Mi a hidrogenáz?
A hidrogenáz enzim, amely a H2 2 proton + 2 elektron” reakciót
katalizálja. A protonok jól elvannak a vízben, ezek koncentrációja
határozza meg az oldat pH-értékét. Az elektronok viszont nem
szeretnek magukban lenni, ezért valamilyen elektronhordozóhoz
kapcsolódnak. Ez olyan vegyület, mely meg tud kötni vagy le tud adni
egy elektront. A hidrogenáz működésének mérésekor szép színes
elektronhordozókat használunk, benzilviologént vagy metilviologént.
Ezek kék színűek, ha az elektron rajtuk van (vagyis, ha redukáltak),
s színtelenek, ha nincs rajtuk az elektron (vagyis, ha oxidáltak).
Ezért az elektronok átadása igen jól megfigyelhető, mert a megjelenő
intenzív kék szín jól látható és mérhető.
Mit csinálnak az enzimek?
Az enzim (katalizátor) a katalizált reakció sebességét növeli meg.
Kétszer annyi enzim duplájára növeli a sebességet, négyszer annyi
négyszeresére. Az enzim a reakció során egy körfolyamatban vesz
részt. Különböző, egymástól kissé eltérő enzimformák alakulnak ki,
például az enzim megköti az átalakítandó anyagot, apró konformációs
változásokon megy keresztül stb., ezek az enzimformák egymásba
alakulnak. De az enzimmolekulának végül ugyanabba az állapotba kell
megérkeznie, ahonnan elindult, hogy újra képes legyen a reakciót
katalizálni. A körfolyamat persze lehet egészen bonyolult, elágazó
útvonalak, hurkok jöhetnek létre, de az enzim szempontjából
alapvetően egy körben forgó reakcióról beszélhetünk.
Az enzim természetesen mindkét irányban katalizálja
a reakciót, tehát esetünkben nemcsak a hidrogén elbontását
elektronokra és protonokra, hanem a hidrogéngáz keletkezését is
elektronokból és protonokból. Ha a reakciót zárt rendszerben békében
hagyjuk, tehát megvárjuk, amíg egyensúlyba jut, akkor a hidrogén
pontosan ugyanakkora sebességgel fog elbomlani elektronokra és
protonokra, mint amilyen sebességgel az elektronokból és a
protonokból hidrogéngáz keletkezik. Ez az egyensúly mindig a
reakcióra jellemző, s az egyensúlyt az határozza meg, hogy a
kezdetén a reakcióban szereplő anyagokból mennyit helyeztünk el a
reakciótérfogatban. Az enzim (a katalizátor) ezt az egyensúlyt –
elvileg – sosem változtatja meg, mert ha ez lehetséges lenne, akkor
örökmozgót lehetne építeni, egyszerűen azzal, hogy az enzimet
(katalizátort) ki-be tesszük a reakciótérfogatba.
Persze, ha a reakcióban valamilyen módon a
katalizátor is részt vesz (például egy nemkívánatos mellékreakció a
katalizátort tönkreteszi), akkor a reakció előbb-utóbb „nem
katalizálttá” válik, mert a katalizátor elfogy. Ilyenkor „nem
katalizált” reakció zajlik, mely esetleg olyan lassú is lehet, hogy
az átalakulás megfigyelhetetlenné válik, a reakció gyakorlatilag
megáll (például a hidrogéngáz magától igen-igen lassan bomlik le
elektronokra és protonokra, a reakció katalizátor nélkül praktikusan
megfigyelhetetlen).
Miért különleges a hidrogenáz?
A hidrogenáz azért különleges, mert úgy viselkedik, ahogy más,
„normális” enzimek nem szoktak. Több olyan tulajdonsága is van,
amelyik nem illik a „normális enzim” kategóriába.
Nem lineárisan növeli a sebességet • A többi
enzimmel ellentétben, ha a hidrogenázból kétszer annyit adunk a
reakcióhoz, a reakció sebessége nem duplázódik meg. Ha gondosan
végigmérjük, hogy mennyivel növekszik meg a sebesség, akkor azt
kapjuk, hogy kétszer annyi enzim csak 1,41-szeresére növeli a
sebességet, négyszer annyi enzim növeli kétszeresére, és kilencszer
annyi enzim hatására lesz háromszoros a sebesség. Vagyis a változás
gyökös, az enzimkoncentráció négyzetgyökével arányosan nő a
sebesség.
A reakció lag fázissal indul • A „normál” enzimek
reakciósebessége rögtön a reakció elindulásának pillanatában
maximális (miért is lenne másként?). A hidrogenáz ezzel szemben
sokáig látszólag semmit nem „csinál”; „nem történik semmi”. Aztán
egy bizonyos idő multán (ezt az időt hívjuk lag fázisnak) a reakció
egyszer csak elindul. Ezt követően a reakció már villámgyorsan
zajlik, például megtörténhet, hogy egyórás várakozás után a reakció
percek alatt egyensúlyba jut.
A reakció inhomogén • Egy enzimreakcióban az
enzim igen kis koncentrációban van jelen. Az enzimek darabszáma
azonban igen nagy, tehát azt látjuk (mérjük), hogy a
reakciótérfogatban a reakció mindenhol elindul, a reakció homogén.
Minden enzimmolekula egyformán dolgozik. A hidrogenáznál azonban a
reakció nem mindenhol indul el, hanem véletlenszerűen, a térfogat
egyes pontjaiban, s onnan terjed ki a teljes reakciótérfogatra. Ha a
reakciótérfogatot igen vékonyra alakítjuk (vékony oldatrétegben),
akkor szép kék köröket láthatunk (az elektronokat felvevő
festékmolekuláknak köszönhetően), melyek egyenletes sebességgel
növekednek. Több kör is kialakulhat, ezek egymásba mosódnak, míg
végül, az egyensúly beálltakor az egész reakciótérfogat homogénen
kék nem lesz.
A végső egyensúly nem független az
enzimkoncentrációtól • Az már szemre is látszik, ha az
előzőekben említett táguló köröket szemléljük, hogy azok az egymást
követő, más körülmények között megismételt reakciókban nem
feltétlenül lesznek egyformán kékek. Ha kevés enzimet használunk,
akkor egészen halványszínű reakcióelegyünk lesz, ha sokat, akkor
harsány kékké válik. Ez ellentétes az enzimekről eddig alkotott
tudásunkkal.
Az egyensúlyi állapotban meg is mérhetjük a
koncentrációkat, így numerikusan is tudható, amit szemmel is látunk,
hogy az egyensúlyi koncentrációk függenek a hozzáadott enzim
mennyiségétől. A függés komplikált, de a lényeg, hogy nem független.
Az általunk detektált „egyensúly” tehát nem valódi, csak látszólagos
egyensúly, mert a valódi egyensúlyban az enzim koncentrációjától
való függés nem jöhetne létre.
Ugyanakkor nem arról van szó, hogy a híg enzimek
„elromlanak”, s emiatt hamarabb abbahagyják a reakció katalizálását,
mert ha a reakciót oda-vissza lejátszatjuk (egyszer az egyik
irányba, utána a másik irányba, amit könnyen megtehetünk a hidrogén
kicserélésével nitrogéngázra, majd újabb visszacserélésével
hidrogéngázra), akkor ugyanazt a kékülést kapjuk. Tehát az enzim nem
romlott el, mert képes volt visszafele is katalizálni a reakciót,
majd újra az eredeti irányba is. Ha elromlott volna, akkor ezt nem
tudtuk volna megfigyelni. Ezt az oda-vissza katalizálást sokszor meg
lehet csinálni, ennek csak az szab gátat, hogy a reakcióelegy
párolog, s ha sokáig hagyjuk párologni, akkor beszárad. Tehát az
enzim nem „romlik” el, mégis úgy tesz, mintha elromlott, majd újra
megjavult volna.
|
|
Mivel magyarázható ez a különleges viselkedés?
Kutatócsoportunk az enzim különleges viselkedését azzal magyarázza,
hogy az enzim működése során két autokatalitikus reakciólépés is
történik.
Mi az autokatalitikus reakció?
Ahhoz, hogy az autokatalitikus reakció végbemenjen, szükség van
arra, hogy a termék reakcióba lépjen a kiindulási anyaggal (pozitív
visszacsatolás). Ha formálisan akarjuk leírni, akkor az A+B 2B
reakciót hívjuk (elsőrendű) autokatalitikus reakciónak. Itt a B
anyag az autokatalizátor, kölcsönhatása az A anyaggal az
autokatalitikus lépés. Ha akár az A anyag, akár a B anyag hiányzik,
a reakció nem jön létre. Mivel a reakció során a B anyag
koncentrációja folyamatosan növekszik, ezért a reakció sebessége is
folyamatosan növekszik, egészen addig, míg az A anyag csökkenése ezt
a hatást nem kompenzálja.
A reakció nem annyira különleges, mint képzeljük,
mert például a tisztelt olvasó is egy (kissé bonyolultabb)
autokatalitikus reakció terméke. Az ő létrejöttéhez két (különnemű)
emberi egyedre és táplálékra volt szükség (formálisan A+B+táplálék
2A+B vagy A+B+táplálék A+2B, ez egy másodrendű autokatalitikus
reakció). Elsőrendű autokatalitikus reakciókra a legismertebb példa
a sejtosztódás, ahol a táplálékból egy sejt közreműködése révén két
sejtünk lesz.
Autokatalitikus reakciók nem csak az élővilághoz kapcsolódnak,
„tiszta” kémiai reakciókban is ismertek.
Hol vannak autokatalitikus reakciók
a hidrogenáz enzimműködése során?
A hidrogenáz a reakció kezdetén úgynevezett „inaktív” állapotban
van. Az enzim aktív centruma, ahová a hidrogéngáznak be kellene
kötnie, blokkolva van. Ahhoz, hogy működőképes enzim legyen belőle,
„aktiválni” kell. Az aktiválás ebben az esetben azt jelenti, hogy
egy (vagy több) elektront hozzá kell adni az enzimhez (redukálni
kell), s ezzel az elektronnal a blokkoló anyag (ennek természete nem
pontosan ismert, annyit tudunk, hogy valamilyen oxigénvegyület)
eltávolítható. Az elektron jöhet valamilyen redukáló anyagtól,
melyet kívülről adunk a reakcióelegyhez, de jöhet egy „aktív”
hidrogenáz molekulától is, mely már megkötött és elbontott
hidrogént, s ezért rendelkezik elektronnal. Ha a hidrogenázt
hidrogéngáz alatt aktiváljuk, akkor más eshetőség nem is jöhet
szóba. Ilyen „aktív” hidrogenáz igen kevés van, mert az enzimet
általában oxigént tartalmazó közegben (levegőben) tároljuk, ahol
bőven van alkalma reagálni az oxigénnel. A vékony reakciórétegben
megjelenő növekvő körök középpontjában egy ilyen aktív hidrogenáz
van, ezek az „aktív” molekulák a környezetünkben levő inaktív
enzimeket aktiválják, ezzel a működőképes enzimek száma körkörösen
nő, s ezek már tudják katalizálni a reakciót (a hidrogéngáz
elbontását, az elektronhordozó kékülését).Ez a folyamat
megmagyarázza a lag fázis jelenlétét is, és a reakció
inhomogenitását is. Ahhoz, hogy a másik két furcsa jelenséget is
megmagyarázzuk, nem elég ez az egyetlen autokatalitikus lépés.
Ugyanis bármennyi enzimünk is van, ha az enzimek működőképesek,
előbb-utóbb el kell érnünk az egyensúlyt. S ez az egyensúly nem
függhet attól, mennyi enzimet helyezünk el a rendszerben (s
esetünkben az aktív enzimek száma ráadásul egyre nő!).
A magyarázathoz arra van szükség, hogy az enzim
körfolyamatában, a már aktivált enzimek egymás után következő
különböző állapotok közötti átmeneteiben is létezzen egy
autokatalitikus lépés. Ez az autokatalitikus lépés ugyanis képes
arra, hogy az enzim körfolyamatát megszakítsa. Ha az autokatalitikus
lépésben részt vevő valamelyik enzimforma koncentrációja lecsökken 1
molekula/össztérfogat alá (vagyis a reakciótérfogatban az adott
formából már egyetlen egy molekula sem létezik), akkor az enzim
körfolyamata leáll. Nem a reakció tényleges egyensúlyi állapotában,
hanem jóval korábban. Ettől az enzim még működőképes marad; ha csak
egyetlen „elfogyott” enzimformát elhelyezünk, vagy a reakció irányát
megfordítjuk (esetünkben a gázok cseréjével), a reakció újra
folytatódni fog. Azt, hogy az autokatalitikus lépésben részt vevő
enzimforma elfogyása mikor következik be, az egyéb enzimformák
közötti átmenetek sebességi állandói fogják meghatározni. Ez az idő
függeni fog az egyes enzimformák koncentrációjától, ezen keresztül a
teljes enzimkoncentrációtól is. Minél több enzimünk van, annál
később következik be a körfolyamat megszakadása, így annál több
termék keletkezik. A látszólagos egyensúly tehát függeni fog az
enzimkoncentrációtól.
A hidrogenáz egyedi enzim,
vagy van még ilyen több is?
Autokatalitikus folyamatban alakulnak ki a prionfehérjék ártalmas
formái is, de ezek nem enzimek. Olyan enzim, melyet a működtetése
előtt aktiválni kell, több is ismert. Olyan is van, melyet pontosan
ugyanolyan reakcióban kell aktiválni (ezért autokatalitikus a
reakció), amilyen reakciót ő maga is katalizál (illetve katalizálna,
ha már aktív lenne). Ilyenek például a különböző foszforiláz
enzimek.
Olyan enzim azonban, amely az enzimciklusában
tartalmaz egy autokatalitikus lépést, eddig nem volt ismert.
Kísérletileg csak a hidrogenázok esetében bizonyított, hogy egy
ilyen lépés magában az enzimciklusban létezik, s ez munkacsoportunk
eredménye. Egyéb enzimekről fellelhető irodalmi adatok arra utalnak,
hogy más enzimek esetében is létezhet ez a jelenség. Érdekes, hogy
minden ilyen gyanús esetben a katalizált reakcióban valamilyen gáz
is szerepel. Ilyen például a CO dehidrogenáz nevű enzim, mely a
szén-monoxidból a víz oxigénje segítségével szén-dioxidot képez,
miközben protonok és elektronok keletkeznek. Itt megfigyelték a
hosszú lag fázist. Szulfid-kinon-oxidoreduktáz esetében (ez a
kénhidrogént bontja le), a hosszú lag fázist és a
koncentrációfüggést is kimutatták.
A jelenség tehát nem egyedi. Az autokatalitikus
lépés részletei azonban még nem ismertek. Nem tudjuk, mi történik,
de gyanítjuk, hogy az enzimben egy kis konformációváltozás történik
(kicsit megváltozik a szerkezete, elcsavarodik, meggörbül stb.).
Ennek felfedezése, a részletek megértése adják az elkövetkező évek
feladatait.
Kulcsszavak: autokatalitikus reakció, enzimaktivitás, hidrogenáz
|
|