A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 EGY KÜLÖNLEGES KADÉMIAI DOKUMENTUM ISMERTETÉSE

X

Láng István

az MTA rendes tagja, a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság tiszteletbeli elnöke

 

A Magyar Tudományos Akadémia megalakulásának 150. évfordulóját 1975 novemberében ünnepelték. Ebből az alkalomból a Magyar Posta díszes Emléklapot bocsátott ki három bélyeggel: Székház, a dátumok: 1825 és 1975, és Széchenyi István. Én abban az időben az MTA egyik főtitkárhelyettese voltam, a nemzetközi kapcsolatok koordinálása és szervezése hozzám tartozott. Egyik kedvenc időtöltésemet a bélyeggyűjtés jelentette. Az az ötletem támadt, hogy filatéliai érdekességként begyűjtöm az Akadémia akkori elnökségének aláírásait az emléklap hátuljára, ami megtörtént. Azt gondoltam, hogy néhány évtized múlva különlegességnek és unikálisnak számít majd ez az emléklap.

Tréfásan mondtam az elnökség tagjainak: Írd alá, eljön majd az az idő, amikor ezzel a dokumentummal egy bélyegkiállításon első díjat nyerünk, amit elosztunk. Mindenki nevetett – díjat még nem kaptunk.

Mellékelem az Emléklap képét, melynek a túloldalán az eredeti aláírások láthatók. Egyúttal külön leírtam a neveket, mert néhány aláírás

 

 

nehezen olvasható. A listán huszonhét név található. A jelen kézirat írásakor (2013. július) huszonnégyen már eltávoztak, és csak hárman élnek (Császár Ákos, Láng István, Tétényi Pál).

Kértem a Magyar Tudomány szerkesztőségét, hogy ezt az ismertetőt 2015 novemberében jelentessék meg, az Akadémia megalapításának 190. évi jubileuma alkalmából. Ígéretet kaptam, hogy közölni fogják.

Vivat Academia!
 



Fent, középen: Erdey Grúz Tibor • első hasáb: Márta Ferenc, Csáki Frigyes, Szentágothai János, Pach Zsigmond Pál, Köpeczi Béla, Szabó Imre, Donhoffer Szilárd, Eörsi Gyula, Tétényi Pál, Balogh János, Lévai András, Láng Géza • második hasáb: Straub F. Brunó, Kónya Albert, Mátrai László, Szabolcsi Miklós, Lengyel Béla, Friss István, Bognár Géza, Jánossy Lajos, Szádeczky-Kardoss Elemér, Tolnai Gábor, Császár Ákos, Ádám György, Radnót Magda, Láng István