Napjainkban a táplálkozás, alultápláltság, elhízás,
az evvel kapcsolatos élettani, klinikai, pszichológiai, társadalmi
és szociológiai kérdések a közbeszéd előterében vannak. A világban
az elhízás járványszerű méreteket öltött, ez alól hazánk sem
kivétel. A lapunk által összeállított blokk első munkája Józan Péter
epidemiológiai megközelítésű cikke. Józan Péter orvos-epidemiológus
hangsúlyozza: először fordul elő, hogy a hiányos táplálkozás, a
malnutríció kétmilliárd ember esetében elhízást jelent. Új jelenség
tehát, hogy a szegénység körében ma jelentős részben az obezitás
dominál. Hivatkozik az Országos Élelmezéstudományi Intézet által
végzett Táplálkozás és Tápláltsági Állapot vizsgálatára hazánkban,
mely a Központi Statisztikai Hivatal által irányított felvételhez
csatlakozott. Ennek eredménye, hogy hazánkban az elhízottak aránya a
lakosság közel kétharmadát teszi ki.
Halmos Tamás és Suba Ilona cikke az elhízás
élettani kialakulásával foglalkozik, majd az obezitás klinikai
következményeit taglalja. Bár kétségtelen, hogy az elhízás számos
idült, nem fertőző betegségre teremt hajlamot (2-es típusú
cukorbetegség, szív-és érrendszeri kórképek, egyes
daganatféleségek), újabban egy más meggondolás is napvilágot látott.
Nevezetesen az „obezitás-paradoxon” jelenséget ismertetik, melynek
lényege abban áll, hogy bizonyos kórképek esetében az elhízásnak
protektív szerepe lehet. Az ugyancsak legújabban felismert
„obezitás-éhség” paradoxon pedig elsősorban az Egyesült Államok
hajléktalan népességében vált ismertté. Kiderült, hogy bostoni
hajléktalanok között az elhízás 57%-os gyakoriságúnak bizonyult. Úgy
tűnik, hogy az elhízás sem minden esetben jelent betegségre
hajlamosító tényezőt.
Bass László munkája a gyermekszegénységet állítja
fókuszba. Kiemeli, hogy eddig a szociológiai munkák javarésze nem
foglalkozott külön a gyermekszegénység kérdéskörével. Szerinte a
gyermekszegénység sajátos természetű jelenség, gyermekek között a
szegénység aránya még nagyobb, mint az összlakosságban. A tizennyolc
évnél fiatalabb életkorúak között 23% él szegénységben. Mi az uniós
rangsor alsó harmadában foglalunk helyet. Hivatkozik a „deprivációs
index” fogalmára (szükségletkielégítettség mértéke) mely szerint
csak Romániát és Bulgáriát előzzük meg. Az index nálunk 31,9%,
vagyis ennyi hazánkban a nélkülöző gyermek, fiatalkorú.
Reprezentatív hazai adatait a szoptatásra, a gyermekek
táplálkozására vonatkozóan a szécsényi kistérségből nyeri, ezek
szerinte sajnos nem adnak okot optimizmusra.
|
|
Rodé Magdolna és Gaál András munkája a kövérség és
a rosszindulatú daganatok összefüggéseivel foglalkozik. A szerzők
kiemelik, hogy a globalizáció, a kövérség és a rák szorosan
összefüggő fogalmak és jelenségek. Kiemelik, hogy számos tényező
növeli a daganatok előfordulási arányát, így a táplálékok fajtái, az
alkohol, az ülő, inaktív életmód.
Foglalkoznak a korai megelőzés, a szűrővizs-gálatok
jelentőségével, kivitelezhetőségükkel. Elgondolkodtató, hogy a
felnőttkorban észlelt rohamosan növekvő daganatos betegségek
gyökerei a gyermek-serdülőkori kövérségben találhatók. Ez a
felismerés egyúttal a hatásos megelőzés eszközei felé is irányt
mutat.
Forgács Attila, Forgács Dalma és Forgács Dóra közös munkája a
glObesity, a tömeges elhízás pszichológiájával foglalkozik, érdekes
megközelítésben.
Az evés különböző pszichológiai formáit taglalja,
így foglalkozik a „nyugalmi evés”, a „védekező evés” és az
„agresszív evés” formáival. Kitér a globalizáció hatásaira az
elhízásban, így az autó, a hűtőszekrény, a televízió befolyására.
Utal a korunkban egyes, sajnos polgárjogot nyert kifejezések
valóságtartalmára az elhízás aspektusából, így a
„coca-colonizációra” is. Megszívlelendő, hogy az ismert élettani
hatások (éhség, vércukorcsökkenés stb.) mellett számos pszichés
tényező is befolyásolja az étkezést, vezethet elhízásra. A számos
reklám, a gusztusos csomagolástechnika mind globalizált világunk ma
már elengedhetetlen részei.
Összefoglalva: A blokk nem teljesen homogén, de a
látszólagos heterogenitás egyúttal rávilágít korunk táplálkozásának
és ebből fakadó eltérő következményeinek komplex aspektusaira. Bár a
túlsúly, különböző korokban, kultúrákban és etnikumokban is gyakori
volt, sőt gyakran a jólét, a gazdagság markerének bizonyult, jelen
felgyorsult, „globalizált” világunkban, eltérő formában és általában
negatív egészségi következményekkel jár. Különösen szomorú a helyzet
hazánkban is, kiemelten a gyermekek esetében, hiszen a hiányos
táplálkozás közel kétharmadukat érinti. Az egyik munka – advocatus
diaboli-ként az elhízás védő hatását ismerteti, rávilágítva az
obezitás ellentmondásos következményeire. Úgy tűnik, az elhízás
kérdéskörének különböző irányú megközelítése hozzájárulhat az
objektív véleményalkotáshoz.
Kulcsszavak: gyermekszegénység, az evés pszichológiai formái,
elhízás-paradoxon
|
|