A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYOK OSZTÁLYA

X

 

 

RENDES TAGSÁGRA AJÁNLOTTAK


Dávidházi Péter
Tatán született 1948-ban. Az MTA levelező tagja, az MTA Irodalomtudományi Intézet kutatóprofesszora, az ELTE Anglisztikai Tanszékének professzora, irodalomtörténész, szűkebb szakterülete: kultusztörténet, kritikatörténet, tudománytörténet.

Levelező taggá választása óta új témája (melynek köréből számos tanulmányt publikált): bibliai hagyományok újabb irodalmunkban. Sajtó alá rendezi Arany hun trilógiáját a kritikai kiadás keretében. 2010-től az MTA Irodalomtudományi Bizottságának elnöke, 2013-tól az I. Osztály alelnöke, számos hazai és külföldi testület és szerkesztőség tagja. Szaktanulmányai, cikkei mellett nagy jelentőségűek kötetszerkesztései: Párbeszédben Ruttkay Kálmánnal (2014); New Publication Cultures in the Humanities: Exploring the Paradigm Shift. Ed. Péter Dávidházi, Amsterdam University Press, 2014. OTKA projektet szervez és irányít (Gyáni Gáborral): Tudomány és művészet a nemzetépítés szolgálatában.

Ajánlók: Bitskey István, Imre László,

Kulcsár Szabó Ernő
 


S. Varga Pál

Debrecenben született 1955-ben. Az MTA levelező tagja. A Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének egyetemi tanára, szűkebb szakterülete a 19. századi magyar irodalomtörténet.

A levelező tagság elnyerése óta új témákkal és fogalmakkal bővült kutatási területe: akkulturációs stratégiák, nemzeti emlékezethely, vallásbölcselet. Az újraszőtt háló című kötete például a kulturálisdmintázatok hálózatát rendszerezi. Egy német nyelven megjelent irodalomtörténeti munkához írt fejezetei a 19. század új fejlődésrajzát adják. Akadémikusként nemcsak az MTA Doktori Tanácsának, az Osztrák–Magyar Vegyesbizottságnak és a Lendület program zsűrijének tagja, hanem osztályüléseken és más fórumokon aktív és nívós véleményformálónak bizonyul, akár a tudománymetriai értékelés, akár az új doktori követelményrendszer, akár más nehéz kérdés kerül szóba.

Ajánlók: Imre László, Ritoók Zsigmond,

Szegedy-Maszák Mihály
 


Tolcsvai Nagy Gábor

Budapesten született 1953-ban. 2010 óta az MTA levelező tagja. Az ELTE egyetemi tanára. Fő szakterülete a funkcionális kognitív nyelvészet.

Levelező taggá választása óta 53 közleménye jelent meg. A magyar nyelvtudományban nevéhez kötődik a kognitív nyelvészeti kutatások legtöbb jelentős eredménye. Kiemelendő A kognitív szemantika (2011) c. kötete, mert megjelenésével immár a kognitív szemantika is kellő színvonalon képviselve van nálunk. Bevezetés a kognitív nyelvészetbe (2013) c. munkája a kognitív nyelvészet elméletéről s ezen elméletnek a nyelvleírásban való alkalmazási lehetőségeiről nyújt kézikönyv jellegű informatív összefoglalást. Munkássága a nyelvtudomány több ágára is kiterjed.

Ajánlók: Kiss Jenő, Kósa László,

Kulcsár Szabó Ernő

 



LEVELEZŐ TAGSÁGRA AJÁNLOTTAK


Borsos Balázs

Budapesten született 1961-ben. Az MTA doktora (2010), tudományos tanácsadó, MTA BTK Néprajztudományi Intézet, Budapest. Szűkebb szakterülete: etnográfia (etnokartográfia, néprajzi informatika), ökológiai antropológia, afrikanisztika.

Tárgyukat és módszerüket tekintve is jelentős monográfiák szerzője, gyűjteményes kötetek szerkesztője. Dolgozatainak jelentős hányadát nívós hazai és külföldi szaklapok közölték. Az európai etnológiában úttörő módon, számítógépes programmal megvalósított klaszteranalízis nyomán rajzolta meg a magyar népi kultúra térbeli tagolódását, jelölte ki a műveltségi javak és a tájnyelvi elemek földrajzi elterjedése alapján körvonalazódó régiók határait (A magyar népi kultúra regionális struktúrája I-II. Budapest, 2011). Ezért a munkájáért részesült 2014-ben Akadémiai Díjban. Egyetemi oktatómunkát 1986 óta rendszeresen végez, többségében az ELTE BTK Néprajzi Intézetében, mind a graduális, mind a posztgraduális képzésben. Az ökológiai antropológia elméletét és módszertanát mutatja be Elefánt a hídon című kötete (L’Harmattan, 2004), melynek lényegét rendszeresen előadja az ELTE Európai Etnológia néven működő doktori programjában. Jeles tanítványai révén alakul már iskolateremtő hatása.

Felelős szakmai közéleti tisztségek egész sorát látja el (közgyűlési doktor képviselő, a Néprajztudományi Bizottság elnöke, az AKT tagja, az MTA Jelölőbizottság tagja), nemzetközi kapcsolatrendszere kiváló (az IUAES nemzeti bizottságának titkára, a hazai Humboldt Egyesület Etikai Bizottságának tagja, korábban a Man and Biosphere nemzeti bizottságának tagja). Maradandó eredményeket felmutató kutató, a szakterület kiemelkedő személyisége, akinek teljesítménye nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő.

Ajánlók: Kósa László,

Paládi-Kovács Attila, Vásáry István

 


Dobos István

Székesfehérváron született 1957-ben. Az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a 20. századi magyar irodalomtörténet.

Irodalomtörténeti eredményei kezdeményező erejűek elsősorban a műfajtörténet, a novellatörténet, az önéletírás területén: Alaktan és értelmezéstörténet (1995); Az én színrevitele (Önéletírás a 20. századi magyar irodalomban) (2005). Elméleti köteteivel (Beszédhelyzetben, 1993; Az irodalomértés formái, 2002) részt vállalt a magyar irodalomtudomány szemléletváltásának formálásában. Tevékenysége hatékonyan szolgálta a magyar irodalom külföldi hozzáférhetőségét: magyar irodalomtudományi terminológiai szójegyzéket tett közzé Finnországban, az USA-ban pedig szerkesztője a kelet-európai irodalmakat bemutató angol nyelvű kézikönyvnek. 2012-től egyik irányítója a Kosztolányi kritikai kiadásnak. Tudomány- és oktatáspolitikai munkája sokrétű: a 80-as, 90-es évek tudományos szemléletváltásának elterjesztése, tanítványok nevelése terén igen eredményes volt. Tanított Ausztriában és Finnországban, tagja az MTA Irodalomtudományi Bizottságának, elnöke a Bolyai János Kutatói Ösztöndíj Nyelvi-Irodalmi Szakbizottságának, a debreceni Irodalmi Intézet évkönyvének, a Studia Litterariá-nak felelős szerkesztője stb. Magas szintű oktatói tevékenysége mellett oktatói segédanyagok kiadása is fűződik a nevéhez, több ízben szervezte meg a Nemzetközi Magyarságtudományi PhD konferenciát. Levelező taggá választását indokolja kiterjedt tudományos munkássága (8 önálló kötet, ebből 2 hálózati, 11 kötet szerkesztése, 81 tanulmány, ebből 15 idegen nyelven) és nemzetközi szerepvállalása.

Ajánlók: Imre László, Somfai László,

Szegedy-Maszák Mihály



Gósy Mária

Bonyhádon született 1952-ben. 1993 óta a nyelvtudomány doktora. Az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos tanácsadója és az ELTE BTK egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a fonetika és a beszédtudomány.

Fő kutatási területei: az általános és magyar fonetika, a pszicholingvisztika, a beszédprodukció és a beszédpercepció, az anyanyelv-elsajátítás és a beszédpatológia egyes területei. Fontosabb eredményei: a fonetika hazai megújításának – a 20. század utolsó harmadában bekövetkezett technológiai változások kínálta lehetőségekkel élve – Gósy Mária a vezető alakja, akit kutatói tevékenysége a beszédtudomány művelésében nemzetközi szintre emelt. Eredményei megmutatkoznak a nyelvészet bizonyos más területei (pragmatika, szociolingvisztika, fonológia, beszédtechnológia, nyelvtörténet) szemléletének alakulásához nyújtott hozzájárulásukban, valamint bizonyos beszédterápiás alkalmazásokban is. Hazai és külföldi publikációs aktivitása, hivatkozási indexe, nemkülönben tudományos közéleti szerepvállalása egyaránt kiemelkedő.

Ajánlók: Honti László, Kiss Jenő,

Nyomárkay István

 


Kecskeméti Gábor

Szolnokon született 1965-ben. 2008 óta az MTA doktora. Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a régi magyar irodalom története.

Tarnai Andor tanítványaként fordult érdeklődése a 16–18. század irodalomtörténete felé. A régiség retorikai megalkotottságának feltárására történeti kommunikációelméleti keretet dolgozott ki, amely lehetőséget ad az irodalmi szövegek és a filozófiai-teológiai eszmék együttes tanulmányozására és az irodalomról való egykorú gondolkodás árnyalt leírására. Műfajtörténeti monográfiája (1998) nyomán az általa javasolt szemlélet és módszertan széles körben meghonosodott, következtetéseit a 19–20. századi irodalom elemzéseire is kiterjesztették. A 16–17. sz. fordulójának retorikaelméleti hagyományát korszak-monográfiában (2007) illesztette kritikatörténeti kutatásokba. Újabban a kora újkori filológiai elméletet tanulmányozza. Műveit beható tárgyismeret és széles látókörű távlatosság, a nemzetközi irodalomban való naprakészség és szemléleti eredetiség jellemzi. Értékeket szintetizálni képes tudományszervező, a szakmai közélet aktív szereplője. Az MTA Textológiai Munkabizottsága a kritikai kiadásokra vonatkozó alapelveinek egyik kidolgozója. Számos tudományos és felsőoktatási bizottság vezetője vagy tagja, sorozat- és folyóirat-szerkesztő (Irodalomtörténeti Közlemények), konferenciaszervező, európai kutatási programok résztvevője. A Miskolci Egyetemen – hazánkban elsőként – filológiai-textológiai posztgraduális képzőhelyet alakított ki. A középnemzedék szakmailag kiemelkedő, felelős, sokoldalúan tájékozott tagja, akinél a magas minőségigényhez mindig kollegiális gondolkodás társul.

Ajánlók: Bitskey István, Imre László,

Kulcsár Szabó Ernő, Tolcsvai Nagy Gábor, Vizkelety András

 

 

Kenesei István

Budapesten született 1947-ben. Az MTA doktora, az MTA Nyelvtudományi Intézet tudományos tanácsadója, majd igazgatója. Szakterülete: elméleti nyelvészet, szűkebb szakterülete a mondattan.

Kenesei István az elméleti nyelvészet és azon belül elsősorban a mondattan nemzetközi hírű művelője. A magyar mondattan számos területén alkotott maradandót (kidolgozta az alárendelés szintaxisát, tisztázta a szófajok kérdését, egzakt kritériumok alapján megállapította a magyar segédigék osztályát, meghatározta a fókusz szemantikáját, kidolgozta a prozódiai egységek és a szintaxis összefüggéseinek részleteit. Szerkesztője és szerzője az Approaches to Hungarian c. sorozatnak, amely a magyar nyelvre vonatkozó elméleti kutatások legrangosabb publikációja. Szerkesztője az Általános Nyelvészeti Tanulmányok c. folyóiratnak. Idegen nyelvű tanulmányai kiemelkedő nemzetközi folyóiratokban, gyűjteményes kötetekben láttak napvilágot. Publikációinak száma 136, ezekre az ismert hivatkozások száma több mint 1000, h-indexe 16. A mondattanon kívül foglalkozott fonológiával,

 

 

morfológiával, alkalmazott nyelvtudománnyal és nyelvpolitikai kérdésekkel is. Kiemelkedő a tudományszervezői tevékenysége, számos fontos hazai és nemzetközi szervezet tagja. Kiváló oktató: nemcsak alapító vezetője az SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájának, hanem elindította a nyelvészeti doktorátusra készülő hallgatók legfontosabb fórumát, a Nyelvészeti Doktoranduszok Országos Konferenciáját is, és sorozatszerkesztője az ebből született LingDoc-nak. Vendégprofesszorként többek között tanított az USA-ban, a Velencei és az Utrechti Egyetemen.

Ajánlók: É. Kiss Katalin, Honti László,

Kiefer Ferenc, Róna-Tas András

 

 

Kontra Miklós

Budapesten született 1950-ben. 2006 óta az MTA doktora. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének professzora. Szakterülete a nyelvtudomány, szociolingvisztika.

Kontra Miklós a Labov-féle variációs szociolingvisztika magyar nyelvtudományban való meghonosításának és művelésének kiemelkedő, nemzetközileg ismert és elismert alakja. A magyar élőnyelvi kutatások szociolingvisztikai szemléletű megszervezésében, munkatársak kinevelésében oroszlánrészt vállalt, megalapozva az első folyamatosan működő, a magyar nyelvterület egészére kiterjedt szociolingvisztikai kutatásokat. Munkássága révén megkezdődtek és kiemelkedő eredményeket hoztak a magyar nyelv empirikus, élőnyelvi vizsgálatai, egyúttal termékeny elméleti és módszertani újítást eredményezve a magyar nyelv tudományos leírásában. Három nagy szociolingvisztikai kutatás vezetése, ill. a vezetésben való részvétel kötődik nevéhez: A magyar nyelv a Kárpát-medencében a XX. század végén, a Magyar nemzeti szociolingvisztikai vizsgálat és a Budapesti szociolingvisztikai interjú. A szerkesztésében és társszerzőségében megjelent Nyelv és társadalom a rendszerváltáskori Magyarországon (2003), ill. a tőle jegyzett Hasznos nyelvészet (2011) című kötetek fontos kutatási eredményekkel szolgálnak – nem csak nyelvtudományi szempontból. Kutatásainak része a nyelvi jogok és a nyelvpolitika, a kisebbségek, a nyelv és oktatás témaköre. Iskolateremtő személyiség. Kiterjedt nemzetközi szakmai kapcsolatokkal rendelkezik, számos nemzetközi kutatás résztvevője, nemzetközi folyóirat szerkesztőségi tagja. Kutatási eredményei jelentős nemzetközi fórumokon jelennek meg, mérhető hatást keltve.

Ajánlók: Kiss Jenő, Kulcsár Szabó Ernő,

Tolcsvai Nagy Gábor

 

 

Salvi, Giampaolo

Locarnóban (Svájc) született 1954-ben. 2001 óta az MTA doktora. AZ ELTE BTK Olasz Tanszékének egyetemi tanára. Szakterülete az olasz leíró és elméleti nyelvtan, az újlatin nyelvek történeti vizsgálata.

Az olasz nyelvre vonatkozó kutatásait a L. Renzivel és A. Cardinalettivel szerkesztett háromkötetes olasz leíró nyelvtanban tette közzé (Grande Grammatica Italiana di Consultazione, Bologna, 2001). Olasz leíró nyelvtana (Nuova grammatica italiana, Bologna, 2004, társszerző) a legjobb leíró nyelvtanok közé tartozik. Az olasz nyelvjárásokról többek között az Oxford University Press-nél megjelent The Syntax of Italian Dialects (2003) írt. Figyelemre méltó eredményeket ért el a vulgáris latin, az ófrancia, a galego-portugál és a középkori olasz mondattan kutatásában. Renzivel együtt írt nyelvtörténeti összefoglaló munkája 2010-ben jelent meg (Grammatica dell’italiano antico, Bologna). Kisebb közleményeinek többsége neves nemzetközi kiadványokban jelent meg. Salvi a nyolcvanas évek elejétől van jelen a nemzetközi nyelvészeti életben. A nemzetközi romanisztikai és történeti nyelvészeti kongresszusok aktív résztvevője. Munkáira az ismert hazai hivatkozások száma kb. 50, a külföldieké kb. 475/735. Giampaolo Salvi megválasztásával a Magyar Tudományos Akadémia egy nemzetközi hírű romanistával gazdagodna.

Ajánlók: É. Kiss Katalin, Kiefer Ferenc,

Ritoók Zsigmond

 

 

Szajbély Mihály

Budapesten született 1952-ben. 2004 óta az MTA doktora. Irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professzora, dékánja, Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézetének vezetője. Szűkebb szakterülete a magyar irodalom története a felvilágosodás korától napjainkig.

Tevékenysége a tudományos szövegkiadástól a kritikatörténeten, az irodalom műfaji, poétikai, eszme- és stílustörténeti kérdéseinek kutatásán át az irodalomkritikáig terjed. Kiemelkedő eredményeket ért el korszerű elméleti módszerek alkotó irodalomtörténeti alkalmazásában, főként a rendszerelmélet és a médiaelmélet terén. Kritikatörténeti munkásságának főműve a magyar irodalmi felvilágosodás korának irodalom-szemléletét bemutató monográfia; rendszerelméleti tájékozódásának eredményeként jött létre A nemzeti narratíva szerepe a magyar irodalmi kánon alakulásában Világos után c. monográfiája (2005), a médiaelmélet és -történet módszereit alkalmazta Intermediális randevúk a 19. században című 2008-as kötetében, illetve 2010-es Jókai-monográfiájában. Komplex irodalomtudományi munkásságának kiemelkedő eredménye Csáth Géza írói életművének hatkötetes szövegkiadáson, monográfián és további tanulmányokon alapuló teljes körű feltárása. A szegedi és az országos tudományos közélet aktív szereplője, iskolateremtő tudós, a nagyhírű szegedi Csetri-iskola örökségének méltó folytatója. Jelentős érdemeket szerzett a 18–20. századi magyar irodalom külföldi megismertetésében.

Ajánlók: Róna-Tas András,

S. Varga Pál, Vizkelety András

 


Szovák Kornél

Sárváron született 1962-ben. Az MTA doktora, a PPKE BTK egyetemi docense. Fő kutatási területe a közép-latin filológia, azon belül a középkori egyház-, eszme- és művelődéstörténet. Ez magyar szempontból gyakorlatilag a magyar irodalom első öt századának (azaz első felének) alapos és körültekintő ismeretét jelenti.

1986-ban, 2001-ben, 2004-ben hosszabb ideig, több alkalommal pedig rövidebb kutatóúton Rómában, 1994-ben és 1999-ben Münchenben volt kutatási ösztöndíjjal. 2001 óta évi rendszerességgel folytat kutatásokat a Vatikáni Titkos Levéltárban. Hazai tudományos fórumok mellett nemzetközi konferenciákon (pl. 1992-ben Londonban, 1995-ben Leedsben, 1998-ban Velencében, 2001-ben Rómában és Utrechtben, 2008-ban Piliscsabán) tartott idegen nyelvű előadásokat. Szakmai elismerésként 1993-ban az MTA Ókortudományi Társaság Révay-díját kapta, a társszerkesztésében megjelent Mons Sacer három kötete számára 1997-ben az MTA Művészettörténeti Bizottsága az Opus mirabile-díjat ítélte oda. 1997 és 2001 között Széchenyi Professzori Ösztöndíjas volt. 2004-ben Akadémiai Díjat kapott. 2008 óta a Nemzetközi Diplomatikai Bizottság tagjává választotta, 2009 óta az Antik Tanulmányok, 2014 óta az Acta Antiqua szerkesztőbizottsági tagja. Jelenleg második ciklusát tölti a Klasszika-filológia Bizottság elnökeként. Több cikluson keresztül volt OTKA szakzsűri tagja, ill. elnöke, két cikluson át a MAB szakkollégiumának, ill. a Bolyai Ösztöndíj szakmai kollégiumának tagja.

Ajánlók: Madas Edit, Maróth Miklós,

Ritoók Zsigmond

 


Tallián Tibor

Salzburgban született 1946-ban. 2013 óta az MTA doktora. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, az MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos tanácsadója. Szakterületei a 19-20. századi magyar zene- és zenei intézménytörténet, Bartók Béla élete és zenéje, a nemzetközi és magyar opera- és dalműfaj története.

Tallián Tibor a zenetudomány nemzetközi élvonalába tartozik. Az MTA Zenetudományi Bizottságának elnöke, az MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos tanácsadója, a Studia Musicologica főszerkesztője. Sok hallgatót vonzó előadásokat tartott az ELTE Művelődéstörténeti Tanszékén. Szakterülete a 19. és 20. századi zene. Bartók Béláról magyarul és idegen nyelven megjelent könyve, a magyar operajátszásról és hangversenyéletről kiadott monográfiája, Wagner zenéjéről idegen nyelven is olvasható tanulmányai szakmájának élvonalába emelték. Feldolgozta Bartók amerikai fogadtatásának dokumentumait, közreadta e magyar szerző önéletrajzi írásait. Erkel operáinak kritikai kiadásával olyan sorozatot indított el, amely teljesen átalakította e szerző tevékenységéről korábban kialakult nézeteket. Újjáalakította az MTA Zenetörténeti Múzeumát. Nemzetközi ülésszakokat szervezett Bartók, Joseph Haydn és Liszt munkásságáról, valamint a nemzeti opera műfajáról. Schodel Rozália és a hivatásos magyar operajátszás kezdetei című, több évtizeden át készült, alapkutatásra, hazai és külföldi levéltárak anyagára épülő, hatalmas terjedelmű munkája a legutóbbi évek egyik legkiemelkedőbb tudományos teljesítménye. A legjelentősebb élő zenekritikusunk, aki fiatalabb zenetudósaink hosszú sorát nevelte. A magyar szellemi élet kimagaslóan jelentős képviselője.

Ajánlók: Madas Edit, Somfai László,

Szegedy-Maszák Mihály
 



KÜLSŐ TAGSÁGRA AJÁNLJA


Gregory Nagy (Böszörményi Nagy Gergely)

Budapesten született 1942-ben. A Harvard Egyetem professzora. Szűkebb szakterülete a korai görög líra vizsgálata.

A mai ókortudomány egyik legjelentősebb képviselője. Az American Academy of Arts and Sciences tagja, az American Philological Association volt elnöke, számos egyetem díszdoktora. Kiemelkedőek az ókori irodalmi kánon kialakulására vonatkozó eredményei, melyek az ókortudomány egyetemi tananyagát is meghatározzák. A Harvard Egyetemen doktori iskola vezetőjeként és témavezetőként iskolát teremtett. Több összefoglaló kézikönyv szerkesztője és szerzője (Greek Literature, 9 vols., Routledge 2001; Cambridge History of Literary Criticism, vol. 1, ed. G. Kennedy, Cambridge UP 1989, pp. 1-77). A hazai ókortudománnyal szoros kapcsolatot ápol.

Ajánlók: Madas Edit, Maróth Miklós,

Ritoók Zsigmond
 



TISZTELETI TAGSÁGRA AJÁNLJA


Richard Taruskin

New Yorkban született 1945-ben. A University of California, Berkeley, professor emeritusa, szűkebb szakterülete az orosz zenetörténet, a 20. századi zene és a zenei Aufführungspraxis.

Taruskin professzor az Amerikai Egyesült Államok egyik legjelentősebb zenetudósa, az American Musicological Society és a Royal Academy of Music tiszteleti tagja, az American Academy of Arts and Sciences és az American Philosophical Society tagja. A Columbia Egyetemen doktorált és tanított, majd 1986-tól a University of California, Berkeley professzora. Sokoldalú kutatásaiból kiemelkedő jelentőségűek az orosz zenéről írt tanulmányai. Világszerte zenetörténeti alapkönyvként forgatott hatkötetes munkája a The Oxford History of Western Music (2005–2009). Egy évtized óta rendszeresen részt vesz a magyar zenetudomány MTA égisze alatt rendezett nemzetközi konferenciáin.

Ajánlók: Ritoók Zsigmond, Somfai László,

Szegedy-Maszák Mihály