A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 PATAKLAKÓ KÜLLŐFÉLÉK (CYPRINIDAE, GENUS: GOBIO) GENETIKAI

    VIZSGÁLATA. REJTETT (KRIPTIKUS) FAJOK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN?

X

Takács Péter

PhD, tudományos munkatárs, MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet, Tihany

takacs.peter(kukac)okologia.mta.hu

Csoma Eszter

PhD, adjunktus, Debreceni Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Debrecen

Bihari Péter

PhD, tudományos munkatárs, MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Erős Tibor

PhD, tudományos főmunkatárs, MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet, Tihany

Specziár András

PhD, tudományos főmunkatárs, MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet, Tihany

Szivák Ildikó

a PhD, tudományos segédmunkatárs, MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet, Tihany

Bíró Péter

a az MTA rendes tagja, professor emeritus, MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet, Tihany

 

 

Természetvédelmi biológiai vizsgálatok tanúsága szerint a vízi ökoszisztémák különösen érzékenyek az emberi degradációs hatásokra, így megőrzésükre különös figyelmet kell fordítanunk (Dudgeon et al., 2006). Egy adott élőlényközösség megtartása csak annak pontos felépítése és működése ismeretében lehetséges, ezért hosszú távú megóvásukhoz mind taxonómiai, mind funkcionális diverzitásuk ismerete elengedhetetlenül szükséges. Sokszor azonban még gerinces élőlények esetében is sok problémát okoz a pontos taxonómiai státusz megállapítása. Különösen érvényes ez azokra a széles körben elterjedt fajokra, melyek nagyfokú külső megjelenésbeli (fenotípusos) változatosságot mutatnak, így a klasszikus morfológiai jegyeket használó taxonómiai módszerekkel csak nehezen határozhatók.

Az utóbbi egy-két évtizedben az egyre olcsóbbá és elérhetőbbé váló molekuláris biológiai módszerek taxonómiai célú alkalmazásával robbanásszerű változások indultak meg ezen a tudományterületen belül is. A genetikai módszerek alkalmazásának eredményeként sok, addig széles körben elterjedtnek gondolt fajról derült ki, hogy számos morfológiailag ugyan rendkívül hasonló, de genetikailag többé-kevésbé elkülönülő entitásokra, úgynevezett kriptikus (rejtett) fajokra tagolódnak (Mayr, 1948). A fajképződésnek korai szakaszában vannak, melyek még nem nyilvánulnak meg jól megkülönböztethető testi sajátságokban. Genetikailag ugyan már valamilyen szinten elkülönülnek, de ha megszűnik az ökológiai okokból vagy éppen a nagy távolság miatt létrejött izoláció, még képesek szaporodni egymással.

A Kárpát-medencei halfaunának több olyan tagja is van, melyek taxonómiai helyzete nem teljesen tisztázott. Az egyik ezek közül a magyarországi kisvizek egyik leggyakoribb halfaja, a fenékjáró küllő (Gobio gobio Linnaeus, 1758). Ezt a kis testű, áramló vizet igénylő, az ősi pontyfélék közé tartozó, védett fajt sokáig általánosan elterjedtnek gondolták Európa középső részén, így Magyarországon is, ahol a dombvidéki vízfolyások karakter halfajának bizonyult (Erős, 2007). A faj taxonómiai helyzetének problémáját viszont jól mutatja, hogy a XIX–XX. században sokszor változott a taxon rendszertana. Nagy elterjedési területe, illetve a nagymértékű morfológiai változékonysága miatt sok helyi állományát különálló fajként írták le, majd ezeket legtöbbször az időről időre megjelenő összegző-áttekintő művekben rendre alfaji szintre sorolták vissza. A legutolsó klasszikus morfológiai vizsgálatokon alapuló taxonómiai munkában Petre M. Bănărescu (1999) a törzsalak mellett szinte mindegyik nagyobb európai folyó vízgyűjtőjéről jelezte a fenékjáró küllő alfajait (összesen tizenhét alfajt sorolt fel).

A molekuláris biológiai módszerek taxonómiai célú felhasználása ennek a fajnak a rendszertanában is jelentős változásokat hozott. A fenékjáró küllőt a legújabb filogenetikai módszerek eredményeit közlő publikációk már nem említik a Kárpát-medencéből és az onnan délre eső területekről. Viszont a megnevezett területekről eddig alfajként nyilvántartott, morfológiailag szinte megkülönböztethetetlen (Kottelat – Freyhof, 2007; Takács, 2012) taxonokat emelnek faji szintre (Mendel et al., 2008). A Tisza vízrendszeréből a kárpáti küllő (Gobio carpathicus Vladykov, 1925), míg a dunántúli régióból a dunai küllő (Gobio obtusirostris Valenciennes, 1842) előfordulását adják meg, valamint említenek egy faji szinten nem definiált taxont (sic! Gobio sp1.), amely átmeneti helyzetet foglal el (!) a már említett két faj között. Sajnos, a közlemény szerzői nem elemeztek magyar vizekből származó mintákat, így a Kárpát-medence belső területein található dombvidéki vízfolyások egyik leggyakoribb halfajának taxonómiai helyzete még korántsem tekinthető tisztázottnak.

Egy, az MTA Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Balatoni Limnológiai Intézetében futó pályázat keretében (OTKA–NKTH CNK 80140) lehetőségünk nyílt a magyarországi pataklakó küllőfélék feltételezett rejtett (ún. kriptikus) diverzitásának feltárására. Jelen munkánkban huszonhét magyarországi küllőpopulációból (1. táblázat, 1. ábra) származó összesen 168 egyed DNS mintáját elemeztük. Vizsgálatainkat a már említett publikációban (Mendel et al., 2008) használt módszerrel végeztük el. A mitokondriális DNS egy nem kódoló régiójának (mtCR) 652 bázis hosszú szakaszát szekvenáltuk. Mivel a módszerek és az elemzett DNS-szakaszok megegyeztek, így lehetőségünk nyílt a kapott eredményeinket a meglévő adatbázisba beilleszteni, és az abban tárolt szekvenciákkal együttesen elemezni. A kapott szekvenciákat illesztettük egymással, a 100%-ban megegyező szekvenciákat haplotípusokba soroltuk. A taxonómiai helyzet meghatározásához a kapott haplotípusainkat a GenBank adatbázisban található (URL1) közép-európai és a Balkán-, valamint az Anatóliai-félszigeten honos Gobio fajok három-öt haplotípusának szekvenciáival (2. táblázat) is illesztettük. Az így kapott adatbázist NETWORK-analízissel (Bandelt et al., 1999) elemeztük. A szekvenálás eredményeként a vizsgált egyedek DNS szekvenciáit tizenhét haplotípusba (CR01-17) soroltuk be (1. táblázat), melyből tizenöt bizonyult újnak, ezeket a GenBank adatbázisába is feltöltöttük (kódok: KC757328-42). A Duna vízrendszeréhez tartozó mintahelyekről tizenkét haplotípust tudtunk kimutatni, melyek közül a CR03-as haplotípus a GenBankban leközölt EU131542 kódú haplotípussal mutatott teljes egyezést. Így az ebbe a haplotípusba sorolt két egyedet Gobio gobio fajként azonosítottuk. Ellentétben tehát a korábbi közlésekkel, az alcsalád (Gobioninae) névadó faja jelen van a Kárpát-medence belső területein. Az elemzett szekvenciák több mint egynegyede a CR01-es haplotípusba került, amely a NETWORK-analízis tanúsága szerint a Gobio obtusirostris faj haplotípusaival mutat nagy hasonlóságot („A” haplocsoport, 1. ábra). A dunai küllő haplotípusai (CR01–02) legnagyobb számban az Észak-Dunántúl területéről, valamint az Ipoly vízgyűjtőjéről

 

 

kerültek elő. Kisebb számban megjelentek a közép-dunántúli régió vizeiben is. A közép- és dél-dunántúli régió vizeiben egy a dunai küllőhöz hasonló, de annál jóval diverzebb haplotípuscsoport volt a domináns („B” haplotípus csoport, 1. ábra). A két haplocsoport elválását véleményünk szerint a pleisztocén „nagy interglaciálisában” körülbelül 140 ezer éve bekövetkezett vízrajzi szétkülönülés okozhatta, amikor a Közép- és Dél‑Dunántúl vízrendszere izolálódott az észak-dunántúli vízrendszertől (Gábris – Mari, 2007). Viszont a közép- és dél-dunántúli állományok nagyfokú genetikai hasonlósága annak tudható be, hogy e két régió (ti. a Dráva és a Balaton) vízrendszere csak jóval később, a holocénben kezdett elkülönülni. Az a tény, hogy a CR01-es haplotípus a közép- és dél-dunántúli területekről is előkerült, feltételezésünk szerint másodlagos, emberi hatásoknak – véletlen betelepítéseknek – tudható be.

Kevésbé változatos eredményeket hozott a Tisza vízrendszeréből származó minták elemzése, amelyet véleményünk szerint a jóval egyszerűbb felépítésű, és így könnyebben átjárható vízrendszerrel magyarázhatunk. Összesen öt haplotípust tudtunk kimutatni, ezek közül két, a Bózsvából előkerült egyed haplotípusa (CR14) megegyezett a GenBankban EU131559-es kódszámmal szereplő Gobio carpathicus haplotípussal. A többi tiszai vízgyűjtőről származó minta a Jan Mendel és munkatársai (2008) által említett, de önálló fajként le nem írt Gobio sp1 haplotípusaival mutattak nagy hasonlóságot.

Az egymástól csak néhány mutációban különböző haplotípusokból csoportokat képeztünk (ezeket az 1. ábrán bekereteztük és betűkódokkal jelöltük). A csoportok elválását varianciaanalízissel teszteltük (AMOVA) (Excoffier et al., 1992). Eredményeink azt mutatják, hogy az összes haplocsoport szignifikánsan elkülönül egymástól. Ugyanakkor a csoportok különbségei nem jelentősek. A legnagyobb különbséget mutató G. obtusirostris („A” haplocsoport) és G. insuyanus („H” haplocsoport, 3. táblázat) között is körülbelül 5%-nyi báziseltérés mutatható ki. Ilyen kismértékű genetikai eltérések más fajok esetében (példéul: pénzes pér, kövi csík) csak alfaji elkülönítést igazoltak (Marić et al., 2012; Šedivá et al., 2008), így a kapott eredményeink megkérdőjelezik a közép-európai küllőfélék (Gobio genus) faji szintű elkülönítésének jogosságát is.

Vizsgálataink eredményei rámutatnak, hogy a Kárpát-medence belső területein élő pataklakó küllőfélék igen jelentős genetikai sokféleséget mutatnak. Amellett, hogy három már leírt küllőfaj haplotípusait jeleztük a területről (G. gobio, G. carpathicus, G. obtusirostris), ezek mellett két elkülönülő rejtett taxonómiai egységet is ki tudtunk mutatni a tiszai vízgyűjtőről, illetve a közép- és dél-dunántúli régiókból, ahol ezek voltak a dominánsak. Vizsgálatainkkal tehát egy ma is zajló természetes fajképződési folyamat pillanatképét tudtuk rögzíteni, amelyet még kevéssé befolyásoltak az emberi hatások (véletlen áttelepítések). A konzervációbiológia és természetvédelem fő feladata, hogy ezt az emberi léptékkel mérve igen hosszú idő alatt kialakult genetikai mintázatot az élőhelyek védelmével óvja meg, illetve a szándékos vagy véletlen áttelepítések megakadályozásával fenntartsa ezeknek az így kimutatott rejtett (kriptikus) taxonómiai egységeknek a genetikai izolációját.
 



Kulcsszavak: kriptikus fajok, molekuláris taxonómia, konzervációbiológia, mitokondriális haplotípusok
 


 

IRODALOM

Bănărescu, Petre M. – Sorić, V. M. – Economidis, P. S. (1999): Gobio gobio (Linnaeus, 1758). In: Bănărescu, Petre M. (ed.): The Freshwater Fishes of Europe. Vol. 5/I. Cyprinidae 2. Part 1. Rhodeus to Capoeta. AULA, Wiebelsheim, 81–134.

Bandelt, Hans-Jürgen – Forster, P. – Röhl, A. (1999): Median-joining Networks for Inferring Intraspecific Phylogenies. Molecular Biology and Evolution 16, 37–48. • WEBCÍM

Dudgeon, David – Arthington, A. H. – Gessner, M. O. – Kawabata, Z. I. – Knowler, D. J. et al., (2006): Freshwater Biodiversity: Importance, Threats, Status and Conservation Challenges. Biological Reviews. 81, 163–182. DOI: 10.1017/S1464793105006950

Erős Tibor (2007): Partitioning the Diversity of Riverine Fish: The Roles of Habitat Types and Non-native Species. Freshwater Biology. 52, 1400–1415. DOI: 10.1111/ j.1365-2427.2007.01777.x

Excoffier, Laurent – Smouse, E. P. – Quattro, M. J. (1992): Analysis of Molecular Variance Inferred from Metric Distance among DNA Haplotypes: Application to Human Mitochondrial DNA Restriction Data. Genetics. 131, 479–491. • WEBCÍM

Gábris Gyula – Mari László (2007): A Zala-folyó lefejezése. Földrajzi Értesítő. 56, 1–2, 39–50. • WEBCÍM

Kottelat, Maurice – Freyhof, Jörg (2007): Handbook of European Freshwater Fishes. Publications Kottelat, Cornol, Switzerland

Marić, Saša – Kalamujić, B. – Snoj, A. – Bajec, S. S. (2012): Genetic Variation of European Grayling (Thymallus thymallus) Populations in the Western Balkans. Hydrobiologia. 691, 225–37. DOI: 10.1007/s10750- 012-1076-2 • WEBCÍM

Mayr, Ernst (1948): The Bearing of the New Systematics on Genetical Problems. The Nature of Species. Advances in Genetics. 2, 205–237

Mendel, Jan – Lusk, S. – Vasil’eva, E. D. – Reshetnikov, S. I. (2008): Molecular Phylogeny of the Genus Gobio Cuvier, 1816 (Teleostei: Cyprinidae): and Its Contribution to Taxonomy. Molecular Phylogenetics and Evolution. 47, 1061–1075. DOI: 10.1016/j.ympev.2008.03.005

Šedivá, Alina – Janko, K. – Šlechtová, V. – Vassilev, M. (2008): Around or across the Carpathians: Colonization Model of the Danube Basin Inferred from Genetic Diversification of Stone Loach (Barbatula barbatula): Populations. Molecular Ecology. 17, 1277–1292. DOI: 10.1111/j.1365-294X.2007.03656.x

Takács Péter (2012): Morphometric Differentiation of Gudgeon Species Inhabiting the Carpathian Basin. Annales de Limnologie – International Journal of Limnology. 48, 53–61. DOI: 10.1051/limn/2011058  • WEBCÍM

URL1

 


 

 

1. ábra • A mitokondriális kontroll régió (mtCR) szekvenciák NETWORK analízisének eredményei.

A körök nagysága arányos az adott haplotípusba sorolt egyedek számával. A körök színe a haplotípusok régiós megoszlására utal. A haplotípusok közötti vonalak hosszúsága arányos azok genetikai

távolságával. CR01-17: jelen munkánkban kimutatott haplotípusok. Az egyes haplotípus-csoportok

betű-, illetve a haplotípusok számkódjai (No) megyegyeznek a 2. és 3. táblázatban feltüntetettekkel. <
 


 

vízfolyás

mintahely-koordináta

N

CR
01

CR

02

CR

03

CR

04

CR

05

CR

06

CR

07

CR

08

CR

09

CR

10

CR

11

CR

12

CR

13

CR

14

CR

15

CR

16

CR

17

szél.

hossz.

Szölnöki-patak

É 46.92730

K 16.20149

2

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pinka

É 47.15667

K 16.46333

3

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerence

É 47.35146

K 17.61271

10

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Répce

É 47.44407

K 16.67898

10

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cuhai-Bakony-ér

É 47.65584

K 17.88013

10

6

2

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kemence-patak

É 47.99175

K 17.91458

3

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dera-patak

É 47.65298

K 17.97206

2

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zala

É 46.85031

K 16.62710

6

1

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marótvölgyi-vízf.

É 46.50994

K 17.29116

9

 

 

 

 

3

4

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapolca

É 46.84992

K 17.42141

10

8

 

 

9

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egervíz

É 46.83625

K 17.47877

10

2

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tetves-patak

É 46.72650

K 17.77647

10

3

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Séd

É 47.09030

K 18.07058

10

 

 

 

1

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baranya-csatorna

É 46.19167

K 18.15551

3

1

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Völgységi-patak

É 46.28232

K 18.47123

2

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bükkösdi-patak

É 46.08520

K 17.98406

9

 

 

 

 

 

8

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerka

É 46.81240

K 16.34637

9

 

 

 

 

 

3

 

 

2

1

1

2

 

 

 

 

 

Bózsva

É 48.46353

K 21.51624

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

2

 

 

 

Máriapócsi-ff.

É 47.96533

K 21.97856

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

1

2

 

Hódos-patak

É 48.17728

K 20.25596

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

Abodi-patak

É 48.38829

K 20.77152

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

Kácsi-patak

É 47.93180

K 20.63465

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

7

 

Ostorosi-patak

É 47.85569

K 20.44571

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

Leleszi-patak

É 48.05221

K 20.17948

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Zsunyi-patak

É 47.94147

K 19.58816

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Konyári-Kálló

É 47.47491

K 21.96314

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

7

Villongó-ér

É 47.39352

K 21.85245

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

összesen

 

 

168

44

2

2

17

3

34

2

1

2

1

1

2

26

2

1

21

7


1. táblázat • Az egyes vízfolyások nevei és az azokon kijelölt gyűjtőhelyek koordinátái, az elemzett szövetminták száma (N) és az egyes mintahelyeken előforduló haplotípusok egyedszám eloszlása.

A pontozott vonal az észak-dunántúli, illetve a közép- és dél-dunántúli mintavételi helyeket különíti el,

a szaggatott vonal alatt a tiszai vízgyűjtő mintahelyei találhatók. <
 


 

haplo-csoport taxonnév (GenBank) GenBank kódok
No1 No2 No3 No4 No5
A

Gobio obtusirostris

EU131554 EU131557 EU131558    
C

Gobio sp1

EU131564 EU131565 EU131563    
D

Gobio gobio

EU131542 EU131544 EU131543 EU131545 EU131546
E

Gobio skadarensis

EU131568 EU131569 EU131567    
F

Gobio carpathicus

EU131561 EU131552 EU131560 EU131559  
G

Gobio ohridanus

EU131572 EU131571 EU131573 EU131570  
H

Gobio insuyanus

EU131576 EU131574 EU131578 EU131580 EU131579


2. táblázat • A NETWORK-analízisben felhasznált rokon Gobio fajok haplocsoport-kódjai

(lásd 1. ábra), tudományos nevei és haplotípusainak GenBank kódjai. <
 



 

haplo-csoport
haplocsoport→ A B C D E F G H
N taxon név G.
 obtusirostris
G. ? G. sp1 G. gobio G. skadarensis G. carpathicus G. ohridanus G.
 insuyanus
A 5

G. obtusirostris

0,37±0,23 0,693** 0,743** 0,870** 0,830* 0,768** 0,825** 0,913**
B 9

G. ?

1,31±0,31 0,40±0,18 0,732** 0,862** 0,632** 0,795** 0,859** 0,928**
C 7

G. sp1

1,98±0,18 1,61±0,17 0,34±0,15 0,796** 0,744** 0,739** 0,816** 0,898**
D 6

G. gobio

3,35±0,26 2,65±0,17 1,99±0,21 0,26±0,14 0,852* 0,863** 0,877** 0,927**
E 3

G. skadarensis

2,45±0,28 1,91±0,18 1,50±0,21 2,06±0,14 0,20±0,09 0,737*  0,749* 0,920*
F 5

G. carpathicus

1,97±0,14 1,76±0,15 1,74±0,14 2,80±0,14 1,29±0,17 0,31±0,17 0,808** 0,913**
G 4

G. ohridanus

2,8±0,28  2,77±0,21 2,71±0,21 3,27±0,14 1,38±0,17  2,24±0,17 0,51±0,08 0,877**
H 5

G. insuyanus

5,09±0,31 5,09±0,21 4,35±0,26 4,66±0,20 3,81±0,23 4,42±0,21 3,48±0,21 0,40±0,20


3. táblázat • Az egyes haplocsoportok genetikai különbségei . A–H: az egyes, az 1. ábrán szereplő haplocsoportok kódjai, N: az egyes haplocsoportokba sorolt haplotípusok száma. Átló (félkövér): csoporton belüli %-os eltérések (átlag±szórás); átló alatt: haplocsoportok közötti %-os különbségek (átlag±szórás);

átló fölött: a páronkénti AMOVA eredményei (* = p<0,05,**= p<0,01, szignifikáns különbségek) <