A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 AZ MTA ÚJ LEVELEZŐ TAGJAINAK BEMUTATÁSA

X

 

 

Régi szokásunk, hogy az MTA új levelező tagjait

a Magyar Tudományban körkérdésekre adott válaszaik segítségével mutatjuk be.

Idén négy kérdésre kértünk választ.

 

1. Hogyan emlékszik vissza, mi volt a döntő mozzanat, pillanat az életében, amikor eldőlt – vagy eldöntötte –, hogy éppen ez a kérdés, probléma, tudományterület érdekli?

2. Mi az Ön eddigi legfontosabb tudományos eredménye?

3. Mi az a kérdés, probléma, ami az Ön tudományos területén ma nemzetközileg foglalkoztatja a kutatókat?

4. Kivel cserélne pályát? Akár egy másik tudományterületre, esetleg művészi pályára is gondolva…

 


 


 

 

 

KECSKÉS LÁSZLÓ (1953)


Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya • Szakterület: polgári jog, kereskedelmi jog • Foglalkozás: adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Gazdasági és Kereskedelmi Jogi Tanszék

1. Az elméleti jogi kérdések iránt egy híres pécsi rómaijogász-professzor, Benedek Ferenc keltette fel az érdeklődésemet joghallgatóként. Tőle kaptam a tüzet. Eörsi Gyula összehasonlító polgárijogász-professzorral találkozva eldőlt a pályaválasztásom. Azóta akadémiai bűvöletben élek. Kutatásaimhoz módszertani és szakmai segítséget évtizedek óta Harmathy Attila és Vékás Lajos akadémikus professzoroktól kapok.

2. Az állam polgári jogi jogalanyiságával, az állami immunitás megtörésének lehetőségeivel, a jogharmonizáció módszertanának megalapozásával sokat foglalkoztam. Újabban a választott bíráskodás joganyagának fejlesztése is érdekel.

3. A polgári jog, a nemzetközi magánjog és az EU-jog anyagait oktatom, kutatom. Ezek összefüggései érdekes kérdéseket vetnek fel, melyek újabban több kollégám kutatói kíváncsiságát is kiváltották.

4. Senkivel. Nagyon jól érzem magam civilisztikai kutatóként. Irigylem ugyanakkor azokat, akiknek kutatási eredményei iránt feszítő a társadalmi türelmetlenség.