„A kémia azon csendes erők birodalmába kalauzol,
amelyek minden létezés
és elmúlás feltételei a Földön.”
Justus v. Liebig
Bevezetés
Justus von Liebig, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja,
jelentős befolyást gyakorolt egy sor tudomány fejlődésére, mint a
kémia, gyógyszertan, orvostudomány, agrokémia, takarmányozástan,
élelmiszerkémia. Samuel Cecil Salmon és Angus Alexander Hanson
(1970) szerint Liebig munkássága olyan vízválasztó a
mezőgazdaságban, mint a keresztény világban a Krisztus előtti vagy
utáni időszámítás. Valóban Agrikulturkémiá-ja olyan viharokat kavart
szakkörökben, melyek hatása a mai napig tart. A korszakalkotónak
minősített munka jelentősége és kisugárzása talán csak a kortárs
Charles Darwin A fajok eredete, illetve Az ember származása című
munkáihoz hasonlítható. A Liebig utáni mezőgazdaságban beköszöntött
a műtrágyák kora. A gyümölcsöző viták, illetve a liebigi hagyaték
sokoldalú pozitívumait az utókor, így a jelen generáció élvezi
igazán. Munkánk célja áttekinteni az elmúlt két évszázad főbb
eseményeit, megvilágítani az előzményeket és a liebigi kort,
bemutatni e nagy gondolkodó életútjának jelentősebb állomásait.
Vizsgáljuk Liebig hatását a magyar tudomány fejlődésére, valamint
megkíséreljük összefoglalni munkásságának általános,
elvi-módszertani tanulságait. Vagyis azt, hogy mit nyújthat a ma
emberének a liebigi szemlélet? Segíthet-e eligazodni napjaink
globalizálódó világában? Áldás vagy talán átok ma a Liebig által
elindított műtrágyahasználat?
Liebig és kora. Előzmények
Liebig (1876) a mezőgazdaság jelentőségét az alábbi szavakkal
méltatja: „Nincs olyan tevékenység, mely jelentőségében a
mezőgazdasághoz hasonló. A mezőgazdaság állítja elő az ember és
állat táplálékát, tőle függ az egész emberi faj jóléte és fejlődése,
államok gazdagsága és a kereskedelem. Nincs olyan gazdasági ág, ahol
a helyes irányelvek alkalmazása oly áldásos, nagy és döntő hatású
lenne.”
T. Bedford Franklin (1948) szerint egy angol farmer
az 1600-as években kb. 4 hektár földet tudott kezdetleges
eszközeivel művelni, míg további 4 ha-t a következő évi vetés alá
ugarolt. A 4 hektáron kapott 5–6 t gabonatermés negyedét félretette
vetőmagnak, másik negyedét elvitte a földesúr és az adók. Ami őrlés
után maradt, azon tengődött aratásig. Földbe vájt szalmakunyhójának
egyik felében lakott családjával, másik felében állatai (tehén,
sertés, szárnyasok) kaptak helyet. Mai szemmel szinte érthetetlen,
hogyan tudott életben maradni.
Sokan nem is tudtak! Különösen a középkorban. A
népszaporodást az élelmiszertermelés korlátozta. Az egyoldalú
hiányos táplálkozás és a rossz higiénés körülmények között gyakoriak
voltak a járványok. A gyermekhalandóság elérte a 40–50%-ot, egy
kisebb sérülés vagy fertőzés halált jelenthetett. Az 1300-as években
Anglia lakosságának egynegyedét pusztította el a pestis. A sűrűn
lakott, higiénés szempontból rosszabb helyzetű városokban esetenként
a népesség 90%-a halt ki. Párizs mintegy százezer lakosából a
járványt követően alig négy-ötezer maradt meg. Európa időnként
gyakorlatilag elnéptelenedett, és nemcsak a középkorban!
A harmincéves háború idején (1618–1648) a művelésbe
vett mezőgazdasági terület Németországban akkora volt, mint a XX.
század elején, sőt a falvak száma Josef Becker-Dillingen (1934)
közlése szerint meghaladta azt. A háború végére a 25 milliós
lakosság négymillióra csökkent. Ezzel ismét kitolódott az
élelmiszerellátás összeomlása. Az 1700-as évek közepére helyreállt
Európa népsűrűsége, elérve egyben az élelmiszertermelés korlátait,
mert a talajok elszegényedése, kimerülése mindinkább érezhetővé
vált.
A németek kelet felé vándorolnak (Schwabenzug nach
Osten). Ritkábban lakott termékeny területeket keresnek a Magyar
Királyság, a Volga és a Fekete tenger melléke, valamint a Baltikum
vidékén. Anglia az ipari forradalomba „menekül”. Iparcikkeivel
vásárolja meg kívülről az élelme egy részét, létrehozva nyomorgó
munkásságát. Az éhező franciák a valós forradalomban keresik a
gyógyírt. XVI. Lajos „kenyérlázadásnak” nevezte a forradalmat, amely
trónjába és az életébe került.
Szerencsére ekkortájt ugarba lépett a burgonya,
megnövelve az akkori háromnyomásos gazdálkodás teljesítményét. Éppen
az 1745–1774. évek éhínségei gyorsították a burgonya térhódítását és
tömeges fogyasztását. Robert Malthus és Darwin tanai is tükrözik az
emberiség túlélésért folytatott küzdelmét. Az 1850-es évekig minden
évtizedben ismétlődtek a pusztító éhínségek Európában. Liebig
mutatott rá egyértelműen az okokra és a kiútra, az évszázados
rablógazdálkodás következményeire. Előtte mintegy fél évszázaddal,
az 1700-as évek végén, új hajtóerő lépett színre, a tudományos
kutatás. A kutatások akkori eredményeit Liebig (1840) szintetizálta,
és a mezőgazdaság szolgálatába állította. Fellendült a helyi
trágyaszerek (fekália, szennyvíz, hulladék, csontok, avar)
használata, és elkezdődött a műtrágyák gyártása. A termések
1850–1880 között harmadával emelkedtek Nyugat-Európában.
A haladás kezdetben lassú volt, hiányoztak a
kísérleti állomások, a megfelelő oktatás és szaktanácsadás, a
propaganda. A fejlődés azóta felgyorsult, talán túlságosan is, amire
a túltermelés utal. Liebig idejében azonban az éhínség réme még
realitás volt Európa számára. Emlékeztetőül: az 1845. és 1846. évi
írországi burgonyavész nyomán 275 ezren éhen haltak, további kb.
egymillió ember pusztult el az alultápláltság és a betegségek
együttes következményeképpen, míg másik egymillió az éhezés elől
menekülve az Egyesült Államokba vándorolt (Salmon – Hanson, 1970).
Magyarországon az élelmiszertermelés korlátai kevésbé jelentkeztek,
hiszen a tatár- és törökdúlás, egyéb háborúk ritkább népességet
hagytak hátra. Másrészről talajaink, főként az Alföld vidékén
eredendően gazdagabbak voltak, és mindenféle trágyázás nélkül
termékenyek maradtak. A föld olcsó volt, míg a munkaerő relatíve
kevés és drága.
Liebig előtt az Albrecht Daniel Thaer ([1809– 1821]
1996) által népszerűsített humuszelmélet uralkodott, mely a maga
korában haladónak minősült, hiszen az akkor rendelkezésre álló
istállótrágyát és egyéb gazdasági trágyaszereket igyekezett
hasznosítani. Hirdette, hogy a „Humusz a talaj legfontosabb
alkatrésze és termékenységének hordozója, mely szervestrágyázással
szaporítható, növelhető.” Az általánosan uralkodó felfogás szerint a
növénynek vízre és humuszra van szüksége. Amikor 1800-ban a Berlini
Tudományos Akadémia pályázatot írt ki, hogy „Miből és hogyan jön
létre a növényi hamu?”, a nyertes pályamunka a „földes
alkatrészeket” a növényi életműködés termékének minősítette. 1840-re
azonban már sok adat gyűlt össze. Növényelemzéseket, homokkultúrás
növénykísérleteket végeztek, lassan tisztázódtak az élettani
jelenségek alapjai. Liebig rendszerezte a sok, gyakran egymásnak
ellentmondó eredményt, és megvilágította a lényeget: a N és CO2
alapvetően a levegőből származik, az ásványi elemekből álló hamu
pedig a talajból. Utóbbi pedig nem szennyezés a növényben, hanem a
talajerő, ami fogy, kimerül, ezért pótolni kell. A N persze döntően
nem a levegőből származik, kivéve a pillangósok N-kötését, mely
ekkor még nem volt ismert.
Liebig élete, tevékenysége
Justus von Liebig 1803-ban született Darmstadtban. Apja gyógyszer-
és festékkiskereskedő, valamint -előállító volt. Liebig nyolcévesen
a helyi „gimnázium” tanulója lett Ludwig bátyjával együtt. Az ókori
latin és görög nyelv oktatása (főtárgyak) untatták, így az iskolát
tizennégy éves korában otthagyta. A gyakorlati dolgok érdekelték,
apja műhelyében szeretett dolgozni. Sok anyagot ismert formája,
színe, szaga, oldhatósága vagy éghetősége szerint. Szívesen
látogatta a város iparosait, azok műhelyeit. Még a gimnáziumban
megkérdezte igazgató tanára: – Mi lesz belőled, fiam? Szüleid és
tanáraid szégyene vagy, az iskola nem érdekel! – Kémikus –
válaszolta Liebig. Erre nevetés tört ki az osztályban, mert senki
sem tudta, mi az a kémia – írja később önéletrajzában Liebig.
El is ment a közeli Heppenheimbe
gyógyszerésztanulónak, ahonnan tíz hónap múltán elküldték, mert
kísérleteivel robbanást okozott. Később kémiát tanult Bonnban és
Erlangenben, itt jelent meg tizenkilenc éves korában első közleménye
a durranóezüstről (Knallsilber, ezüstfulminát). Húszévesen doktorál
Az ásványi kémia és a növényi kémia viszonya című munkájával, mely a
szervetlen és szerves kémia összefüggéseit tárgyalja. Ezután a
hesseni kormány ösztöndíjával Párizsba ment Louis Jacques Thénard,
Pierre Louis Dulong és Louis Joseph Gay-Lussac laboratóriumaiba. A
higanyvegyületekről tartott előadást a Párizsi Királyi Akadémián,
ahol jelen volt Alexander von Humboldt is, aki gratulált a fiatal
vegyésznek, és később tovább egyengette tudományos pályáját.
Hazatérve, huszonegy évesen a Giesseni Egyetem
kémiaprofesszora lett (Humboldt javaslatára), és kiépítette
laboratóriumát. Kémia mint önálló tárgy Giessenben nem létezett.
Néhány orvos, gyógyszerész, kereskedő/iparos foglalkozott
vegyészettel. Liebig oktatói, tudományszervezői zsenijére utal, hogy
húsz év múltán az egész akkori művelt világ itt akart kémiát
tanulni. Gay-Lussac is odaküldte fiát Párizsból, ahol svájci,
lengyel, norvég, indiai, holland, mexikói, belga, olasz, orosz,
amerikai és erdélyi diákok is tanultak. Charles Boner angol író
említi (Finlay, 1998), hogy Kelet-Európán átutazva 1863-ban részt
vett Erdélyben a Liebig-tanítványok egy találkozóján. Munkáiból
állítólag magyarra is fordítottak. Tanítványai hazatérve itt is
népszerűsítették a kémiát. Carlo Paolini (1968) azonban, aki utólag
rendszerezte és összegyűjtötte Liebig publikációit, megjegyzi, hogy
nem ismeri Liebig nagyobb munkáinak magyar fordítását. Valószínű,
hogy ezek a kisebb példányszámú fordítások elkallódtak az idők
folyamán.
Liebig 1837-ben, első angliai útján előadást
tartott a szerveskémiáról a British Association for the Advancement
of Science társaság ülésén Liverpoolban. A már jó nevű vegyészt
felkérték, hogy a szerveskémia jelenkori állásáról készítsen
tanulmányt, jelentést. A megbízást Jean-Baptiste-André Dumas francia
kémikussal vállalta el, Liebig a mezőgazdaság és a növényélettan
területét dolgozta fel. Műve, a rövid Agriculturchemie néven vált
ismertté; 1840-ben jelent meg németül, angolul és franciául szinte
egy időben. A német változat Die organische Chemie in ihrer
Anwendung auf Agricultur und Physiologie címet viselte.
Liebignél együtt jelenik meg a talaj, növény, állat
(ember), amit ma táplálékláncnak nevezünk. Az ásványi és szerves
világ egységét kémiai alapon mutatja be, együtt vizsgálja a
levegő–víz–talaj–élővilág jelenségeit és anyagforgalmát, melyet ma
bioszférának nevezünk. ’Sigmond Elek (1904) hangsúlyozza, hogy
Liebig az akkori kémia, élettan és agronómia tudományának
eredményeit szintetizálva alkotta meg „Agrokémiáját”, mely igazi
robbanást idézett elő az uralkodó szemléletekben. A kémia mennyiségi
törvényeit alkalmazta a jelenségek magyarázatára, és ezzel
megteremtette az agrokémiát, az első egzakt mezőgazdasági tudományt.
Jean-Baptiste Boussingault (1802–1887) ezalatt
szorgalmasan kísérletezett francia Elzászban, újabb eredményeit
1851-ben tette közzé könyv alakban. Adatai Liebig elméletét jórészt
alátámasztották, a N-nel kapcsolatos nézeteit viszont
megkérdőjelezték. Nem minden növény képes N-igényét a levegőből
kielégíteni. Az angliai Rothamstedben John Bennet Lawes és Joseph
Henry Gilbert 1843-ban kísérleti állomást hoztak létre a Liebig-féle
és saját műtrágyák kipróbálására. Eredményeiket interpretálva
szintén Liebig vitapartnerei lettek, főként a N-kérdést illetően.
Liebig úgy vélte, hogy a levegő NH4-N és NO3-N készlete elegendő
N-forrást jelenthet. Műtrágyájából a N hiányzott, a P és K
műtrágyákat összeömlesztette, hogy a K-kimosódást megakadályozza. A
„Liebig-féle” műtrágya kevéssé bizonyult hatékonynak, melynek oka
csak évtizedek múlva tisztázódott.
Németországban ellenzői a humuszelméletet védő
„hohenheimiek” voltak, akik 1851-ben a Lipcse melletti Möckernben
hozták létre Vegykísérleti Állomásukat. Vezetőjük rövidesen Emil
Wolff lett. Az 1880-as években már mintegy száz kísérleti állomás
létesült Európa-szerte. A felpezsdült kísérleti és kutatómunka
eredményeit évenkénti vándorgyűléseken, kísérleti bemutatókon
vitatták meg. Mindez segítette az egységes kísérleti módszertan
kialakulását, mint a tervezés, kiértékelés, talaj- és
növényanalízis, létrejött a publikációs nyelv, létrejöttek a
szakfolyóiratok. Megbízás alapján Wolff összegyűjtötte például a
publikált hamuelemezések adatait, melyekből kiderült, hogy Liebig
feltevésével ellentétben a hamuösszetétel közvetlenül nem alkalmas a
trágyaigény megállapítására.
A tápelemigény és a trágyaigény fogalma tehát
elvált egymástól. A tápelemigényt homok- és vízkultúrákban kezdték
ellenőrizni az 1850–60-as éveket követően a Julius Sachs és Hermann
Hellriegel által kidolgozott technikával. Az agronómus Karl Nikolas
Fraas 1870-ben megjelent, Wurzelleben der Culturpflanzen című
könyvében nagyszámú vizsgálattal igazolta, hogy a gyökér fajonként
strukturálisan eltérő, és képes aktív elemfelvételre. Vannak
sekélyen gyökerező, gyenge felvételt mutató fajok, melyek bőséges
felvehető készletet igényelnek. Egyesek jól hasznosítják a talaj
szerves anyagait („humusznövények”), míg mások a nyers törmelékeket
(„kőtörők”). A növények fejlődése nem arányos a talajban vagy
trágyában lévő felvehető elemek mennyiségével, ahogy Liebig
állította. A humuszelméletről ekkor már szó sem esik, az ásványi
elmélet elsöpörte. Liebig ellenfelei főként a „visszapótlás” tanát,
illetve N-elméletét támadták. A hatalmas kísérleti munka valójában a
liebigi tanok hiányosságait pótolta.
Liebig (1842) második könyve, mely röviden az
Állatkémia (Tierchemie) néven vált ismertté az 1840-ben napvilágot
látott Agrokémia (Agriculturchemie) után, a légzés, táplálkozás,
mozgásjelenségek, ill. általánosan az állati anyagcsere
folyamatainak kémiai leírását adja. Az élettani folyamatokat
megkísérli a kémia nyelvén magyarázni. Mindez elősegítette, hogy a
takarmányozástan és az orvostudomány is új utakon induljon el.
Liebig könyvét Jöns Jacob Berzeliusnak ajánlotta „szívélyes
jóindulata és őszinte nagyrabecsülése jeléül.”
A légzés és táplálkozás fejezetében olvashatjuk a
szerves táplálóanyagokra vonatkozó kitételt: „Az állati és emberi
táplálék két osztályba sorolható, úgy, mint N-tartalmú és N-mentes.
Az első rendelkezik azzal a képességgel, hogy a vérbe jusson. A
másik nem. A vérképzésre alkalmas táplálékból képződnek a szervek, a
másik pedig az egészséges állapot fenntartásához szükséges légzést
biztosítja. A N-tartalmú fehérjéket plasztikus tápláléknak
(plastische Nahrungsmittel), a N-mentes szénhidrátokat, zsírokat
légzési anyagoknak (Respirationsmittel) nevezzük.”
Liebig helyesen utalt arra, hogy a hőtermelést O2-felvétel
és CO2-termelés kíséri. Szerinte azonban a légzési
folyamat eltérő az életfönntartás szintjén élő (pusztán vegetáló),
illetve a termelő (például igavonó) állatokban. A légzés
szénhidrátot és zsírt használ, míg a munkavégzés főként fehérjét. Ha
kevés a fehérje a táplálékban, akkor saját izomszöveteit használja
el. Extra nehéz munka esetén tehát extra mennyiségű fehérjére van
szükség. A felnőtt ember átlagosan hét órát alszik, és tizenhét órát
van ébren, folytatja Liebig. Az idős ember fele annyit alszik, ezért
fele annyi munkavégzésre képes. Ha többet dolgozik, lefogy. Az
újszülött sokat alszik, és keveset mozog, így tömege gyorsan nő. A
trópuson kevesebbet mozgunk, és kisebb az O2-felvétel,
ezért kevesebb táplálékra van szükségünk, mert a táplálékfelvétel a
rendszerbe lépő O2-felvétel függvénye, magyarázza a
szerző.
Ma már tudjuk, hogy a hőképzés és a munkavégzés
szénhidrátokkal, zsírokkal vagy fehérjével egyaránt biztosítható. A
fehérje azonban kevéssé hatékony, mert némely alkotói nem teljesen
égnek el a testben. Emellett több hőt termel, melyet nem tudunk
munkavégzésre fordítani. A kísérletek is ellentmondanak a
feltételezésnek. A N-kiválasztást kevéssé befolyásolja a sport vagy
a munkavégzés. Liebig némileg misztifikálta a fehérje, illetve a hús
fogyasztását, utalva arra, hogy a húsevő ragadozók gyorsak és erősek
a növényevőkhöz képest.
Paul E. Howe (1992) szerint Liebig hibás szemlélete
napjaink táplálkozási szokásaiban is tükröződik, annak ellenére,
hogy a liebigi húskivonat kimerültség, gyengeség, depresszió elleni
hatását nem sikerült igazolni. Helyesen mutatott rá viszont arra,
hogy a szénhidrátokból zsír képződik. Libahizlalásnál több zsírt
találunk a testben, mint a felhasznált takarmányban. A hús valóban
fontos és ízletes táplálék, a benne levő zsír lassítja az áthaladást
a gyomorban, és hosszan tartó jóllakottság, illetve komfort érzését
adja. Emellett vitaminok és egyéb hatóanyagok forrása, összetevőinek
hatását nehéz szétválasztani.
Liebig úgy gondolta, hogy a testszövetek a vér fő
alkotóiból, az albuminból és a fibrinből épülnek fel, és ezeket a
növények szintetizálják. Növényevők közvetlenül a növényből,
ragadozók pedig más állatokból veszik föl, és építik be a testükbe.
A fehérjék elemösszetétele, egyéb fiziko-kémiai tulajdonságai, mint
az oldhatóság, koaguláció, azonosak a növényi és az állati
szervezetben. Ma már ismert, hogy a fehérjék aminosavakra esve
szívódnak föl, és a vér útján szállítva jutnak el azon szövetekhez,
ahol új fehérjékké alakulnak. Az idegen fehérje allergiát vált ki,
ezért határozzuk meg a vér csoportját transzfúzió előtt.
Fehérjeallergia esetén aminosavakkal helyettesíthető a hiányzó
fehérje.
A fehérjék tápértékét, illetve minőségét
megkülönböztetve ma esszenciális és nem esszenciális aminosavakról
beszélünk. Liebig ismerte a leucint, glicint, és fölfedezte a
tirozint. Tudta, hogy P és S lehet a fehérjékben. Érdekelték az
ásványi összetevők: K, Na, P, S, és Cl.
|
|
Hangsúlyozta, hogy a Na és Cl főként a vérben, P és
a K az izomban található. Az agyszövetben sok a P, ezért úgy vélte,
hogy a gondolkodáshoz P-ban dús táplálék szükséges („Ohne Phosphor
kein Gedanken”). A P-ra valóban szükség van, de mint utólag
beigazolódott a P-dús táplálék semmiféle extra szellemi
teljesítményt nem nyújt – jegyzi meg Howe (1992).
Liebig átfogó számításokat is végzett, hogy az
élelem tápértékét, illetve „mechanikus erejét” megbecsülje annak C-,
H-, és N-tartalma alapján, és magyarázza az állati mozgás
jelenségét, a szerves anyag oxidációját. Eduard Glas (1992) utóbb
arra hívta fel a figyelmet, hogy Liebig pusztán input/output
adatokkal dolgozott. Azt vizsgálta, mennyi megy be, és mi jön ki. A
mérlegek arra azonban nem adnak választ, hogy mi történik a
szervezetben. A takarmányérték egyébként sem azonos annak
elemkészletével, s az állat nem egy önjáró kályha. Analitikai adatok
nem helyettesíthetik a kísérleteket. Ami pedig a liebigi fehérje
áthasonulását illeti, ellentétes a napi tapasztalattal is. A
szoptatás anyatejet termel tejivás nélkül, illetve kazeint
tartalmazó növényi táplálék nélkül. Az újszülött pedig pusztán az
anyatej kazeinjából építi testét.
A liebigi módszertan és analitika ugyan zseniális
volt, és új területeket tárt fel, de következtetései és elméletei
gyakorta nem állták ki az idők próbáját. Utalhatunk a
fehérje-anyagcsere, a fibrin és az albumin keletkezése vagy a
növénytáplálásban hangoztatott légköri N-források szerepére. Mai
szemmel esetenként talán túlságosan is primitívnek tűnhetnek
magyarázatai, de elődeihez képest mégis új korszakot nyitott. Hibái
döntően abból erednek, hogy nem végzett élettani kísérleteket. Sem
növénytáplálási/trágyázási, sem takarmányozástani kísérleteket. És
kevéssé, vagy egyáltalán nem ismerte kortársa, az agrokémia egyik
német előfutára, Carl Sprengel 1832-ben kiadott munkáját.
A jelenségek nem magyarázhatók pusztán kémiai folyamatokkal, hiszen
élő szervezetekkel dolgozunk. Először kísérletesen kell feltárni a
részjelenségeket, azután általánosítani. A liebigi dedukció módszere
kevéssé alkalmazható, az általánosból a helyi konkrét viszonyokra
nehéz következtetni, amikor a rendszerek túl bonyolultak. Liebig
időnként túl bátran általánosított mások „megbízható” kutatási
eredményeit szintetizálva, és vont le messzemenő következtetéseket.
A röviden Állatkémia néven ismertté vált könyve előszavában a
következőket írja: „Célom az új kémiai módszerek alkalmazása az
élettan és a kórtan területén. Anatómiai és a mikroszkópiai
kutatások az élet törvényeit nem tudták feltárni, mert azok nem
gondolhatók el a kémiai erők pontos ismerete nélkül”.
Liebig nemcsak eredményes volt, hanem sikeres is.
Még életében a világ egyik legismertebb emberévé vált. Tanítványai,
diákjai talajokat és otthoni növényeket postáztak számára.
Elhalmozták ajándékokkal. I. Miklós orosz cár két font nyers
platinát küldött laboratóriumi célokra. Fogadta Viktória királynő
Angliában, III. Napóleon Franciaországban, a Párizsi Világkiállítás
idején, előadásait meghallgatta a bajor királyi udvar több tagja.
Tudományos akadémiák tiszteleti tagjaik sorába emelték. A Magyar
Tudományos Akadémia külső tagjává 1858-ban választotta. Számos
kitüntetésben részesült, a bajor király bárói rangot adományozott
számára. Neve megjelent Victor Hugo Nyomorultak, valamint Turgenyev
Apák és fiúk című regényében. Halála után Münchenben márványszobrot,
Giessenben és Darmstadtban bronzszobrot állítottak neki, melyeket
nem kísérelt meg senki ledönteni. A Giesseni Egyetemen a Liebigiana
Múzeum őrzi laboratóriumát, és gyűjti munkáit, gondozza örökségét.
Az élet különös fintora, hogy Liebig, aki oly sokat
hadakozott a megmerevedett tudományellenes tekintélyek ellen, maga
is dogmává vált még életében. Az erjedés és a rothadás folyamatait
kémiai alapon magyarázta, a mikroszervezetek szerepét nem tekintette
fontosnak. Amikor a csaknem húsz évvel fiatalabb vegyész, a francia
Louis Pasteur az 1850-es évek végén feltárta az erjedés biológiai
lényegét, és beszámolt erről a Párizsi Természettudományi Akadémián,
szembekerült Liebig tételeivel, aki ekkor már a kémia pápája volt.
Pasteur tisztázta, hogy minden bomlás, legyen az
erjedés vagy rothadás, bor vagy ecet előállítása, növényi vagy
állati szervezetek bomlása, apró élőlények munkájának eredménye.
Abból a célból, hogy kísérleteivel meggyőzze Liebiget, 1869 nyarán
elzarándokolt Münchenbe. Az öreg báró makacsságára jellemző, hogy
bár udvariasan fogadta vendégét, nem volt hajlandó meghallgatni
érveit, és megtekinteni kísérleteit. „Pasteur úr gombáira csak azért
hivatkoznak a mikroszkóppal dolgozó fiatal kutatók, hogy
összezavarják a tiszta, klasszikus kémia tételeit. […] Mintha a
Rajna vizének sodrát a mainzi vízimalmok lapátkerekeinek
tulajdonítaná” – nyilatkozza később (Halász, 1976).
Liebig hatása a magyar szakirodalomban
A Révai Nagy Lexikona szerint Liebig a kémiát népszerűsítő, 1844-ben
közölt Chemische Briefe dolgozata részben magyarul is megjelent
1863-ban. A Bajor Akadémián 1861-ben tartott nagy hatású
Wissenschaft und Landwirtschaft című előadása szintén napvilágot
látott itthon A mezei gazdaság jelen állapota címmel Pesten,
1872-ben. Az Agriculturchemie című főműve 9. kiadása halála után
jelent meg Philipp Zöller szerkesztésében, melyet százhúsz évvel
később az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézete adott ki Kémia
alkalmazása a mezőgazdaságban és a növényélettanban 1840–1876 címmel
(Liebig, 1996) Az 1842-es Tierchemie-t 165 év után az MTA Talajtani
és Agrokémiai Kutatóintézet szintén megjelentette magyarul (Liebig
[1842b] 2007).
Megemlítendő Korizmics László, Benkő Dániel
és Morócz István 1856-ban publikált Mezei gazdaság című könyve,
melyet Stephens Henry The Book of the Farm című műve átdolgozásával
íródott. A könyv Liebig nyomán tárgyalja az ugar, a mállás, a
tápanyagok feltáródása témakörét. Kodolányi Antal 1867-ben írt
Növényboncz-, vegy- és élettan című tankönyve Liebig nyomán
magyarázza a növényi tápelemek lekötődését, feltáródását,
felvehetőségét, valamint az ugarolás és a talajkimerülés fogalmát.
’Sigmond Elek (1904) Mezőgazdasági Chemia című könyvében értékeli
Liebig munkásságát, hatását a tudomány fejlődésére, valamint utal
tévedéseire. ’Sigmond már történelmi távlatból szemlélhette a
liebigi hagyatékot, ő az, aki a hazai agrokémia tudományát
világszínvonalra emelte. Írt, olvasott és beszélt németül, franciául
és angolul, ismerte a francia Theodore de Saussure és Jean-Baptiste
Boussingault, valamint az angol Humphrey Davy, John Bennet Lawes és
Joseph Gilbert munkáit. A ’sigmondi iskola biztosította a hazai
irodalomban napjainkig a liebigi hagyaték kritikai átvételét, főként
az agrokémia és növénytáplálás területén.
A hazai agronómiai, növénytermesztési és
földműveléstani irodalomban átfogóan Cserháti Sándor és Kosutány
Tamás (1887) A trágyázás alapelvei című munkáját követően kap méltó
helyet a liebigi tanítás. A szerzők sokoldalúan méltatták Liebig
munkásságát, annak hatását az utókorra, kiemelve minden pozitívumát.
Azóta egyetlen agronómiai kézikönyvből, tankönyvből sem hiányozhat
az utalás Liebigre, aki új korszakot nyitott a mezőgazdaságban,
kémiában, gyógyszergyártásban, élelmiszerkémiában stb.
A liebigi életmű általános
(módszertani/elvi) tanulságai
1. Az alaptudományok, valamint a háttértudományok fejlődését
figyelemmel kell kísérni, mert meghatározzák saját szaktudományunk
előrehaladását. Az említett tágabb ismeretek, általános kitekintést
lehetővé tevő műveltség birtokában lehetünk képesek a mélyebb
szintézisre, és láthatunk meg olyan összefüggéseket, természeti
jelenségeket, melyeket korábban mások nem vettek észre. Amennyiben
rendelkezünk ilyen képességgel.
2. A tudományos haladás nem nélkülözheti a
vitákat, hisz a fejlődés útja zsákutcákkal és kudarcokkal van
kikövezve. A tudományos viták gyümölcsözőek. Akkor lángolnak fel
igazán, amikor igazi áttörés következik be. Utólag megállapítható,
hogy a vitában részt vevők mindegyike birtokolta az igazság egy
részét. Vagyis senki sem lehet (a jövőben sem) az abszolút igazság
birtokában.
3. A fejlődést egy-egy ember is képes
érdemben befolyásolni, kisugárzása óriási lehet. Amennyiben nem a
pénz vagy üres hatalomvágy mozgatja, hanem energiáit a céltudatos és
szisztematikus tudományos tevékenységnek szenteli. Liebig hitt
abban, hogy a békés tudomány megszünteti az éhséget, a háborúk egyik
okát, s a kiszélesedő nemzetközi tudományos közösségek közelebb
hozhatják egymáshoz a nemzeteket, az erősödő nacionalizmust
ellensúlyozva. Kapcsolatait szinte a világ minden táján dolgozó
tudósokkal ápolta.
4. Nem elég a kutatási eredményeket
létrehozni. A kutató felelőssége kiterjed azok alkalmazására is.
Kezdeményeznie kell a jobb eljárások bevezetését az oktatásban,
szaktanácsadásban, a gyakorlati életben. A természetet nem csak
vizsgálni kell, hanem embertársaink érdekében átalakítani, az
életkörülményeket javítani is szükséges. Liebig az 1842–1848-as
években kidolgozza a húskivonatok készítésének technikáját, melyek
mai megfelelői a Maggi, Vegeta, Knorr stb. Dél-Amerika, Ausztrália
húsfeleslegei, ahonnan korábban csak állati bőr érkezett, így az
éhező Európába juthattak. Az egy kg húskivonat minden ízt és
tápanyagot tartalmazott 32 kg sovány ökörhúsból. Az ipari előállítás
nyomán a londoni börzére kerül a Liebig Extract of Meat Company Ltd.
(LEMCO), mely ma is létező vállalkozás.
5. Természettudományi kutatásokban
meghatározóak a kísérletek és vizsgálatok. Ezek adataira épített
Liebig. A hibái is abból eredtek (N-kérdés, műtrágya fiaskó, a
növények által felvett ásványi elemek „teljes visszapótlásának”
tana, a fehérjék misztifikálása az állati és emberi táplálkozásban
stb.), hogy maga nem végzett növénykísérleteket. A jelenségek nem
magyarázhatók pusztán kémiai folyamatokkal, hiszen talajjal és élő
szervezetekkel dolgozunk. Fő közelítési eljárás az indukció, először
kísérletesen kell feltárni a részjelenségeket, azután
általánosítani. A dedukció kevéssé alkalmazható, általánosból a
konkrét helyi viszonyokra nehéz következtetni, mert a jelenségek
túlságosan összetettek. Liebig időnként túl bátran vont le
messzemenő következtetéseket.
Igaz, hogy Liebig idejében még a növénykísérleti
technika nem volt kidolgozott. Hiányzott a módszertan,
infrastruktúra. Az ismétléses kisparcellás szabadföldi kísérletezés
például csak a XX. század elejére vált egzakt eszközzé. A N
felfedezésétől pedig még több mint egy évszázadnak kell eltelnie,
míg a növényi N-források kérdését teljes körűen tisztázzák a XX.
század elejére. Ez a kémia, biológia, agronómia együttes
erőfeszítését követelte nemzedékeken át. Sokan zsákutcába jutottak,
rengeteg energiát pazaroltak feleslegesen már bizonyított vagy
elvetett elgondolásokra. A tisztánlátás és a másképpen látás
képessége keveseknek adatott meg.
A „mezőgazdasági kémia” tág fogalom. Elkülönül a
növénytáplálással foglalkozó ága (élettan, talajtan, agronómia
segédtudományaira támaszkodva), az állati táplálással foglalkozó ága
(állatélettanra, takarmányozástanra támaszkodva), valamint az
élelmiszer-kémia és technológia. Liebig mindhárom tudományág
klasszikusa. Hazai viszonylatban ’Sigmond Elek (1904) Mezőgazdasági
Chemia c. könyve tekinti át hasonló módon a növénytáplálás,
talajtan, takarmányozástan és élelmiszerkémia területeit e
tudományágak hazai klasszikusaként. A mezőgazdasági kémia egésze a
XX. sz. eleje óta már végérvényesen szétvált, egy ember által nem
művelhető és nem is tekinthető át. Mindez a jelen kutatói számára
igazi hátrányt jelent, nélkülözzük az áttekintést a
rokontudományokban, az analógiák előnyeit nem tudjuk kihasználni.
Megemlíthető, hogy az angolszász országok mindig
fenntartásokkal fogadták a liebigi „visszapótlás” elvét. A növényi
trágyaigényt döntően a kísérletekben mért trágyahatások és a
talajvizsgálat adataira építik ma is. Mindez jobban megóvta ezen
országokat a túltrágyázás gyakorlatától, mert a visszapótlás
szemlélete túltrágyázásra ösztönözhet az alábbi okokból eredően:
• nem veszi figyelembe a talajból, illetve a
légköri terhelésből eredő forrásokat;
• a növényi felvételt tükröző „fajlagos
elemtartalmak” beépülnek a szaktanácsadásba;
• hagyományosan alábecsüli a trágyák
érvényesülését, hasznosulását.
A talaj és a légkör jelentős tápanyagforrás.
Kukoricatermő hazai talajainkon például átlagosan és évente kb. 100
kg/ha N-t szolgáltathat a termőhely. A 10 t szemterméshez mintegy
250 kg N-t épít földfeletti testébe a kukorica, melyet általában 150
kg/ha körüli N-trágya alkalmazásával érhetünk el normál évjáratban
(Mezőföld, Debreceni Löszhátak). Az 1900-as évek elején a
szem:melléktermés aránya 1:2 körüli volt, ma 1:0,5 – 0,6 körülire
tehető a 10 t/ha felett termő hibrideknél. A „harvest index” javult,
így a fajlagos, 1 t szem + a hozzá tartozó melléktermés elemtartalma
csökkent. Kombájn betakarításnál a melléktermés a táblán marad, így
pl. a kálium négyötöde nem távozik. A szaktanácsadásban e
körülményeket gyakran nem veszik figyelembe.
Ehhez járult még az a vélemény, hogy az adott
P-trágya maximum 20%-a érvényesülhet a növényi felvételben. A N
esetében 50%-os átlagos hasznosulással számoltak. Ezeket az
eredményeket a szabadföldi trágyázási kísérletekben kapták az ún.
„különbség módszerrel”. A trágyázatlan kontrollhoz viszonyítva
terméstöbbletek alapján mérték ugyanis a tápelemek érvényesülését. E
logika szerint többet kell trágyázni, mint a növény tényleges
felvétele, hiszen a tápelemek lekötődnek, kimosódnak, elillanhatnak,
és csak egy kisebb részük mutatható ki a terméstöbbletekben. Nem
vették figyelembe, hogy a talajban maradt tápanyagok a későbbi
években hasznosulhatnak. A túltrágyázás akkor következett be, amikor
a műtrágyák szinte korlátlanul elérhetőkké váltak. Mindezt
elősegítette a 40% körüli állami dotáció, a termékek korlátlan piaca
keleten, valamint a környezetvédelmi szemlélet hiánya az
1970–1980-as években.
A mezőgazdaságban ténylegesen meg kell
különböztetnünk a Liebig előtti és utáni korszakot. Az újkor az
európai mezőgazdaságban valójában az 1800-as évek második felében
köszöntött be. Vannak, akik visszafordítanák a történelem kerekét a
középkorba, dogmatikus, műtrágyaellenes „biológiai” irányzatot
képviselve. Elutasítva a műtrágyát, annak minden formáját. A szerves
trágyák azonban nem csodaszerek, a növény ásványi elemekkel
táplálkozik. Az istállótrágya is ásványi összetevőkre bomlik a
talajban, hogy a növény hasznosíthassa. Bűnös utópia azt állítani,
hogy a világ műtrágyák nélkül jobb, egészségesebb volt. Amennyiben
ténylegesen a hiányzó elemeket pótoljuk, egészségesebb talajéletet,
rajta termő növényzetet, teljesebb értékű állati és emberi
közösséget kapunk, melyre a nagy orosz kémikus, Dmitrij
Ivanovics Mengyelevej (1838–1907) is utalt az 1800-as évek végén
írott agrokémiai műveiben. A humusz és az ásványi elemek
összefüggenek. A műtrágya, illetve az ásványi só is humuszképző
anyaggá válik a növény közreműködésével. A szakszerűtlen trágyázás,
műtrágyával vagy szerves trágyákkal egyaránt, természetesen
környezeti károkat okoz. A szakszerű műtrágyahasználat azonban a
talajtermékenység megőrzésének eszköze.
Kulcsszavak: Justus von Liebig, életút, munkássága, hatása a
magyar és nemzetközi tudományra, tudománytörténeti tanulságok
IRODALOM
Becker-Dillingen, Josef (1934): Handbuch
der Ernährung der landwirtschaftlichen Nutzpflanzen. Paul Parey
Verlag. Berlin.
Cserháti Sándor – Kosutány Tamás (1887): A
trágyázás alapelvei. Országos Gazdasági Egyesület, Budapest
Finlay, Mark R. (1998): Justus von Liebig
and the Internationalization of Science. In: Berichte der Justus
Liebig-Gesellschaft zu Giessen. 4, 57–76.
Franklin, T. Bedford (1948): History of
Agriculture. G. Bell and Sons, London
Glas, Eduard (1992): The Liebig-Mulder
controversy on the method of physiological chemistry. In: Lewiczki,
Wilhelm (Hrsg.) (1992): Liebig, Justus (1842) Die organische Chemie
in Ihrer Anwendung auf Physiologie und Pathologie. Reprint mit
Ergänzungsband/Supplement. Buchedition Agrimedia. Deutscher
Fachverlag, Frankfurt am Main, 107–124.
Halász Zoltán (1976): Így élt Pasteur.
Móra, Budapest
Howe, Paul E. (1992): Liebig and the
chemistry of animal nutrition. In: Lewiczki, Wilhelm (Hrsg.) (1992):
Liebig, Justus (1842) Die organische Chemie in Ihrer Anwendung auf
Physiologie und Pathologie. Reprint mit Ergänzungsband/Supplement.
Buchedition Agrimedia. Deutscher Fachverlag, Frankfurt am Main,
95–106.
Lewiczki, Wilhelm (Hrsg.) (1992): Liebig,
Justus (1842) Die organische Chemie in Ihrer Anwendung auf
Physiologie und Pathologie. Reprint mit Ergänzungsband/Supplement.
Buchedition Agrimedia. Deutscher Fachverlag, Frankfurt am Main
Liebig, Justus (1840): Die organische
Chemie in ihrer Anwendung auf Agricultur und Physiologie.
Braunschweig. Verglag von Friedrich Vieweg und Sohn •
WEBCÍM
Liebig, Justus (1842a): Die organische
Chemie in ihrer Anwendung auf Physiologie und Pathologie. Verlag von
Friedrich Vieweg und Sohn, Braunschweig •
WEBCÍM
Liebig, Justus ([1842b] 2007): A
szerveskémia alkalmazása az élettanban és a kórtanban. (kiad. Kádár
Imre) MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet, Budapest •
WEBCÍM
Liebig, Justus v. (1996): Kémia
alkalmazása a mezőgazdaságban és a növényélettanban 1840–1876.
(szerk. Kádár Imre, ford. Thamm Frigyesné, Balla Alajosné) MTA
Talajtani és Agroikémiai Kutatóintézet, Budapest
Paolini, Carlo (1968): Justus von Liebig.
Eine Bibliographie sämtlicher Veröffentlichungen. Carl Winter
Universitätsverlag, Heidelberg
Salmon, Samuel Cecil – Hanson, Angus
Alexander (1970): A mezőgazdasági kutatás elméleti és gyakorlati
problémái. (ford. Aradszky Gézáné) Mezőgazdasági, Budapest
’Sigmond Elek (1904): Mezőgazdasági
Chemia. Kir. Magy. Természettudományi Társulat, Budapest
Thaer, Albrecht Daniel ([1809–1821] 1996):
Az ésszerű mezőgazdaság alapjai. IV. r., első fejezet, A
trágyázástan. (szerk.: Kádár Imre) MTA Talajtani és Agrokémia Kutató
Intézete. Budapest
|
|