A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 A TALAJOK SOKFÉLESÉGE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBEN • BEVEZETŐ

X

Németh Tamás

az MTA rendes tagja
Kaposvári Egyetem, MTA Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet

nemeth.tamas(kukac)agrar.mta.hu

Michéli Erika

az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár, Szent István Egyetem

Mezőgazdasági és Környezettudományi Kar Talajtani és Agrokémiai Tanszék

Micheli.Erika(kukac)mkk.szie.hu

Tóth Gergely

az MTA doktora
E. B. Közös Kutatóintézet, Ispra, Olaszország
gergely.toth(kukac)jrc.ec.europa.eu

Várallyay György

az MTA rendes tagja
MTA Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet

g.varallyay(kukac)rissac.hu

 

Bolygónk véges, a több mint 225 millió évvel ezelőtt kialakult földfelszín csak kevésbé és időlegesen változott, a felület kétharmadát víz, egyharmadát szárazföld alkotja. A szárazföldnek mintegy 11%-a alkalmas szántóföldi művelésre, ez nem több, mint 1,5 milliárd hektár. A bolygó népessége 2012-ben meghaladta a hétmilliárdot, alig több mint 0,2 hek­tár jut egy lakosra. Magyarország – viszonylag – kedvező adottságokkal rendelkezik, nálunk ez a terület meghaladja a 0,4 hektárt.

Az elmúlt évtizedek globális és térségi problémái, beleértve a klímaváltozást, az élel­miszer- és vízhiányt, rámutattak a talajok meghatározó jelentőségére az emberi élet minőségében, és nem túlzás kijelentenünk: az emberiség földi jövőjében. A 2015. évet az ENSZ a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította, azonban célkitűzései, vagyis a figyelemfelkeltés és ismeretterjesztés továbbra is fontos feladatunk, melynek jegyében készültek e rövid tanulmányok.

A talaj a Föld legkülső, mállott szilárd kérge, amely a talajképződés tényezőinek (alapkőzet, éghajlat, élővilág, emberi tevékenység, idő) együttes hatására végbemenő anyag- és energiaforgalmi folyamatok eredményeképpen jön létre a litoszféra, atmoszféra, hidroszféra és bioszféra kölcsönhatásának zónájában. A talaj egy négyfázisú, négydimenziós, polidiszperz rendszer. Elemi szemcsékből, aggregátumokból és különböző méretű, alakú és térbeli elrendezésű szerkezeti elemekből álló szilárd fázisának pórusterét részben levegő (talajlevegő), részben víz (talajoldat), részben a talajlakó élőlények (bióta) és növényi gyökérzet biomasszája tölti ki. A talaj heterogén térben:

 

 

horizontálisan foltos, vertikálisan rétegezett és változik időben. A talaj három specifikus, unikális tulajdonsággal rendelkezik:

• termékenység,

• multifunkcionalitás,

• természetes megújulóképesség (reziliencia).

A talaj (pedoszféra) igen sokrétű funkciót lát el földi rendszerünkben. Az elsődleges élelmiszer- és biomasszatermelésen túl, élőhelyet ad a legkülönbözőbb szervezeteknek, a folyóknál és tavaknál is nagyobb mennyiségű édesvizet tárol és szűr, megköti és tárolja a szenet, mellyel befolyásolja a globális szénforgalmat. Hatékony biokémiai reaktorként lebontja és átalakítja a talajba került elhalt szervezeteket és más anyagokat, biztosítva a tápanyagok körforgalmát, nyersanyagot és felszínt biztosít az emberi élet modern lakó-, közlekedési, ipari és más működési környezetének, továbbá megőrzi a földtörténeti és történelmi emlékeket.

A talajok képződése igen lassú, összetett folyamat, mely bolygónk különböző klimatikus és földrajzi régióiban, de még a Kárpát-medencén belül is változatos talajokat eredményezett, melyek a felsorolt funkciók betöltésében igen eltérő képességűek. A talajoknak, azok tulajdonságainak, funkcióinak és ezzel kapcsolatos környezeti és gazdasági értékének ismerete igen fontos a megfelelő talajhasználat, a talajvédelem és a szabályozás tervezésekor. Rövid tanulmányainkban e témakörök rövid ismertetésével igyekszünk bemutatni egyik legjelentősebb természeti erőforrásunk, a talajtakaró jelentőségét.