A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 BEVEZETŐ

X

Németh Tamás

az MTA rendes tagja, a Környezettudományi Elnöki Bizottság elnöke • nemeth.tamas(kukac)titkarsag.mta.hu

Ádám József

az MTA rendes tagja, egyetemi tanár,

az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság „Energetika és Környezet” Albizottságának elnöke
jadam(kukac)epito.bme.hu

Szarka László

az MTA levelező tagja, főosztályvezető, MTA Titkárság Kutatóintézeti Főosztály
az MTA KÖTEB „Energetika és Környezet” Albizottság titkára
szarka.laszlo(kukac)titkarsag.mta.hu

 

 

Az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottsága (MTA KÖTEB) „Energetika és Környezet” Albizottságának 2010. évi állásfoglalása szerint az energia kérdésére olcsó és könnyű megoldások nincsenek, és az ún. megújuló energia fajtáiból a ma ismert megoldásokkal a világ jelenlegi energiaigénye nem elégíthető ki. A megújuló energia fajtáinak is megvannak a maguk korlátai, környezeti hatásai. A szennyezés csökkentésének ára például a természettől energiatermelésre elvett terület nagyságának növekedése. Tekintve, hogy az energiaforrások egyre növekvő felhasználása következtében az emberiség megsokszorozta természetátalakító tevékenységének intenzitását, a természetre gyakorolt legnagyobb emberi hatása éppen az energiatermelésnek és -fogyasztásnak van. Természeti környezetünk megóvása érdekében ezért a legnagyobb lehetőség – globálisan és Magyarországon is – az energiatakarékosságban és az ésszerű energiafelhasználásban rejlik. Természeti lehetőségeinkkel a józan észt követve kell élni: idehaza minden energiafajtát a saját optimális helyén és megfelelő mértékben ajánlatos figyelembe venni. A bioenergiában a helyi felhasználás, a geotermikában a pazarlás megszüntetése, a szélenergiában az egyenletesebb időbeli termelés megvalósítása (például víztározással), a napenergia terén a lokális kiegészítő szerep lehetséges növelése, a vízenergia terén pedig egy teljes, politikamentes újragondolás kínálkozik lehetséges legfontosabb célkitűzésként (URL1).

Ennek jegyében szervezte meg az MTA KÖTEB „Energetika és Környezet” Albizottsága 2012. október 11-én A vízenergia hasznosítását gátló és előmozdító feltételek, környezeti hatások című ankétját. Az ankét eredményes és sikeres rendezvény volt, az elhangzottak ma is nagyon időszerűek. Sajnálatos, hogy a hazai közvélemény és a szakmai szervezetek sem eléggé tájékozottak abban a kérdésben, hogy a vízenergia hasznosítása terén mi minden történik a világban és Európában, és milyen fejlemények várhatók a jövőben. Az ismerethiány az álláspontokban is tükröződik. Ezért határoztuk el az előadókkal egyetértésben, hogy az előadások szöveges változatát – egy 2010. augusztusi MTA KÖTEB albizottsági cikkgyűjteményhez (Ádám, 2010) hasonlóan – megjelentetjük a Magyar Tudományban.

Az előadóülésen elhangzott előadások alapján készített tanulmányokat a következő sorrendben adjuk közre: 1. A vízenergia hasznosításának nemzetközi helyzete, EU-s tervek (Fáy Árpád, Miskolci Egyetem Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Tanszéke); 2. A vízenergia-hasznosítás hozzájárulása a fenntarthatósághoz (Gerse Károly, Magyar Villamos Művek Zrt.); 3. A vízenergia-hasznosítás hazai lehetőségei és korlátozó tényezői (Mészáros Csaba, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék); 4. A vízenergia-hasznosítás tervezésére és működtetésére vonatkozó környezeti előírások (Ijjas István, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék) és 5. A piaci feltételek változásainak hatása a vízenergia hasznosításának eszközeire (Szeredi István, Magyar Villamos Művek Zrt.).

 

 

A tanulmányok alapján egyértelmű, hogy a vízenergia-hasznosítás nemzetközi szinten számottevő energetikai tényező. A világ a vízenergia fokozott felhasználása felé halad, amelyet a Világbank és az Európai Unió (EU) is támogat. A világban számos vízerőmű van építési vagy tervezési-előkészítési fázisban.

Amint az EURELECTRIC (a villamosenergia-szolgáltatók összeurópai szervezete) Vízenergia a fenntartható Európa számára című, 2013. februári kiadványában szerepel (URL2), a vízenergia ma – menetrendkövető képességének, rugalmasságának és sokoldalú szolgáltatásainak köszönhetően, de költséghatékonysága, a vízerőművek és szivattyús energiatározók kiesési háttérbiztosítása következtében is – Európa legfontosabb megújuló energiaforrása. A szervezet 2012. áprilisi villamosenergia-tárolási konferenciáján elhangzottak szerint a vízenergia nélkül az EU ambiciózus megújulóenergia-célkitűzéseit nem lehet teljesíteni. A vízenergia szerepe 2020-at követően is növekvő. A vízenergia-potenciált és a szivattyús energiatározók létesítésének lehetőségeit tehát érdemes hasznosítani.

A magyarországi vízerőkészlet a nemzetközi adottságokhoz viszonyítva viszonylag szerény. A megújuló energiák hasznosítása témakörében készített tanulmány (Büki - Lovas, 2010) alapján kiaknázható villamos teljesítmény (a mai magyarországi villamosenergia-fogyasztás mintegy 10-12%-ának megfelelő) 989 MW, amelynek jelenleg csak kb. 5–6%-át használjuk ki. Ezzel a vízenergia hasznosításának hazai helyzete ellentmondást jelez a körülöttünk levő világ gyakorlatával.

Magyarország azon kevés ország közé tartozik, ahol nem működik tározós vízerőmű (szivattyús energiatározó). Egy ilyen létesítmény pedig jól elősegíthetné a villamosenergia-rendszer primer és szekunder szabályozását, a napi terhelés kiegyenlítését, csökkentve ezzel a hagyományos erőművek szén-dioxid-kibocsátását is. Szivattyús-tározós erőműre hazánknak is alapvető szüksége lenne a nemzeti energiahálózat stabilitása érdekében (Lovas, 2012). Az EU szinte valamennyi kedvező adottságú tagállama a tározós erőművek kapacitásának fejlesztésére készül.
 



Kulcsszavak: megújuló energiaforrás, vízenergia, tározós vízerőmű, szivattyús energiatározó
 


 

IRODALOM

Ádám József (2010): Megújuló energiaforrások és környezeti hatásaik. Bevezető. Magyar Tudomány. 171, 906-909. • WEBCÍM

Büki Gergely – Lovas Rezső (szerk.) (2010): Megújuló energiák hasznosítása. Köztestületi Stratégiai Programok, MTA, Budapest • WEBCÍM

Lovas Rezső (szerk.) (2012): Áttekintés Magyarország energiastratégiájáról. Köztestületi Stratégiai Programok, MTA, Budapest • WEBCÍM

URL1

URL2