Vérnyomáscsökkentővel az sm ellen
Egy vérnyomáscsökkentőként ismert vegyület, a guanabenz
állatkísérletekben hatékony a szklerózis multiplexszel (SM) szemben
– állítják a University of Chicago kutatói.
Az SM többnyire fiatal korban kezdődő, egyelőre
gyógyíthatatlan autoimmun betegség, melyben a világon több mint 2,3
millió ember szenved. Lényege, hogy az immunrendszer gyulladásos
reakciókon keresztül elpusztítja az idegrostokat burkoló
mielinhüvelyt. Az idegrostok olyanokká válnak, mint a szigetelés
nélküli vezeték, s ez károsítja azokat a funkciókat – mozgás, beszéd
stb. – amelyek végrehajtásában részt kellene venniük.
Brian Popko és munkatársai több biológiai szinten
vizsgálták és találták hatékonynak a guanabenzt. A kutatók korábban
leírták, hogy az oligodendrocita nevű sejtek, melyekből a mielin
kialakul, védekezni képesek különböző stresszek, így a gyulladás
ellen is. SM-ben ez a védekező mechanizmus is sérül. A kutatók
oligodendrocitákat először erősen gyulladáskeltő anyag, gamma
interferon, majd guanabenz hatásának tettek ki. Azt találták, hogy a
guanabenz segíti a sejteket a gyulladás elleni küzdelemben. Hatására
a gyulladásos folyamatoknak kevesebb oligodendrocita és kevesebb
mielinhüvely esett áldozatául.
Hasonló jelenséget tapasztaltak olyan kísérleti
állatokban, amelyek szervezete egy genetikai módosítás következtében
a normálisnál jóval nagyobb mennyiségű gamma interferont termel. A
guanabenzzel kezelt egerekben a gyulladást keltő interferon jóval
kevésbé tudott pusztítani, sokkal több sejt és velőshüvely maradt
életben, mint azokban, akik nem kaptak ilyen anyagot.
A kutatók más SM-es modellállatokban is vizsgálták
a guanabenz hatását. Nekik a mielinhüvelynek azt a fehérjéjét adták
be, amely embernél is kiváltja az immunrendszer támadásait. Azt
találták, hogy a guanabenz az egerek 20%-ában megakadályozta az SM
tüneteinek kialakulását, másoknál pedig késleltette, illetve
enyhítette a szimptómákat. A kutatók elkezdték felderíteni azokat a
molekuláris mechanizmusokat is, amelyeken keresztül a guanabenz
kifejti hatását. Az már biztos, hogy a vérnyomáscsökkentés
molekuláris mechanizmusaitól eltérő biokémiai folyamatokon keresztül
teszi ezt.
A kutatók remélik, hogy hamarosan klinikai
vizsgálatokra kerülhet sor, azaz szklerózis multiplexben szenvedő
embereken is tesztelik a guanabenz nevű vérnyomáscsökkentő szer
hatékonyságát.
Way, Sharon W. – Podojil, Joseph R. –
Clayton, Benjamin L. et al.: Pharmaceutical Integrated Stress
Response Enhancement Protects Oligodendrocytes and Provides A
Potential Multiple Sclerosis Therapeutic. Nature Communications.
March 2015. DOI: 10.1038/ncomms7532 •
WEBCÍM
Táplálkozás és vastagbélrák
A vegetáriánus étrend jelentősen csökkenti a vastagbélrák
kialakulásának kockázatát – állítják amerikai kutatók. Micheal
Orlich és munkatársai 77 700 ember adatainak elemzésével jutottak
erre a következtetésre.
A tanulmány során nem tekintették vegetáriánusoknak
azokat, akik legalább hetente egyszer fogyasztanak húst. A többieket
négy csoportra osztották. A szemivegetáriánusok esznek ugyan húst,
de heti egy alkalomnál ritkábban, a peszkovegetáriánusok
fogyasztanak halat és más tengeri élőlényeket, az ovo-laktók nem
kerülik el a tojást és a tejet, a vegánok ez utóbbiakat sem
fogyasztják.
A négy vegetáriánus csoport tagjai átlagosan 22
százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg kolorektális (vastagbél,
végbél) rákban, mint a húsevők. A kockázatcsökkenés a peszkósoknál
volt a legnagyobb: 43 százalék. A vegánoknak és a ovo-lakto
vegetáriánusoknak 16, illetve 18 százalékkal volt kisebb az esélyük,
míg a szemivegetáriánusoknak 8-cal.
Arra azonban nem adtak választ a kutatók, hogy
vajon a hús tartalmaz-e olyan anyagokat, amelyek növelik a betegség
rizikóját, vagy a vegetáriánus életmóddal járó nagyobb mennyiségű
zöldség-gyümölcs fogyasztásnak van védőhatása. Ugyanakkor
hozzáteszik, hogy a vegetáriánusok kevesebbet nassolnak, kevesebb
édességet, rágcsát és italt fogyasztanak, ami szintén hozzájárulhat
a számukra kedvező eredményekhez.
Orlich, Michael J. – Singh, Pramil
N. – Sabaté, Joan et al.: Vegetarian Dietary Patterns and the Risk
of Colorectal Cancers. JAMA Internal Medicine. Published online 09
March 2015. DOI:10.1001/jamaintern med.2015.59
|