A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 AMBRUS KLÁRA 1924–2011

X

Ambrus Gyula

az MTA külső tagja, ny. egyetemi tanár, New York-i Állami Egyetem, Buffalo, USA

 

 

 

Egy éve hunyt el Ambrus Klára gyermekgyógyász, szülész-nőgyógyász, hematológus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Ambrus Klára 1924. december 8-án született Rómában. Tízéves volt, amikor szülei Budapestre költöztek. Orvosi tanulmányokat Budapesten folytatott 1943 és 1947 között, majd a tanulást a Zürichi Egyetemen és a Sorbonne-on folytatta. A párizsi Pasteur Intézet munkatársaként dolgozott, majd férjével együtt az Egyesült Államokba költözött.

 

 

Egy philadelphiai rákkutató központban és egy buffalói közkórházban kezdett el kutatni és gyógyítani, majd 1955-től haláláig a buffalói New York-i Állami Egyetem tanára, professzora majd kutatóprofesszora volt, szakterületei között szerepeltek a farmakológia, a gyermekgyógyászat és a szülészet-nőgyógyászat egyes ágai. Számos könyvet és rengeteg szakcikket írt, vendégprofesszorként számtalan előadást tartott a világ több országában. Egyik legismertebb művében a fibrinolízis rendszer fejlődését elemezte embriókban, de a 70-es években szerepe volt a koraszülött gyermekeket fenyegető légzési elégtelenség egy abban az időben korszerűnek számító kezelési módjának kidolgozásában is.

2001-ben választották a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává. Tagja volt az Akadémia Határon túli magyar orvosok bizottságának. 1972-ben Nelson Hackett-díjat, 1997-ben orvosbiológiai kutatásaiért George F. Koepf-díjat kapott, 1980-ban a Kiváló Nők díjával, 1999-ben a Nők az Orvostudományban díjjal tüntették ki, és 2004-ben Orvosi Kiválóság kitüntetést is kapott.

Izrael államtól megkapta a Világ Igaza kitüntetést – saját élete kockáztatásával 1944- 45-ben lakásán és szülei bezárt textilüzemében mintegy ötven zsidó menekültet bújtatott. A pápa a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend dáma tiszti rangban címével tüntette ki.

2011. február 26-án egy tragikus lakástűzben elszenvedett sérülései miatt veszítette életét.

86 éves volt.