A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 AZ AGROBAKRÉTIUM TRANSZFERÁLT DNS-ÉNEK

    KROMOSZOMÁLIS BEÉPÜLÉSÉT SZABÁLYOZÓ FAKTOROK

X

Koncz Csaba

az MTA doktora, a Szegedi Biológiai Központ Növénybiológia Intézet
Arabidopsis Molekuláris Genetikai Laboratórium tudományos tanácsadója,
a Max-Planck-Institut für Pflanzenzüchtungsforschung, Köln csoportvezetője
koncz(kukac)brc.hu / koncz(kukac)mpipz.mpg.de

 

A múlt század kezdetétől ismert, hogy a kétszikű növények több mint kilencven családjának ezernyi faján észlelhető daganatos golyva megbetegedésekért az agrobaktériumok családjába tartozó talajbaktériumok felelősek. Hasonlóan az állati és humán ráksejtekhez, az agrobaktériummal indukált baktériummentesített tumorszövetek immortalizáltak, azaz meghatározatlan ideig képesek osztódni hormonmentes táptalajon. A növényi tumorbiológia korszakalkotó felfedezése Jeff Schell (1935–2003) és Marc van Montagu belga kutatók nevéhez fűződik, akiknek genti csoportja éppen negyven éve mutatta ki, hogy az agrobaktérium tumorindukciós képességért egy nagy cirkuláris plazmid, a Ti-plazmid felelős (Zaenen et al., 1974). Röviddel később a genti kutatók és Mary-Dell Chilton (Washington Egyetem, Seattle, USA) megállapították, hogy a tumorsejtek kromoszómáiban megtalálható a Ti-plazmid egy szakasza, a transzferált DNS (T-DNS), amelyet az agrobaktérium transzformál a növényi sejtekbe (Chilton et al., 1978; Depicker et al., 1978).

A T-DNS növényekben kifejeződő géneket hordoz, amelyekről a gazda transzkripciós apparátusa poliadenilált mRNS-eket szintetizál. A T-DNS-sel transzformált tumorsejtek sejtosztódást stimuláló növényi hormonokat, auxint (indol-ecetsavat), illetve citokinint (izopentenil-adenozint) termelnek. Ezek szintézisét T-DNS-konzervált triptofán monooxigenáz (iaaM), indolacetamid-hidroláz (iaaH) illetve izopentenil-transferáz (ipt) onkogénjei szabályozzák. A T-DNS 6b génje egy ADP-ribozilációs aktivitással rendelkező faktort kódol, amely a sejtdifferenciációt irányító mikro-RNS-ek biogenezisét gátolja. A T-DNS 5-ös génjének terméke pedig az indol-laktát auxin analóg szintézisével modulálja az auxin hormon szignálátvitel folyamatait. A különböző agrobaktérium törzsek T-DNS-ein található néhány más kevésbé ismert gén is, amelyek csak egyes növényfajokban játszanak szerepet a tumorok kialakulásában. Emellett, a Ti-plazmidok T-DNS-ei hordoznak egy vagy több olyan gént, amelyek nem szükségesek a tumorindukcióhoz. Ezek ketosav és aminosav, illetve cukor kondenzációjából származó ún. opin-vegyületek szintéziséért felelősek. Az agrobaktériumok az opinokat egyedüli szén- és nitrogénforrásként hasznosítani tudják, és ez szelektív előnyt biztosít számukra a növények szöveteit kolonizáló más baktériumokkal szemben.
Az agrobaktériumból növénybe irányuló horizontális DNS átviteli folyamathoz nem szükségesek a transzferált T-DNS-en hordozott gének. A T-DNS átvitelét az agrobaktériumból a növénybe egy, a bakteriális plazmidok konjugációs rendszereihez hasonló virulencia (vir) géncsalád irányítja. A plazmidok fajon belüli és fajok közötti konjugációja a mikroorganizmusok világában az információcsere leggyakoribb formája. A plazmidok konjugációját egyik sejtből a másikba a transzfer (Tra) operonjaik által kódolt fehérjékből felépülő membráncsatornák vagy pílusok biztosítják. A konjugáció során a cirkuláris plazmid DNS egy specifikus szekvenciájához, az ún. konjugációs transzfer origóhoz (oriT) köt egy plazmid gének által kódolt relaxáz enzim, amely ott a kettős szálú DNS egyik szálát elhasítja, és annak szabad 5’-végéhez kovalensen kapcsolódik egy foszfotirozil kötéssel. Az 5’-véghez kapcsolt relaxázt hordozó konjugatív szál a komplementer szálon meginduló DNS-szintézis során kiszabadul, majd adaptor fehérjék segítségével a pílusok transzport-ATPáz és egyéb alegységeivel kölcsönhatva a receptorsejtbe transzportálódik. A kovalens kötésben tárolt energiát fölhasználva a relaxáz cirkularizálja az átkonjugált DNS-szál szabad 5’ és 3’ végeit, helyreállítva ezzel az eredeti oriT-szekvenciát. Végül a komplementer szál szintézisével induló DNS-replikációval a plazmid stabilizálódik az új gazdában.

Mivel nem szükséges, hogy az oriT ugyanazon a DNS-molekulán helyezkedjen el, mint amely a relaxázt és píluskomponenseket kódoló géneket hordozza, a konjugációs DNS átviteli folyamatoknak rendkívül sok változatuk van. Így egy hasonló oriT-t hordozó, de nem konjugatív plazmid mobilizálható egy másik plazmid relaxázával, illetve pílust kódoló Tra-génjei által. Továbbá, egy kromoszomális oriT-szekvenciától elindulhat a kromoszomális gének átvitele egy plazmid relaxáz, illetve Tra-funkciói segítségével. Hasonlóan mobilizálódhatnak más baktériumokba replikatív vagy replikációra nem képes kromoszómába épült transzpozonok, amelyek végein két azonos polaritású oriT-szekvencia helyezkedik el, amelyet egy transzpozáz/relaxáz komplex ismer föl.

A Ti-plazmidok két különböző konjugációs rendszer génjeit hordozzák: az egyik a Ti-plazmid átvitelét biztosítja más baktériumba, amíg a másik a T-DNS-t transzferálja növényi sejtekbe. A növényekbe konjugált T-DNS végein két azonos polaritású, 25bp hosszúságú oriT-ként működő határszekvencia található. A T-DNS átvitelét egy, az ún. 4-es típusú szekréciós csatornák (T4SS) családjába tartozó pílus biztosítja. A T4SS pílus a T-DNS-en kívül, az ún. virulencia-régióban található virB operon 11 génjének, illetve a virD4 transzport-ATPáz gén fehérjetermékeiből épül föl. A T-DNS átvitelében szerepet játszó vir géneket a sérült növényi szövetekből a sebhegedés során kiszabaduló fenolgyűrűs és cukorvegyületek indukálják, amelyeket egy bakteriális sejtfelszíni virA hisztidinkináz receptor érzékel. A ligandkötést követően, a virA kináz egy foszfátcsoport átvitelével (ún. foszforilálással) aktiválja a virG transzkripciós faktort, amely a virulencia operonok promotereiben található közös (ún. vir-box) DNS-szekvenciákhoz kötődve indukálja azok transzkripcióját. A T-DNS határszekvenciáit egy virD1, D2, C1 és C2 komponensekből álló komplex ismeri fel, amely kötődése után a virD2 relaxáz a határszekvenciák egyik szálát helyspecifikusan elhasítja. A két végén elhasított T-DNS szál (ún. T-szál) 5’-végéhez a virD2-fehérje kovalens foszfotirozil kötéssel kapcsolódik, majd egy láncpótló DNS-szintézis lépés során a T-szál kiszabadul a Ti-plazmidból, és a virB/D4 T4SS csatornán növényi sejtekbe injektálódik.

A virD2 pilóta fehérjéhez kapcsolt T-szál mellett, a virB/D4-csatorna növénybe juttat számos más virulenciagén által kódolt ún. effektor fehérjét is. Ezek egy része a gazdasejt immunreakcióinak átprogramozásában, más része pedig a T-DNS sejtmagi importjában játszik szerepet. Az utóbbiak közül a virE2 egyesszálú DNS-kötő fehérje a T-szálat teljesen beborítva megvédi azt citoplazmatikus transzportja során a DNS-lebontó nukleázokkal szemben, és a virE2-kötő VIP1- és VIP2-gazdafehérjékkel kölcsönhatva segíti a T-szál (T-komplex) transzportját a sejtmagi pórusokhoz. Ezt követően a hasonlóan növényi sejtbe jutó virF-fehérjéhez kapcsolódó gazdafaktorok katalizálják a virE2-fehérje lebontását és a T-szál sejtmagi fölvételét (Lacroix – Citovsky, 2013). Érdemes megjegyeznünk, hogy a T-DNS beépülését és génjeinek kifejeződését követő opinszintézis beindulása fontos szerepet játszik a Ti-plazmidok baktériumok közötti konjugációjában. Ugyanis az opinok indukálják a Ti-plazmidok bakteriális átvitelét szabályozó Tra konjugációs rendszert, azaz termelésük biztosítja a patogentitásért felelős plazmidok stabil fenntartását a növényekben szaporodó agrobaktérium-populációkban.

Érdekes módon, számos Ti-plazmidon két T-DNS-régió is található. Ezek egyike hordozza az onkogéneket, amíg a másik kizárólag csak opin (például mannopin) bioszintézisért felelős géneket kódol. Az ilyen Ti-plazmidokkal indukált tumorok DNS-eiben mindkét fajta T-DNS megtalálható, sokszor egymástól különböző kromoszómális pozíciókban. Ez jól illusztrálja azt a tényt, hogy a T-DNS-en kódolt gének nem szükségesek a T-DNS átviteléhez és integrációjához, amelyet kizárólag csak a T-DNS határszekvenciái, a hozzájuk kapcsolódó virD2-relaxáz és a virB/D4 T4SS-pílus irányít. Említettük, hogy egy baktériumsejtben bármely DNS-molekulán található oriT-szekvencia egy konjugációs DNS-transzfer kezdőpontjaként szolgálhat, ha más DNS-molekula (kromoszóma, plazmid, fág, transzpozon stb.) hordozza az oriT-t felismerő relaxáz és pílus fehérjéket kódoló géneket. Ezért, a Ti-plazmidból a T-DNS eltávolítható a határszekvenciákkal együtt, és beépíthető bármely más agrobaktériumban replikálódó plazmidba. A Ti-plazmidtól így elkülönített T-DNS továbbra is transzformálható növénybe egy T-DNS nélküli „lefegyverzett” Ti plazmid ún. transzhelyzetben biztosított virulenciagénjeinek segítségével. Az ilyen kételemű (bináris) rendszerek T-DNS-t hordozó plazmidjai (ún. növényi transzformációs vektorai) Escherichia coliban is képesek replikálódni, ami lehetővé teszi a T-DNS-ükbe épített gének egyszerű módosítását a rekombináns DNS-technológiák alkalmazásával. Számos T-DNS vektor egy másik plazmid konjugációs rendszerét fölhasználva nagy gyakorisággal átvihető kóli- és Agrobaktérium között, és a segítő virulenciagéneket hordozó T-DNS-mentes Ti-plazmidok módosításával a kópiaszámuk és stabilitásuk szabályozható. Ezzel biztosítani lehet azt, hogy szelekció hiányában az agrobaktérium elveszti a T-DNS-t hordozó transzformációs vektort, azaz nem képes további DNS-transzferre, ha esetleg a transzformált növényben életben maradva kiszabadulna a természetbe (Koncz – Schell, 1986).

Mivel a T-DNS növényi transzferéhez csak a két relaxázkötő határszekvenciája szükséges, az ezek között elhelyezkedő T-DNS-szekvenciák eltávolíthatók és helyettesíthetők bármely tetszőleges DNS-szakasszal. A sejtosztódást indukáló onkogének eltávolítása miatt azonban szükséges egy olyan gént a T-DNS határszekvenciái közé építeni, amelynek aktivitása alapján a T-DNS-sel transzformált sejtek, illetve növények azonosíthatók. A növényi transzformációs technológiák kezdeti kidolgozása során a T-DNS növényekben kifejeződő génjeinek transzkripciós szabályozó régiói közé épített antibiotikumrezisztencia-gének szolgáltak eszközül a transzformált sejtek szelekciójára antibiotikum és sejtosztódást indukáló hormonokat (auxint és citokinint) tartalmazó táptalajokon. Az auxin-citokinin koncentrációarány módosításával a transzformált sejtekből nyert osztódó szövetekből (ún. kalluszokból) hajtásokat, majd termőképes növényeket lehet regenerálni, amelyek mendeli módon örökítik a T-DNS-be épített géneket (Herrera-Estrella et al., 1983; Zambryski et al., 1983).

A genetikailag módosított növények (közismerten GMO-k) lehetséges alkalmazásait gátolva elterjedt az a föltételezés, hogy a lebomló növényi szövetekből a talajbaktériumok esetleg fölvehetik az egyébként csak növényekben kifejeződő antibiotikumrezisztencia-gének DNS-eit, és valamilyen módon átalakítva kifejezhetik azokat, megemelve a természetben található antibiotikum-rezisztens baktériumpopulációk méretét. Bár ezt a lehetőséget nemigen sikerült igazolni, ezt követően olyan módosított növényi gének kerültek alkalmazásra a GMO-k előállítására használt T-DNS vektorokban, amelyek herbicid növényirtó szerekkel, illetve más vegyületekkel szembeni rezisztenciát biztosítottak. A technológia további fejlődése azt is lehetővé tette, hogy a szelektálható gén eltávolítható a T-DNS-ből helyspecifikus endonukleázok alkalmazásával. Ezzel az ún. „jelmentes” technológiával lehetségessé vált, hogy a T-DNS-sel kizárólag saját, illetve más fajból származó növényi gént lehessen beépíteni a GMO-növényekbe, amelyek ezért a transzgénikus (idegen gént tartalmazó) megjelölés helyett a ciszgénikus (módosított saját gént hordozó) elnevezést kapták. Mivel a T-DNS transzfer folyamata során a határszekvenciákból a relaxáz hasítás után megmaradt rövid DNS-szakaszok (ideálisan csak 3 és 21 bp) is beépülnek a módosított saját génekkel transzformált növényekbe, ezeket továbbra is GMO-ként tartják számon. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az ilyen GMO-kba bejuttatott rövid T-DNS-határszekvenciáknak nincs kódoló kapacitásuk, azaz jelenlétük nem módosítja a transzformált növények tulajdonságait. A kutatási eredmények ismeretének és a rizikófaktorok helyes értékelésének hiánya így továbbra is gátolja a növényi GMO-k gyakorlati alkalmazásait.

A technológiai fejlődés jelentős állomása volt az a felfedezés, hogy a káposztafélék családjaiban, de egyre növekvő számú más növényfajban is, a megtermékenyítés előtt vagy után a virágzatba infiltrált agrobaktériummal transzformálni lehet az ováriumban a petesejteket. A transzformált növények (magok) előállítása így nemcsak egyszerűbbé és gyorsabbá vált a korábbi, a szövettenyésztésen alapuló módszerekhez hasonlítva, de segített elkerülni a szövettenyésztés során észlelhető endoreduplikáció, kromoszómavesztés vagy endogén transzpozonok aktiválódásának tulajdonítható szomatikus mutációk okozta problémákat is. A klasszikus növénynemesítési stratégiákkal összehasonlítva a transzformációs technológia óriási előnye, hogy lényegesen rövidebb idő alatt lehetővé teszi a növények egyes tulajdonságainak tudásalapú, célzott és könnyen ellenőrizhető megváltoztatását. Ezt a következő példa illusztrálja. A híres magyar növénygenetikus, Rédei P. György (1921–2008) tiaminhiányos thi auxotróf Arabidopsis (lúdfű) mutánsa B1-vitamin hiányában albínó csíranövényként elpusztul. Ha egy B1-vitaminon felnevelt thi mutánst transzformálunk a hibás gén vadtípusú THI-változatát (ún. alléljét) hordozó T-DNS-sel, akkor egy lépésben szelektálhatunk a tiaminhiányt okozó mutáció kijavítására (ún. genetikai komplementációjára), mivel a transzformánsok túlélik a B1-vitamin hiányát is. Azaz egy növényi gén hibáját célzottan javítani tudjuk egy jól jellemzett ismert gén beültetésével anélkül, hogy a növény bármely más tulajdonságát megváltoztatnánk. Ez könnyen igazolható, ha azonosítjuk a T-DNS beépülésének kromoszómális pozícióját, és ezzel kizárjuk, hogy a T-DNS valamilyen más génbe épülve inaktiválja annak funkcióját. Párhuzamosan, a klasszikus nemesítés alaptechnikáját alkalmazva ugyanezt a tiaminhiányos mutánst keresztezzük egy Norvégiából származó Arabidopsis vonallal, azaz kombináljuk a thi mutáns és norvég vadtípusú növények haploid kromoszóma készleteit. A hibrid nőni fog B1-vitamin hiányában, de nem, vagy rendkívül későn fog virágozni, mert a norvég vonal hordoz egy virágzást késleltető domináns gént. Azaz, a nemesítésben használt stratégiával a kívánt tulajdonság (B1-vitaminhiány) korrigálása mellett egy nem várt másik jegyet is megváltoztattunk, mivel a kívánt gén mellett számos más ismeretlen gént és génmutációt bevittünk a thi mutánsba a norvég lúdfűből.

A fenti példában említettük, hogy a sejtmagba bejutó T-DNS beépülhet a kromoszómák bármely régiójába, így az ott található, egymástól rövidebb-hosszabb DNS-régiókkal elválasztott génekbe is. A T-DNS-inszerciók beépülése a génekbe azok normális működését (ún. transzkripcióját mRNS-sé) megakadályozza, azaz funkcióvesztést

 

 

eredményező inszerciós mutációkat okoz. Ugyanakkor a T-DNS ismert szekvenciáinak beépülése ismeretlen génekbe lehetővé teszi a mutáns gének azonosítását, például a T-DNS határszekvenciáihoz kapcsolódó növényi kromoszómális DNS-fragmentek izolálása és szekvenálása segítségével. Olyan T-DNS-eket használva, amelyek határszekvenciáikhoz kapcsolva egy riporter fehérje (például kanamicin foszfotranszferáz, béta-glükuronidáz, zöld fluoreszcens protein etc.) kódoló régióját hordozzák, a növényi génekben lokalizált T-DNS-inszerciók könnyen azonosíthatók. Ugyanis, ha a T-DNS-be épített riporter gént a növényi génen áthaladó transzkripció mRNS-se átírja, akkor a riporter fehérje (amely hordozhatja a növényi gén által kódolt fehérje egy szegmentjét is) termelődése a transzformált növények sejtjeiben észlelhető (például szövettani festéssel követve annak enzimaktivitását vagy mikroszkóppal vizsgálva fluoreszcens fénykibocsátó képességét). E technika fölhasználásával a génekben azonosított T-DNS inszerciók gyakorisága hasonlónak bizonyult a lúdfűben, haploid Nicotiana plumbaginifoliában és allotetraploid dohányban. Mivel e három növényfaj sejtmagi DNS-ének (ún. genomjának) mérete és az abban kódolt gének száma jelentősen különbözik egymástól (Arabidopsis 132 Mbp, 33 600 gén; dohány 3613Mbp, 90 000 gén), ez az eredmény azt jelezte, hogy a T-DNS a várt véletlen eloszlással szemben nagy gyakorisággal épül génekbe (Koncz et al., 1989). Az első T-DNS-inszercióval azonosított génmutáció jellemzése után a lúdfű CH42 (protoporfirin Mg2+-kelatáz) génjében (Koncz et al., 1990) valóban sikerült nemzetközi összefogással az Arabidopsis legtöbb génjében legalább egy T-DNS inszerciós mutációt azonosítani, ami lehetővé tette azok funkcionális analízisét. Többek között ez vezetett például ahhoz a felismeréshez is, hogy az állatokhoz hasonlóan a növényekben is működnek alapvető életfunkciókat szabályozó szteroid hormonok (Szekeres et al., 1996). A T-DNS-inszerciókat környező növényi DNS-szekvenciák összehasonlító vizsgálata ugyanakkor fontos információt szolgáltatott a T-DNS beépülését irányító nem-homológ (ún. illegitim) rekombinációs folyamat részleteiről (Mayerhofer et al., 1991). Az a tény, hogy a megvizsgált inszerciók döntő többségében a T-szál virD2 pilóta fehérje által védett 5’-vége pontosan kapcsolódott a beépülés során a növényi célszekvenciákhoz, azt jelezte, hogy a virD2 relaxáz fehérje aktív szerepet játszik a T-DNS kromoszomális beépülési folyamatában.

A T-DNS beépülési helyeinek gyakoriságát vizsgálva a gének különböző régióiban kiderült, hogy a gének kódoló szekvenciáihoz hasonlítva a T-DNS-inszerciók átlagos száma lényegesen magasabb a kromoszomális génhurkok egymással kölcsönható 5’-végi promoter és 3’-végi poliadenilációs szignálszekvenciákat hordozó régióiban (Szabados et al., 2002). Ez azt jelezte, hogy a T-DNS-hez kovalensen kapcsolódó virD2-fehérje, amely szükséges a T-szál sejtmagi importjához, kölcsönhathat olyan kromatin fehérjékkel, amelyek a gének promoter, illetve 3’-régiójában lokalizálódnak. Az ezt követő virD2-fehérje kölcsönhatási vizsgálatok ahhoz a meglepő észleléshez vezettek, hogy az integrálódó T-DNS virD2 pilóta fehérjéje a sejtmagban a TATA-boksz-kötő TBP-fehérjéhez kapcsolódik, amely minden eukarióta organizmusban megtalálható (Bakó et al., 2003). A TBP, mint az RNS-polimeráz II (RNSPII) enzim TFIID általános transzkripciós faktorának központi alegysége, kulcsszerepet játszik az eukarióta gének promóter régióiban található konzervált TAATA-szekvenciák felismerésében és a transzkripciót elindító RNSPII-komplexek összeállásában a promótereken. Emellett a TBP képes differenciáltan fölismerni különböző DNS-hibákat, és emlőssejtekben kölcsönhat a DNS javítási mechanizmusok egyik kulcs szabályozó faktorával, a p53 tumorszuppresszor fehérjével.

A növényi sejtmagokban a virD2-fehérje a vártnál magasabb molekulatömeget mutat, ami a fehérje foszforilációjának tulajdonítható. A virD2 foszforilálásáért felelős protein kináz tisztítása során együtt frakcionálódik a TFIID- és RNSPII-komplexekkel, és foszforilálja az RNSPII legnagyobb alegységének C-terminális doménjében (RNSPII-CTD-ben) található Y1S2P3T4S5P6S7 ismétlődő peptidrégiókat, amelyek közismerten fontos szerepet játszanak az RNSPII és a transzkripció különböző fázisait irányító faktorok kölcsönhatásaiban (Hajheidari et al., 2013). További vizsgálatok kiderítették, hogy a virD2-kináz izolálható egy olyan ellenanyaggal, amely az RNSPII TFIIH komplexének egyik alegységét, a ciklin-H által aktivált CDKD;2-kinázt ismeri fel.

A TFIIH nemcsak a transzkripció egyes lépéseit irányítja, de központi szerepet játszik a DNS-javítás folyamataiban és a sejtosztódást szabályozó ciklinfüggő kinázok (CDK-k) aktiválásában. A növényi TFIIH-kapcsolt CDKD-kinázok funkciói hasonlóak a humán CDK7-kinázéhoz, amely krónikus aktiválódást mutat az immortalizált tumorok többségében. Ugyanakkor a CDK7-tel kapcsolt TFIIH-alegységek DNS-javítási folyamatokat gátló hibái a közismert ultraibolya sugárérzékenységet okozó genetikai betegségek (például Xeroderma pigmentosum és Cockayne-szindrómák) okai (Egly – Coin, 2011; Fisher, 2012). A növényi TFIIH-kinázok újabb vizsgálatai kiderítették, hogy Arabidopsisban a humán CDK7 funkcióját három egymáshoz hasonló CDKD-kináz látja el, amelyeket a TFIIH-komplexekben egy, eddig csak növényekben ismert CDKF-mesterkináz aktivál. A humán CDK7-hez hasonlóan, a növényi CDKD-k az RNSPII-CTD ismétlődő peptidmotívumainak szerin-5 (S5) pozícióit foszforilálják, és ezzel stimulálják a transzkripció indítását az RNSPII által átírt géneken. Az őket aktiváló CDKF-kináz a CTD-peptidek utolsó, szerin-7 (S7) pozícióiba épít foszfátcsoportokat, amely szükséges ahhoz, hogy a sejtdifferenciálódást irányító mikroRNS-ek és más géncsöndesítő kis RNS-ek transzkripciója és biogenezise helyesen történjen meg (Hajheidari et al., 2012).

A CDKF-gén mutációja Arabidopsisban a CDKD-kinázok aktivitását nagyban lecsökkenti, ami drasztikusan gátolja a sejtosztódást. Ezért a cdkf-mutánsok extrém törpe növekedést mutatnak. Ezzel szemben mindhárom CDKD-gén inaktiválása gátolja a sejtosztódást, és a hármas mutációt hordozó sejtek nem életképesek. A közelmúltban végzett kísérletek eredményei azt mutatják, hogy a CDKF-kináz inaktiválása teljesen meggátolja az agrobaktérium T-DNS-sel indukált tumorképződést. Hasonlóan a CDKD-gének egyedi és kombinált mutációi lecsökkentik a tumorképződés gyakoriságát. E megfigyeléseket feltehetően az magyarázza, hogy a sejtmagba bejutó T-DNS (T-szál) virD2 pilóta fehérjéjét a TFIIH-komplexek CDKD-kinázaival kölcsönható CDKF-mesterkináz foszforilálja. A virD2-relaxáz foszforilálása valószínű szükséges ahhoz, hogy a kovalensen kötött virD2 leváljon a T-szál 5’-végéről, és azt egy, a növényi DNS-ben található szabad 3’-véghez kapcsolja. A tumorképzés hiánya a cdkf-mutáns növényekben azt sugallja, hogy a CDKF hiánya a virD2 foszforilációját, és ezáltal T-DNS-integrációt segítő funkcióját gátolja. Ezzel szemben a tumorképzés részleges gátlása a cdkd-mutánsokban arra utal, hogy az egyes CDKF-kötő CDKD-kinázok hiánya különböző mértékben csökkenti a TFIIH-komplexben a virD2-fehérjét foszforiláló CDKF-kináz mennnyiségét.

Összefoglalva, a jelenleg rendelkezésre álló eredmények azt mutatják, hogy a tumorképzésért felelős agrobaktérium T-DNS-ének növényi kromoszómákba épülését segítő virD2 relaxáz fehérje a sejtosztódás, DNS-javítás és transzkripció folyamatait szabályozó TFIIH-komplexszel lép kölcsönhatásba. Mivel eukariótákban, az élesztőtől a humán sejtekig, a TFIIH kinázai és egyéb alegységei figyelemre méltó szerkezeti és funkcionális hasonlóságot mutatnak, talán nem meglepő az a tény, hogy az agrobaktérium T4SS pílusán bejuttatott T-DNS a növényekhez hasonló módon beépül élesztő, fonalas gomba, tengeri uborka és humán sejtek kromoszomális DNS-eibe is (idézetekért lásd: Lacroix– Citovsky, 2013). A jelenleg ismert plazmidok összehasonlító vizsgálatai azt mutatják, hogy az agrobaktérium Ti plazmid virulenciagénjei által kódolt virD2 relaxáz és T4SS pílus fehérjéi közeli rokonságban állnak számtalan más baktérium plazmidján és kromoszómáján kódolt konjugatív DNS-átvitelért felelős fehérjékkel (Smillie et al., 2010). Ezek közé tartoznak például az RP4 és RSF1010 plazmid TraI- és Mob-fehérjéi, amelyek képesek az agrobaktérium T4SS pílusán át mobilizálni az RP4 és RSF1010 plazmid DNS-eket növényi sejtbe, ahol azok a T-DNS-hez hasonlóan beépülnek a sejtmagi DNS-be. A T-DNS átvihető számos más proteobaktérium (például rhizóbium) DNS konjugációs rendszerével is növényi sejtbe. Továbbá, virD2-höz hasonlóan, a TraI és Mob relaxáz fehérjék a sejtmagban halmozódnak föl akkor is, ha bejutnak humán sejtekbe (Silby et al., 2007). Nemrégen egy agrobaktériummal rokon virD2 és virB/D4 T4SS transzformációs rendszert azonosítottak a humán patogén Bartonella fajokban, amelyek képesek plazmidjaikat állati és humán sejtekbe mobilizálni, ahol azok integrálódnak a sejtmagi kromoszómákba (Llosa et al., 2012). Emellett ismert, hogy számtalan humán kórokozóban, így a gyomorrák kialakulásában szerepet játszó Helicobacter piloriban is található több virD2-vel rokon relaxáz és T4SS-t kódoló virulenciagén (Grove et al., 2013). E megfigyelések alapján logikusan fölmerül annak a lehetősége, hogy a baktériumokból eukarióta sejtekbe irányuló horizontális DNS-transzfer sokkal gyakoribb a természetben, mint azt eddig feltételeztük. Ezért a továbbiakban szükséges megvizsgálnunk, hogy az ismert humán patogének közül melyek képesek DNS-üket beépíteni a kromoszómákba, és ezzel az agrobaktérium T-DNS-hez hasonlóan génmutációkat okozni. Alkalmas védekezési stratégiák kidolgozása céljából érdekes lenne azt is megtudnunk, hogy a sejtmagba bejutó bakteriális relaxázok az agrobaktérium virD2-höz hasonlóan a TFIIH közvetítésével építik-e be DNS-eiket a kromoszómákba.
 



Kulcsszavak: Agrobacterium, horizontális DNS-átvitel, virulencia gének, plazmid konjugáció, transzferált DNS (T-DNS), virD2 relaxáz, T4SS szekréciós csatorna, RNS-polimaráz II, TFIIH általános transzkripciós faktor, genetikailag módosított növények
 


 

IRODALOM

Bakó László – Umeda, M. – Tiburcio, A. F. – Schell, J. – Koncz C. (2003): The VirD2 Pilot Protein of Agrobacterium-transferred DNA Interacts with the TATA Box-binding Protein and a Nuclear Protein Kinase in Plants. Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA. 100, 10108–10113. DOI: 10.1073/pnas.1733208100 • WEBCÍM

Chilton, Mary-Dell – Drummond, M. H. – Merlo, D. J. – Sciaky, D. (1978): Highly Conserved DNA of Ti Plasmids Overlaps T-DNA Maintained in Plant Tumors. Nature. 275, 147–149. DOI: 10.1038/ 275147a0

Depicker, Ann – Van Montagu, M. – Schell, J. (1978): Homologous Sequences in Different Ti Plasmids Are Essential for Oncogenicity. Nature. 275, 150–152. DOI:10.1038/275150a0

Egly, Jean-Marc – Coin, Frédéric (2011): A History of TFIIH: Two Decades of Molecular Biology on a Pivotal Transcription/Repair Factor. DNA Repair. 10, 714–721. DOI: 10.1016/j.dnarep.2011.04.021

Fisher, Robert P. (2012): The CDK Network: Linking Cycles of Cell Division and Gene Expression. Genes & Cancer. 3, 731–738. DOI: 10.1177/1947601912473308 • WEBCÍM

Grove, Jane I. – Alandiyjany, M. N. – Delahay, R. M. (2013): Site-specific Relaxase Activity of a VirD2-like Protein Encoded within the tfs4 Genomic Island of Helicobacter pylori. The Journal of Biological Chemistry. 288, 37, 26385–26396. DOI: 10.1074/jbc.M113.496430 • WEBCÍM

Hajheidari, Mohsen – Farrona, S. – Huettel, B. – Koncz Zs. – Koncz Cs. (2012): CDKF;1 and CDKD Protein Kinases Regulate Phosphorylation of Serine Residues in the C-terminal Domain of Arabidopsis RNA Polymerase II. The Plant Cell. 24, 1626–1642. DOI: 10.1105/tpc.112.096834 • WEBCÍM

Hajheidari, Mohsen – Koncz Cs. – Eick, D. (2013): Emerging Roles for RNA Polymerase II CTD in Arabidopsis. Trends in Plant Science. 18, 633–643. DOI: 10.1016/j.tplants.2013.07.001 • WEBCÍM

Herrera-Estrella, L. – Depicker, A. – Van Montagu, M. – Schell, J. (1983): Expression of Chimaeric Genes Transferred into Plant Cells Using a Ti-plasmid-derived Vector. Nature. 303, 209–213. DOI: 10.1038/ 303209a0

Koncz Csaba – Schell, Jeff (1986): The Promoter of TL-DNA Gene 5 Controls the Tissue-specific Expression of Chimaeric Genes Carried by a Novel Type of Agrobacterium Binary Vector. Molecular and General Genetics. 204, 383–396. DOI: 10.1007/BF00331014 • WEBCÍM

Koncz Csaba – Martini, N. – Mayerhofer, R. – Koncz-Kálmán Zs. – Körber, H. – Rédei G. P. – Schell, J. (1989): High-frequency T-DNA-mediated Gene Tagging in Plants. Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA. 86, 8467–8471. • WEBCÍM

Koncz Csaba – Mayerhofer, R. – Koncz-Kálmán Zs. – Nawrath, C. – Reiss, B. – Rédei G. P. – Schell, J. (1990): Isolation of a Gene Encoding a Novel Chloroplast Protein by T-DNA Tagging in Arabidopsis thaliana. The EMBO Journal. 9, 1337–1346. • WEBCÍM

Lacroix, Benoît – Citovsky, Vitaly (2013): The Roles of Bacterial and Host Plant Factors in Agrobacterium-mediated Genetic Transformation. The International Journal of Developmental Biology. 57, 467–481. DOI: 10.1387/ijdb.130199bl • WEBCÍM

Llosa, Matxalen – Schröder, G. – Dehio, C. (2012): New Perspectives into Bacterial DNA Transfer to Human Cells. Trends in Microbiology. 20, 355–339. DOI: 10.1016/j.tim.2012.05.008

Mayerhofer, Reinhold – Koncz-Kálmán Zs. – Nawrath, C. – Bakkeren, G. – Crameri, A. – Angelis, K. – Rédei, G. P. – Schell, J. – Hohn, B. – Koncz, C. (1991): T-DNA Integration: A Mode of Illegitimate Recombination in Plants. The EMBO Journal. 10, 697–704. • WEBCÍM

Silby, M. W. – Ferguson, G. C. – Billington, C. – Heinemann, J. A. (2007): Localization of the Plasmid-encoded Proteins TraI and MobA in Eukaryotic Cells. Plasmid. 57, 118–130. DOI: 10.1016/j.plasmid. 2006.08.006 • WEBCÍM

Smillie, C. – Garcillán-Barcia, M. P. – Francia, M. V. – Rocha, E. P. – de la Cruz, F. (2010): Mobility of Plasmids. Microbiology and Molecular Biology Reviews. 74, 434–452. DOI: 10.1128/MMBR.00020-10 • WEBCÍM

Szabados László – Kovács I. – Oberschall A. – Ábrahám E. – Kerekes I. – Zsigmond L. – Nagy R. – Alvarado, M. – Krasovskaja, I. – Gál M. – Berente A. – Rédei G. P. – Haim, A. B. – Koncz Cs. (2002): Distribution of 1000 Sequenced T-DNA Tags in the Arabidopsis Genome. Plant J. 32, 233-242. DOI: 10.1046/j. 1365-313X.2002.01417.x • WEBCÍM

Szekeres M. – Németh K. – Koncz-Kálmán Zs. – Mathur, J. – Kauschmann, A. – Altmann, T. – Rédei G. P. – Nagy F. – Schell, J. – Koncz Cs. (1996): Brassinosteroids Rescue the Deficiency of CYP90, a Cytochrome P450, Controlling Cell Elongation and De-etiolation in Arabidopsis. Cell. 85, 171–182. • WEBCÍM

Zaenen, I. – van Larebeke, N. – Touchy, H. – Van Montagu, M. – Schell, J. (1974): Super-coiled Circular DNA in Crown-gall Inducing Agrobacterium Strains. Journal of Molecular Biology. 86, 109–127. DOI: 10.1016/S0022-2836(74)80011-2 • WEBCÍM

Zambryski, P. – Joos, H. – Genetello, C. – Leemans, J. – Van Montagu, M. – Schell, J. (1983): Tiplasmid Vector for the Introduction of DNA into Plant Cells without Alteration of Their Normal Regeneration Capacity. The EMBO J. 2, 2143–2150. • WEBCÍM