A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 A FÉNY NEMZETKÖZI ÉVE • BEVEZETŐ

X

Kroó Norbert

a Fény Nemzetközi Éve Programbizottság elnöke

 

Az Európai Fizikai Társulat (EPS) ráirányítva a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény életünkben, megszerezte az UNESCO és az ENSZ támogatását, és segítségükkel 2015-öt a fény nemzetközi évének választották, világeseménnyé emelve ezt a kezdeményezést.

Magyarország egyrészt az EPS-en keresztül csatlakozott az európai kezdeményezésekhez, másrészt itthon megrendezendő kiterjedt eseménysorral kívánja a hazai közvélemény figyelmét felhívni a fény tudományra, oktatásra, technológiára, művészetekre, tehát az élet minden területére kiható fontos szerepére. Fontos, hogy a tanulóifjúság aktívan részt vehessen az eseményeken, hiszen a mai diákok lesznek a jövő kutatói, mérnökei, művészei.

Hazánk nemes hagyományokkal büszkélkedhet mind az optikai tudományok, mind a művészetek területén. Csak néhányat említve: a világkarriert befutott Petzvál-lencse a 19. század közepén született, a Magyar Optikai Művek pedig 1876-ban alakult meg. A Jánossy Lajos professzor által kezdett optikai kutatások a KFKI-ban világhírnévre jutottak, korán megszülettek a magyar lézerek, és az attoszekundumos lézer (ELI-ALPS) első ötlete a világot egy évtizeddel megelőzve Magyarországon, Szegeden fogalmazódott meg.

 

 

Ezért is kötelességünk, hogy 2015-ben nagy figyelmet szenteljünk a fény tudományos, oktatási, technológiai, orvosi, továbbá művészeti alkalmazásainak, valamint annak, hogy ezeket a magyar közvélemény elé tárjuk az oktatás, a média és a szakmai fórumok csatornáin keresztül. A Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat időben felismerte ennek a tevékenységnek a fontosságát, és országos összefogás élére állva próbál megfelelni az ezzel kapcsolatos elvárásoknak.

A Fény Nemzetközi Évéhez kapcsolódó, az egész országra kiterjedő hazai események összehangolására az MTA kezdeményezésére megalakult a Fény Nemzetközi Éve Programbizottság, amelyben a tudomány, az oktatás, a művészet és a programhoz kapcsolódó szervezetek képviselői vesznek részt.

Ezért természetes, hogy az MTA folyóirata, a Magyar Tudomány is tematikus számot jelentet meg, melyben néhány, a tudományos programokhoz kapcsolható cikket közlünk a csillagászattól az atomok világáig terjedő spektrumból, és bepillantást engedünk a magyarországi fényművészet kulisszái mögé is. A paletta természetesen sokkal színesebb, ezekről a média más nyomtatott és elektronikus fórumain bőven szerezhető információ.