A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 ÁTTÖRÉS AZ ÍZÜLETI GYULLADÁSOK KEZELÉSÉBEN

X

Poór Gyula

az MTA doktora, egyetemi tanár, főigazgató, Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Semmelweis Egyetem

poor.gyula(kukac)orfi.hu

 

 

Bevezetés


A reumatológiai kórképek a mozgásszervek fájdalommal és/vagy funkciózavarral járó, nemtraumás eredetű megbetegedései. Azokat a betegségeket soroljuk ide, melyek elsősorban vagy esetenként kizárólag a mozgásszerveken játszódnak le, tudva azt, hogy más szervek betegségei is gyakran okoznak mozgásszervi tüneteket.

A mozgásszervi megbetegedések világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek, ami komoly terhet ró az egyénre, a családra és a társadalomra egyaránt. A porc- és csontbetegségben szenvedők száma folyamatosan emelkedik, aminek oka az életkor meghosszabbodásában és a civilizációs ártalmak fokozott hatásában is keresendő. Ma Magyarországon ezen betegek együttes számát mintegy kétmillióra becsüljük. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a gyulladásos kórképek elsősorban a fiatal és középkorú felnőtteket érintik, és a gyermekeket sem kímélik. Hangsúlyozandó, hogy a mozgásszervi betegségek közül a több szervrendszert érintő poliszisztémás autoimmun kórképek és a reumatoid artritisz (RA) is értékelhetően magasabb halálozással járnak, az RA-s betegek átlagos életkora hozzávetőleg tíz évvel rövidebb, mint az átlagnépességé. Az oszteoporózis (csontritkulás) talaján kialakult combnyaktáji törések után mintegy 15–20%-os extra mortalitás következik be a törést nem szenvedett, hasonló korú populációhoz képest. A reumatológiai betegek életminősége már a betegség korai szakában jelentősen romlik, a betegek számottevő része különböző fokban mások segítségére szorul. A rövid távú keresőképtelenség és a tartós rokkantság okai között, valamint a kapcsolódó direkt és indirekt egészségügyi költségek megoszlásában a mozgásszervi betegségek egyaránt dominálnak a keringési rendszer betegségei, a daganatok és a mentális kórképek mellett. Az Európai Unió országaiban a reumatikus betegségek százmilliónál több polgárt érintenek, a rövid munkaképtelenség 50%-át, a tartós munkaképtelenség 60%-át teszik ki, és az éves direkt és indirekt költségek mintegy 240 milliárd euró nagyságrendűek (Hungarian Association of Rheumatologists et al., 2011).

A betegségek súlyán túlmenően a reumatológiai szakterület jelentőségét az utóbbi években itt végbement hallatlan fejlődés és szemléletváltozás adja. Az élő szövetek és a reumatológiai kórképek alapfolyamatainak megismerése napjainkban rendkívül gyorsan vezet el az ezeket előnyösen befolyásolni tudó evidence-based (bizonyítékokon alapuló) gyógyszerek kifejlesztéséhez és széles körű klinikai alkalmazásához. Ezt bizonyítják azok a betegségmódosító innovatív készítmények, melyeket a gyulladásos ízületi megbetegedések vagy az oszteporózis mindennapi terápiájában sikerrel alkalmazunk.

A reumatológiai kórképeket alapvetően gyulladásos, ill. degeneratív (kopásos) kategóriákba soroljuk, előbbiek elsősorban az ízületi belhártyán, míg az utóbbiak döntően a porcrendszeren zajlanak. A két legfontosabb csoporthoz csatlakoznak a lágyrészek elváltozásai, a metabolikus, tehát anyagcsere hátterű csontszöveti betegségek, valamint a más természetű (például: onkológiai, belgyógyászati) betegségek reumatológiai vonatkozásai. Felosztásukat az 1. táblázat tartalmazza (Poór, 2014).


Az ízületi gyulladások különböző típusai


A különböző okok miatt létrejött ízületi gyulladások (artritiszek) Magyarországon hozzávetőleg 130–150 ezres betegszámot érintenek, és alapvetően nem infekciózus (nem fertőzéses eredetű) és infekciózus csoportokra oszthatók.

Közülük a gyakoriságát és súlyosságát tekintve legfontosabb kórkép a reumatoid artritisz, krónikus progresszív sokízületi gyulladás, mely elpusztítva az ízületi porcot és csontot, súlyos deformitást, mozgáskorlátozottságot, belszervi szövődményeket idézhet elő, és a beteg fizikai, pszichés és anyagi elnyomorodásához vezethet. A nálunk mintegy ötvenezer beteget érintő kórkép kialakulásában immunológiai kisiklások és a gyulladásban részt vevő sejtek (T- és B-limfociták, makrofágok stb.) által termelt kóros sejttermékek (például citokinek) játszanak fontos szerepet (Gergely – Poór, 2007). A betegség gyermekkori változata a juvenilis idiopátiás artritisz (JIA), ezeken túlmenően a gyermekek élettani növekedését és fejlődését is gátolja, ezért a fiatalkori artritiszben szenvedő gyermekek testileg visszamaradottak lehetnek. A különböző szerveket érintő poliszisztémás autoimmun betegségek (például szisztémás lupusz erythematosus, szisztémás szklerózis, dermatomiozitisz stb.) egyéb vezető tüneteik mellett gyakran az ízületek gyulladását is okozzák. A pszoriázishoz (pikkelysömör) társuló artritisz vagy a gerinc elmerevedésével és előrehajlott tartással járó Bechterew-kór a szpondilartritiszek közé tartoznak, és súlyos mozgáskorlátozottságot okozhatnak. A köszvény alapvetően a húgysavanyagcsere zavara, mikor a vérben felszaporodott húgysavkristályok formájában kicsapódva ízületi gyulladást és más belszervi szövődményeket idéz elő. Az infekciózus artritiszek kiváltásában az ízületbe különböző módon bekerült baktériumok, vírusok vagy gombák játszanak szerepet, mely folyamat általános fertőzést, szepszist is kiválthat. A felsorolt ízületi gyulladások legtöbbször a munkaképes, esetenként a még iskoláskorú korosztályt veszélyeztetik, tehát a folyamat kezelésének eredménye hosszú távon hat ki életükre.


Artritiszek diagnosztikája


Az ízületi gyulladások kórismézésének folyamatában a gyulladás lokális és általános tüneteinek igazolását, az egyes artritisztípusok speciális jellemzőinek megtalálását és ezeken túlmenően a betegség kimenetelének súlyosságát mérlegelő prognosztikai tényezők szerepét különböztetjük meg.

A gyulladás lokális és általános tünetei az ízületek és az egész szervezet (például hőemelkedés) fizikális vizsgálata valamint a gyulladásos laboratóriumi paraméterek (például vörösvértest-süllyedés) emelkedése alapján állapíthatók meg. Az artritiszek közös jellemzője, hogy a fájdalmon és a funkciózavaron túlmenően az ízület duzzanata, melegsége és a felette levő bőr vöröses elszíneződése is kialakul. A képalkotó vizsgálatokkal (MRI, CT, ultrahang, hagyományos röntgenvizsgálat stb.) látható gyulladásos jellegű ízületi eltérések csak több-kevesebb késéssel jelennek meg. A gyulladásos folyamat bizonyítását a betegtől célzottan felvett anamnézis is alátámaszthatja, a gyulladás forrására (pl. különböző fertőzések) utaló kórtörténeti adatok feltárásával.

Ezt követi a speciális diagnosztika, mely az egyes artritisztípusokat különíti el egymástól. Az immunhátterű kórképek (reumatoid artritisz, juvenilisartritisz, poliszisztémás autoimmun kórképek) felismerésében a szervezet saját szövetei ellen képződött különböző ellenanyagok vannak elsősorban segítségünkre. Az általában a láb kisízületeinek rohamszerű ízületi gyulladását okozó köszvényt az ízületi kristályok polarizált fénymikroszkóppal történő kimutatásával, illetve a húgysavanyagcsere eltéréseivel tudjuk bizonyítani. Az infekciózus artritiszeket az ízületi folyadékból kitenyésztett baktériumok támasztják alá véglegesen. Fontos, hogy az artritisz biztos diagnózisa minél korábban szülessen meg, amiben nemzetközileg elfogadott kritériumrendszerek alkalmazása segíti a kezelőorvost.

Ma már a diagnosztika szerves kiegészítője a prognosztikai markerek elemzése, mely a súlyos kimenetelű esetek azonosítását szolgálja. Ebben a betegség klinikai lefolyása (az érintett ízületek száma, azok gyulladásos aktivitásának mértéke, ízületen kívüli érintettség) az ellenanyagok titere, a rossz prognózist előrevetítő genetikai markerek (például egyes HLA-típusok) hordozása és a korai radiológiai progresszió egyaránt meghatározóak.


Tüneti és célzott kezelések


Az ízületi gyulladások tüneti kezelésének szerves részét képezi az érintett ízület nyugalomba helyezése, szükség esetén rögzítése és az ízület hűtése. Ilyenkor a meleg alkalmazása és az ízület terhelése tilos. Ugyanakkor tartós folyamat esetén az ízület gyógytornász szakember által történő napi átmozgatása szükséges a későbbi zsugorodás megakadályozása céljából. Fájdalomcsillapítókat és nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőket adunk a panaszok és tünetek mérséklése céljából. Az erősebb gyulladásgátló hatású kortikoszteroidok adására csak a fertőzéses hátterű folyamatok kizárása után, biztos diagnózis birtokában, szakorvosi indikációval kerülhet sor.

A célzott kezelések már az artritisz hátterét is figyelembe veszik, és oki vagy patogenetikai szinten avatkoznak be a kórfolyamatba. Infekciózus gyulladás esetén a kitenyésztett kórokozó és annak gyógyszerérzékenysége alaján megkezdett antibiotikus terápia oki kezelésnek tekintendő, hiszen a betegség okát szünteti meg, és teljes gyógyulást eredményezhet. Köszvény fennállásakor a purinanyagcsere-zavar okát legtöbbször nem tudjuk eliminálni, ugyanakkor a magas szérum húgysavszint csökkentésével patogenetikai szinten akadályozzuk meg a kristályok kicsapódásával járó ízületi rohamok és ízület feletti köszvényes csomók (tofuszok) kialakulását, valamint az érrendszeri, vese- és egyéb belszervi elváltozások manifesztálódását. A célzott kezelés célérték alapján történik, vagyis a rohammentes állapot és a biztonságosnak tekintett 360 µmol/l alatti szérum húgysavszintek elérését tekinjük a kezelés alapvető célkitűzésének.

A különböző krónikus természetű autoimmun kórképek pontos okát nem ismerjük, ugyanakkor sok információval rendelkezünk a kórfolyamatban részt vevő egyes fehérvérsejt alcsoportok szerepéről. Ezért ezen kórképekben a szintén patogenetikai szintű betegségmódosító (disease-modifying antirheumatic drugs – DMARDs) gyógyszeres kezelés a reális lehetőségünk. Ezen

 

 

kórképek DMARD kezelésének célja a tartós klinikai remisszió, illetve az alacsony betegségaktivitás elérése, az ízületek strukturális/radiológiai károsodásának és a funkcionális rokkantságnak a megelőzése, a munkaképesség és a szociális részvétel megtartása, a komorbiditások (társbetegségek) kockázatának csökkentése, tehát együttesen a hosszú távú egészségfüggő életminőség biztosítása. Reumatoid artritiszben például a korán megkezdett és nagyobb dózisban adott metotrexát adásától, illetve egyéb betegmódosító szerekkel történő kombinációjától számos esetben a betegségaktivitási indexek kítűzött célértékek alá történő csökkentése és a betegség megfékezése várható (Juhász et al., 2012).Az igazán súlyos, rossz prognózisú esetekben ugyanakkor a DMARD kezelések önmagukban elégtelenek, ilyenkor biológiai terápia alkalmazására van szükség, ami forradalmi áttörést jelentett az immuntermészetű ízületi gyulladások kezelésében.


A biológiai terápia jelentősége


A reumatológiában alkalmazott biológiai terápia alatt olyan, élő szervezetek által termelt fehérjemolekulákat értünk, melyek a szervezet működésébe a gyulladásos sejttermékek vagy az aktivált sejtek immunológiai gátlása révén avatkoznak be. Ezen anyagokat biotechnológiai, legtöbbször igen modern géntechnológiai úton (pl. transzgenikus módszerrel) állítjuk elő. Legtöbbször monoklonális ellenanyagok (monoclonal antibodies – mAbs), melyek az emberi fehérje jellemzőihez való viszonyuk alapján humán, nagyrészben azzal azonos humanizált, vagy kimerikus (humán–állat) természetűek lehetnek. A célzottan megtámadott sejttermékek legtöbbször a gyulladásos folyamatban és a szövetpusztításban kulcsszereplő citokinek, közülük is elsősorban a tumornekrózisfaktor-alfa (TNF-α) és az interleukinok (IL). A sejtfelszínen ható biológiai molekulák az aktivált T-limfociták vagy B-limfociták direkt gátlásával hatnak. A reumatológiában jelenleg használt biologikumok hatásának felosztását az 1. ábra mutatja (Poór, 2014).

A felsorolt biológiai készítményeket mára már világszerte több millió immunológiai hátterű reumatológiai betegen használják nagy sikerrel. Közülük a legtöbb beteg reumatoid artritiszben szenved, de Bechterew-kórban, pszoriázishoz társuló artritiszben és fiatalkori artritiszben is komoly tapasztalatok gyűltek össze. Az injekcióban és infúzióban adott készítmények nemcsak az igen fájdalmas tüneteket csökkentik minden korábbi szernél hatékonyabban, hanem meggátolják a betegség előremenetelét és így megóvják a beteget az elnyomorodástól, a különböző szövődményektől és élettartama megrövidülésétől. A gyógyszer a kezelt esetek kb. kétharmadában bizonyul hatékonynak. A korán felállított diagnózis birtokában megkezdett biológiai terápia nemcsak a beteg életminősége, hanem munkaképessége szempontjából is új perspektívákat vázol fel. A cél a fiatal és középkorú gyulladásos reumatológiai betegek munkában tartása, és munkához való visszatérésének elősegítése. Az artritiszes gyermekek számára a biológiai terápia megnyitja a teljes élet lehetőségét. Ezen készítményeket reumatológiai alkalmazásuk mellett gyulladásos bélbetegségekben és pikkelysömör esetén is eredményesen használjuk. Természetesen a költséges beavatkozásokat csak más gyógyszerek hatástalansága esetén rendeljük, és a gondos kivizsgálást követő beteggondozás során mindig figyelemmel kell lennünk a potenciális mellékhatásokra, így például a fertőzések fokozott veszélyére is.


Hazai artritisz centrumhálózat


Az ízületi gyulladások diagnosztikája és gyógyszeres kezelése komoly szaktudást és anyagi ráfordítást igényel, ezért az hatékonyan csak centralizált szakorvosi ellátás keretében oldható meg. A megvalósítás érdekében az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) artritisz munkacsoportja az Egészség évtizede népegészségügyi program mozgásszervi alprogramja keretében 2003-ban az egészségügyi kormányzathoz benyújtotta A hazai artritisz centrumhálózat felállításának tervezetét, amely elfogadásra és felállításra került (Poór, 2003). Az egyes centrumok akkreditálására kiírt pályázat személyi feltételek (szakorvosi képesítés és tapasztalat, szakdolgozói team), szakmai környezet (széles konziliáriusi háttér, helyben intenzív terápiás osztály) és tárgyi feltételek (nagy artritiszes beteganyagot gondozó szakambulancia, 24 órás működésű fekvőbeteg osztály, speciális laboratóriumi és képalkotó diagnosztika) teljesülését írta elő. A követelményeknek országosan huszonegy hazai centrum felelt meg, és az egész rendszer irányítására Országos Felnőtt- és Gyermekreumatológiai Arthritisz Központként az ORFI kapott megbízatást (2. ábra). A hálózatban több mint százötven reumatológus és más szakorvos dolgozik az adott egyetem vagy vezető hazai kórház reumatológiai osztálya és ambulanciája keretében (Poór, 2013).

Sikerült elérni, hogy 2006-tól a biológiai terápiás készítmények ezekben a centrumokban – kizárólag centrumhoz kötötten – a hazai betegek számára 100%-os OEP-finanszírozással rendelhetőek. Azt is ki kell emelni, hogy ez a rendelkezés az Európában regisztrált valamennyi biologikumra vonatkozik, tehát a hazai betegek kezelési lehetőségei megegyeznek más európai polgárok esélyeivel. A kezelésben követett hazai irányelvek az ezirányú nemzetközi ajánlásokon alapulnak.

Magyarországon a biologikumokkal kezelt betegek száma 2013 végére elérte a tízezret, mintegy háromnegyedük reumatológiai javaslattal kapja a gyógyszert, a többi beteg gasztroenterológiai és bőrgyógyászati indikációban (OEP-adatbázis, 2013). A biológiai terápiával kezelt reumatoid artritiszes betegek különböző európai országokban tapasztalt arányából kiderül, hogy a magyarországi 9,0%-os kezelési arány jelentősen meghaladja a közép-kelet-európai átlagot (3–4%), de az Európai Uniós 12,5%-os átlagtól, és különösen egyes országok (Norvégia, Írország, Svédország) 30% körüli arányától (3. ábra) elmarad (Kobelt – Kasteng, 2009). A biológiai terápia alkalmazásának további növelését jelenleg a centrumokba történő hosszú és lassú betegutak, a jelenlegi kórházi tételes finanszírozás centrum-orvosokra jutó adminisztratív terhei és a nehezen bővíthető finanszírozási források egyaránt limitálják. Ugyanakkor elmondható, hogy az artritiszes betegek ellátására Magyarországon egy európai színvonalú hálózatot sikerült kialakítani és működtetni, ahol a betegségek adekvát korai diagnosztikája és a betegek centrumszintű, célzott gyógyszeres kezelése történik, megadott célértékek (treat to target) alapján.


Kitekintés


Mit hozhat a jövő az ízületi gyulladások ellátása területén? Mivel az alapkutatások folyamatosan tárják fel a fókuszban lévő gyulladásos ízületi betegségek újabb és újabb részleteit, a diagnosztika és a terápia területén számos új eredmény várható már a közeli jövőben is. Az immunológiai hátterű artritiszek kórismézésében megjelenő markerekkel még korábbi és még specifikusabb lehet majd diagnózis. Bővül a biológiai terápiás arzenál, az új biologikumok részben a korábbi célpontokon hatnak, részben újakat céloznak meg. Az utóbbiakra példák a gyulladásos válaszban fontos egyes interleukin molekulák (IL-17A, IL-20, 21, 22, stb.), a dendritikus sejtek, a kemokinek, a granulocita-makrofág kolóniastimuláló faktor (GM-CSF), vagy az adipociták által termelt adipokinek gátlása, illetve az autoimmunitást blokkoló regulatorikus T-sejtek stimulálása. A gyógyszeres lehetőségek bővülésével el kell jutnunk az adott betegben zajló gyulladás kulcsmolekulájának szelektív gátlásához, mivel tudjuk, hogy az immunkórképek azonosságuk mellett egyénenként eltérő patogenetikai sajátságokat is mutatnak. Mindez a rendszerszintű orvostudomány (systems medicine) megvalósuló lehetőségeit vetíti előre, mikor a patogenezisben fontos génexpressziókat detektáló vizsgálati eredmények birtokában perszonalizált gyógyszeres terápiára nyílik majd lehetőség. Fentiek tükrében a tumornekrózisfaktor-alfa felfedezésével és gátlásával kiteljesedett molekuláris reumatológia a XXI. század elejére nem véletlenül került a medicina leggyorsabban fejlődő területei közé.
 



Kulcsszavak: ízületi gyulladások, diagnosztika és kezelés, biológiai terápia, artritisz centrumok
 


 

IRODALOM

Gergely Péter – Poór Gyula (2007): A rheumatoid arthritis modern kezelési és gondozási lehetőségei Magyarorszá-gon. Lege Artis Medicinae. 17, 1–8. • WEBCÍM

Hungarian Association of Rheumatologists – European League Against Rheumatism – Fit for Work Europe: Joint Position and Recommendations for the Council Conclusions on the EU Disability Strategy 2010–2020. WEBCÍM

Juhász P. – Mester Á. – Bíró J. et al. (2012): A biológiai és a hagyományos betegségmódosító terápia hatékonyságának összehasonlító vizsgálata magyarországi rheumatoid arthritises betegekben: az ABRAB-vizsgálat első eredményei. Magyar Reumatológia. 53, 63–73.

Kobelt, Gisela – Kasteng, Frida (2009): Access to Innovative Treatments in Rheumatoid Arthritis in Europe. A Report Prepared forthe European Federationof Pharmaceutical Industry Associations (EFPIA)

OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár): OEP adatbázis 2013. Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Poór Gyula – ORFI arthritis munkacsoport (2003): A hazai arthritis centrumhálózat felállításának tervezete. Az Egészség Évtizede Népegészségügyi Program Mozgásszervi Alprogramja.

Poór Gyula (szerk.) (2014): A reumatológia tankönyve. Medicina, Budapest. (in print)

Poór Gyula (2013): Reumatológia 2013: Molekuláris szintű célzott kezelések a centrumokban. Orvostovábbképző Szemle. 20 (különszám), 103–106.

 


Gyulladásos hátterű, döntően az ízületekben zajló kórfolyamatok

– Nem infekciózus

Autoimmun betegségek

Reumatoid artritisz

Juvenilis idiopátiás artritisz

Poliszisztémás autoimmun betegségek

Spondilartritiszek

Köszvény és más kristályok okozta artritiszek

Egyéb, nem infekciózus gyulladásos ízületi betegségek

– Infekciózus


Degeneratív hátterű, döntően porcrendszeri kórfolyamatok

– Perifériás ízületi elváltozások

– Gerincbetegségek


Lágyrészek elváltozásai

– Inak, szalagok, nyáktömlők, izmok és perifériás idegek megbetegedései


Metabolikus hátterű csontszöveti betegségek

– Oszteoporózis

– Egyéb metabolikus csontbetegségek


Más természetű betegségek reumatológiai vonatkozásai

– Onkológiai, belgyógyászati kórképek stb.


1. táblázat • A mozgásszervi betegségek felosztása a kórfolyamatok

patogenetikai jellege és az érintett anatómiai képletek alapján <

 


 

 

 

1. ábra • A reumatológiában jelenleg használt biologikumok hatásának felosztása

(TNFα=tumor nekrózis faktor alfa, IL=interleukin, mAb=monoklonális ellenanyag) <
 




 

2. ábra • Artritiszcentrum-hálózat Magyarországon (A nagyobb budapesti karika

az Országos Felnőtt és Gyermekreumatológiai Arthritis Központ [ORFI] jelölése.) <

 




 

3. ábra • A biológiai terápián lévő reumatoid artritiszes betegek aránya

különböző európai országokban 2011-ben <