A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 MŰSZAKI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA

X

 

 

RENDES TAGSÁGRA AJÁNLOTTAK

 

Bársony István

Nyíregyházán született 1948-ban. Az MTA levelező tagja, az MTA Energiakutató Központ Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének (MFA) igazgatója. Szűkebb szakterülete az integrált nanorendszerek kutatása, az élettelen és élő rendszerek szenzorika-beavatkozóinak összekapcsolása, eszközfejlesztése.

Új prioritása az élettudományokkal összefonódott mikro- és nanotechnológia hazai létrehozása. Kísérleti bázisa, kiváló munkatársai unikális helyzetet jelentenek. Tudományos eredmények gyakorlati megvalósításában, azoknak az innovációs láncban való végigvitelében is kiemelkedő. Kutatóintézeti igazgatóként nagy fejlődést ért el az MFA. Választott tagja az MTA Felügyelő Bizottságának. Tagja, ill. bírálója több EU-bizottságnak, tagja a legfontosabb hazai és nemzetközi szakmai szervezeteknek. Publikációs tevékenysége továbbra is kiemelkedő. Az MTA keretén belül is több választott funkciót (korábban: jelölőbizottsági tagság, Vagyonkezelő Testület tagság) töltött és tölt be.

Ajánlók: Csurgay Árpád, Ginsztler János,

Gyulai József, Péceli Gábor

 

 

Monostori László

Budapesten született 1953-ban. 2010 óta az MTA levelező tagja, az MTA SZTAKI igazgatója, a BME Gépészmérnöki Karának egyetemi tanára. Szakterülete: gyártástudomány, intelligens gyártórendszerek, termelésirányítás és -informatika.

Iskolateremtő kutatásai során úttörő eredményeket ért el a gyártási folyamatok és folyamatláncok modellezése és optimalizálása, a holonikus gyártórendszerek és a digitális vállalatok terén, melyek megalapozták a kiber-fizikai termelési és logisztikai rendszerek kutatását és fejlesztését. Eredményeit a levelező taggá választása óta több mint 50 publikációban ismertette, közel 3000 független hivatkozásainak mintegy fele is ebből az időszakból származik. A Royal Flemish Academy of Belgium for Science and the Arts (KVAB) 2011-ben külföldi tagjává választotta. 2013/14-ben az International Academy for Production Engineering (CIRP) elnöki tisztét töltötte be.

Ajánlók: Bokor József, Ginsztler János,

Stépán Gábor, Vajna Zoltán

 



LEVELEZŐ TAGSÁGRA AJÁNLJA

 

Bagi Katalin

Budapesten született 1965-ben. 2006 óta az MTA doktora. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Tartószerkezetek Mechanikája Tanszékének egyetemi tanára. Fő kutatási területe a diszkrét elemek módszere, a szemcsés mikromechanika és a falazott boltozatok mechanikája.

Munkássága a diszkrét rendszerek mechanikai modellezésére irányul. Legfontosabb tudományos eredményei a szemcsés mechanika elméleti alapfogalmainak tisztázására vonatkoztak, de nagy nemzetközi figyelmet váltottak ki a diszkrét elemek módszerének numerikus kérdéseiről szóló publikációi is. Jelenleg a falazott boltozatok mechanikájával foglalkozik. Tanítványaival olyan jelenségeket modelleznek, amelyeknél a mérnöki gyakorlat szokásos kontinuumalapú technikái nem alkalmazhatók. A diszkrét elemek módszerének legjobb hazai ismerője; oroszlánrésze volt a módszer hazai megismertetésében. Nemzetközileg is széles körben elismert, számos nemzetközi és hazai konferencia szervezésében vett részt, a szakterület legrangosabb folyóiratainak rendszeres bírálója; külföldi és hazai tematikus kiadványok szerkesztője. Tudományos közleményeinek száma 70, ezekre 608 független hivatkozást kapott. Hirsch-indexe 13. Legtöbbet idézett cikkére 164 független hivatkozás érkezett. Formailag újító módon, országos részvételre is nyitott kezdeményezésekkel dolgozik a hallgatói tehetséggondozásban. Az általa szervezett tehetséggondozó táborok, előadás-sorozatok és egyéb programok a hazai műszaki felsőoktatás legkiválóbb hallgatóinak fejlődését segítik. Bagi Katalin személyében az MTA Műszaki Tudományok osztálya a mechanika korszerű módszereit magas szinten alkalmazó, nemzetközileg is elismert, elkötelezett oktató-kutatóval gazdagodna.

Ajánlók: Cságoly Ferenc, Gáspár Zsolt,

Kurutzné Kovács Márta

 

 

Dunai László

Medgyesegyházán született 1958-ban. A BME Építőmérnöki Kar dékánja. Fő kutatási területe acél és öszvér híd- és épület-tartószerkezetek fejlesztése, méretezése és tervezése.

Munkásságában a tudományos kutatás és a mérnöki alkotó tevékenység azonos súllyal van jelen. Meghatározó szerepet tölt be az acélszerkezeti méretezési módszerek fejlesztésében, amelyek nélkülözhetetlenek a gazdaságos szerkezeti tervezésben. Tudományos közleményeinek száma 229, 9 tervezési segédletet készített, 1 szabadalma van; publikációira 403 független hivatkozást kapott. A vezetésével kidolgozott méretezési eljárásokat nemzetközi szinten használják innovatív szerkezetek tervezésére, kutatási eredményeit az Eurocode acélszerkezeti szabványa és az USA földrengésszabványa is alkalmazza. Személye az elmúlt évek jelentős acélhíd-projektjeiben nélkülözhetetlen: a Pentele híd, a Kvassay Dunaág-híd és a sárvári Rába-híd társtervezője, a Megyeri híd és a Tiszavirág-híd, M0 Déli Duna-híd, Rákóczi-híd független ellenőre, a történelmi budapesti hidak felújításának tudományos szakértője. Tanítványai közül eddig 13-an szereztek PhD-fokozatot. Két jelentős nemzetközi konferenciát szervezett, elnöke volt az Eurosteel konferenciasorozatnak, további 26 konferencia szervezésében vett részt, és szerkesztőbizottsági tagja szakterülete három meghatározó folyóiratának. Az acél tartószerkezet-tervezésnek és -kutatásnak közel 30 éve nincs képviselete az Akadémián. Személyében olyan mérnök töltené be ezt a hiányt, aki a nemzetközi tudományos eredményei és a hazai gyakorlati tevékenysége alapján erre a legalkalmasabb.

Ajánlók: Finta József, Gáspár Zsolt, Józsa János,
Kaliszky Sándor, Kollár László, Somlyódy László

 

 

Ferkai András

Budapesten született 1953-ban. 2015-ben lett az MTA doktora. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design- és Művészettörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete az építészettörténet, az építészetelmélet és a műemlékvédelem.

Legjelentősebb tudományos eredményeit a két világháború közötti magyar építészet topográfiai feldolgozásában, illetve eszmetörténetének feltárásában érte el. A főváros e korszakba tartozó épületállományát bemutató két vaskos kötete megkerülhetetlen hivatkozási alap lett a szakma számára. A korszak építészeti gondolkodását tanulmányokban elemezte, elsősorban a modern koncepciókat, de a nemzeti építészet fogalomváltozásainak egy egész kandidátusi dolgozatot szentelt. Molnár Farkasról írt, történetírói módszereiben is újító nagymonográfiájára Opus Mirabile-díjat és akadémiai doktori fokozatot kapott. Nemzetközi szervezet bizottsági tagjaként kezdett foglalkozni a modern épületek műemlékvédelmével: elméleti szinten, majd a gyakorlatban tudományos dokumentációk, szakvélemények és kerületi értékvédelmi dokumentációk formájában. Az utóbbi időben érdeklődése az 1945 utáni évtizedekre is kiterjedt, három jeles építészről készített monográfiát. Negyedszázada oktat, konferenciák és a tudományos közélet állandó szereplője, nemzetközileg elismert szakember.

Ajánlók: Cságoly Ferenc, Domokos Gábor,

Finta József, Kurutzné Kovács Márta,

Tarnai Tibor, Török László

 

 

Friedler Ferenc

Veszprémben született 1953-ban, 1995 óta az MTA doktora. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese. Szűkebb szakterülete: műszaki informatika, műszaki rendszerek optimalizálása, ezen belül hálózatok szintézise.

A műszaki alkalmazások szempontjából fontos hálózatszintézis matematikai modelljére az ellenőrzés kísérletileg nem lehetséges, csupán a potenciális építőelemek modelljeit lehet hitelesíteni. Ennek ellenére a szakirodalomban e területen is a hagyományos modellezési technikákat alkalmazták. A jelölt alapvetően új modellezési módszertan alapjait rakta le és vezette be a gyakorlatba. A hálózatok stukturális tuladonságaira alapozott, szisztematikusan generálható matematikai modelleket dolgozott ki, melyek helyessége elméleti úton is bizonyítható. Ezzel a matematikai modellezés új paradigmáját alapozta meg. Az új, axiomatikusan felépített módszertan általánosságát mutatja, hogy fontos alkalmazási területekre lehetett kiterjeszteni a szigorúan vett optimális szintézist, például teljes ellátó láncok tervezésére. A kidolgozott módszertan erejét igazolta a korábban rangos folyóiratokban közölt feladatokra való alkalmazása is. Friedler Ferenc eredményei a publikáltaknál általában sokkal jobbak és bizonyíthatóan optimálisak voltak, egyes esetekben pedig csak az ő módszere nyújtott a gyakorlatban megvalósítható megoldást. A feltárt hibákat matematikailag is megvilágította, bírálatát a szakemberek elfogadták. Eredményeit élvonalbeli nemzetközi folyóiratokban tette közzé, azokat tankönyvek külön fejezetben ismertetik. Független tudományos műhelyek a módszertan alkalmazását új területekre terjesztik ki. Több, nagy jelentőségű hazai és külföldi sikeres feladatmegoldást vitt véghez.

Ajánlók: Arató Péter, Györfi László,

Pap László, Prékopa András

 

 

Gáspár Péter

Pécsen született 1960-ban. 2007 óta az MTA doktora. Az MTA SZTAKI tudományos tanácsadója és a BME egyetemi tanára, a Közlekedés és Járműirányítás Tanszék tanszékvezetője. Szakterülete az irányításelmélet és a járműirányítás.

A rendszer és irányításelmélet általános elveire és módszertanára építve a járműipar által motivált kutatási területeken érte el legfontosabb eredményeit. Célterületei az integrált és koordinált irányítástervezés, ahol a funkciók, komponensek és rendszerek összehangolt működését és a prioritások kezelését kell biztosítani. Több, ipari gyakorlatban megvalósult kutatásban és fejlesztésben is részt vett. Eredményei a kooperatív, vezető nélküli járműoszlop menetstabilitásával, valamint a „connected car” alapú autonóm és kooperatív járműirányítással kapcsolatosak. 2014-ben megkapta az MTA Akadémiai Díjat. Kutatói elismertségét jelzi a hazai és külföldi egyetemi előadásokra és doktori védésekre szóló meghívások, továbbá nemzetközi folyóiratok szerkesztőbizottságaiba, konferenciaszekciók szervezésére és előadások tartására való felkérések. 3 tankönyve (társszerzővel) jelent meg, 345 publikációjára 797 független hivatkozás érkezett, Hirsch-indexe 14 (MTMT). Munkásságának a műszaki tudományok szempontjából kiemelkedő jelentőségű értéke azoknak a modern szabályozáselméleti eredményeknek kivételesen új alkalmazása, amelyek korábban csak általánosságban vagy csak elméletileg voltak tárgyalhatók. Ennek jelentőségét ismerte fel a hazai fejlesztésekre is támaszkodó járműipar, Gáspár Péter tevékenysége egyik kulcsa ennek a hazai ipar számára döntő jelentőségű, ipari szektorban magas színvonalú részvételünknek.

Ajánlók: Bokor József, Keviczky László,

Palkovics László, Vámos Tibor

 

 

Hangos Katalin

Budapesten született 1952-ben, 1993 óta a kémiai tudomány doktora, az MTA SZTAKI tudományos tanácsadója, a Pannon Egyetem egyetemi tanára. Kutatási területe a rendszer- és irányításelmélet mérnöki és fizikai elvekre támaszkodó dinamikus analízise, valamint modellalapú irányítási és diagnosztikai módszerei.

A nemlineáris dinamikus rendszerek mérnöki elveken alapuló modellezésének és modellanalízisének területén kiemelkednek a stabilitásvizsgálattal, illetve stabilizáló szabályozók tervezésével kapcsolatos eredményei. A komplex ipari rendszerek diszkrét technikákkal történő modellalapú diagnosztikája területén is kiemelkedő eredményeket mondhat magáénak. Úttörő munkát végzett a fizikai motiváltságú nemlineáris dinamikus rendszerek egyes fontos osztályainak, a kvantumrendszerek és a pozitív polinomiális rendszerek dinamikus analízise és stabilizáló visszacsatolásainak tervezése területén. Tudományos eredményeinek fő alkalmazási területei az energetikai, vegyipari, járműdinamikai, orvosi és közlekedési problémák körében találhatóak. A Paksi Atomerőmű térfogatkiegyenlítő tartálya új modellalapú szabályozó rendszerének kidolgozásakor az ő fizikai alapú minimális dinamikus modelljét alkalmazták. Tudományos és felsőoktatási közleményének száma 364, amelyekre 1085 független hivatkozás érkezett. Vezetésével vagy társ-témavezetésével eddig húsz volt tanítványa szerzett tudományos fokozatot. Legfontosabb könyvei: Hangos, K. M. – Cameron, I. T. (2001): Process Modelling and Model Analysis. Academic Press, London, pp. 1-543 (2001); Hangos, K. M. – Lakner R. – Gerzson M. (2001): Intelligent Control System: An Introduction with Examples. Kluwer Academic Publisher, pp. 1–301; Hangos, K. M., Bokor, J., Szederkényi, G.: Analysis and Control of Nonlinear Process Systems. Ed.: Springer-Verlag, London, 308p (2004).

Ajánlók: Bokor József,

Vajda György, Vámos Tibor

 

 

Harsányi Gábor

Budapesten született 1958-ban. 2001 óta az MTA doktora. A műszaki tudomány kandidátusa (PhD, 1992), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) habilitált egyetemi tanára (2002), az Elektronikai Technológia Tanszék (ETT) tanszékvezetője (2003-tól), szakterülete az elektronikai technológia.

Villamosmérnökként a Mikroelektronikai Vállalatnál (MEV) kezdett, 1981-ben. 1984 óta a BME ETT oktatója, 2003-tól tanszékvezetője. Fő kutatási területei: i) a mikroáramkörök nagy felbontású összeköttetés-hálózataiban fellépő meghibásodási mechanizmusok vizsgálata: a megbízhatóság növelését célzó felfedező kutatási eredményei nemzetközi és ipari szintű elismerést egyaránt kiváltottak, idézettségük jelentős; ii) a rétegtechnológiákon alapuló környezetvédelmi és orvosbiológiai érzékelők kutatásában elért eredményei nemzetközi projektekben és szabadalmakban hasznosultak. 270 közleménye, 11 szabadalma van. 1100 feletti az idézetek száma. Monográfiája és könyve a Taylor and Francis gondozásában bekerült a szakterület alapvető művei közé. Vezetésével megújult az ETT kutatási szerkezete, teljes infrastruktúrája és laborrendszere, ipari kapcsolatrendszere. 10 fiatal oktató-kutatója szerzett PhD-fokozatot. Elismerések: Széchenyi Professzori Ösztöndíj (1997), IEEE Professzori Ösztöndíj (2001), Gábor Dénes-díj (2011), MTA Szabadalmi Nívódíj (2012), Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (2014). Az MTA Műszaki Tudományok Osztálya Elektronikus Eszközök és Technológiák Tudományos Bizottság elnöke 2008-tól 2014-ig. 2013-tól az MTA nem-akadémikus közgyűlési képviselője.

Ajánlók: Bársony István,

Csurgay Árpád, Gyulai József

 

 

Imre Sándor

Budapesten született 1969-ben. 2007 óta az MTA doktora. A BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének vezetője. A BME Mobil Innovációs Központjának kutatási igazgatója. Tudományos munkássága a távközlés XXI. századi új irányai közül a nagy sebességű vezeték nélküli és mobil hálózatokat, valamint a kvantummechanikai elvekre épülő kommunikációt és informatikát öleli fel.

Szakterületén számos kutatási és fejlesztési projekt résztvevője, vezetője. Eredményei elismertségét tükrözi, hogy 2012-ben az IEEE legpatinásabb folyóiratának a Proceedings of IEEE 100 éves jubileumi számában cikke jelent meg a rádiós kommunikáció jövőjéről. Hasonlóképpen cikket közölt az Elsevier, Computers and Electrical Engineering 40 esztendős jubileumi számában is 2014-ben. 2013-ban az IEEE Communications Magazine történetében egyedülálló módon, vendégszerkesztői felkérése mellett saját cikket is közreadhatott. Meghívott szerzőként a McGraw&Hill Yearbook of Science & Technology 2015-ös kiadásában a kvantumkommunikációról vázolta fel a fejlődés várható irányait. Két könyve a Wiley kiadónál jelent meg, és az egyiket orosz nyelvre is lefordították. Vezetésével készült el az első magyar kvantumtitkosító rendszer prototípusa, mellyel hazánk felzárkózott a nemzetközi élvonalat jelentő azon kisszámú kutatóhelyhez, melyek a szükséges kompetenciával rendelkeznek egy ilyen felfedező és alkalmazott kutatást is igénylő rendszer elkészítéséhez. Szakmai közéleti működése mind az MTA, mind a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület keretein belül hosszú múltra tekint vissza. Iskolateremtő tevékenységének bizonyítéka, hogy már közel 300 diplomatervező, több mint 100 Tudományos Diákköri dolgozat témavezetője volt, és 15 fokozatot szerzett PhD-hallgatója volt. Saját publikációinak száma közel 500, az ezekre érkezett független hivatkozások száma közel 1300, az összegzett impaktfaktora 53.8.

Ajánlók: Csurgay Árpád,

Pap László, Székely Vladimír

 

 

Jármai Károly

Miskolcon született 1955-ben. 1995 óta a műszaki tudomány doktora. A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán egyetemi tanár, az egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese. Szűkebb szakterülete hegesztett szerkezetek tervezése, szerkezetoptimálás.

Doktori értekezésének megvédése óta 12 könyv írásában és szerkesztésében vett részt. Összesen 566 publikációja van, idegen és magyar nyelvű folyóiratcikkek, nemzetközi és hazai konferenciakiadványban megjelenő anyagok, számos esetben külföldi kollégákkal. Munkáira 677 független hivatkozás ismeretes. Munkáiban a hegesztési maradó feszültség számítására, a szerkezet teherbírására, csőszerkezeteknél az optimális topológia, szelvényalak és méret meghatározására, különféle egy- és többcélfüggvényes optimáló algoritmusok kiválasztására, valamint a tervezés-gyártás-

 

 

gazdaságosság szoros összekapcsolására ad javaslatokat (Farkas, J. – Jármai, K.: Analysis and optimum design of metal structures, Balkema Publishers, Rotterdam, Brookfield, 1997, Jármai, K. – Farkas, J.: Cost calculation and optimization of welded steel structures, Journal of Constructional Steel Research, 1999, Vol. 50, No. 2, pp 115-135, Farkas, J. – Jármai, K.: Design and optimization of metal structures, Horwood Publishers, Chichester, UK, 2008, Farkas, J. – Jármai, K.: Optimum design of steel structures, Springer Verlag, Heidelberg, 2013). Költségszámítási modellt dolgozott ki a különféle gyártási: hegesztési, köszörülési, vágási, felületelőkészítési, festési stb. költségek meghatározására. A fentiekhez kapcsolódóan számos konkrét szerkezet új modelljének kialakítására és optimálására, számítógépi programrendszerek kifejlesztésére, elméletei eredményeinek ipari felhasználására került sor. Mint rektorhelyettes számos projekt előkészítésében és lebonyolításában vett részt.

Ajánlók: Czibere Tibor, Kozák Imre,
Páczelt István, Roósz András

 

 

Kaptay György
Tatabányán született 1960-ban. Okleveles kohómérnök (1984), a műszaki tudományok kandidátusa (1988), az MTA doktora (2005). A Miskolci Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára (Nanotechnológiai Tanszék) és a Bay Z. Nonprofit Kft. Szerkezeti és Funkcionális Anyagok kutatócsoportjának vezetője. Szakterülete a metallurgia, az anyagtudomány, a kémiai termodinamika, a határfelületi jelenségek, a nanotudományok, az elektrokémiai szintézis, az anyagmodellek.

Folyóiratban publikált 99 cikkének kumulatív impaktfaktora 145 körüli, parciális kumulatív impaktfaktora 83 körüli, ismert független hivatkozásainak száma 1655, H-indexe 21. Iskolateremtő tevékenységét 63 TDK-dolgozat, 22 diplomamunka és 10 megvédett PhD disszertáció jelzi. Jelenleg 11 kutató és 10 BSc-MSc-PhD szintű hallgató kutatását irányítja. Hét benyújtott szabadalmából eddig három élvez védelmet Magyarországon és Európában, ezek közül az egyik az USA-ban is. Fontosabb elméleti felismerései: 1. a természet leírásához elegendő öt alapmennyiség és öt alapmértékegység, szemben az SI-ben definiált héttel; 2. a reális oldatok a hőmérséklet növelésével az ideális oldat állapot felé tartanak; 3. a nanoméretű fázisok komponenseinek kémiai potenciálja nem a fázis görbületével, hanem annak fajlagos felületével arányos; ez a nano-termodinamika alapja; 4. a határfelületi erők a rendszer negatív Gibbs-energiájának elmozdulás szerinti deriváltjával definiálhatóak. Fontosabb műszaki alkotásai (a kiemelt társszerzőkkel): Szemcsékkel és in-situ bevonatokkal stabilizált fémemulziók (Budai I., Nagy O. Z.); Alumínium mátrixú, karbonnal erősített kompozitok (Baumli P.); Nyílt cellás fémhabok (Szabó D., Szabó J.); Lézeres in-situ felületi kompozitok (Buza G., Kálazi Z., Verezub O.); Alakos zárt cellás alumínium habok (Mekler Cs., Bárczy T., Bárczy P.); Szén nanocsövek (Sytchev J.) és tűzálló vegyületek (Devyatkin S.V., Berecz E.) elektrokémiai szintézise sóolvadékokból.

Ajánlók: Czibere Tibor, Kozák Imre,

Páczelt István, Roósz András

 

 

Károlyi György Zoltán

Budapesten született 1968-ban. 2009 óta az MTA doktora. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára, a Természettudományi Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese. Szűkebb szakterülete a nemlineáris dinamika.

Legfontosabb tudományos eredményei közül kiemelendő a nyitott folyadékáramlásban történő kaotikus sodródás törvényszerűségeiben a fraktál struktúrák szerepének feltárása (Physics Reports, 1997), folyadékáramlásokban zajló kémiai, illetve biológiai aktivitás törvényszerűségeinek leírása, a kaotikus sodródás paramétereit tartalmazó, új típusú reakcióegyenlet levezetése (Physical Review Letters, 1998). Vizsgálta a biológiai együttélés problémáját folyadékáramlásokban, részt vett a plankton-paradoxon hidrodinamikai magyarázatának megalkotásában (Proceedings of the National Academy of Sciences [USA], 2000). A kaotikus sodródás elméletét sikeresen alkalmazta szél gerjesztette tavi áramlások leírásában (Proceedings of the ICE – Engineering and Computational Mechanics, 2010), valamint az érhálózat betegségeinek feltárásában (Philosophical Transactions of the Royal Society of London A, 2010; Journal of Theoretical Biology, 2015). Dinamikai rendszerek elméletéből merített eszközökkel ért el eredményeket rugalmas rudak, rúdláncok és rúdhálók posztkritikus viselkedésének, továbbá egyensúlyi utak és globális bifurkációs diagramok topológiájának leírásában (Discrete and Continuous Dynamical Systems, 2003). A tranziens káosz jelenségének egy új osztályát fedezte fel (Physical Review Letters, 2013).

Ajánlók: Józsa János, Kaliszky Sándor,

Kollár László, Somlyódy László, Tarnai Tibor

 

 

Kollár István

Budapesten született 1954-ben. Az MTA doktora 1998 óta. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének egyetemi tanára. Villamosmérnök, szakterülete a digitális és analóg jelfeldolgozás, ezen belül kvantálási és kerekítési hibák, rendszeridentifikáció és méréselmélet.

Tudományos munkásságában a jelfeldolgozás elvi és gyakorlati kérdéseire keresi a választ. Jelentős és különleges eredménye a Frequency Domain System Identification Toolbox for Matlab programcsomag, mely máig az egyetlen, magyar szerző által a Matlab programhoz írt, a MathWorks cég által elfogadott és nemzetközileg terjesztett programcsomag. A felhasználók között nagy autó- és repülőgép-ipari cégek is szerepelnek. Eredményeit több mint 180 közleményben ismertette, melyekre mintegy 2280 független idézetet kapott. Fontosabb közlemények: egy könyv, egy könyv előkészületben, 3 könyvfejezet, 58 folyóiratcikk, melyekből 48 lektorált. Legjelentősebb ezekből a Bernard Widrow-val közösen írt Quantization Noise in Digital Computation, Signal Processing, and Control című, 778 oldalas monográfia  (webcím), Cambridge University Press, 2008). Erre a könyvre a független hivatkozások száma: 347. A hazai és nemzetközi tudományos élet egyik meghatározó egyénisége. A Magyar Tudományos Művek Tára előkészítésében és az adatfeltöltés automatizálásában kulcsszerepet játszott. IEEE Fellow, két ciklusban az IEEE Instrumentation and Measurement Society választott vezetőségi tagja. MTA közgyűlési képviselő, az MTA Doktori Tanács tagja, a BME Villamosmérnöki Tudományok Doktori Iskola vezetője. A Periodica Polytechnica sorozatainak általános főszerkesztője. Iskolateremtő oktató, akinek eddig 5 korábbi doktorandusza szerzett fokozatot, további kettő a közeljövőben véd.

Ajánlók: Czigány Tibor,

Gyulai József, Péceli Gábor

 

 

Szirányi Tamás

Budapesten született 1957-ben. Az MTA doktora címet 2001-ben szerezte meg. Jelenlegi munkahelye az MTA SZTAKI, ahol kutatólaboratóriumi vezető, továbbá a BME KJK, ahol egyetemi tanár. Szakterülete a képfeldolgozás és a gépi látás.

Első munkahelye a Videoton Fejlesztési Intézet. Munkáját találmányok, újítások, nívós publikációk jellemezték. 1991-től dolgozik az MTA SZTAKI-ban, kezdetben képfeldolgozási feladatok hardveres optimalizációján. 2006-ban önálló kutatócsoportot alapított. Kutatása célja a tetszőlegesen elhelyezett érzékelők információjának összeszervezése, kiértékelése, felismerése és csoportosítása. Kiemelt szerepe van az egyetemi oktatásban, a gépi látás oktatásának hazai kialakításában. 1992-től vett részt a Veszprémi Egyetem Informatika Szakának létrehozásában, ahol 2002-ben egyetemi tanár lett, majd később a Pázmány Péter K.E. Információs Technológiai Karának megszervezésében. Jelenleg a BME-n tanít és szervezi egy új Járműlátás kutatólaboratórium kialakítását. 13 eddigi doktorandusza közül 9 sikeresen védett. Alapítója és 5 évig elnöke volt a Magyar Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társaságának. 2008-ban a Nemzetközi Alakfelismerési Szövetség tagnak választotta. Az IEEE Trans. on Image Processing folyóirat szerkesztője volt hat évig. Jelenleg a Digital Signal Processing szerkesztője. Publikációinak száma 270 feletti, ebből 50 rangos nemzetközi folyóiratokban. Ismert független hivatkozásainak száma ~1300. Szakterületén új tudományos iskolákat alapított, jelentős tudományos és műszaki eredményekkel. Munkáját az elméleti megalapozottság és a mérnöki eredmények igényes egysége jellemzi. Következetes elkötelezettséggel vesz részt a tudományos közélet alakításában, többek közt a Bolyai Kuratórium és az MTA AKT korábbi tagjaként.

Ajánlók: Bársony István,

Ginsztler János, Monostori László

 

 

Szirmay-Kalos László

Budapesten született 1963-ban. 2001 óta az MTA doktora és egyetemi tanár a BME Irányítástechnika és Informatika Tanszékén. A számítógépes grafika, ezen belül a fotórealisztikus képszintézis, fizikai szimuláció és orvosi képalkotás elismert kutatója.

A kutatómunkája során a numerikus matematika, algoritmikus fizika és informatika eszközeit kombinálta és fejlesztette tovább. A képszintézis alapelemének számító sugárkövetésre megmutatta, hogy mód van konstans várható értékű futásidejű algoritmusok létrehozására. Bonyolult fényjelenségekhez (fénytörés, kausztika, ambiens takarás, többszörös szóródás) dolgozott ki a GPU architektúráját figyelembe vevő algoritmusokat. A transzportfolyamatok megoldását jelentő végtelen dimenziós integrálok becsléséhez vizsgálta a nagydimenziós terekben a mintapontválasztás stratégiáit, és hatékony globális Monte Carlo és Markov-lánc alapú eljárásokra tett javaslatot. A részecsketranszport egy fontos inverz feladata a tomográfia, amikor a mért viselkedési adatokból kell visszakövetkeztetni a rendszer belső jellemzőire. Szirmay-Kalos László elsősorban az iteratív Pozitron Emissziós Tomográfia (PET) területén ért el jelentős eredményeket. Módszerében az egyes iteratív lépések szükségképpen fellépő numerikus hibái egymást kompenzálják. Felismerte, hogy az eredeti folyamatot leíró integrálegyenlet és adjungáltjának megoldása egymást kiegészítő előnyökkel bír, és olyan kombinációs módszert javasolt, amely a két megközelítés előnyeit képes megtartani a hátrányok kiküszöbölése mellett. Az eredményekre épült a Mediso Tera-Tomo rendszere, amely egyedülálló módon képes szubmilliméteres felbontású pre-klinikai PET rekonstrukciót elvégezni.

Ajánlók: Arató Péter,

Péceli Gábor, Székely Vladimír

 

 

Vajda István

Budapesten született 1952-ben. Jelenleg az Óbudai Egyetemen egyetemi tanár, dékán és az Automatika Intézetében intézetigazgató. Szűkebb szakterületet az elektronika, a szupravezetők alkalmazásai.

Vajda professzor iskolájában mérnöknemzedékek végeztek, doktorok eredményes vezetője. Alkotó kutató és oktató tevékenysége kiterjed a konvencionális és nem-konvencionális villamos energiaátalakítás, a megújuló villamos energetika, a villamos járművek villamos gépes területeire. Bevezette a mérnöki problémamegoldás témakört, úttörő szerepet vállalt a projektalapú oktatás terjesztésében, a hallgatók sokoldalú mérnöki kompetenciáinak fejlesztésében. Lényeges hozzájárulása a villamosenergia-átalakítók szakterület elméletének és gyakorlatának megújítása, a hazai fejlesztés és gyártás előmozdítása és támogatása. Eredeti elgondoláson alapul megújuló energiaforrásokat integráltan hasznosító kiserőművi nemzetközi fejlesztési koncepciója. Laboratóriuma a szupravezetős világhálózat elismert csomópontja. Nemzetközileg számon tartott elméleti eredménye a szupravezetős mágneses rendszerek szimulációjára alkalmas program, valamint a szupravezetős minierőmű terve. Lényeges hozzájárulása volt a nemzetközi kooperációban fejlesztett szupravezetős önkorlátozó transzformátor megvalósításában. Kezdeményező és vezető szerepet vállalt az Elektrotechnikai Műhely néven működő egyetemi és ipari kollaboráció létrehozásában és eredményes működtetésében. Alapvető hozzájárulása a villamosenergia-átalakítók és tárolók alap- és mesterképzés megerősítése. Létrehozta a villamos hajtásrendszerek terület hazai kutatóközpontját: Magyarország e témakör elismert nemzetközi csomópontja. Egész pályafutását az új, jövőbe mutató témák művelése jellemzi.

Ajánlók: Lukács József,

Tuschák Róbert, Vajda György

 

 

Vajk István

Érden született 1951-ben. Akadémiai doktori címét 2007-ben szerezte. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete: irányításelmélet, alkalmazott informatika.

Magas szinten ötvözi az elméletet a gyakorlattal. Számos adaptív irányítási és becslési algoritmust dolgozott ki, melyeket ipari körülmények között sikerrel alkalmaztak: Adaptive load-frequency control of the Hungarian power-system (Automatica 21), A novel adaptive control system for raw material blending (IEEE Control Systems Magazine 23), Internal model-based controller for solar plant operation (Computers and Electronics in Agriculture 49), Load forecasting using nonlinear modelling (Control Engineering Practice 13). Figyelemre méltó összefoglaló jellegű munkákat írt a szakma meghatározó kézikönyveibe (Instrument Engineers' Handbook, CRC Press, 2006; Springer Handbook of Automation, 2009). Új szinguláris érték dekompozíción alapuló identifikációs módszercsaládot fejlesztett ki, amely általános zajfeltételek mellett képes dinamikus rendszerek robusztus identifikációjára. Általánosította a Koopmans–Levin-módszert. Számítási komplexitás szerint skálázható algoritmust adott EIV- (errors-in-variables) alapú identifikációs feladatok megoldásához. Kiterjesztette az SVD-alapú becsléseket nemlineáris rendszerek identifikációjára. Módszert dolgozott ki a folyamat- és zajparaméterek együttes becslésére. (Identification of nonlinear errors-in-variables models, Automatica 39; Identification methods in a unified framework, Automatica 41; Parameter estimation from noisy measurements, International Journal of Systems Science 39; Perturbed datasets methods, Automatica 51).

Ajánlók: Keviczky László,

Lukács József, Tuschák Róbert
 



KÜLSŐ TAGSÁGRA AJÁNLJA

 

Bitay Enikő

Kolozsváron született 1960-ban. 2003-ban szerzett PhD-fokozatot a Kolozsvári Műszaki Egyetemen. A Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar, Gépészmérnöki Tanszékének docense; az Erdélyi Múzeum-Egyesület főtitkára.

Kutatásai felölelik a celluláris szerkezetű anyagok geometriai felépítésének vizsgálatát, a lézeres felületkezelést és szimulációt, a bioanyagok lézersugaras megmunkálását, valamint az erdélyi műszaki örökségfeltárást. Gábor Dénes-díjas, a Magyar Mérnökakadémia tiszteletbeli tagja. 10 könyvnek, 1 könyvfejezetnek, 29 kötetnek, közel 130 tudományos közleménynek szerzője/társszerzője. A műszaki kutatás és oktatás érdekében magyar nyelven szakkönyvsorozatokat szerkeszt. Tevékenysége hozzájárult az erdélyi műszaki iskolateremtéshez, szakkönyvgyarapításhoz, tehetséggondozáshoz. Magyarországi kollégákkal működik együtt.

Ajánlók: Czigány Tibor, Ginsztler János,

Gyenge Csaba, Gyulai József, Roósz András

 

 

Hanzó Lajos

Szarvason született 1952-ben. 1983-ban doktori címet, 1992-ben pedig kandidátusi fokozatot nyert Budapesten. A tudományok doktora fokozatot 2004-ben Angliában kapta. Jelenleg a Southamptoni Egyetemen a Távközlési Tanszék vezető professzora.

Kutatása átfogja a vezeték nélküli rádiófrekvenciás és a fényalapú mobil és szatellit bázisú multimédia kommunikációt, a vezetékes és üvegszálas távközlést, valamint az ilyen rendszerek kritikus elemeinek megvalósítását. 18 könyv fő szerzője. Publikációinak a száma 1496, és 22 286 hivatkozása van. A H-indexe 57. Videó kommunikációs, adaptív hibajavító kódolási és modulációs megoldásai, valamint OFDM technikái az új mobil és WiFi-hálózatok szabványainak és termékeinek a kifejlesztését segítették. Tanszéke az UK legproduktívabb távközlési kutatócsoportja lett. Több mint 100 doktorandusznak volt a konzulense. Hanzó Lajos az egyik legaktívabb támogatója a hazai tudományos életnek.

Ajánlók: Györfi László, Pap László,

Sztipanovics János
 



TISZTELETI TAGSÁGRA AJÁNLJA

 

Paul van den Hof

Maastrichtban született 1957-ben. Az Eindhoven University of Technology Electrical Engineering karán szerzett MSc és PhD fokozatot. 1999-től a Delft University of Technology professzora. 2012 óta az Eindhoven University of Technology professzora, a Control Systems Group vezetője.

Tudományterülete a rendszermodellezés, identifikáció és az irányításelmélet. Jelentős eredményeket ért el az ortogonális bázisfüggvényekkel való modellparametrizálás és rendszeridentifikáció valamint a zárt szabályozási rendszerek identifikációja területén. Jelenleg a lineáris rendszerállapotoktól függő modellek, valamint a dinamikus hálózatok identifikációjával foglalkozik. Könyvei és publikációi a www.pvandenhof.nl helyen találhatók, eddig 24 hallgatója kapta meg a PhD-fokozatot. Jelentősek kapcsolatai a magyar identifikációs iskolával és az MTA SZTAKI kutatóival. Tagja az MTA SZTAKI Külső Tanácsadó testületének.

Ajánlók: Bokor József, Keviczky László,

Monostori László