A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 BEVEZETŐ

X

Kosztolányi György

az MTA rendes tagja, professor emeritus,

Pécsi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézet

kosztolanyi.gyorgy(kukac)pte.hu

Poór Gyula

az MTA doktora, egyetemi tanár,

MTA Környezet és Egészség Bizottsága, ORFI, Semmelweis Egyetem

poor.gyula(kukac)orfi.hu

 

Az áltudományok társadalmunkban történő aránytalan térnyerése minden felelősen gondolkodó honfitársunkat állásfoglalásra kell hogy ösztökéljen. Különösen igaz ez a Magyar Tudományos Akadémia különböző testületeire, hiszen ezek közös feladatai között a tudomány vívmányainak mindenkori védelme kiemelt helyen szerepel. Ezért vállalkozott az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága (PAB), valamint osztályközi Környezet és Egészség Bizottsága (KEB) 2015. december 3-án az MTA székházának nagytermében Áltudományok és bizonyítékokon alapuló orvoslás címmel tudományos szimpózium rendezésére.

A két bizottság együttműködése évekre nyúlik vissza. 2011-ben az ember és az általa teremtett környezet közötti viszonyról, a tudósok felelősségéről, míg 2012-ben az élet fenntartásához szükséges energiaforrásokról rendeztek vitanapot Pécsett, mindkét esemény írásbeli formában is rögzítésre került a Magyar Tudomány tematikus blokkjaiban.

A jelen lapszámban a 2015. decemberi rendezvény előadásainak szerkesztett változatai olvashatók, a két bizottság elnökeinek

 

 

vendégszerkesztésében. A közlemények a szimpóziumon elhangzott előadások sorrendjében követik egymást. Az MTA elnökének köszöntőként elmondott, elkötelezett gondolatait a kapcsolódó fogalmakkal és felmerülő kérdésekkel, majd a hazai egészségüggyel mint szakmai környezettel foglalkozó előadások követték. Ezután az áltudományok kérdéseit az előadók az Egészségügyi Tudományos Tanács, az etika, valamint a jog oldaláról járták körül. Végül két speciális területen, a genetikában és az őssejt-terápiában került áttekintésre a tudomány és az áltudományok sajátos viszonyrendszere. A nagy érdeklődéssel és komoly médiafigyelemmel kísért előadások az áltudományok világát a hivatalos tudományos álláspontok felől közelítették meg. Természetszerűleg ez csak sine ira et studio, vagyis érzelmek nélkül, tárgyilagosan történhetett. Rendezvényünket a kérdéskört tisztázó és helyére tevő folyamat egyik állomásaként fogjuk fel, melyet remélhetőleg további vitanapok, valamint jogi és adminisztratív intézkedések követnek majd, és a tudományos ismeretterjesztés is új lendületet kaphat.