A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 KÖNYVSZEMLE

X

Sipos Júlia gondozásában

 

 

Magyar szerzők angol nyelven:

egy fontos szakkönyv


Mindig nagyszerű érzés magyar szerzők tollából született, igényes kivitelű angol nyelvű könyvet kézbe fogni. Az atópiás dermatitisz klinikai és patológiai vonatkozásait tárgyaló szakkönyv ilyen publikáció. A szerzők magyar nyelvű, sikeres művét követi annak angol kiadása, a Medicina által nemrégen megjelentetett, szép kivitelű, magyar nyelvű kézikönyv átdolgozása és aktualizálása után. Az egyik legnagyobb nehézséget mindig a magyar szakszöveg hű, helyes fordítása jelenti, mert ez a hatalmas munka szinte egy új könyv megírásával ér fel. Ezt a nehéz feladatot ragyogóan teljesítette Kerpel-Fronius Judit.

A könyv tizennégy oldalas tartalomjegyzéke jól tájékoztat arról, hogy a három szerző mélységében tekintette át a kórkép klinikai és patológiai vonatkozásait. A tartalmi összefoglalót a rövidítések jegyzéke követi hét oldalon. A könyv testét képező részletes tematika több mint ötszáz oldalon, huszonnégy csoportra tagoltan, további alcímekkel irányítva az olvasókat, jól áttekinthető. Minden fejezetet, az alfejezeteket is, részletes irodalomjegyzék kísér: ez a kézikönyv lényegét tekintve gondos és részletes irodalmi összefoglaló mű is. A kiadványt tizenhárom oldalas névmutató zárja, ami tovább segíti az olvasó további gyors tájékozódását.

Az első tíz fejezet a bőrgyógyászati kórkép klinikumát, az ezt követő tizennégy a patológiai vonatkozásokat foglalja össze.

Az atópiás dermatitisz klinikuma • A történelmi áttekintés az atópiás dermatitisz fogalmát, annak megszületését rögzíti. A könyvben felsorakozó, gondos irodalmi hátteret és egyúttal a témaválasztás aktualitását jelzi, hogy megtudhatjuk, hány nép rendelkezik már részletes epidemiológiai jelzőkkel az atópiás dermatitisz magas prevalenciáját bizonyítva az egész világon. Ezek közül négy földrész huszonnégy országának adatai részleteiben is bemutatásra kerülnek. Többek között itt szerepel a szerzők önálló munkája: a hazai adatok között a Baranya megyei atópiás dermatitisz előfordulásának, sajátosságainak vizsgálata. A kórkép az egész világon elsősorban a gyermekek között igen gyakori, 10% körüli, sőt rendszerint jelentősen magasabb prevalenciával. A felnőttek között valamivel ritkábban fordul elő, de ebben az életkorban az életvitelt befolyásoló komoly betegségterhet jelenthet. A kórkép családra háruló lelki, fizikai, anyagi, esetleg pszichiátriai terheit; a társadalmi beilleszkedés nehézségeit és annak anyagi vonatkozásait részletesen a könyv második felében elemzik a szerzők.

 

 

A klinikai tünetek képanyaggal illusztrált oldalai a napi munkában nyújtanak segítséget. Gondolatébresztő és hasznos a bőrgyógyászati és igényesen részletezett egyéb szisztémás klinikai tünetek tematikus leírása: a teljesség igénye nélkül említve itt például az endokrin, haj, autoimmun kórképek társulását. Rendkívül részletes a kontakt, alimentáris és inhalatív allergológiai elemzés, részben már a patológiai ismeretek között tárgyalva.

A kórképre jellemező szisztémás baktériumfertőzések, gócfertőzések, azok provokáló szerepe, valamint a szekunder kután bakteriális és virális fertőzések is bemutatásra kerülnek.

Az atópiás dermatitisz patológiája • A patológiai könyvfejezetek között is érdemes tallózni: a rendkívül összetett, sok génre kiterjedő genetikai háttér elemzését, és ettől elkülönülten, a stratum corneum és a barrier funkciók zavarai között a kórképre különösen jellemző filaggrin mutációkat, és az ettől távol fellelhető környezeti faktorok szerepét is tekintsük át. A prurituszról és az ezt kiváltó mediátorokról alkotott ismereteink is sokat változtak az elmúlt években. Ezt az új szemléletet tükrözik a neuropeptidekkel, kemokinekkel, IgE-ellenanyagok sajátságaival kiegészült részletes fejezetek és a külön tárgyalt, korszerű terápiás lehetőségek is.

A könyv e második része külön, sejtekre és például szabad gyökökre, hősokkproteinekre, prosztanoidokra lebontva is analizálja a kórkép sajátosságait, így ugyanaz a faktor a könyvben számos szempontból megvilágítva, de áttekinthetően kerül bemutatásra. Ez a könyv egyik legfontosabb, mindenképpen kiemelendő értéke.

A krónikus kórkép számos régi és új kezelési lehetősége kerül hatóanyagonként bemutatásra és kiértékelésre, a részletes lokális és szisztémás lehetőségektől a fény- és klímaterápián át az immunológiai válaszmódosító kezelésekig és a kutatás alatt álló új kezelési módszerekig. A racionális kezelési javaslatok, a kezelési sémák bemutatása egyedi, de evidenciákon alapuló orvoslást támogat.

A bőrgyógyászok, gyermekgyógyászok és allergo-immunológus szakorvosok és kutatók munkájában jól használható igényes és hasznos kézikönyv külföldi és hazai pályafutásához sok sikert kívánok. (Schneider Imre – Harangi Ferenc – Sebők Béla: Clinical and Pathological Aspects of Atopic Dermatitis. Budapest: Akadémiai, 2012)

Kárpáti Sarolta

tszkv. egyetemi tanár, Semmelweis Egyetem

Bőr-Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika