Új növénynemesítési módszerek – szabályozzuk,
vagy ne szabályozzuk? – ezzel a címmel szervezett nemzetközi
konferenciát az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja az Akadémián. A
kérdés megvitatását az tette aktuálissá, hogy az utóbbi években
számos új módszer született a genetikában, amelyekkel pontosabban,
célzottabban lehet a növények (és az állatok) genetikai állományát
megváltoztatni. Az így létrejövő végeredmény (az eredeti
meghatározás szerint) nem tekinthető GMO-nak, mert természetes úton
is létrejöhetett volna, csak éppen sokkal lassabban,
irányíthatatlanul és kiszámíthatatlanabbul.
Az ilyen módszerekkel nemesített növény nem
szükségszerűen tartalmaz olyan genetikai információt, amely
inkompatibilis élőlényektől származik (bár ilyen gének beépítésére
is módot adnak az említett módszerek). A konferencián hangsúlyozták,
hogy új szabályozásra lenne szükség: célszerű lenne, ha egy
növényről nem a nemesítési módszer alapján kellene eldönteni, hogy
GMO-e (vagyis az uniós GMO-szabályozás alá esik), hanem a
végeredmény, a növény tulajdonságai alapján. Többen hangsúlyozták
azt is, hogy az egyre növekvő létszámú emberiség élelmiszerellátását
csak ezekkel az új géntechnológiai módszerekkel, az ilyen módon
létrehozott növényekkel és állatokkal lehet majd biztonságosan
megoldani.
A konferencia alapvető célja annak megbeszélése
volt, hogy hogyan kellene a szabályozást újragondolni. Ennek
alátámasztására számos, az új genomszerkesztési módszerekkel elért,
komoly tudományos eredményt mutattak be. Ilyen volt például az
edinburgh-i kutatók munkája, akik a CRISPR/Cas9 genomszerkesztési
eljárással kivágták a fehérrépa génjéből azt a szakaszt, amelyik a
növényt megfertőző egyes vírusok életciklusához szükséges fehérjét
kódolja, ilyen módon a növényeket száz százalékosan ellenállóvá
tudták tenni ezekkel a vírusokkal szemben. Az új génszerkesztési
eljárásokat már a háziállatoknál is elkezdték alkalmazni, magyar
kutatók nyulaknál kivágták azt a gént, amelyik az emlősök
izomnövekedését korlátozó miosztatin termelődését szabályozza, ilyen
módon sikerült a nyulak hústermelését megnövelni. (Ennek fontosságát
jól mutatja, hogy világszerte évi 1,2 milliárd nyulat tenyésztenek a
húsáért.) Ezekhez a változtatásokhoz egyik esetben sem kellett
valamilyen idegen gént bejuttatni a növénybe vagy az állatba. A
konferencián bemutattak olyan eljárásokat is, amelyek a
hagyományosan használt mutációt előidéző módszerek (besugárzás,
vegyszerek) helyett használhatók, és amelyek nem véletlenszerűen,
hanem egy pontosan kiválasztott génnél idézik elő a változást.
A konferencián Dudits Dénessel, a Szegedi
Biológiai Központ professzorával és Joachim Schiemannal, a német
Julius-Institut Biosafety in Plant Biotechnolgy Intézetének
vezetőjével beszélgetett Egyed László.
Egyed László: Miért most hívták össze,
és miért éppen önök a témával foglalkozó
európai kutatókat?
Dudits Dénes: Mert egyértelműen látszik: ez a precíziós
genomszerkesztési technológia olyan tempóban fejlődik, hogy az
Magyarországot is szinte biztosan érinteni fogja. Látjuk azt is,
hogy van egy ellentmondás az unióban érvényes, és a világ többi
részén működő – például az amerikai – szabályozási rendszer között,
és úgy gondoltuk, szükség van arra, hogy Magyarországon is
elinduljon egy sokkal inkább a tudományra alapozott beszélgetés
arról, hogy ez az új technológia lényegében hová visz, hogyan
illeszthető be a hagyományos nemesítés módszerei közé. Sokkal
könnyebben tudnánk akár a politikusokkal, akár a közvéleménnyel
elfogadtatni ezeket az új technológiákat, ha azok ismernék ezeknek
az új eljárásoknak és az így születő új „termékeknek” a lényegét.
Az egyik előadásban az előadó húzott egy határvonalat a korábbi
géntechnológiai módszerek és a jelenlegiek között, mert véleménye
szerint ezek az új genomszerkesztési módszerek sokkal pontosabbak,
célzottabbak a korábbiaknál, és ráadásul az eredményül kapott növény
olyan értelemben nem GMO, hogy többnyire semmi olyan változás nem
történik a génállományában, ami a hagyományos nemesítés során vagy
akár valamilyen természetes folyamat, például egy véletlen mutáció
során ne jöhetett volna létre.
Éppen ezért fontos az a vita, amelyik ekörül folyik, nevezetesen,
hogy mi teszi a növényt GMO-vá: a módszer, amellyel nemesítették,
vagy a végeredmény, az új növény tulajdonságai? Szerintem az
utóbbiakat kell meghatározni, függetlenül attól, hogy milyen
módszerrel hozták létre ezt az új növényt.
Egyáltalán, az új eljárásokkal nemesített növényekről meg lehet
állapítani, hogy milyen módszerrel történt a nemesítésük,
átalakításuk?
Az ilyen, úgynevezett genomszerkesztési módszerrel nemesített
növényeket nyugodtan irányított mutánsoknak lehet hívni, a
folyamatot irányított mutagenezisnek, hiszen a keletkező mutációk
jelentős része megtalálható a természetben is. Lényegében a
természetben meglévő molekuláris folyamatokra alapított új
módszerekről van szó, amelyek alapvetően irányítottan, célzottan egy
kiválasztott génben egy adott nukleotidcserét – mutációt –
eredményeznek, nagyon nagy pontossággal. Egyébként ma is állandóan
genetikailag módosított növényekből és állatokból származó
élelmiszereket fogyasztunk, akkor is, amikor a korábbi
technológiákkal nemesített növényekből vagy állatokból származik az
élelmiszerünk.
Ezeket az új genomszerkesztési eljárásokat nemcsak a
növénynemesítésben, hanem az állattenyésztésben is alkalmazzák. Az
egyik előadásban elhangzott, hogy sertésnél sikerült megtalálni egy
olyan génszakaszt, amely egy súlyos sertésbetegséget okozó vírus
behatolását lehetővé tevő fehérjét kódol, és ezt kivágva a sertések
gyakorlatilag száz százalékban ellenállóvá váltak ezzel a
fertőzéssel szemben. Ennek a vírusbetegségnek a következtében
körülbelül annyi sertés pusztul el világszerte, amennyi hiányzik
ahhoz, hogy a teljes emberiséget ellássuk sertéshússal.
Így van. Egyébként az állati genom szerkesztésének eredményei már
sokkal közelebb vannak a gyakorlati bevezetéshez, mint a
növényeknél. Valószínűleg azért, mert a növénykutatásokat
nagyon-nagyon hátráltatta és hátráltatja jelenleg is a GMO-vita.
Persze ez a sertés is GMO!
Hát igen, csak ez a sertés nem kerül ki a természetbe, nem poroz be
más élőlényeket. És hát sajnos az az igazság, hogy ma nagyon nehéz
tehetséges fiatal kutatókat találni a növénybiológiai kutatásokhoz,
éppen emiatt. Sokat segítene, ha a politika és a közvélemény is
elfogadná annak a lehetőségét, hogy legalább kipróbálhassa a magyar
gazda is ezeket a növényeket. Biztos volna előnye annak, ha lenne
olyan elzárt kísérleti parcellákból álló bemutató terület, egy
géntechnológiai tenyészkert, ahova a gazdák odamehetnének, és
megnézhetnék, hogy miről is van szó.
Mit lehet tenni?
Ez sziszifuszi munka, nekünk, kutatóknak kell az ismereteket
folyamatosan átadni, terjeszteni, a tudomány tényeit folyamatosan a
közvélemény elé tárni. És ebben szerintem az Akadémiának is nagy
szerepe lehetne, mint ahogy például a francia akadémia már
nyilatkozott arról, hogy a genomszerkesztési módszerekkel
előállított termékek nem tekinthetők GMO-nak, és nem esnek az ezekre
vonatkozó szabályozás alá. Jó lenne, ha az MTA is megfogalmazna egy
egységes állásfoglalást ebben a kérdésben – bár tudom, a vélemények
itt is megoszlanak.
Miben hoztak újat ezek a legújabb genomszerkesztési eljárások a
korábbi géntechnológiai módszerekhez képest? Ha jól értem, korábban
beillesztettek a genetikai állományba két-három gént, azok
beépültek, most pedig egy precíziós „ollóval” elkezdik a géneket
szabdalni, igazítani, esetleg szakaszokat kivágni. Mennyivel jobb ez
a korábbinál?
Annyival jobb, hogy tervezhető az egész folyamat, és tervezhető a
végeredmény. Tehát itt az ember már előre tudja az informatikai
adatok feldolgozása alapján, hogy mit várhat, mi lesz az eredmény,
és ez hogyan jelentkezik majd a növény tulajdonságaiban. Az első
kísérletekben gyomirtónak ellenálló növényeket állítottak elő, mert
itt könnyen ellenőrizhető a változás, könnyen kiválogathatók a
megváltozott tulajdonságú növények. De már biztosan készülnek azok a
növények, amelyek szárazságtűrők, vagy például amelyeknél megnövelik
a mag méretét. Mi is dolgozunk egy olyan gén elcsendesítésén,
kikapcsolásán vagy mutáltatásán, amelyik a mag méretét határozza meg
a gabonaféléknél. Szerintem nincs olyan pozitív gazdasági,
agronómiai, környezetvédelmi, vagy éppen egészségügyi hatású
tulajdonság, amelyet ezzel a technológiával nem próbálnak majd
befolyásolni. És ezekkel az eljárásokkal nemcsak szerkeszteni tudjuk
a géneket, hanem fel is tudjuk térképezni azokat.
Lesz áttörés?
Már megvan.
Nem a tudományban,
hanem a társadalom hozzáállásában!
Ha nem bíznék ebben, akkor nem csinálnám. Meg vagyok győződve arról,
hogy az emberek előbb-utóbb be fogják látni, hogy szükség van ezekre
a technológiai fejlesztésekre, és szerintem (bár most talán még
utópisztikusnak tűnik, de ha az Európai Unió engedélyezi azokat a
növényeket – egyébként ezek elvileg GMO-k –, amelyek a magyar gazda
számára fontosak) a gazdák át fogják gondolni a dolgot. A magyar
gazdának például nagyon nagy szüksége lenne kukoricabogárnak
ellenálló hibridekre. Évente négymilliárd forintot permeteznek ki a
gazdák a kukoricabogár elleni védekezésül. Szerintem, ha elérhető
lesz az akár génszerkesztéssel, akár hagyományos GM-technológiával a
kukoricabogárral szemben ellenállóvá tett növény – ez utóbbiak
megvannak, ezeket Amerikában termesztik, és az európai engedélyezési
folyamatban benne vannak –, akkor a magyar gazda is végig fogja
gondolni, hogy inkább nem permetez, hanem használja ezeket a
hibrideket. A másik a szárazságtűrés. A klímaváltozás rengeteg
problémát vetít előre, amire fel kell készülni. Ezért szükségünk van
olyan növényekre, amelyek jobban hasznosítják a vizet, jobban bírják
a száraz periódusokat, így kevesebb a terméskiesés. A harmadik a
Phytophthora gombának ellenálló burgonya. Egy gazda hat-hét
alkalommal permetez a burgonyavész ellen. Ezt meg lehetne spórolni.
És nem kockáztatnák az egészségüket és szennyeznék a környezetet a
permetezéssel kijuttatott vegyszerrel. Úgy gondolom, hogy ez az a
három olyan termék, amelyik gyakorlatilag már a fejlesztés, és az
Unióban a végső engedélyezés fázisánál tart, amelyik a magyar
gazdának is fontos. Szerintem előbb-utóbb ők jelentkeznek majd, hogy
ezeket ki akarják próbálni. |
|
Egyed László: Amikor a genetikailag módosított
növények feltűntek, nagy tiltakozás volt velük kapcsolatban, mert
olyan gének jelentek meg bennük, amelyek másképpen nem kerülhettek
volna oda, és a környezetvédők szerint ezek bizonyos veszélyt,
kockázatot hordoztak. Az új genomszerkesztési technológiák viszont,
amelyek során nem juttatnak be idegen géneket, hanem a meglévőket
szerkesztik, változtatják meg, sokkal közelebb állnak ahhoz, ami a
természetben is végbement az evolúció során. Így azután elmosódik a
GMO-k és a más módszerekkel nemesített növények közötti határ.
Joachim Schiemann: A GMO-technikán belül is volt egy sor különböző
alkalmazás. Ki lehetett ütni géneket, új géneket lehetett beépíteni,
ezek különböző származású gének lehettek, lehettek olyanok, amelyek
a hagyományos nemesítés során is bekerülhettek volna, de például
olyanok is, amelyek más módszerrel nem kerülhettek volna be a
növénybe. A nyilvános vitákban azonban azokra a génekre
koncentráltak, amelyek idegen forrásból származtak. Viszont az új –
vagy pontosabban újabb – eljárások, mint a genomszerkesztés,
mindössze kiszélesítik és folytatják azt a nemesítési gyakorlatot,
amelyet tízezer évvel ezelőtt kezdett az emberiség, csak a pontosság
és a hatékonyság nőtt rendkívüli mértékben a korábbi eljárásokhoz
képest.
Egyébként a korábbi hagyományos géntechnológiai módszerekkel
előállított növényeknél észleltek egyáltalán valamilyen
káros hatást, veszélyt? Tehát az idegen gének
hordoznak valamilyen kockázatot?
Nem, közlemények százaiban írták le világosan, hogy a nemesített
növények használata mindig biztonságosnak bizonyult, akár a
hagyományos növénynemesítésről beszélünk, akár a (sugárzással vagy
vegyszerekkel előidézett) mutációs nemesítésről. Ugyanez igaz a
GM-eljárásra, illetve a legújabb eljárásokra is, tehát hagyománya
van a biztonságos használatnak. Ugyanakkor a pontosság nő az új
eljárások esetében, és minden olyan lehetséges kockázat, amelyről a
vita folyt (bár soha nem jelentkezett), kiiktatható ezekkel az új
módszerekkel.
Hogyan kellene megváltoztatni
a jelenlegi szabályozást?
Hosszú távon megváltozhat az irány, a kockázatértékelést és a
szabályozást elsősorban a létrejövő végeredményre kell irányítani, a
fenotípusra, az új tulajdonságokra, és nem azokra az eljárásokra,
amelyekkel ezeket létrehoztuk. Szerintem ez már ma is, a jelenlegi
szabályozás esetében is így van, ez is részben az eljárásokon,
részben a végeredményen alapul, csak éppen hosszú ideje
félreértelmezik. Sokkal kiterjedtebb kockázatértékelésre van
szükség, de ezt a kockázatértékelést esetről esetre el kell végezni,
és mint mondtam, elsősorban a végeredményre kell koncentráljon, és
nem az eljárásra, amely ezt az eredményt hozta. Nagyon
elszomorítanak az utóbbi évek fejleményei. Kezdetben nagyon hasznos
a kockázatokat végiggondolni, a megfelelő elővigyázatosságra
figyelni, amikor az ember elkezd egy új technológiát használni, de
most már sok ezer vagy akár sok millió adat áll rendelkezésünkre,
sok ezer közlemény, amelyek mögött a kutatásokat az adófizetők
finanszírozták, és minden adat azt mutatja, hogy a GM-eljárással nem
jár semmi olyan kockázat, ami nagyobb lenne, mint a hagyományos
eljárások esetében, amelyekkel a növények genetikai állományát
megváltoztatjuk, mint például a hagyományos nemesítés vagy a
mutációk előidézése hagyományos módszerekkel. Ezeket az adatokat
azonban csaknem teljes egészében figyelmen kívül hagyják a nyilvános
vitákban. Teljesen másféle nyilvános vitákra van szükség, a tények
megismerésére és elfogadására, és nemcsak a kockázatokat kellene
megvitatni, hanem a hasznot is, amit ezek az eljárások és az ezekkel
létrehozott növények hozhatnak.
Mit gondol, hogyan lehetne megváltoztatni
a GMO-kal kapcsolatos hozzáállást?
Az én közelítésem, hogy a kutatásoknak folyamatosan átláthatóknak
kell lenniük, és a kutatóknak részt kell venniük számos nyilvános
vitában. Szeretném rávenni tudós kollégáimat, hogy tegyenek
erőfeszítéseket, és áldozzanak időt arra, hogy megvitassák a kérdést
a politikusokkal és a mindennapi emberekkel, mindezt objektív és
átlátható módon. Számos globális kihívással kell szembenéznünk a
közeljövőben, és ezeket csak akkor tudjuk kezelni, ha tökéletesítjük
a növénynemesítést, ehhez viszont egy olyan „szerszámkészletre” van
szükségünk, amelyben sokféle eljárás található, amit mind tudunk
használni, és nem szabad közülük egyet sem kizárni politikai vagy
ideológiai okokból. A biztonságos és fenntartható használatból kell
kiindulni ezeknél az eljárásoknál, de például a genomszerkesztési
eljárások ahhoz is nagyon hasznosak lehetnének, hogy megoldjunk egy
sor problémát az organikus termesztéshez. Nagyon szeretném lebontani
azt a falat, ami az organikus mezőgazdaság és a genomszerkesztés
között van. Mindenképpen át kell gondolnunk, hogy milyen problémáink
vannak, és hogyan tudjuk ezeket megoldani ennek a nagy, egy sor
különböző eljárást tartalmazó szerszámkészletnek a segítségével.
Előadásában a proteszt ipar kifejezést használta. Ön szerint a
tiltakozások mögött olyan szándék is húzódik, hogy a tiltakozók
pénzt akarnak szerezni
a tevékenységükhöz?
Természetesen egy sor különböző motiváció húzódik meg a tiltakozások
mögött, és természetesen a proteszt ipar kifejezés leegyszerűsítő.
De a nyilvános vitákban az embernek bizonyos mértékig provokatívnak
kell lennie ahhoz, hogy eljuttassa az üzenetét. Sajnos a GMO-kat és
az új technológiákat is ellenzők egy részének az a célja, hogy
adományokat kapjon, és ezek segítségével új tevékenységeket
finanszírozzon. Nagyon szomorú vagyok emiatt a helyzet miatt, és
voltak arra példák, hogy a Greenpeace korábbi tagjai úgy döntöttek,
hogy otthagyják a szervezetet emiatt a hozzáállás miatt. Van számos
jó célja is a szervezetnek, de az, hogy arra koncentrálnak, hogy
megakadályozzák az új nemesítési eljárásokat, nagyon szomorú dolog,
és ebben egyáltalán nem értek egyet a Greenpeace-szel, és ezért
használom a proteszt ipar kifejezést.
Egy kis tudomány
Azok számára, akiket kicsit mélyebben is érdekelnek a részletek,
Dudits Dénes így foglalta össze az új genomszerkesztési módszerek
lényegét:
Ezek segítségével célzottan elő lehet idézni egy
meghatározott gén mutációját, vagy egy adott helyen egy
meghatározott génszakaszt be lehet építeni vagy ki lehet vágni.
Ennek fontos feltétele, hogy egy kiválasztott helyen történjen meg a
DNS-szálak hasítása, majd amikor a sejt hibajavító enzimei működésbe
lépnek, akkor alakul ki a megtervezett új DNS-szekvencia. Valamennyi
módszer esetében az elsődleges követelmény a megcélzott DNS-régió
felismerése, ahová a DNS hasítását végző nukleáz enzimet mint
molekuláris ollót oda kell szállítani.
Két szerkesztési technológia esetén precízen
megtervezett fehérjék biztosítják a célpont megtalálását. A cink-ujj
fehérje elemek képesek felismerni és kapcsolódni három bázispárnyi
DNS-szakaszhoz. Több ilyen ujj-motívumot tartalmazó fehérjét össze
lehet kapcsolni a hasító enzimmel (FokI). Alternatív megoldásként a
nukleáz (hasító) enzimet az ún. TALE-fehérje motívumok segítségével
juttathatjuk el a célzott DNS-szekvenciához. Közös jellemzőjük a
TALE-fehérjéknek, hogy nagymértékben konzervált középső régióval
rendelkeznek, amelyben 34 aminosavból álló szakaszok ismétlődnek.
Ezek a szerkezeti egységek, ismétlődések egy-egy nukleotid
megkötéséért felelősek, attól függően, hogy a 12. és 13. helyen
milyen aminosavak találhatók. Például az aszparagin-glicin (NG)
páros a timint (T); a hisztidin-aszparaginsav (HD) páros a citozint
(C); az aszparagin-izoleucin (NI) páros az adenint (A); az
aszparagin-aszparagin (NN) páros a guanint (G) vagy adenint (A)
ismerik fel. Ha ismert bázissorrendű szakaszt akarunk megcélozni,
akkor megtervezhető a fehérje szerkezete, illetve az azt kódoló gén,
ami biztosítja a fehérje szintézisét. A TALE-technológia esetében is
a FokI nukleáz végzi a DNS hasítását.
Alapvetően más koncepciót követ a CRISPR/Cas9
genomszerkesztési eljárás, amikor egy száz nukleotidból álló vezető
RNS és a hozzá kapcsolódó Cas9 nukleáz biztosítja a cél
DNS-szekvencia felismerését, illetve hasítását. A vezető RNS
egyrészt a húsz nukleotid nagyságú, a cél DNS-szakasszal
komplementer crRNS-molekulából, illetve az azzal kölcsönható váz
tracrRNS-ből áll, az utóbbi elősegíti a Cas9 fehérje célbajuttatását
és a DNS-szálak hasítását. Természetesen mind az vezető RNS-, mind a
nukleáz sejtekben történő szintézisét biztosítani kell. Ezt meg
lehet valósítani transzgenikus technológiával, amikor a beépített
génről szintetizálódik a vezető RNS-, illetve a nukleáz fehérje.
Kiemelt figyelmet érdemel, hogy lehetséges a sejten kívül, in vitro
is előállítani ezeket a molekulákat, majd például mikroinjektálással
vinni be a sejtekbe. A kettős szálú DNS-törések kijavítása történhet
mintaszekvencia jelenlétében, homológ rekombinációval. A nem homológ
végillesztés alkalmat ad DNS-darab kivágására vagy beillesztésére.
Az irányított mutagenezis egyik lehetősége, hogy
mesterségesen szintetizált DNS-molekulát (30-10 nukleotid nagyságú)
jutattunk a sejtekbe. A DNS megduplázódásakor ezek az ún.
oligonukleotidok felismerik a célszekvenciát, hozzákapcsolódnak, és
DNS-törést okoznak. Ezeket a sejtek hibajavító enzimei felismerik,
és a javítás során már az oligonukleotid szekvenciája alapján alakul
ki a gén szerkezete. Így tervezhetően alakítható egy adott gén
DNS-szekvenciája, ami aminosavcserét eredményezhet a fehérjében.
Ezzel a fehérje úgy alakítható, hogy a szervezet tulajdonságai a
kívánt irányba módosuljanak.
Kulcsszavak: genomszerkesztés, GMO, növénynemesítés,
élelmiszer-termesztés
LÁBJEGYZET
* Fordította Egyed László.
|
|