A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 KÖNYVSZEMLE

X

Sipos Júlia gondozásában

 

 

Hasznos kézikönyv

az Amerikai Egyesült Államok

megformálóiról és vezetőiről


Hahner Péter neve széles körben ismert az USA és a modern Franciaország történetével és politikai gondolkodásával foglalkozók körében. Több szövegkiadása, legutóbb Alexis de Tocqueville emlékiratai az 1848-as forradalomról és monográfiák tartalmazzák munkái szép hosszú sorát. Ezt a könyvét azonban karácsonyra nem magamnak, hanem a fiamnak vettem, aki egyetemistaként Washington DC-ben volt gyakornok az Amerikai Magyar Koalíció támogatásával, ahol egy ideig élvezhette az amerikai politika szövetségi intézményeinek közelségét. Végül azonban magam is kézbe vettem, és le se tettem, amíg el nem olvastam. Egy eddig számomra ismeretlen Hahner Péterrel találkoztam, aki a Pécsi Egyetem újságíró szakának vezető tanára, és aktuális kézikönyveket írt és szerkeszt, de még a Vadnyugat történetét is megírta (legalább is ezt állítja a kötet hátsó borítója).

Ismerd meg Dr. Jekyllt, és hirtelen találkozol Mr. Hyde-dal. Ám itt szó sincs a két profil összeegyeztethetetlen ellentétéről, ami a Sigmund Freudot megelőző skizofrénia- elemzések klasszikus művének tragikus végkifejletéhez vezetett (legalább is reméljük!). A korábban elmélettörténészként megismert most publicista és ismeretterjesztő Hahner megpillantása igazi meglepetés és releváció volt számomra. A könyvet jó szívvel ajánlom elolvasásra az összes akadémiai szak képviselői számára, akik mind tanulhatnak belőle valamit. Mit is? Azt hiszem, aki ma bármelyik akadémiai diszciplínát műveli, nem menekülhet a globális tudomány- és fejlesztésinnováció-politikák elől, amelyek egyik, ha nem legnagyobb centruma – bizonyos területeken feltétlen, másutt nem egészen – az USA, amelynek politikai rendszerét ily módon szerintem mindenkinek meg kell ismernie, aki a tudomány világában neveli „tudós macskáját” !

Miért érdemes elolvasni ezt a kézikönyvet a nyilvánvalóan sok más releváns forrás mellett is hard cover-ban (talán ez lenne első kritikai pontom: miért nem paperback, mint az amerikai non-fiction nagy része)? Én egy atipikus olvasó voltam, hiszen nem kézikönyvként vettem kezembe, kikeresve benne egyik vagy másik elnököt a negyvennégy megválasztott közül, hanem végigolvastam, mint egy monográfiát. Az ismert profilokról, Washington, Lincoln, Kennedy, Theodore Roosevelt stb. szintén sok újat tudtam meg – például ki volt a feleségük, egész pontosan hogyan választották meg őket, hol születtek, milyen iskolákat végeztek. Akiket meg ugyanúgy nem ismertem, mint a magyar átlagolvasó, azoknak most megismerhettem a profilját, politikájuk rövid foglalatával együtt.

Jómagam sokat és visszatérően foglalkoztam az amerikai politika különböző szeleteivel, de egy sor fontos fejlődési sor, amelyekből néhányat alább felsorolok, e kötet elolvasásáig eléggé homályos volt számomra. Most, amennyire a kézikönyv kerete megengedi, kicsit belelátok, és ha valami külön is érdekel, tovább tudok majd lépni;

 

 

Hogyan lesz egy kezdetben gyenge és befelé orientált politikai közösségből a világpolitika befolyásos tényezője, majd alakítója? • Hogyan alakul és változik meg az USA híresen stabil, de változásokra képes államszervezete, politikai rendszere? • Milyen konfliktusok sora vezetett a polgárháborúhoz, és mi történt azután a vesztes Délen, milyen politikai jelentőségre tett szert a feketék egyenjogúsítása, és hogyan befolyásolta mindez az elnökválasztásokat és az elnöki politikákat? • Hogyan alakult ki a konkrét folyamatok szintjén az amerikai kétpártrendszer stabil váltógazdasága? • Hogyan viszonyul egymáshoz, és főképp; hogyan fér össze a tőke és a technológia centralizációja és a monopóliumellenesség az USA-ban? • Hogyan jön létre egy népfelkelő seregből a világ ma legerősebb hadereje? • Melyik elnököket próbálták meg megölni, és mire vezetett a merénylet? • Melyik elnök lett alelnökből (választás nélkül), és válhatott-e belőlük igazán jó elnök? • Hogyan alakult ki az elnöki intézmény és a média mára oly fontos viszonya? • A női emancipáció és a First Lady intézménye hogyan kapcsolódik össze a Fehér Ház és az USA történetében? • És végül, de nem utolsósorban: milyen háziállataik voltak az elnököknek? (Így például Theodore Roosevelt „Gyermekei igen sok állatot tartottak a Fehér Házban, tíz kutyát…, öt tengerimalacot, két pónilovat, két macskát, valamint kígyót, disznót, papagájt, tyúkot, borzot, patkányt és egy féllábú kakast.” 354.)

A korántsem teljes felsorolásból nem derül ki, hogy bár többször látogattam az USA-ba szakmai feladatokkal, és igyekeztem jól felkészülni, mégis mi mindent tudtam meg az amerikai politikáról és társadalomról ebből a kötetből! Nyilván a kortárs elnökök esetében mindannyiunk tájékozottsága jóval nagyobb, és itt nehezebb meglepni egy rendszeresebb újságolvasót valami újjal.

No de ki tudja nálunk Barack Obamáról, hogy első ciklusa előtt „Óvatossága miatt »No Drama Obama« néven emlegették” (kiemelés az eredetiben Sz. M.)(336.), beiktatásakor 1,8 millió ember gyűlt össze (337.), első ciklusa alatt pedig „Egy Bo nevű kutyája van.”(356.) Vagy csak volt? Lett azóta már kölyke avagy társa is? A kötetből a jelenlegi, a sorban 45. elnöki ciklus nyilván még hiányzik, és megírásakor a fentieknél azért majd jóval több és súlyosabb kérdésre kell választ adnia Hahner Péternek az első fekete elnök második ciklusáról szóló részben az új kiadásban. Addig is javaslom megfontolásra a szerzőnek a következő mondat átgondolását, szerintem túl erős állításának újrafogalmazását.” Nemzetközi tevékenységével Obama mindent megtett a 2009-ben neki adományozott Nobel-békedíj utólagos kiérdemlésére” (338.).

Tényleg mindent? (Hahner Péter: Az USA elnökei. Budapest: Animus, 2012, 366. p.)

Szabó Máté

politológus-jogász , ELTE Állam-
és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézete