A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 AGRÁRTUDOMÁNYOK OSZTÁLYA

X

 

 

RENDES TAGSÁGRA AJÁNLOTTAK


Mézes Miklós

Budapesten született 1953-ban. 2010 óta az MTA levelező tagja. A Szent István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a takarmányozás-élettan és takarmánytoxikológia.

Levelező taggá választása óta kutatási tevékenysége a következő területekre irányult: a DDGS hatása a lipidperoxidációra és a glutation rendszerre pulykában (J. Poult. Sci., 2012, 49, 268-272), a növekedési erély hatása a lipidperoxidációra és a glutation rendszerre sertésben (Arch. Tierzucht 2012, 55, 263-271), a DON (Acta Vet. Brno, 2011, 80, 287–292), valamint a T-2 és HT-2 mikotoxinok (J. Poult. Sci. 2015, 52, 176-182) lipidperoxidációs folyamatokra és a glutation rendszerre gyakorolt dózisfüggő hatása, illetve ennek befolyásolása fokhagymaolajjal (World Mycotox. J. 2013, 6, 73-81). 2010 óta 32 tudományos közleménye jelent meg (IF: 17,6), független hivatkozásai 252-vel gyarapodtak.

Ajánlók: Horn Péter, Mesterházy Ákos,

Schmidt János

 

 

Neményi Miklós

Szombathelyen született 1947-ben. 2010 óta az MTA levelező tagja. A Nyugat-magyarországi Egyetem Biológiai Rendszerek és Élelmiszeripari Műszaki Intézetének professzora, a Bécsi Műszaki Egyetem vendégprofesszora. Szűkebb szakterülete a precíziós, távérzékelésre és térinformatikára alapozott növénytermesztési technológiák tudományos megalapozása és fejlesztése.

Levelező taggá választása után 96 tudományos publikációt jelentetett meg, főleg társszerzőkkel, 2 megjelenés alatt. Elsők között teremtette meg a precíziós, fenntartható növénytermesztési technológiák és a döntéstámogató növényfiziológiai modellek kapcsolatrendszerét, amely a fenntarthatóság és egyben klímaváltozás hatásának elemzésére is lehetőséget ad. Ezen a területen együttműködést alakított ki a NASA Goddard Intézetével (GISS). A témakörben több nemzetközi konferenciát szervezett, több könyvet szerkesztett és könyvrészletet írt. A Wittmann Antal Multidiszciplináris doktori iskola vezetője. Eddig 18 PhD-hallgatója szerzett fokozatot. Valamennyien vezető beosztásban vannak itthon és külföldön.

Ajánlók: Balázs Ervin, Dimény Imre,

Horn Péter, Hornok László, Láng István,

Solymos Rezső, Várallyay György

 

 

Tóth Miklós

Budapesten született 1950-ben. 2010 óta az MTA levelező tagja. Az MTA ATK Növényvédelmi Intézet tudományos osztályvezetője. Szűkebb szakterülete a kémiai ökológia és a növényvédelmi rovartan.

Tóth Miklós a kémiai ökológia hazai bevezetője, aki a kártevő rovarok elleni környezetkímélő módszerek alapjait tanulmányozva tette meg felfedezéseit. Hetvennyolc kártevő rovarfaj feromonjának kémiai szerkezetét azonosította; eredményeit 214 (2011 óta 43) közleményben publikálta; Hirsch-index: 18; független hivatkozásainak száma: 1126. Legújabban a pattanóbogár fajokra fejlesztett ki feromonkészítményt, ill. a fátyolka csalétkére alapozva újszerű biológiai védekezési koncepciót valósított meg. Felfedezéseinek gyakorlati felhasználásaként kialakította a CSALOMON® feromoncsapda-családot. Tóth Miklós a tudomány eredményeit azonnal alkalmazva, napjaink kutatóinak kiváló példát mutat.

Ajánlók: Balázs Ervin, Hornok László,

Horváth József, Solti László

 



LEVELEZŐ TAGSÁGRA AJÁNLJA


Cseh Sándor

Budapesten született 1954-ben. A SZIE Állatorvostudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanára, 2003 óta az MTA doktora. Szűkebb szakterülete az állatorvos-tudomány; szaporodásbiológia és asszisztált reprodukció.

A jelölt nevéhez köthető hazánkban az első borjak és bárányok megszületése mélyhűtött in vivo és in vitro fertilizációval előállított, majd mélyhűtött embriókból, valamint a juh embrióátültetési technológia gyakorlati bevezetése (Theriogenology, 1993. 39. 207.; Theriogenology, 1995. 43. 199.). Vendégkutatóként 5 évet töltött az USA-ban, ahol a szaporodáshoz modellállatként szolgáló főemlősökkel végzett kutatásokat. Továbbfejlesztették az embriómélyhűtési technológiát (Theriogenology, 1997. 48. 43-50.; Theriogenology, 1999. 52. 103-113.), kidolgoztak egy új szuperovulációs és ultrahangos petesejtgyűjtési módszert (Animal Reproduction Science, 2002. 70. 287-293.). Hazatérését követően megalapította az Andrológiai és Asszisztált Reprodukciós Laboratóriumot, ahol irányításával 8 PhD-hallgató végezte (4), illetve végzi (4) kutatásait.

Egy évtizede vesz rész együttműködőként a humán reprodukciós orvosi kutatásokban is, melynek egyik eredménye az első gyermek megszületése hazánkban fagyasztott humán petesejtből (Journal of Assisted Reproduction and Genetics, 2008. 25. 349-352).

Az MTA Mezőgazdasági Biotechnológiai Tudományos Bizottságának két cikluson át titkára, majd elnöke volt. A European College of Animal Reproduction alapító tagja, 2014-től az Education and Residence Committee tagja. 2015-ben a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki.

Ajánlók: Horn Péter, Kovács Melinda,

Mézes Miklós Solti László

 

 

Faragó Sándor

Pécsett született 1953-ban. 2007 óta az MTA doktora. A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézetének igazgató egyetemi tanára, rektor. Szakterülete a vadbiológia és vadgazdálkodás.

A hazai szárnyasvadkutatásban elsőként foglalkozott a fenntartható, természetközeli gazdálkodással, amelynek monitoring alapú tartamosságát bevezette a gyakorlatban. Kidolgozta a túzokvédelem ökológiai alapjait és hazai védelmi programját. Nemzetközi hálózatba integrálva működteti a Magyar Vízivad Monitoringot, kidolgozta az első nemzeti szintű vízivad-gazdálkodási tervet Európában, amelynek unikális része a vízivad-kíméleti területek rendszere. A vadászati és természetvédelmi jogalkotás folyamatosan támaszkodik eredményeire. 30 könyve, 151 könyvrészlete, 7 egyetemi jegyzete és tankönyve, 80 idegen nyelvű és 221 magyar nyelvű tudományos cikke jelent meg. Tanulmányaira kapott független hivatkozások száma: 652 (külföldi 265, hazai 387). Hirsch-indexe: 14. A Roth Gyula Erdészeti és Vadgazdálkodási Tudományok Doktori Iskola vezetője. Végzett doktorainak száma 12, aktív doktorandusza 3. Az MTA Közgyűlésének doktor képviselője (2004–2007, 2013–2016). Az Erdészeti Tudományos Bizottságnak két-két ciklusban alelnöke, elnöke. A Vadgazdálkodási Albizottság elnöke. A TIT Országos Elnökségének tagja (2010-től). Több nemzetközi szakmai szervezet tisztségviselője. Elismerései: Széchenyi Professzori Ösztöndíj (1997–2000), Pro Silva Hungariae díj (1999), VEAB-emlékérem (2001), Akadémiai Díj (megosztott)(2004), Gesellschaft für Wildtier- und Jagdforschung (D) külső tag (2005), Miskolci Egyetem Dr. h.c. (2010), Magyar Érdemrend Középkeresztje (2015).

Ajánlók: Mátyás Csaba, Neményi Miklós,

Solymos Rezső

 

 

Harrach Balázs

Mosonmagyaróváron született 1952-ben. 2002 óta az MTA doktora. Az MTA ATK Állatorvostudományi Intézet tudományos tanácsadója, korábbi igazgatója (2000–2008), jelenlegi témacsoport-vezetője. Szűkebb szakterülete az állatorvosi virológia.

Stachybotrys penészgombák toxinjait azonosította HPLC és tömegspektrometria segítségével, és elsőként mutatta ki juhok és lovak elhullását okozó szalmából (Appl Environ Microbiol) Szarvasmarha-leukózis-mentesítéshez immun-diagnosztikai készletet állított elő (600.000 vizsgálathoz, részben exportra). A hazai állatorvosi kutatásokban bevezette a molekuláris és bioinformatikai módszereket. Munkatársaival >200 új adenovírust mutatott ki, >30 teljes genomszekvenciát meghatározott. Elsőként végzett filogenetikai számításokat adenovírusokkal. Gazdaváltásokat derített ki (pl. hüllőről kérődzőre), ami a genom G+C tartalmának csökkenésével és kórokozó képesség fokozódással járt. Három új adenovírus-nemzetséget alapítottak. Víruskutatásait vezető szaklapok és referenciakötetek közölték (J Virol, Virology, J Gen Virol, J Clin Microbiol, PLoS One, Virus Taxonomy − Elsevier). PhD-hallgatói vezető beosztásokba kerültek. Külföldi hallgatókat fogadott csaknem valamennyi kontinensről. Alelnöke az MTA Bioinformatikai Osztályközi Bizottságának és a Magyar Bioinformatikai Társaságnak. A Nemzetközi Vírusrendszertani Bizottság Állati DNS-Vírusok és Retrovírusok Albizottság vezetője. A SZIE c. egy. tanára; az Állatorvos-tudományi Doktori Iskola Tanács tagja. Két EU kutatási konzorcium tagja; gén-vektorok és daganatellenes vírusok fejlesztésén dolgoznak. 14 külföldi könyvfejezet szerzője. Össz-IF: 150, független idézetei: 1822; H-indexe 28. Az Acta Veterinaria Hungarica főszerkesztője.

Ajánlók: Balázs Ervin, Horváth József,

Mészáros János, Nagy Béla, Tóth Miklós

 

 

Kiss Levente

Marosvásárhelyen született 1966-ban. 2009 óta az MTA doktora. Az MTA ATK Növényvédelmi Intézetének igazgatója, a Pannon Egyetem címzetes egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a növénykórtan.

A jelentős növénykórokozókként ismert lisztharmatgombák és intracelluláris mikoparazitáik nemzetközileg kiemelkedő kutatója. Elsőként igazolta a lisztharmatgombák gazdanövénykör-bővülését, kriptikus fajok előfordulását, felfedezte egy ivartalan sporulációs mechanizmusukat, jellemezte a fertőzési folyamatok egyéb részleteit, és több világszerte elterjedt, gazdaságilag fontos fajt azonosított. Felfedezte, hogy a gyakorlatban is alkalmazott Ampelomyces mikoparazitáik több fajhoz tartoznak, és egy eredeti, az időbeli izolációra vonatkozó hipotézissel megmagyarázta genetikai differenciálódásukat. Parlagfűvel kapcsolatos kutatásai szintén úttörőek. Több hazai és nemzetközi kutatási projekt vezetőjeként is dolgozott. Két évtizede folyamatosan részt vesz a hazai felsőoktatásban. Az Eur. J. Plant Pathol. (Springer) társszerkesztője, a Biocontrol Sci. Technol. (Taylor & Francis) szerkesztőbizottságának tagja, korábban a Mycoscience (Elsevier) társszerkesztője volt. Jelenleg az MTA Növényvédelmi Tudományos Bizottságának elnöke, korábban két cikluson át titkára volt. A Magyar Mikrobiológiai Társaság Mezőgazdasági- és élelmiszer-mikrobiológiai Szekciójának elnöke. Az MTA Ifjúsági Díj és a németországi Rudolf Hermanns-díj kitüntetettje. Nemzetközi folyóiratokban 39 teljes terjedelmű cikke jelent meg, melyek kb. 75%-ában meghatározó szerző – ezek összesített impaktfaktora 90,8. Emellett 46 egyéb publikáció egyedüli vagy társszerzője. Összes független hivatkozása 712, Hirsch-indexe 17.

Ajánlók: Barna Balázs, Bedő Zoltán, Kőmíves Tamás, Mesterházy Ákos, Tóth Miklós

 

 

Marton L. Csaba

Sajószentpéteren született 1954-ben. 2004 óta az MTA doktora. Az MTA ATK Mezőgazdasági Intézet tudományos osztályvezetője. Szűkebb szakterülete a növénynemesítés.

Marton L. Csaba 61 éves, növénynemesítő, agrár-genetikus, tudományos osztályvezető, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. 1978-ban kapcsolódott be a martonvásári kukoricanemesítési programba. Munkatársaival érésdinamikai vizsgálataikra alapozva új, jól ismételhető, megbízható tenyészidőszámítási módszert dolgoztak ki [Genetika 36: 83-92. (2004), Maydica 52: 319-324. (2007)]. Eredményes programot indítottak a kukoricabogárral szembeni rezisztencia javítására [Maydica 54: 217-220. (2009). A kukorica bioenergetikai hasznosításához – bioetanol, biogáz – módosították a növény beltartalmi tulajdonságait [Maydica 54: 253-257. (2009), Maydica 56: 243-250. (2011), Maydica 58: 34-41. (2013)]. Morfológiai, fiziológiai és genetikai markerek bevonásával olyan rendszert dolgoztak ki, mely nagy biztonsággal képes a valós genetikai rokonság megállapítására [Cereal Res. Commun. 34: 887-894. (2006), Cereal Res. Commun. 37: 373-381. (2009)]. A genetikai markereket felhasználták szelekcióra is [Maydica 54: 253-257. (2009)]. A kutatások eredményeként 349 szellemi termék született (101 külföldi, 248 hazai bejelentés), melyből államilag minősített fajta: 261. A fajták összes vetésterülete meghaladja a 10 millió ha-t. Eddig megjelent közlemények száma összesen 512, ebből tudományos 215. Összes hivatkozások száma 448, kumulatív IF 13,1, H-index 9. Témavezetésével eddig 4 PhD-fokozat született. Jelenleg 15 külföldi intézménnyel folytatott kutatási együttműködés résztvevője.

Ajánlók: Király Zoltán, Németh Tamás,

Neményi Miklós

 

 

Michéli Erika

Szekszárdon született 1959-ben. Az MTA doktora 2004 óta. A SZIE MKK Talajtani és Agrokémia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a talajképződés tanulmányozása és a talajok osztályozása.

Legjelentősebb hazai szakmai eredményei a talajok távérzékelésének és korszerű monitorozásának alapjául szolgáló reflektanciaspektroszkópiai kutatásokhoz, a hazai talajosztályozási rendszer diagnosztikai szemléletű korszerűsítéséhez és talajosztályozási kulcs bevezetéséhez kapcsolódnak. Nemzetközi jelentőségű eredménye a világ egyes országaiban eltérő módszerekkel jellemzett és osztályozott talajok összehasonlíthatóságát, továbbá egységes térképi és adatrendszerbe foglalását biztosító módszerek és útmutatók kidolgozása. Részt vett Európa 1:1 000 000 méretarányú talajtérképének, valamint Európa és Afrika talajatlaszának elkészítésében. E munkák jelentős nemzetközi elismertséget hoztak számára. Tudományos közleményeinek száma: 166, az ezekre érkezett független hivatkozások száma 1106, Hirsch-indexe 16. A gödöllői talajtani iskola jelenlegi vezetőjeként 17 PhD-hallgató munkáját irányította, tanítványai közül nemzetközi hírű kutatók, egyetemi oktatók és állami tisztségviselők kerültek ki. a SZIE Környezettudományi Doktori Iskola vezetője. Az

 

 

MTA Agrártudományok Osztálya Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottsága elnökhelyettese, a Magyar Talajtani Társaság elnöke, a Nemzetközi Talajtani Unió vezetőségi tagja. Az Agrokémia és Talajtan, valamint a Geoderma Regional folyóiratok szerkesztőbizottságának tagja. Elismerései: Széchenyi Professzori Ösztöndíj (1998), a tudomány szolgálatáért a Szent István Egyetem aranyérme (2010), Doby Géza-díj (2013), az ELTE címzetes egyetemi tanára (2014).

Ajánlók: Hornok László, Király Zoltán,

Várallyay György

 

 

Palkovics László

Budapesten született 1960-ban. 2006 óta az MTA doktora. A BCE Kertészettudományi Karának tanszékvezetője 2003-tól, habilitált egyetemi tanára, 2012-től 2015-ig az egyetem tudományos rektorhelyettese. Szűkebb szakterülete a kertészeti növénykórtan.

Nemzetközileg is elismert kutató és egyetemi oktató. Első nemzetközileg elismert munkája a szilvahimlő-vírushoz kapcsolódik (Plum pox virus, PPV). A világon először közölte a vírus M típusú, magyar izolátumának teljes örökítőanyagát [Virus Genes 7:4, 339-347 (1993)]. Legtöbbet idézett munkájában [J. Gen. Virol. 85:9, 2671-2681(2004)] a PPV természetes rekombinánsait vizsgálta. Kimutatta a vírusszekvenciákat tartalmazó transzgénikus növény és a felülfertőző vírus rekombinációs képességét [J. Virol. 74:16, 7462-7469 (2000)]. Interspecifikus vírusokat állított elő, és vizsgálta azok tulajdonságait [Virus Res. 76, 9-16 (2001)]. Mikológiai kutatásai során import gyümölcsökből elsőként azonosította munkatársaival a Monilinia fructicola fajt [Plant Dis. 90:3, 375 (2006)] és rámutatott a kórokozó elterjedésének veszélyére. Elsőként azonosította Európában a Monilinia polystroma fajt [Eur. J. Plant Pathol. 125:2, 343-347 (2009)]. Elsőként írta le hazánkban az Erwinia amylovora kórokozót szilváról, kajsziról és cseresznyeszilváról [Plant Dis. 96:5, 759 (2012); Not. Bot. Hort. Agrobot. 41:2, 1-6 (2013)], rámutatott a kórokozó veszélyességére a csonthéjasokban. Nagy figyelmet fordít a kertészeti kultúrák növényvédelmi problémáinak megoldására, a környezetkímélő növényvédelmi technológiák kidolgozására és a rendszeres szaktanácsadásra. Jelentős szerepet vállal az oktatásban, a doktorképzésben, a tehetséggondozásban és a tudományos közéletben. Kum. IF: 69,622, független hivatkozások: 612.

Ajánlók: Balázs Sándor, Dimény Imre,

Horváth József, Kőmíves Tamás,

Lelley Jan Iván, Tomcsányi Pál

 

 

Pauk János

Szolnokon született 1951-ben. 2005 óta az MTA doktora. A szegedi Gabonakutató Non-profit Közhasznú Kft. kutatási igazgatóhelyettese. Szűkebb szakterülete: növénynemesítés és biotechnológia.

A növényi in vitro technikák kutatása során új módszereket dolgozott ki a növényregenerálás és az androgenezis javítására (Plant Sci. 63, 187-198; J. Plant Physiol. 156, 197-203). A világon elsők között sikerrel használta fel a növényi sejt- és szövettenyésztési módszereket gazdaságilag jelentős növények nemesítésében (Plant Breeding 107, 18-27; Plant Cell Tiss Org. 97, 285-293). Nevéhez fűződik hazánkban az első biotechnológiai úton előállított búzafajta szabadalma (GK Délibáb, 1992). Nemesítőként, hazai és nemzetközi kooperációban, napjainkig 25 fajtát és hibridet állított elő (19 búza, 3 rizs, 3 fűszerpaprika). A nemesítési kutatások mellett, figyelemre méltóak a gabonafélék funkcionális genomikájával kapcsolatos eredményei is (J. Exp. Bot. 59, 3359-3369; Euphytica 181, 341-356). Hazánkban elsőként állított elő kutatási céllal transzgénikus búzát, rizst és repcét (Euphytica 85, 411-416). Hat nemzetközi tudományos könyvbe írt önálló fejezetet (Springer, Kluwer stb.). Tudományos közleményeinek száma 161. Ebből 62 tudományos folyóiratcikk, melyek vezető nemzetközi lapokban jelentek meg (IF 30,888). Összes idézők száma: 488, ebből független. 396. Hirsch-indexe: 12. Oltalmazott fajták száma 11. Napjainkig 6 PhD-hallgatója védett sikerrel. Főszerkesztője a Cereal Research Communications nemzetközi IF-es tudományos folyóiratnak. A SZIE habilitált egyetemi magántanára, a SZIE Növénytudományi Doktori Iskola alapító törzstagja. Három nemzetközi konferenciát szervezett (2010, 2011 és 2013). Akadémiai Díj (2002), id. Entz Géza- díj (2008) és a Darányi Ignác-díj (2014) kitüntetettje.

Ajánlók: Barna Balázs, Dudits Dénes,

Mesterházy Ákos

 

 

Popp József

Bonyhádon született 1955-ben. 2008 óta az MTA doktora. A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar egyetemi tanára, intézetigazgatója és dékánhelyettese. Szűkebb szakterülete az agrár-közgazdaságtan.

Tudományos munkásságának fő területe a nemzetközi kereskedelem liberalizálásának, a nemzetközi agrárpolitikának elemzése. Hazai tudományos szakkönyvei hiánypótló munkának számítanak az agrárgazdasági kutatásokban. Kiemelkedő szerepet játszik a globális élelmezés-, energia- és környezetbiztonság összefüggéseinek közgazdasági elemzésében (Renew Sust Energ Rev, 2014, 32, 559-578; 2015, 48, 17-26; Agron Sustain Dev 2013(1), 243-255; J Verbrauch Lebensm 2011, 6(1), 105-112). Rangos nemzetközi konferenciák keretében tartott komoly nemzetközi visszhangot kiváltó előadásokat felkért előadóként (pl. OECD: Madrid és Berlin, Európai Parlament). E témakörben több könyvfejezetet is publikált nemzetközi (pl. OECD, USA) kiadványokban. A magyar agrár-közgazdaságtan meghatározó egyénisége, akinek nemzetközi elismertsége példaértékű. Vezetésével agrár-közgazdasági iskola alakult a DE Gazdaságtudományi Karán. Nemzetközi kutatói kapcsolatai kiterjednek a nemzetközi szervezetektől kezdve az európai és tengerentúli agrár-közgazdasági kutató intézeteken át a külföldi egyetemekig bezárólag. Iskolateremtő módon ötvözte az interdiszciplináris tudomány területeit közgazdasági elemzéseiben. Aktív részt vállal a felsőoktatási és tudományos közéletben. Az Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola vezetője. Tudományos közleményeinek száma 213 (IF: 24,2), a független hivatkozások száma tudományos közleményeire 344, ebből 77 nemzetközi szakfolyóiratokban. Munkáját Akadémiai Díjjal, Honoris Causa címekkel és egyéb díjakkal ismerték el.

Ajánlók: Balázs Ervin, Csáki Csaba,

Dimény Imre, Dudits Dénes

 

 

Rajkai Kálmán László

Budapesten született 1951-ben. 2004 óta az MTA doktora. Az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet tudományos osztályvezetője, tudományos tanácsadója. Szűkebb szakterülete a talajtan, talaj-vízgazdálkodás és a talajfizika.

Napjaink legégetőbb társadalmi problémájával, a globális vízkészlet talajnedvesség összetevőjével foglalkozó nemzetközileg elismert kutató. A talaj vízgazdálkodását meghatározó mérési és becslési módszerek fejlesztője. Becslési módszert dolgozott ki a talaj víztartó képességére (Agrokémia és Talajtan 36-37. 1988; Soil Sci. 161. 1996; Soil and Till. Res. 79. 2004). Kutatásaiban a mért talajnedvességből számította a növények vízfelhasználását és térbeli mintázatát (Soil Biol. Biochem. 34. 1992; Geoderma 52. 1992; Biol. Fertil. Soils. 15. 1993; Plant Ecol. 183. 2006). Frekvenciaspektrum és további elektromos jellemzők (fázisszög, szóródási tényező) mérését vezette be a gyökéraktivitás mérésébe (Agrokémia és Talajtan 51. 2002; Acta Agronomica Hung. 53. 2005; Int. Agrophys. 26. 2012; Eu. J. Soil Biol. 54. 2013). Több monográfia talajfejezetének szerzője (Magyarország kistájainak katasztere 1990; 2010; Vadregényes erdőtáj a Börzsöny 2014). Független hivatkozásainak száma: 1051, WOS/Scopus: 493. Összes IF: 44,370 a megjelenés éve alapján, H-index: 18. Széchenyi Professzori Ösztöndíjat kapott 1999-ben. A Debreceni Egyetem egyetemi magántanára (2010). Több egyetem posztgraduális képzésében vesz részt. Négy hallgatója szerzett PhD-fokozatot. MTA AKT Tagja. Új tudományos eredményei, széles nemzetközi ismertsége, elismertsége, oktatói, tudományszervezői és tudományos közéleti tevékenysége teszi iskolateremtő egyéniséggé.

Ajánlók: Bedő Zoltán, Mátyás Csaba,

Németh Tamás, Várallyay György

 

 

Szendrő Zsolt

Gödöllőn született 1947-ben. 1997 óta az MTA doktora. A Kaposvári Egyetem professor emeritusa. Szűkebb szakterülete a kisállattenyésztés és nyúltenyésztés.

Kaposváron létrehozta a világ egyik legkiemelkedőbb nyúltenyésztési kutatóhelyét, amelyet kutatási aktivitás alapján 300 kutatóhely közül az elmúlt két évtizedben folyamatosan a legjobb 5 közé sorolnak. Három államilag elismert nyúlfajta előállítója. Egyedülálló a digitális képalkotó diagnosztikai módszereknek a nyúltenyésztésben és -szelekcióban való alkalmazása (J. Anim. Sci. 2010, 88:533-543, Livest. Sci., 2012, 149:167–172.). Világszerte széles körben elismert új tudományos eredményeket ért el az alábbi területeken: állatjóllét, tartástechnológiai fejlesztések (Appl. Anim. Behav. Sci., 2009, 116:273-278; Animal, 2013, 7:463-468., Livest. Sci., 2014, 165:114-119.), reprodukció-biológia (World Rabbit Sci., 2004, 12:173-183; 2011, 19:209-216.), élelmiszer-biztonság és húsminőség (Meat Sci., 2014, 96:114-119., 2015, 110:126-134.).Három alkalommal választották meg a Nyúltenyésztési Világszövetség alelnökének. Publikációinak száma meghaladja az ezret, ebből 16 könyv és könyvfejezet, 213 tudományos cikk (75%-a angol nyelvű), 442 teljes terjedelemben megjelent előadás (122 világkongresszuson), 1500 független idézettség, IF: 80, Hirsch-index: 19. Tizennégy hallgatója szerzett PhD-fokozatot. Tanítványai és közvetlen munkatársai közül hárman az MTA doktorai, egyetemi tanárok, a negyedik jelenleg írja doktori értekezését. Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesült, Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével (2005), megosztott Akadémiai Díjjal (2007), OMÉK Tenyésztési Díjjal (2011) és Szent-Györgyi Albert-díjjal (2012) kitüntetett.

Ajánlók: Horn Péter, Kovács Melinda,

Schmidt János

 

 

Tóth Magdolna

Nyírgyulajban született 1951-ben. 2007 óta az MTA doktora. A BCE Kertészettudományi Kar Gyümölcstermő Növények Tanszékének tanszékvezető professzora. Szűkebb szakterülete a pomológia és a gyümölcsnemesítés.

A multirezisztenciára irányuló hazai almanemesítés vezetője. Négy oltalmazott almafajta (HortScience 47, 1795–1800), két oltalmazásra befogadott s hat bejelentett fajtajelölt nemesítője. Honosított almafajtáit 60%-os arányban termesztik. Élenjáróként mutatott rá a régi almafajták tűzelhalás rezisztenciaforrás értékére (Acta Hortic 663, 609–612). A Kárpát-medencei almafajtákból öt génforrást emelt ki (Trees-Struct Funct 27, 597–605), a 3-as kromoszómán lévő FB_MR5 QTL-t elsőként mutatták ki kultúrfajtákban (Plant Breeding 134, 345–349). Almánál morfológiai és markerezési eljárással tisztáztak rokonsági (Not Bot Hort 40, 269–275) s filogenetikai kapcsolatokat (Tree Genet Genomes 7, 1135–1145). Elvégezték a vöröshúsú almák polifenolos vegyületeinek kvalitatív elemzését (Fitoterapia 83, 1356–1363). A meggy esetében matematikai modellekkel írták le a cukor- és savkomponensek változását (Trees-Struct Funct 27, 597–605), bizonyították a gyümölcsök antibakteriális hatását (Food Techn Biotechn 50, 117–122), feltárták a sajátos antocianidinprofilt (JFAE 9, 30–35). 467 publikáció, azon belül 164 lektorált dolgozat szerzője (IF: 26,96; független citáció: 657, H-index: 14). Hét éve doktori iskolavezető, vezetésével tízen kaptak PhD-fokozatot. Kétszer bevonták külföldi PhD-bíráló bizottságba. Szakterületén nemzetközileg elismert. Az MTA Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottság elnöke. Többek között Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje s Gábor Dénes-díj kitüntetésben részesült.

Ajánlók: Balázs Sándor, Lelley Jan Iván,

Schmidt János, Tomcsányi Pál

 



TISZTELETI TAGSÁGRA AJÁNLJA


Antonio F. Logrieco

Bariban (Olaszország) született 1958-ban. Tudományos fokozatát a Barii Tudományegyetemen szerezte; a CNR Élelmiszertudományi Intézetének igazgatója. Szűkebb szakterülete: élelmiszer-biztonság, mikotoxin-kutatás.

A mikotoxintermelő gombák nemzetközi szakértője. Kutatócsoportja élén új eljárásokat dolgozott ki az élelmiszer-gazdaságban jelentős toxintermelő gombák kimutatására, molekuláris módszereket fejlesztett ki az élelmiszerekben jelenlevő biológiai szennyező ágensek azonosítására, és mikotoxinmentesítésre alkalmas technológiákat dolgozott ki. Több nemzetközi kutatási program koordinátoraként működött/működik együtt magyar kutatókkal. 167 eredeti tudományos dolgozat szerzője/társszerzője, a munkáira érkezett független hivatkozások száma meghaladja a négyezret; H-indexe 38. A Mediterrán Növénykórtani Unió és a Nemzetközi Mikotoxikológiai Társaság elnöke.

Ajánlók: Hornok László, Kovács Melinda, Mesterházy Ákos, Mézes Miklós

 

 

Wittko Francke

Reinbeckben (Németország) született 1940-ben. A Hamburgi Egyetem emeritus professzora. Szűkebb szakterülete, a kémiai ökológia területén a világ kiemelkedő tudósai közé tartozik.

Kutatásai hangsúlyos részét mezőgazdasági és erdészeti kártevő szervezetek kémiai ökológiájának vizsgálata képezi. Eredményeit 439 közleményben publikálta, Hirsch-indexe 47. Felfedezte a sprioacetálokat, ill. a 2,5-dialkilciklohexán-1,3-dionokat. Felderítette a Pouyanne-mimikri kémiai alapjait, továbbá az aromás éterek lebontási mechanizmusát. Az MTA ATK Növényvédelmi Intézetttel közös kutatások során (26 publikáció) olyan fontos kártevő rovarfajok feromonjának azonosításában vett részt, mint pl. az almalevél-törpemoly, vadgesztenye-aknázómoly, ill. pattanóbogár-fajok. Az Acta Phytopath. MTA folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, az OTKA számára pályázati elbírálást végez.

Ajánlók: Balázs Ervin, Kőmíves Tamás,

Nagy Béla, Tóth Miklós