Miért olyan fontos napjainkban az élelmiszerek hordozta
kockázatok vizsgálata? Erre a kérdésre kimerítô választ
kaphat, aki elolvassa a szám elején található cikkgyûjtemény
nyolc rövid tanulmányát. A helyzetet jól érzékelteti,
hogy az életfolyamatokra károsan ható anyagok 70-a
a táplálékkal kerül a szervezetbe. Az MTA tavalyi
közgyûléséhez kapcsolódó osztályülésen elhangzott
elôadások szerkesztett változata áttekinti az élelmezés
biztonságát veszélyeztetô számos tényezôt. Az állat-
és humán-egészségügyi vonatkozások bemutatása során
szó esik a mérgezô fehérje által okozott
A következô két tanulmány is megkülönböztetett figyelmet érdemel. A tudományos fokozatot szerzett több mint 4000 személy által 1997-ben kitöltött kérdôívek alapján a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai elemezték a tudományos minôsítéssel rendelkezôk élet- és munkakörülményeit. Az összefoglaló értékelésben a demográfiai jellemzôk mellett a tudósok anyagi helyzetére és pályaútjára vonatkozó megállapítások is szerepelnek.
Ugyancsak egészen széles réteget érint az alkotói
díjak közterheirôl szóló tanulmány, amellyel
a szerzô,
A Kitekintés kínálatából kiemeljük az utolsó éveiben Magyarországon letelepedett világhírû fizikusról, Vlagyimir Gribovról szóló személyes hangú visszaemlékezést és az amerikai Holocaust-kutatás áttekintését.
A posztmodernséggel és a tudományos kutatás értékelésével kapcsolatos vitákat átmenetileg lezáró írások és az azokban foglalt érvek nem jelentik azt, hogy e viták a késôbbiekben nem lángolnak fel újra.
A Könyvszemle recenziói ezúttal a következô tudományágakkal kapcsolatos mûveket ismertetnek: filozófia, fizika, irodalomtörténet, nyelvtudomány, mentálhigiéné, hadtörténet, történettudomány, de az esetek egy részében nem egészen jogos egyetlen tudományág megnevezése.
A szerkesztôségbe érkezett könyvekrôl e számunktól kezdve nemcsak a bibliográfiai adatokat közöljük, hanem egy bekezdésnyi tartalmi összefoglalót is, mivel ennyi színvonalas könyv részletes bemutatására és értékelésére sajnos nincs lehetôség.