Az elhízás mára világméretű járvánnyá
terebélyesedett. Okai sokrétűek: a modern kor felgyorsult történései,
a sorozatos stressz- szituációk tökéletlen feldolgozása, az agyi
központok még részben feltáratlan kóros érzékelése a
luxuskalória-fogyasztással, a kevés mozgással együtt, vezetnek az
elhízáshoz. Következményei, vagy helyesebben szövődményei súlyosak,
gyakran halálosak. Érthető, ha világszerte erőfeszítéseket tesznek e
járvány visszaszorítására, ideális esetben megelőzésére. Sajnos a
kutatások még nem vezettek egyértelmű eredményre, a terápia –
megelőzés – komplex folyamat.
Lapunk alább következő négy írásából az első
háromban az evészavarokról általánosságban tájékozódhatnak, míg a
negyedik cikk a kóros elhízás radikális, sebészi kezeléséről számol
be.
Éder Katalin az elhízás egyes génjeit foglalja
össze. Ezen a téren bővültek ismereteink, számos monogénes elhízást
térképeztek már fel. Ezek azonban ritkák, csakúgy, mint az ún.
szindrómás elhízások, ahol a túlsúly egyéb kóros fenotipikus
sajátosságokkal ötvöződik. A világméretű elhízás oka feltehetően
poligénes eredetű. A genetikus tényezőknek fontos szerepük van az
elhízásban, elég csak arra gondolni, hogy ha például száz azonos korú
egyént hosszabb ideig azonos kalóriatartalmú étrenden, azonos fizikai
igénybevételen tartanak, bizonyos részük tartani fogja eredeti súlyát,
egy részük meghízik, míg lesznek, akik fogynak. Az eltérő eredmények
oka feltehetően a genetikai különbözőségekben rejlik.
Forgács Attila munkája a média felől közelíti meg
az evészavarokat. A rádió és a televízió tele van az evéssel
foglalkozó reklámokkal. Ő a média öt különböző üzenetét tárgyalja
szellemesen, sok példával. Nem kifejezetten az elhízás, hanem
általában az evészavarok aspektusából vizsgálja korunk étkezéssel
kapcsolatos anomáliáit. Kétségtelen, hogy az anorexia, bulimia, vagy
egyéb étkezési zavarok is fontosak, jóllehet népegészségügyi
szempontból kevésbé tűnnek jelentősnek.
Túry Ferenc és munkatársai a pszichiátria, a kóros
magatartások felől közelíti meg az evészavarokat. Számos új
„kórformát” ismerünk meg, melyek sokkal gyakoribbak, mint azt
gondolnánk. Szoros kapcsolat áll fenn egyes étkezési anomáliák és
pszichológiai vonatkozású magatartások között. Több új fogalmat is
megismerünk e munkából.
A különböző étkezési zavarok közül gyakorisága,
súlyos következményei és népegészségügyi jelentősége miatt mégis az
elhízás áll az érdeklődés gyújtópontjában.
Legeredményesebb a radikális életmódváltoztatás +
adekvát étrend lenne, sajnos ezen a téren csak reprezentatív
eredmények vannak, elsősorban Finnországból (Tuomilehto, 2001). Az
elhízáshoz vezető út bonyolult szociopszichés folyamatok eredője,
éppen ezért a kezelés is sokoldalú kell hogy legyen. Ideális a
konzervatív, sokrétű terápia, amely intenzív testmozgáson, kalória-,
zsír- és cukorszegény étrenden alapszik. Ezt gyakran egészítik ki
„fogyasztó jellegű” készítményekkel. Tapasztalataink szerint ez sajnos
csak ritkán hoz tartós eredményet, bár a társadalomnak ehhez kell(ene)
segítséget nyújtani.
Mára elértük, hogy a túlsúlyos, elhízott egyének
száma világszerte kissé meghaladja az éhezőkét. Ez az adat persze nem
jelenti a jólét prioritását, hiszen a magas kalóriájú, sok zsírt és
szénhidrátot tartalmazó étkezéshez a szegényebb rétegek is
hozzájutnak. Csak egy adat: az USA-ban és Kanadában a túlsúlyos
egyének aránya meghaladja a 40%-ot. Bár pontos hazai felmérések
hiányoznak, nálunk is hasonló az elhízás előfordulási gyakorisága.
Ma hazánkban a halálozási statisztikát a szív-és
érrendszeri betegségek vezetik. Ezek között a leggyakoribb nem fertőző
betegség, a magas vérnyomás jelentős részben az elhízásra (is)
vezethető vissza. A hipertonia + elhízás a szívelégtelenség,
szívinfarktus, sztrók leggyakoribb okozói. Az elhízás nagyrészt az
inzulinrezisztencia (a szervek, szövetek nem megfelelően reagálnak az
inzulin hatásaira), és a hasi zsírszövetben termelődő, gyulladásra
jellemző ún. citokin fehérjék közvetítésével vezet az említett
kórképek kialakulásához. A diabétesz – elsősorban is ennek ún. 2-es
típusa, melyben a cukorbetegek 90%-a szenved – reprezentatív
felmérések szerint mára hazánkban is eléri a 10%-os gyakoriságot. E
betegek 85–90%-a túlsúlyos vagy elhízott.
Korszerű felfogás szerint a diabétesz olyan súlyos
keringési kórkép, melyhez a vércukorszint növekedése (is) társul. Ez a
meghatározás utal e kórkép felfogásában a közelmúltban történt
paradigmaváltásra, miszerint a diabétesz (elsősorban a 2-es típus!)
fatális szív-és érrendszeri betegségek következtében rövidíti az
élettartamot, rontja az életminőséget. A 2-es típusú diabétesz rohamos
elterjedéséért elsősorban az elhízás tehető felelőssé.
E túlsúlyos cukorbetegek egyúttal rendszerint
hipertóniások, zsíranyagcsere-zavaraik vannak, általában mozgásszervi
problémákkal is küzdenek. E kóros elváltozások összességét
„metabolikus szindróma” néven ismeri a szakma. Legújabban derült fény
arra, hogy a metabolikus szindróma és a diabétesz számos egyéb
kórképpel is ok–okozati kapcsolatban áll. Ilyenek egyes rosszindulatú
daganatok, a depresszió, az Alzheimer-kór, a nem alkoholos zsírmáj, az
alvási apnoe (éjszakai légzéskimaradás), melyek magukban is komoly
népegészségügyi problémát képeznek. Mindezek hátterében az elhízás
mint egyik kóroki tényező szerepe bizonyított.
|
|
Az elhízás elleni küzdelemnek tehát mindezen
kórképek gyakoriságának visszaszorításában is kiemelkedő helyet kell
kapnia. Sajnos a konzervatív eljárások eddig inkább fiaskót
jelentettek. A számtalan különböző fogyókúra „jojó-effektushoz”
vezetett, azaz a betegek a fogyást követően a leadott kilókat gyorsan
visszahízták. A gyógyszeres fogyasztás eredményei is ellentmondásosak,
nemegyet veszélyességük miatt kivontak a forgalomból. Leghatásosabbnak
a radikális életmód és étrend tartós alkalmazása bizonyult, de azt
csak kevesen tudták folyamatosan betartani.
A konzervatív eljárások sikertelensége
következtében invazív (sebészi) eljárások sokasága került előtérbe. A
módszerek elterjedését illusztrálja egy amerikai adat 2010-ből: az
USA-ban és Kanadában évente 220 ezer túlsúlyos egyénen végeznek
különböző technikákkal sebészi beavatkozásokat. Érdekes, hogy ott
inkább a számos későbbi szövődménnyel járó gyomorcsonk–vékonybélkacs
közötti összeköttetést kialakító eljárás terjedt el (Bal et al.,
2010). Érdekességként említem, hogy három évtizede elterjedt az
USA-ban egy olyan semi-invazív eljárás, melyben a beteg alsó és felső
fogsorát szorosan „összedrótozták”, csak egy szalmaszálat lehetett
ezen átdugni, amin keresztül a beteg folyékony, félsűrű ételt, italt
kapott. Ma már nem esik szó erről a heroikus beavatkozásról…
Az eddigi adatok világszerte igazolják, hogy a
kóros túlsúly megszüntetése a későbbi élettartam és életminőség
szempontjából szignifikánsan kedvező, ugyanakkor a gyakori szív-és
érrendszeri betegségek is javultak, például a cukorbetegek addigi
kezelése egyszerűsödött, az inzulinkezelést tablettás terápia, esetleg
kizárólag étrendi, életmódi kezelés válthatja fel. Hasonlóan javul a
magas vérnyomás, a szívelégtelenség, a mozgásszervek állapota is.
Vannak adatok, hogy az említett mentális betegségek és egyes daganatok
progressziója is javul jelentős lefogyást követően. Egy 221 beteget
felölelő statisztika szerint nőknél a BMI átlaga 51-ről 31-re,
férfiaknál 59-ről 35-re csökkent sikeres műtét után. Finanszírozási
szempontból is bizonyított, hogy a kóros elhízás eredményes sebészi
kezelése a biztosítótársaságok aspektusából nézve is kifizetődő, mert
az elhízás szövődményeinek a kezelése többe kerül, mint az egyszeri
beavatkozás, mégoly magas költsége (McEwen et al., 2010).
A sebészi beavatkozások eredményeinek pontos
mechanizmusa még nem teljesen világos, feltehetően bonyolult
hormonális összefüggések állnak a háttérben. A belekben (is)
termelődő, a vércukorszintet befolyásoló hormonok elválasztására is
hatással vannak ezek az eljárások. Úgy tűnik, e hormonok szekréciója,
inzulinhatást befolyásoló képessége is előnyösen változik, javul a
szervezet cukorháztartása (Thomas–Schauer, 2010).
Az első ázsiai konszenzus-konferencia 2010
áprilisában meghatározta az irányelveket a sebészi kezelés
tekintetében. Ázsiában a legnagyobb az elhízottak aránya világszerte,
így a konferencia javaslatai mindenütt elfogadásra találtak
(Lakdawala–Bhasker, 2010).
Természetesen a sebészi eljárások, így a legkevésbé
veszélyes laparoszkópiás gyomorszűkítés sem lehet az elhízás
leggyakoribb kezelési formája. Ma világszerte elsősorban a 40 kg/m2
feletti BMI esetén jön szóba, ha egyéb konzervatív eljárások nem
vezettek eredményre, és nincsenek a Bende dr. által is felsorolt
kizáró okok, továbbá a beteg kívánja az eljárás bevezetését, és persze
a pénztárcája is elbírja a költségeket, melyek jelenleg hazánkban
hétjegyű számot jelentenek. Az elhízás, távolabbról az evészavarok,
mint e munkákból is látható, komplex, szocio-pszichés, genetikai,
endokrin, metabolikus kóros állapot. Az említetteken kívül fontos
szerepe van az agyi központok szabályozó szerepének, ahol a bonyolult
adaptív működések „sérülése”, működészavara vezet végül az
evészavarokhoz, elhízáshoz. Mindebben a modern kor felgyorsult
ritmusa, a sorozatos stressz-szituációk is közrejátszanak.
Bízunk benne, hogy lapunk olvasói érdeklődéssel
fogják e munkákat tanulmányozni.
Kulcsszavak: elhízás, konzervatív kezelés,
sebészi eljárások
IRODALOM
Bal, Bikram et al. (2010): Managing
Medical and Surgical Disorders After Divided Roux-en-Y Gastric Bypass
Surgery. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology. 11 May. Epub
ahead of print.
WEBCÍM >
Lakdawala, Muffazal – Bhasker, Aparna:
(2010): Asian Consensus Meeting on Metabolic Surgery. Obesity Surgery.
Apr. 28. Epub ahead of print.
WEBCÍM >
Tuomilehto, Jaakko et al.: (2001):
Prevention of Type 2 Diabetes by Life Style Modification. The News
England Journal of Medicine – NEJM. 344, 1343–1350.
WEBCÍM >
McEwen, Laura N. et al: (2010): The Cost,
Quality of Life Impact, and Cost-Utility of Bariatric Surgery in a
Managed Care. Obesity Surgery. 06 May. Epub ahead of print.
WEBCÍM >
Syed, Mohsin et al: (2010): Effect of
Comorbities and Medications on Left Ventricular Mass Regression After
Bariatric Surgery. The Journal of Clinical Hypertension. 12, 3,
223–227.
WEBCÍM >
Thomas, Susan – Schauer, Philip (2010):
Bariatric Surgery and the Gut Hormone Response. Nutrition in Clinical
Practice. Apr., 25, 2, 175–182.
Welbourne Richard – Pournaras, Dimitri
(2010) Bariatric Surgery: A Cost-effective Intervention for Morbid
Obesity; Functional and Nutritional Outcomes. Proceedings of Nutrition
Society. May., 4, 1–8.
WEBCÍM
>
|
|