A mesterséges kéz nem csak fogni,
érezni is képes
Egy német, olasz és svájci agykutatókból, mérnökökből, sebészekből
és robotikai szakemberekből álló nemzetközi csoport létrehozta az
első olyan bionikus kezet, amely valós idejű érzékelésre képes. Az
újdonságot nem maga a kéz jelenti, hanem egy új elektronika és
szoftver, melyek együttesen teszik lehetővé, hogy a kézprotézis
által érzékelt információkat az agy is értelmezni tudja.
Silvestro Micera professzor (École polytechnique
fédérale de Lausanne, Scuola Superiore Sant’Anna, Pisa) és
munkatársai olyan szenzorokat építettek be a mesterséges kézbe,
amelyek rögzíteni és mérni képesek az érintés során szerzett
információkat. Ezen érzékelők elektromos jeleit alakítja át egy
számítógépes algoritmus olyan impulzusokká, melyeket az érzőidegek
értelmezni tudnak.
A kézprotézist egy Dennis Aabo nevű harminchat
éves dán férfi segítségével próbálták ki, aki tíz évvel ezelőtt, egy
tűzijáték okozta baleset során elveszítette a bal kezét. A
teszteléshez szükséges műtétet Rómában végezték. A mesterséges kéz
ujjaiban lévő érzékelőket négy elektródával Aabo felső karjának pici
perifériás idegeihez implantálták. A kipróbálás során a férfi
bekötött szemmel is érzékelte a tárgyak formáját, illetve
keménységüket vagy puhaságukat. Az egyik kutató szerint azonban a
legizgalmasabb pillanat az volt, amikor egyszercsak felkiáltott: „Ez
fantasztikus! Érzem, ahogy a hiányzó kezem becsukódik”.
Dennis Aabo egyébként az operációt megelőzően egy
hónapot a kutatókkal töltött a laboratóriumban, hogy az érzékelők
műtét előtti tesztelésében is a segítségükre legyen.
A férfire még egy műtét vár, hiszen az
elektródákat majd el kell távolítani.
Raspopovic, Stanisa – Capogrosso, Marco
– Petrini Francesco Maria et al.: Restoring Natural Sensory Feedback
in Real-Time Bidirectional Hand Prostheses. Science Translational
Medicine. 5 February 2014. 6, e 222, 222ra19. DOI:
10.1126/scitranslmed. 3006820
Az antioxidánsok megvédik a ráksejteket
Svéd kutatók (Sahlgrenska University Hospital, Göteborg) molekuláris
magyarázatot találtak arra a statisztika adatokból már ismert
jelenségre, hogy bizonyos antioxidánsok, például a béta-karotin, az
E-vitamin vagy a C-vitamin nagy dózisban növelik a tüdőrák vagy a
prosztatarák kockázatát, illetve gátolják a kemo- és
sugárterápia-kezelések hatékonyságát.
A sejtekben bizonyos biokémiai folyamatok során
igen reakcióképes szabadgyökök keletkeznek, amelyeknek különféle
károsító hatásuk lehet. Ma már nagyon sok olyan terméket
forgalmaznak, amelyek az ilyen szabadgyököket csapdába ejtő
antioxidánsokat tartalmaznak, és amelyekről azt állítják, hogy
lassítják az öregedést, vagy védelmet nyújtanak bizonyos
betegségekkel, egyebek között rákos betegségekkel szemben.
Az elmúlt években azonban több olyan klinikai
vizsgálatot publikáltak, amelyek ennek ellenkezőjét bizonyították:
az antioxidánsok nem hogy nem védenek a rák ellen, hanem segítik
bizonyos daganatos betegségek kialakulását. Például egy 2011-ben
befejezett, a prosztatarák megelőzésének lehetőségeit vizsgáló
tanulmány megállapította, hogy azok a férfiak, akik a megelőzés
érdekében öt és fél éven át E-vitamint szedtek, tizenhét százalékkal
nagyobb eséllyel kapták meg a betegséget, mint azok, akik a
tanulmány során placebót kaptak.
A svédek által publikált kísérletekben Martin
Bergö és munkatársai egerekben állati és emberi daganatokból
származó sejtek segítségével kicsiny tüdőrákot idéztek elő, majd az
állatok egy-egy csoportja antioxidánsként E-vitamint, illetve
N-acetilciszteint kapott, míg a többiek semmit. A kutatók szerint az
eredmények drámaiak voltak: az antioxidánsokkal kezelt egerekben a
tumorok száma, mérete és agresszivitása kb. a háromszorosára nőtt, a
túlélési idő pedig legalább ötven százalékkal csökkent.
Bergöék molekuláris biológiai vizsgálatokkal azt
is megállapították, hogy az antioxidánsos csoportok állatainak
ráksejtjeiben jelentősen csökkent egy olyan gén, az ún. p53
aktivitása, amelynek fontos szerepe van a rákosan elfajult sejtek
felismerésében és elpusztításában. Úgy tűnik, hogy az antioxidánsok
kikapcsolták ezt a fontos tumorszupresszor gént.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy vizsgálataik semmit
nem mondanak arról, hogy vajon egészséges emberekben az
antioxidánsok növelik-e a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Az
azonban kijelenthető, hogy azok számára, akiknek tüdejében már
kialakult egy tumor, vagy dohányoznak, illetve COPD-betegségben
szenvednek, az antioxidánsok fogyasztása kockázatos.
Bergöék a továbbiakban az antioxidánsok más
rosszindulatú daganatokra, például a festékes bőrdaganatra, a
melanomára, illetve a bélrákokra gyakorolt hatását szeretnék
megvizsgálni.
Sayin, Volkan I. – Ibrahim,
Mohamed X. – Larsson, Eric et al.: Antioxidants Accelerate Lung
Cancer Progression in Mice. Science Translational Medicine. 29
January 2014. 6, 221, 221ra15. DOI: 10.1126/scitranslmed.3007653
|