2012). A legnagyobb aggodalmat a nanorészecskék
azon képessége jelenti, hogy reaktív oxigéngyököket generálhatnak
(Buzea et al., 2007; Elsaesser – Vyvyan 2012).
Amennyiben a képződő szabadgyökök mennyisége
túlterheli a sejt antioxidáns védekező rendszerét, a szabadgyökök
hatására a lipidek peroxidációja, a fehérjék oxidációja, a
mitokondriumok károsodása, illetve a DNS károsodása is
bekövetkezhet. A nanorészecskék által generált szabadgyökök
gyulladásos választ válthatnak ki, ami számos betegség (például
kardiovaszkuláris, autoimmun, daganatos betegségek, Crohn-betegség)
kialakulásához vezethet (Han et al., 2013; Buzea et al., 2007). A
Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) például éppen a nanoméretű
titán-dioxid esetében kísérleti állatoknál tapasztalt karcinogén
hatása miatt sorolta a titán-dioxidot a lehetséges humán rákkeltő
(2B) kategóriába.
Makromolekulák felületi adszorpciója
Egy másik nagyon fontos folyamat, amit a nanorészecskék biológiai
rendszerekkel való kölcsönhatásának vizsgálatakor figyelembe kell
vennünk: a makromolekulák adszorpciója a nanorészecskék felületén.
Vízoldható makromolekulákat is tartalmazó rendszerekben a
nanorészecskék felülete szinte soha nem marad borítatlan, az
oldatban lévő makromolekulák adszorbeálódnak rajta.
Az adszorpció már az élelmiszer-, illetve
béltartalommátrixban is bekövetkezhet, ami azzal járhat, hogy a
nanorészecske „trójai falóként” viselkedik, azaz egyébként nem
felszívódó, idegen fehérjéket, peptideket vihet be a szervezetbe,
ami allergiás és autoimmun folyamatok elindítója lehet.
A nanorészecske a felszívódás után a szervezet
saját fehérjéit adszorbeálhatja. Ez a folyamat megváltoztatja a
fehérjék konformációját, ami megzavarja azok normál működését. A
fehérjék nemkívánatos konformáció-változása számos betegségben
játszik szerepet, például neurodegeneratív betegségek (Elsaesser –
Vyvyan 2012), vérrögképződés, gyulladásos folyamatok (Deng et al.,
2011).
Az orvosi, illetve gyógyszerészeti felhasználásra
szánt nanorészecskék felületét előállításuk során kovalensen,
biokompatibilis polimerrel borítják, amely megakadályozza a
nemkívánatos fehérjeadszorpciót. Az élelmiszerek esetén sem
támogathatunk olyan alkalmazásokat, amelyeknél nem biokompatibilis
szilárd felületek kerülhetnek be a fogyasztók szervezetébe.
Az egészségügyi kockázat becslése
Az új élelmiszerek és új élelmiszeripari technológiák bevezetése
előtt kiemelten fontos, hogy humán egészségi hatásaik megfelelő
értékelése megtörténjen.
Az élelmiszer-biztonság területén illetékes európai
szervezet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (European Food
Safety Authority – EFSA), mely már 2007 óta folyamatosan követi a
nanotechnológia élelmiszeripari és takarmányozási területen történő
alkalmazásának fejlődését.
Az EFSA tudományos véleménye (EFSA, 2009) szerint a
nemzetközi gyakorlatban elterjedt négylépéses kockázatbecslési minta
(veszélyazonosítás, jellemzés, expozíció értékelése, kockázat
jellemzése) alkalmazható a mesterséges nanoanyagokra is, azonban a
nanoforma specifikus tulajdonságait is figyelembe kell venni a nem
nano tulajdonságok mellett. Az egyes anyagok kockázatbecslését
esetileg (case-by-case) kell elvégezni.
Az EFSA a kockázatbecslést segítő tudományos
útmutatót (EFSA, 2011) tett közzé a 2009-ben megjelent tudományos
véleményre épülve. A dokumentum a hagyományos alkalmazásokhoz
viszonyítva határozza meg a mesterséges nanorészecskék fizikai és
kémiai jellemzéséhez szükséges kiegészítő információkat, és
különböző toxicitásvizsgálati megközelítéseket mutat be.
A kockázatbecslés megkezdése előtt körvonalazni
szükséges a tervezett felhasználásokból származó várható expozíciók
eseteit. Jelenleg nem lehetséges a mesterséges nanoanyagok
élelmiszerekből és takarmányokból történő rutinszerű meghatározása,
ami növeli az expozícióbecslés bizonytalanságát. Az EFSA eddig négy
nanoanyagról adott tudományos véleményt: PET-eszközök belső
felületén lévő szilícium-dioxid bevonatról, PET-palackokba ágyazott
titán-nitrid nanorészecskékről, nanoezüst szolról és a
kalcium-karbonát élelmiszer-adalékanyag nanorészecskéiről.
Jogi szabályozás
Definíció • A nanoanyagok definiálásának igénye nemzetközi
viszonylatban és Európában is évek óta napirenden van, mivel ez
szükséges a megfelelő szabályozáshoz. Az Európai Bizottság 2011-ben
fogadta el a nanoanyag fogalmára vonatkozó ajánlását (2011/ 696/EU).
Ezt a definíciót horizontális (minden szakterületre vonatkozó),
irányadó definíciónak képzelik el.
Az ajánlás szerint ezt a definíciót (kibővítve más
meghatározásokkal – például aggregátum) kell referenciaként
tekinteni annak megállapításában, hogy a törvénykezési és politikai
célokra az Unióban egy adott anyag nanoanyagnak tekintendő-e.
A közelmúltban az élelmiszerek jelölése terén új
rendeletet fogadtak el (1169/2011/EU) a fogyasztók tájékoztatásáról;
az élelmiszerben mesterséges nanoanyagok formájában jelen lévő
összes összetevőt világosan jelölni kell az összetevők listájában,
nevük után zárójelben a nano kitétellel. A szabályt 2014. december
13-tól kell alkalmazni. A rendeletben szintén definiálták a
mesterséges nanoanyagot.
A javasolt definíció szerint a mesterséges
nanoanyag „olyan mesterségesen előállított anyag, amelynek egy vagy
több dimenziója 100 nm vagy annál kisebb méretű, vagy amelynek belső
része vagy felülete különálló funkcionális részekből áll, amelyek
közül soknak egy vagy több dimenziója 100 nm vagy annál kisebb
méretű, beleértve a struktúrát, agglomerátumokat vagy
aggregátumokat, amelyek 100 nm vagy annál nagyobb méretűek lehetnek,
de amelyeknek a nanoméretre jellemző tulajdonságaik vannak.” Az
utolsó kifejezést tovább definiálja, így a nanoméretre jellemző
tulajdonságok közé tartoznak a nagy fajlagos felületből adódó
tulajdonságok, és a különleges fizikai-kémiai tulajdonságok, melyek
a nem nanoforma tulajdonságaitól eltérnek.
A rendelet lehetővé teszi, hogy a műszaki és
tudományos fejlődéssel vagy a fogyasztók egészségének és
tájékoztatás iránti igényeinek figyelembevétele érdekében a
bizottság kezdeményezze a definíció módosítását. Jelenleg is
dolgoznak a definíció ajánláshoz való igazításán. Ennek célja
kizárólag a fogyasztók tájékoztatása, de a definíció példaként
szolgálhat majd az élelmiszerjog más területein is, például az új
élelmiszerek meghatározásánál.
Engedélyezés új élelmiszerként
A nanorészecskéket tartalmazó élelmiszerek a 258/97/EK rendelet
alapján új élelmiszernek minősülnek, és forgalmazásukat szigorú
biztonsági értékeléssel egybekötött engedélyezési eljárás
lefolytatása előzi meg. A rendelet definíciója értelmében a
nanoélelmiszerek új élelmiszernek tekinthetők, mivel ezen
élelmiszereket vagy élelmiszer-összetevőket nem fogyasztották
szignifikáns mennyiségben 1997. május 15-e előtt az Unióban
(korábban Közösségben), továbbá besorolhatók a meghatározást
kiegészítő két kategóriába is: „új vagy szándékosan módosított
elsődleges molekulaszerkezettel rendelkező élelmiszerek és
élelmiszer-összetevők”, vagy olyanok, „melyeknél jelenleg nem
használt, az élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők összetételében
vagy szerkezetében olyan számottevő változásokat előidéző gyártási
eljárást alkalmaztak, amelyek kihatnak azok tápértékére,
anyagcseréjére vagy a bennük található nemkívánatos anyagok
mennyiségére.”
Nanorészecskét tartalmazó új élelmiszerre vonatkozó
forgalmazási engedélyt ezidáig nem adtak ki az Európai Unióban.
Ennek ellenére a nanotechnológia több alkalmazása megvalósult már a
kereskedelmi gyakorlatban. Elsősorban az élelmiszerrel érintkező
anyagokra, felületekre kell itt gondolni (például vágóhidak,
csomagolóanyagok). Nem kerülheti el a figyelmünket az a tény, hogy
internetes kereséssel számos, belsőleges fogyasztásra ajánlott
kolloid terméket lehet találni, amelyek megvásárolhatók, például
kolloid ezüst és arany diszperziók, melyeknek humán szervezetre
vonatkozó biztonságossági igazolása még nem történt meg. Az EFSA
2008-ban egy konkrét kolloid ezüst termék értékelése során adatok
hiányában nem tudott egyértelmű állásfoglalást adni a termék
biztonságosságáról (EFSA, 2008). Mivel a részecskék nanoméretben
találhatók a rendszerben, új élelmiszernek tekintendők, szabadon nem
forgalmazhatók az Unióban. Az étrend-kiegészítőkben felhasználható
ásványi anyagok listáján sem szerepel sem az ezüst, sem az arany.
Mivel ún. hard, biológiailag nem lebomló, szilárd, szabad
fémrészecskékről van szó, humán fogyasztásuk különösen aggályosnak
tekinthető, és elővigyázatosságból nem ajánlott.
Ellenőrzés
A nanorészecskéket élelmiszermátrixokban kimutatni/meghatározni
képes rutinmódszerek létfontosságúak a kockázatbecsléshez és
ellenőrzéshez egyaránt. Mivel várható a jövőben a nanorészecskék
alkalmazására vonatkozó konkrétabb szabályozás bevezetése,
elkerülhetetlen, hogy a tagállami hatóságok felkészüljenek a
nanotermékek ellenőrzésére.
Következtetések, javaslatok
A nanoméretű anyagok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek
eltérőek ugyanannak az anyagnak a nagyobb méretű részecskéiétől. A
nanorészecskék könnyen átjuthatnak a bélcsatornából a véráramba,
ezért egy olyan anyag, amely makroméretben nem toxikus, nanoméretű
állapotban az lehet. A nanoméretű részecskék esetleg kevéssé ürülnek
ki a szervezetből, s jobban felhalmozódhatnak. Ezért a
nanotechnológiák élelmiszer-biztonsági mérlegelése és megfelelő
vizsgálata indokolt, különösen az esetleges citotoxikus hatásoké és
más, szubcelluláris szinten esetleg bekövetkező reakcióké (például
kromoszóma-változások, mutagenitás stb.).
Az irodalomkutatás egyértelműen jelzi, hogy a
nanotechnológia kutatása az élelmiszeripar területén is fokozott, és
várható, hogy az átlagos fogyasztó is egyre inkább találkozhat
ezekkel a termékekkel. Számos aggodalom létezik az
élelmiszervonatkozású alkalmazásokat és azok hosszú távú hatásait
illetően is.
Kívánatos a nanotechnológiák komplex
kockázatelemzése (kvalitatív és kvantitatív kockázatbecslés és az
ismerethiányos területek felderítése), a kockázatkezelés és a
kockázatkommunikációs feladatok mérlegelése, kidolgozása és
végrehajtása, valamint a szükséges jogszabályozás megvalósítása.
A tagállami hatóságoknak ezért fel kell készülniük,
hogy megfelelően tudják ellenőrizni és kiszűrni a nanotechnológiával
készült, nem jogszerűen forgalmazott, esetleg veszélyes termékeket.
A növekvő mennyiségben környezetbe kerülő nanohulladék a
későbbiekben szükségessé teszi a környezetből a táplálékláncba
kerülő nanoanyagok egészségre gyakorolt hatásának értékelését is.
A szakmai képzés és az ismeretterjesztés minden
szintjén meg kell valósítani a megfelelő szintű tájékoztatást a
nanotudomány és nanotechnológia ismeretanyagáról. A lehetőségek és a
kockázatok komplex összefüggései interdiszciplináris megközelítést
követelnek meg ezen a téren is.
A szerzők köszönetet mondanak Dékány Imre akadémikus úrnak és
Pukánszky Béla akadémikus úrnak, hogy felkért szakértőkként a cikk
alapját képező tanulmányt tanácsaikkal, kiegészítéseikkel
jobbították.
A cikk az MTA KÖTEB Élelmiszer-biztonsági Albizottság közösen
kialakított véleményét tükrözi. Az Albizottság tagjai: elnök: Farkas
József, titkár: Beczner Judit, tagok: Ambrus Árpád, Baranyi József,
Barna Mária, Bánáti Diána, Gelencsér Éva, Győri Zoltán, Jozwiak
Ákos, Kovács Ferenc, Kovács Melinda, Lugasi Andrea, Mészáros János,
Mézes Miklós, Nagy Béla, Somogyi Árpád, Szeitzné Szabó Mária, Varga
János (SZIE), Varga János (SzTE), Varga László, Véha Antal
Kulcsszavak: nanoanyag, nanotechnológia, élelmiszer, toxicitás,
szabályozás, kolloid
IRODALOM
Bradley, Emma L. – Castle, L. – Chaudhry,
Q. (2011): Applications of Nanomaterials in Food Packaging with a
Consideration of Opportunities for Developing Countries. Trends in
Food Science & Technology. 22, 604–610.
DOI:10.1016/j.tifs.2011.01.002 •
WEBCÍM
Buzea, Cristina – Pacheco Blandino, I. I.
– Robbie, K. (2007): Nanomaterials and Nanoparticles: Sources and
Toxicity. Biointerphases. 2, 4, MR17–MR172. •
WEBCÍM
Casals, Eudald – Vázquez-Campos, S. –
Bastús, N. G. – Puntes, V. (2008): Distribution and Potential
Toxicity of Engineered Inorganic Nanoparticles and Carbon
Nanostructures in Biological Systems. Trends in Analytical
Chemistry. 27, 8, 672–683. DOI:10.1016/j.trac.2008.06.004 •
WEBCÍM
Chaudhry, Qasim – Castle, Laurence (2011):
Food Applications of Nanotechnologies: An Overview of Opportunities
and Challenges for Developing Countries. Trends in Food Science &
Technology. 22, 595–603. DOI: 10.1016/j.tifs.2011.01.001
De Jong, Wim H. – Hagens, W. I. – Krystek,
P. – Burger, M. C. – Sips, A. J. – Geertsma, R. E. (2008): Particle
Size-dependent Organ Distribution of Gold Nanoparticles after
Intravenous Administration. Biomaterials. 29, 12, 1912–1919. DOI:
10.1016/j.biomaterials.2007.12.037
Dékány Imre (2005): Nanoszerkezetű
anyagok. Önszerveződő filmek, reaktív felületek és szenzorok.
Természet Világa, I. Kémiai Különszám. 50–53. •
WEBCÍM
Deng, Zhou J. – Liang, M. – Monteiro, M. –
Toth, I. – Minchin, R. F. (2011): Nanoparticle-induced Unfolding of
Fibrinogen Promotes Mac-1 Receptor Activation and Inflammation.
Nature Nanotechnology. 6, 39–44. DOI:10.1038/nnano.2010.250
EFSA (2008): Inability to Assess the
Safety of a Silver Hydrosol Added for Nutritional Purposes as a
Source of Silver in Food Supplements and the Bioavailability of
Silver from This Source Based on the Supporting Dossier [1] –
Scientific Statement of the Panel on Food Additives and Nutrient
Sources added to Food (ANS). (Question number: EFSA-Q-2005-169).
DOI: 10.2903/j.efsa.2008.884 •
WEBCÍM
EFSA (2009): The Potential Risks Arising
from Nanoscience and Nanotechnologies on Food and Feed Safety.
Opinion of the Scientific Committee/Scientific Panel. (Question
number: EFSA-Q-2007-124a). DOI: 10.2903/j.efsa.2009.958 •
WEBCÍM
EFSA (2011): Guidance on the Risk
Assessment of the Application of Nanoscience and Nanotechnologies in
the Food and Feed Chain. Guidance of the Scientific
Committee/Scientific Panel. (Question number: EFSA-Q-2009-00942).
DOI:10.2903/j.efsa.2011. 2140 •
WEBCÍM
Elsaesser, Andreas – Howard, Vyvyan C.
(2012): Howard Toxicology of Nanoparticles. Advanced Drug Delivery
Reviews. 64, 129–137. DOI: 10.1016/j.addr.2011.09.001
Fröhlich, Eleonore – Roblegg, Eva (2012):
Models for Oral Uptake of Nanoparticles in Consumer Products.
Toxicology. 291, 1–3, 10–17. DOI:10.1016/j.tox.2011.11.004 •
WEBCÍM
Han, Sung Gu – Newsome, B. – Hennig, B.
(2013): Titanium Dioxide Nanoparticles Increase Inflammatory
Responses in Vascular Endothelial Cells. Toxicology. 306, 1–8.
DOI: 10.1016/j.tox.2013.01.014 •
WEBCÍM
Silvestre, Clara – Duraccio, D. – Cimmino,
S. (2011): Food Packaging Based on Polymer Nanomaterials. Progress
in Polymer Science. 36, 1766–1782. DOI:
10.1016/j.progpolymsci.2011.02.003
von Goetz, Natalie – Fabricius, L. –
Glaus, R. – Weitbrecht, V. – Günther, D. – Hungerbühler, K. (2013):
Migration of Silver from Commercial Plastic Food Containers and
Implications for Consumer Exposure Assessment. Food Additives &
Contaminants: Part A. 30, 3, 612–620. DOI: 10.1080/19440049.2012.
762693
Yamashita, Kohei – Yoshioka, Y. –
Higashisaka, K. – Mimura, K. – Morishita, Y. – Nozaki, M. – Yoshida,
T. – Ogura, T. – Nabeshi, H. – Nagano, K. – Abe, Y. – Kamada, H. –
Monobe, Y. – Imazawa, T. – Aoshima, H. – Shishido, K. – Kawai, Y. –
Mayumi, T. – Tsunoda, S. – Itoh, N. – Yoshikawa, T. – Yanagihara, I.
– Saito, S. – Tsutsumi, Y. (2011): Silica and Titanium Dioxide
Nanoparticles Cause Pregnancy Complications in Mice. Nature
Nanotechnology. 6, 5, 321–328. DOI:10.1038/nnano.2011.41
2011/696/EU. A Bizottság ajánlása (2011.
október 18.) a nanoanyag fogalmának meghatározásáról. •
WEBCÍM
Az Európai Parlament és a Tanács
1169/2011/EU rendelete a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos
tájékoztatásáról, az 1924/2006/EK és az 1925/2006/EK európai
parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról és a 87/250/EGK
bizottsági irányelv, a 90/496/EGK tanácsi irányelv, az 1999/10/EK
bizottsági irányelv, a 2000/13/EK európai parlamenti és tanácsi
irányelv, a 2002/67/EK és a 2008/5/EK bizottsági irányelv és a
608/2004/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről. •
WEBCÍM
Az Európai Parlament és a Tanács 258/97/EK
RENDELETE (1997. január 27.) az új élelmiszerekről és az új
élelmiszer-összetevőkről. •
WEBCÍM
URL1: Supplement Clinic.com
URL2: LycoRed.com
|