„Az idő több, mint a pénz,
mert a pénz pótolható,
de az elfecsérelt idő örökre elveszett.”
Széchenyi István
Bevezető
A köztudat nem kapcsolja össze a kövérséget a lehetséges kísérő
következményekkel, mint például a rosszindulatú daganatokkal.
A rosszindulatú daganatok gyógyítása annál
eredményesebb, minél korábban sikerül a kezelést elkezdeni. A
kövérséget is már gyermekkorban kell megelőzni, így a kettő egymást
erősítheti.
Kövérség
A kövérséget kísérő betegségek közül kiemelkednek a kövérséggel
összefüggésbe hozható egyes rosszindulatú daganatok.
A kövérséget sok kultúrában a jómód, a tekintély
megnyilvánulásának tekintették.
A WHO 1998 óta a hasi vagy alma típusú kövérséget a
tíz legsúlyosabb betegség közé sorolja, mert az ún. civilizációs (és
megelőzhető) betegségek, mint az elhízás (kövérség), cukorbetegség,
kardiovaszkuláris, mozgásszervi, rosszindulatú betegségek
patogenezisében kiemelkedő rizikófaktor.
Az elhízottság mégsem érdekli igazán az embereket.
Talán azért sem tudatosult a köztudatban a kövérség és e betegségek
szoros összefüggése, mert nem jár fájdalommal.
Magyarországon magas az egészségi állapotukhoz
képest magukkal elégedettek aránya, ezért késik el már adott esetben
a gyógyítás. Ismerik ugyan a betegségek okait és a kockázati
tényezőket, de nem törődnek velük, és a gyermekeiket sem tanítják
meg rájuk. Pedig az utóbbi években kiderült, hogy az elhízás
gyakorisága a gyermekek körében is nőttön-nő. Már az ő köreikben is
5–15, sőt akár 30%-ra is rúg az előfordulása. A kövérséget az
egészség jelének értékelik, ráadásul érettebbnek is tartják a kövér
gyermeket, és mint örömteli tényt fogják fel. A gyermekek pedig –
esetenként igen változatos jelzőkkel – csúfolják érte társaikat.
Megfigyelték, hogy az egykék és elsőszülöttek
gyakrabban híznak el.
Előfordulás
Gyakorisága az utóbbi húsz évben két-háromszorosára nőtt. A tudósok
szerint ennek oka az élelmiszerhez való korlátlan hozzáférés, és a
testmozgás hiánya. E mellett szól az a tapasztalat, hogy például az
USA-ba érkezett bevándorlók megérkezésük után hamarosan meghíznak,
mert átveszik az ottani egészségtelen életformát: kevesebbet
mozognak, egészségtelenül táplálkoznak. A súlygyarapodás minden
bevándorlót egyformán érint. Előfordulása az USA-ban annak ellenére
nőtt, hogy a kampányok hatására csökkent a zsiradékok fogyasztása,
de az energiafogyasztás: a kalóriabevitel nem, mert a
cukorfogyasztás emelkedett, a fizikai aktivitás szintje viszont
csökkent.
Egy ausztráliai konferencián elhangzott, hogy a
világon a túlsúlyosak már többen vannak, mint azok, akik nem jutnak
elég táplálékhoz. Megállapították azt is, hogy a rendszerváltó
országok, a volt szocialista országok lakossága katasztrofális
mértékben indult hízásnak. A nyugati táplálkozási szokások és az ülő
életmód elterjedésével veszélybe került a fejlődő országok lakossága
is, ahol korábban kisebb volt az elhízás kockázata.
Magyarországon is népbetegségnek tekinthető,
hazánkban alig van olyan család, ahol akár több személyt is ne
érintene. Elég csak végigsétálnunk az utcán, hogy megbizonyosodjunk
erről.
Kialakulás
Kialakulásában az öröklött hajlamon kívül elsősorban az ún.
környezeti tényezők közé sorolható helytelen táplálkozás és a
mozgásszegény életmód játszik szerepet.
Számos betegséggel kapcsolatban genetikailag csak a
hajlamunk meghatározott, rajtunk is múlik, a viselkedésünkön, hogy
életmódunk, táplálkozásunk révén hozzáigazodunk-e genetikailag
megszabott szükségleteinkhez, illetve egyben hatással lehetünk
génjeink működésére is abban, hogy ez a hajlam kifejeződik-e? Az
emberi faj genetikai állományában az utóbbi néhány évtizedben nem
történhetett jelentős változás, ezért a gének nem tehetők felelőssé
az elhízás rövid idő alatt bekövetkezett járványszerű terjedéséért.
Az esetek legnagyobb százalékában
családi-táplálkozási, ún. exogén vagy egyszerű kövérségről van szó,
amit a bőséges táplálkozás, kevés mozgás magyaráz (lásd az USA-ba
bevándorlók elhízásának esetét).
Életünk technikai feltételei, a szabadidő
eltöltésében a számítógép és a televízió túlsúlya obezogén (elhízást
támogató) környezetet, obezogén magatartást alakított ki.
A kamaszokra különösen jellemző a mozgáshiány,
sokat ülnek a tv, videó, számítógép (internet) előtt, majszolnak és
keveset mozognak. A testsúlyuk úgyszólván a szabadidejük
eltöltésének módjától függ.
A felesleg napról napra gyűlik, elraktározódik és
az évek során lassanként elformátlanítja a testet. A zsír nemcsak a
bőr alatt rakódik le, hanem egyéb szövetekben is. Befolyással lehet
a későbbi ún. nem fertőző krónikus betegségek (elhízás,
kardiovaszkuláris betegségek, anyagcsere/metabolikus szindróma)
kialakulására a méhen belüli környezet, a korai táplálás módja is: a
táplálék minősége (anyatej!), ill. a születés utáni súlygyarapodás
üteme (a gyors súlygyarapodás az élet első 2 évében).
A szoptatás a sokoldalúan optimális, ideális
csecsemőtáplálás, hiszen az élet első hónapjai döntőek a későbbi
élet minőségére nézve (ld. 5. o. is). Az anyatejjel tápláltak között
iskoláskorukra 25%-kal kevesebb a kórosan kövér gyerek. Ugyanakkor a
szoptatás csökkenti az anya emlődaganatának esélyét is.
Rosszindulatú daganatok és a kövérség
Egy párizsi gasztroenterológus konferencián aggasztónak találták a
kialakult helyzetet. A globalizáció, az elhízás és a rák egymással
szorosan összefüggő fogalmak és jelenségek – állapították meg. A rák
előfordulása egyenes arányban nő a népesség kóros mértékű
elhízásával, holott mindkettő megelőzhető lenne.
Magyarországon a daganatos betegségek miatti
mortalitás 100 000 főre vetítve a világon a legmagasabb. Hazánkban
évente 33 ezer ember veszti életét daganatos megbetegedésben. A
férfiak daganatos halálozásának leggyakoribb és egyre növekvő oka a
tüdőrák, a nők körében pedig az emlőrák és a méhnyakrák, de újabban
megfigyelték, hogy emelkedik a női tüdőrákosok száma is. Mindebben
óriási szerepe van az egészségtudatosság hiányának, e betegségek
ugyanis egészséges életmóddal megelőzhetők, korai felfedezéssel
nagymértékben csökkenthetők lennének.
Bár a túltápláltságot a testtömegindex alapján
szokás meghatározni, mégis sokkal mérvadóbb a haskörfogat figyelése.
A hasban találhatók azok a „veszedelmes” zsírsejtek, amik szerepet
játszhatnak a daganatok kialakulásában, illetve később a
növekedésében. A túltáplálás aktiválja a zsírsejteket, amelyek
eredetileg arra szolgálnak, hogy a kalóriát „rosszabb időkre”
tárolják. Kiderült, hogy ezek a sejtek olyan gyulladásos idegi
átvivő anyagokat (transzmittereket) termelnek, amelyek amellett,
hogy a gyulladást fokozzák, ugyanazzal a mechanizmussal a daganatos
sejtek osztódását is stimulálják.
Kockázati tényezők
A daganatok előfordulási aránya, valamint a kórkép lefolyása
fordított összefüggésben áll az iskolázottsággal, a jövedelemmel, a
szociális helyzettel (pl. egyes nők számára a jómód fokozza az
emlőrák kockázatát) és gyakran a kaukázusi népcsoporthoz
tartozással.
Egyéb, kockázatot növelő tényezők
az alkoholfogyasztás, a dohányzás és az elhízás (első kettő az
emésztőrendszer felső szakaszának a rákjára, utóbbi az emlőrákra
hajlamosít). A testmozgás (hiánya), a szexuális magatartás, a
hepatitis B és C fertőzés, a napfény, az ionizáló sugárzás és a
környezeti vegyszerek ugyancsak jelentős szerepet játszhatnak
bizonyos daganatok kialakulásában.
Az alkohol • Az alkohol a szervezetben
acetaldehiddé alakul, amely mérgező és magzatkárosító hatása mellett
(kromoszóma-károsodást okoz) fokozza a sejtképződést. Az alkoholos
italok többféle rákkeltő anyagot is tartalmazhatnak.
Az alkoholfogyasztás igen gyakran dohányzással
párosul, a dohányfüst egyes anyagai rákkeltők, de egymagában is ún.
komplett rákkeltő. A két élvezeti szer együttes használata
negyvennégyszeres kockázatemelkedéssel jár.
Táplálkozás és a rák
A táplálkozás az egyik legfontosabb életmódbeli, egyben kockázati
tényező.
• A táplálék maga tartalmazhat rákkeltő anyagokat
(gombatoxinok),
• a szervezetben képződhetnek fogyasztásakor
rákkeltő anyagok (nitrózaminok),
• hevítésekor keletkeznek (grillezéskor, sütéskor,
füstöléskor zsír eredetű policiklusos szénhidrogének), akár a napi
rutintevékenység során is (heterociklusos aminok),
• élelmiszeradalék-anyagok (mesterséges
édesítőszerek, ízanyagok, konzerváló anyagok – cave reklámok!–,
mezőgazdasági peszticidek [növényvédő-, kártevőirtó szerek]),
• a táplálkozási lánc egyéb járulékos anyagai,
• igen jelentős az alkohol szerepe.
Nincsenek meggyőző bizonyítékok a magas
zsírtartalmú étrend rákkeltő hatására, de mivel elhízásra
hajlamosít, a szívbetegségek elkerülése érdekében amúgy is helyes a
zsírfogyasztást csökkenteni.
Az élelmiszert természetes körülmények között
penész szennyezi, ennek is (máj)rákkeltő hatása van.
Mesterséges élelmiszer-szennyezők, például
élelmiszerszínezékek is lehetnek rákkeltők.
Egyes engedélyezett növényvédőszerek között is sok
tartalmaz nitrózamin előanyagot.
A füstölt árukban található anyagok, amelyek
hússütés, pácolás alkalmával is keletkeznek, szintén rákkeltők.
A nők életében a táplálkozástól függő kockázati
tényezők két időszakban jelentősek:
• a serdülőkor előtti időszakban, amikor a nagy
energiabevitel elősegíti az első menstruáció bekövetkezését (mert az
a test bizonyos zsírtartalmához kötött),
• és a menopauza előtti évek, amikor a nagy
testtömeg, főleg a nagymennyiségű hasi zsírszövet anyagcsere- és
hormonális velejárói hozzájárulnak a rákot megelőző emlőelváltozások
valódi rákká fejlődéséhez, ami azután a menopauza után jelentkezik.
Megelőzés
Úgy tűnik, hogy a világ nem tud mit kezdeni a „hétköznapi”
kövérséggel és a hozzá kapcsolódó, ún. kísérő betegségekkel, pedig
tudjuk a megoldást, hatásossága egyre nyilvánvalóbb: együnk
kevesebbet és mozogjunk többet. Nem hangsúlyozható eléggé a
gyermekkori szokások kialakításának a szerepe, a szülők, a család, a
környezet mintája.
Az eddigi, a gyógyításra koncentráló trenddel
szemben a megelőzés lenne a cél. A hangsúlyt már kora gyermekkortól
elkezdve a felvilágosításra, nevelésre kell fektetni. Hiszen
gondoljunk csak arra, hogy milyen nagy szerepük van korunkban a
reklámoknak, amelyek nem is valós igények kielégítésére buzdítanak,
és elsősorban a gyermekeket célozzák meg, majd rajtuk keresztül
jutnak el a családba, a szülői engedékenység révén.
A rák megelőzésében és kivédésében, majd a korán
megkezdett kezelés utáni rehabilitáció idején is több tényezőnek van
óriási szerepe: a szellemi-testi aktivitás, a fizikai munka, a
testmozgás, az egészséges táplálkozás, az optimális testsúly
elérése, megtartása szükségesek az egyén életmódjában.
Táplálkozás
Egy könnyű, vagy ülőmunkát, illetve közepesen nehéz munkát végző
középkorú férfinak elég lenne naponta 2500–3050 kcal, ugyanígy nőnek
2000–2450 kcal. Hazai felmérés szerint a férfiak napi
kalóriabevitele 3250 kcal, a nőké 2400 kcal, ami meghaladja az
átlagos szükségletet.
Rizikót csökkentő tényezők
Ételeinkben szerencsére sok daganatmegelőző hatású összetevő is
lehet (például rostban gazdag táplálékok), ezért a helyes
táplálkozással csökkenteni tudjuk a daganatok kialakulásának
kockázatát.
A szoptatás a sokoldalúan optimális, ideális
csecsemőtáplálási mód, hiszen az élet első hónapjai döntőek a
későbbi élet minőségére nézve. A mesterségesen tápláltaknál a
bevitelt az anya szabja meg, s ez könnyen vezet túltápláláshoz. El
kell érni, hogy a gyerekek ne tápszeren nőjenek fel, hanem (legalább
hat hónapos korukig) anyatejet kapjanak.
A kövér gyermekek fele nem, vagy csak rövid ideig
kapott anyatejet. Az anyatejjel táplált gyermekek körében
iskoláskorra 20–25%-kal kevesebb a kórosan kövér gyermek. Az
anyatejes táplálásnak különös jelentősége van a későbbi betegségek
megelőzésében is, mint például a cukorbetegség. A szoptatás
csökkenti az anya emlődaganatának esélyét is.
A megelőzést már az igen korai gyermekkorban el
kell kezdeni, amikor kialakítjuk az életreszóló szokásokat.
Gyermekkorban az életvitel megváltoztatásával, az egészséges
táplálkozás és gyermekekhez illő mozgás szorgalmazása révén még
visszafordítható a folyamat. Tapasztalat szerint a gyermekkorban
elsajátított táplálkozási szokások felnőttkorban is megmaradnak.
A három-hat év közötti kicsik a leginkább
fogékonyak arra, hogy másolják a felnőttek viselkedését. Ezért az
óvodában kell ilyen nevelési programokat bevezetni. Ilyenekkel
próbálkoznak például Bajorországban (Tigerkids, URL1).
Az egészséges étkezés és mozgás a legjobb
befektetés gyermekeink jövője érdekében. Néhai Móna István öttusázó
olimpiai és világbajnok szerint a sport a legjobb kábítószer is!
A táplálkozási szokások (nehéz) megváltoztatásának
a daganat kialakulása után is van értelme, bizonyítottan hosszabb
kiújulásmentes túlélés érhető el általa.
Általánosságban a gyümölcs, a zöldség (napi 400–800
g öt-hat részre elosztva kb. 20%-kal csökkenti a daganatok
kialakulásának kockázatát), és a rostok védő hatásúak. A zöldségek,
gyümölcsök szinte minden daganattól védenek.
A vörös és feldolgozott hús rosszindulatú
folyamatok képződésére hajlamosító hatású.
|