is megfelelő információt kapjon.

Peterson, Matthew F. – Eckstein Miguel P.: Looking Just Below the Eyes Is Optimal across Face Recognition Tasks. Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA. 27 November 2012. 109, 48, E3314–E3323.
DOI: 10.1073/pnas.1214269109

 



Ősi sajtok


Észak-Európában már hétezer évvel ezelőtt is készítettek sajtot, tehát a sajtkészítés technikája már ekkor ismert volt. Egy nemzetközi kutatócsoport tagjai állítják ezt egy Lengyelországban talált lelet vizsgálata alapján.

A kormeghatározás során egy hétezer évesre becsült, lyukacsos agyagedényben talált zsírsavmaradványokat elemezték, és egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy az edényt valaha sajtkészítésre használták. Hasonló vagy még régebbi lyukacsos, tejmaradványokat tartalmazó edényeket már korábban is találtak, ez az első eset azonban, mikor a sajt készítése meggyőzően bizonyítható is.

Salque, Mélanie – Bogucki, Peter I. – Pyzel, Joanna et al.: Earliest Evidence for Cheese Making in the Sixth Millennium BC in Northern Europe. Nature. Published online12 December 2012. DOI: 10.1038/nature11698

 

 

Kőtörés detektor


A vesekőzúzás hatékonyságának ellenőrzésére fejlesztenek egy eszközt a University of Southampton munkatársai. A nagyobbra nőtt vesekövek eltávolításának egyik lehetősége, hogy a köveket valamilyen lökéshullámot alkalmazó technikával, például ultrahanggal olyan apróra tördelik, hogy azok már természetes úton eltávozhatnak, vagy gyógyszerek segítségével feloldhatóvá válnak. Ennek a kezelésnek az eredményessége azonban, vagyis hogy az összes követ sikerült-e a megfelelő méretre feldarabolni, csak utólag, újabb vizsgálattal (például röntgennel) ellenőrizhető, így gyakran előfordul, hogy inkább túl- vagy alulkezelik a beteget.

A most ismertetett készülék a kövek törése közben a páciens bőrére helyezve a kövekről visszaverődő akusztikus jeleket gyűjti össze, és ezeket elemezve állapítja meg, hogy hol tart a folyamat. A klinikai kipróbálás során a találmány segítségével közel 95 százalékos pontossággal határozták meg a szükséges kezelés időtartamát.

Leighton, T. G. – Turangan, C. K. – Jamaluddin, A. R. et al.: Prediction of Far-field Acoustic Emissions from Cavitation Clouds during Shock Wave Lithotripsy for Development of a Clinical Device. Procedings of the Royal Society A. 2013. 469, 2150, (published online 12 December 2012). DOI:10.1098/rspa.2012.0538
 



Alt és basszus előnyben


A („férfias hangú”) vezetőket jobban kedvelik az emberek akkor is, ha női vezetőkről van szó. A PLoS ONE című internetes folyóiratban publikált tanulmány szerint ez mind a férfi, mind a női válaszadók körében így van.

Korábbi vizsgálatokban is születtek már hasonló eredmények. Az emberek többsége úgy véli, hogy mások irányítása férfias szerep, a mély hang pedig a férfiasság, az erő, a szociális dominancia jele. A mostani vizsgálatban azonban arra is kíváncsiak voltak, hogy mi a helyzet a jellegzetesen nők által betöltött vezetői szerepek – például szülői munkaközösségi vezető – esetében. Az eredmények szerint ugyanaz. A kísérletek során egy választási kampány egyetlen mondatát hallgatták meg a résztvevők mélyebb, illetve magasabb hangon, és még ezeket a pozíciókat is a férfias hangú jelöltek vitték volna el.

Anderson, Rindy C. – Klofstad, Casey A.: Preference for Leaders with Masculine Voices Holds in the Case of Feminine Leadership Roles. PLoS ONE. 7, 12, e51216.
DOI:10.1371/journal.pone.0051216