A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 BIOLÓGIAI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA

X

 

 

RENDES TAGSÁGRA AJÁNLOTTAK

 

Kondorosi Éva

Budapesten született 1948-ban. Az MTA levelező tagja, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Biokémiai Intézet kutatóprofesszora. Szűkebb szakterülete a növényi molekuláris és fejlődésbiológia.

Kondorosi Éva a magyar tudomány egyik legjelentősebb reprezentánsa a nemzetközi tudományos életben, mint az ERC irányító testületének, az Academia Europaea vezetőségének és az ENSZ főtitkára tudományos tanácsadó testületének tagja. Az általa alapított és szervezett kutatócsoport a hazai növényi molekuláris biológiai kutatás egyik vezető műhelye, ahol kimutatták, hogy a pillangósvirágú növényekkel szimbiózisban élő, a nitrogénkötésért felelős baktériumok nem-tenyészthető poliploid bakteroidokká alakulnak. Felfedeztek két új – 600 képviselőből álló –, a növényi genom által kódolt peptidcsaládot, amelyek ezt az átalakulást kontrollálják, és széles körű antimikrobiális hatással rendelkeznek. Jelenleg e peptidek gyakorlati felhasználási lehetőségeit is vizsgálják.

Ajánlók: Alföldi Lajos,

Orosz László, Venetianer Pál

 

 

Nagy Ferenc
Hevesen született 1952-ben. Az MTA SZBK Növénybiológiai Intézet kutatóprofesszora. Szűkebb szakterülete a növényi molekuláris biológia.

Hozzájárult az ultraibolya-B fényt érzékelő fotoreceptor (UVR8) azonosításához (Science 2011), értelmezte az UVB módosító hatását a cirkadián óra működésére (Plant J 2011), leírta az UVB függő jelátvitel működéséhez szükséges transzkripciós faktor kifejeződését szabályozó mechanizmust (Plant Cell 2014). A vörös fényt érzékelő fitokrom-B receptorról kimutatta, hogy sejtmagi importjának szabályozása részben a receptorral konformációfüggő módon kölcsönható transzkripciós faktorok által történik (PNAS 2012), a receptor foszforilálódik és sumoylálódik, és értelmezte ezen módosítások hatását (Plant Cell, 2013, PNAS 2015). A közleményeire kapott idézetek száma 10537, Hirsch-index: 57.

Ajánlók: Fésüs László, Nagy László,

Patthy László, Venetianer Pál

 

 

Podani János

Budapesten született 1952-ben. PhD-fokozatát 1983-ban Kanadában szerezte, az MTA 1998-ban nyilvánította a biológiai tudomány doktorává. 2006 óta tanszékvezető egyetemi tanár az ELTE Biológiai Intézete Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékén. 2010-ben az MTA levelező tagjává választották. Szakterülete a numerikus ökológia és a szisztematika, különösen a növények rendszerezésének elméleti vonatkozásai.

Számos magyar és idegen nyelvű könyv, illetve 160-nál több cikk szerzője. A hazai kiadású impaktfaktoros lap, a Community Ecology alapító főszerkesztője. Idézettsége az elmúlt hat esztendőben több mint a kétszeresére emelkedett, munkáira mintegy 6800 független hivatkozást ismert. Hirsch-indexe 34. Legújabb művei közül A növények evolúciója és osztályozása – rendhagyó rendszertan emelendő ki. A könyv világelső abban, hogy a növényeket a legmodernebb felfogás szerint, az elsődleges endoszimbiózis eredményeként tárgyalja, s emellett szakít a linnéi osztályozásnak az evolúcióval összeegyeztethetetlen alapelveivel.

Ajánlók: Fésüs László, Orosz László,

Szathmáry Eörs, Vida Gábor
 



LEVELEZŐ TAGSÁGRA AJÁNLJA

 

Acsády László

Budapesten született 1966-ban. Az MTA doktora. Munkahelye: MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet.

Felfedezéseivel alapvetően új megvilágításba helyezte az agykéreg egészséges és kóros működését meghatározó talamusz nevű agyterület szerepének megértését. Új, általa felismert elvek szerint szerveződő idegpályák leírásával és működésük vizsgálatával meghatározta egyes magasabb rendű idegi működések biológiai alapjait. Ezek a felfedezések előmozdítják számos neurológiai kórkép (pl. Parkinson-kór, krónikus fájdalom) idegrendszeri hátterének tisztázását. Jelentős eredményeket ért el a memória kialakításért felelős idegrendszeri terület normális működésének és epilepsziás aktivitásban való részvételének megértésében. Úttörő eredményeit világszerte elismerik és külföldi alapítványok is jelentősen támogatják, sikeresen, nagy energiával vesz részt az utánpótlásképzésben, a hazai valamint a nemzetközi tudományos közéletben, illetve a tudományos ismeretterjesztésben.

Ajánlók: Freund Tamás, Hámori József,

Lénárd László, Nusser Zoltán,

Székely György, Tamás Gábor

 

 

Báldi András

Budapesten született 1965-ben, az MTA doktora lett 2006-ban. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója. Szakterülete a természetvédelmi biológia.

A magyar természetvédelmi biológia egyik megteremtője. Kimutatta, hogy a gyepek és szántók kezelése faj-, élőhely- és tájspecifikus hatással van a biodiverzitásra. Igazolta, hogy a mezőgazdasági területeken élő vad fajok sokfélesége, illetve e fajok reakciója a kezelésre és tájszerkezetre jelentősen variál Európában. Élőhelyszigetek állatközösségeinek elemzésével rámutatott, hogy a fajszám-terület törvényszerűséget az emberi tájátalakítás „felülírja". A biodiverzitás és ökoszisztéma-szolgáltatás kapcsolatának kutatására Lendület csoportot nyert 2011-ben, mely keretet adott iskolateremtő tevékenységének. Csoportjával és hallgatóival a beporzást, a kártevők elleni biológiai védekezést és a lebontó folyamatokat vizsgálja. Cikkei vezető lapokban jelennek meg (Nature Comm, Proc Roy B, Science), több közülük „legtöbbet letöltött” cikk lett; H-indexe 25. Tudományos közéleti aktivitása kiemelkedő. Az 1. és 3. European Congress of Conservation Biology elnöke volt, a Society for Conservation Biology (SCB) – Europe korábbi elnöke, három vezető lap szerkesztőbizottsági tagja. Az IPBES vezető testületének korábbi tagja, az EASAC Környezeti Paneljének tagja. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont vezetőjeként hatékony tudományszervező és menedzselő tevékenységével integrálta a három intézet kutatógárdáját, jelentősen növelte a pályázati aktivitást és a tudományos eredményességet. Az MTA Bolyai Plakettjének és a Pro Natura díjnak kitüntetettje.

Ajánlók: Borhidi Attila, Fekete Gábor,

Papp László, Vida Gábor

 

 

Barta Zoltán

Nyíregyházán született 1967-ben. Jelenleg a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének egyetemi tanára, tanszékvezető, az MTA doktora. Lendület kutatócsoportot vezet 2012 óta. Szűkebb szakterülete a viselkedésökológia, evolúcióbiológia.

Munkásságának unikális jellege, hogy sikerrel ötvözi az elméleti biológiai vizsgálatokat az empirikus, terepi megfigyelésekkel, kísérletekkel. Főbb eredményei: Kimutatta a térbeli pozíció, a predációs veszély és az energiatartalékok hatását a szociális táplálkozási stratégiák használatára (Proc. R. Soc B, 1996, Am Nat 2000). Elemezte az energiatartalékok szerepét a szülők közötti konfliktus megoldásában (Am Nat 2002). Vizsgálta az optimális éves stratégiák jellemzőit, pl. a vedlés és vándorlás időzítését (Phyl.Trans B 2008). Kimutatta, hogy a kooperáció evolúcióját nagymértékben meghatározza a populációk változatossága (Nature 2004, 2008). Vizsgálta a rovarok személyiségének és életmenetüknek összefüggéseit (Proc. R. Soc B 2011). Jelenleg a változatosság és az állati csoportok működése közötti kapcsolat, valamint a rovarok ivadékgondozásának megértésére koncentrál. 86 tudományos cikkének kumulatív impaktfaktora 266. Idézettsége 2134, H-indexe 28 (mindkettő a Google alapján). Munkáit rendszeresen idézik szakterülete vezető tankönyvei is. Több mint 5 évet töltött külföldön posztdoktorként. Tudományos szerkesztője volt a PLOS ONE-nak (2009–2014). A European Ornithologists' Union Scientific Programme Committee elnöke. Tagja az NKFIH Agrár-, Ökológia-, Környezet- és Földtudományi Kollégiumának és az MTA Tudományetikai Bizottságának. Mestertanár, 5 védett PhD-hallgatója van. Az MTA DAB Plakett díjazottja.

Ajánlók: Bíró Péter, Csányi Vilmos,

Nagy László, Szathmáry Eörs

 

 

Buzás Edit Irén

Cegléden született 1959-ben. Orvos, egyetemi tanár, intézetigazgató. Szűkebb szakterülete: immunológia, extracelluláris vezikulák.

Már korábban az agrekánnal szembeni immunitással és az autoimmun folyamatok glikozilációs vonatkozásainak vizsgálatával jelentős nemzetközi hírnevet szerzett. Pár éve a modern sejtbiológia egyik leginkább felfelé ívelő kutatási irányzatának, az extracelluláris vezikula kutatásának az egyik világszerte ismert és elismert, úttörő szerepet játszó, vezető véleményformáló kutatójává vált. Az extracelluláris vezikulák funkciója a sejtek közti kommunikáció legújabban megismert formája, amelynek a fiziológiai és patofiziológiai folyamatok megvalósulásában és szabályozásában az elmúlt pár évben nagyon nagy jelentőséget tulajdonítanak. Az extracelluláris vezikulák egyik sejtből a másikba átkerülő molekulái (fehérjék, mikro RNS- és egyéb nem kódoló RNS-ek, mobilis genetikai elemek, metabolitok) mai tudásunk szerint kiemelt szerepet játszanak például a tumoros folyamatokban, illetve az adaptív és természetes immunválaszban. Az első néhány kutató közé tartozik, akik a világon felfigyeltek az extracelluláris vezikula kutatásának korszakváltó jelentőségére. Buzás Edit Irén és tanítványai extracelluláris vezikula témájú közleményei rendkívül gyorsan kiemelkedő idézettségre tettek szert. A Nature Reviews Rheumatology felkérte őt egy összefoglaló közlemény megírására a témában. Tanítványai, a körülötte szerveződött munkacsoport tagjai ma az USA-ban, Németországban elismert kutatók.

Ajánlók: Alföldi Lajos, Berczik Árpád,

Falus András, Kondorosi Éva, Székely György, Fábry Zsuzsanna, Glant Tibor, Sándor Mátyás

 

 

Haracska Lajos

Dorogon született 1967-ben, PhD-fokozatát 1997-ben szerezte meg, MTA doktori fokozatát 2012-ben védte meg. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója és az SZBK Genetikai Intézetében működő Mutagenezis és Karcinogenezis kutatócsoport vezetője. Szűkebb szakterülete a karcinogenezis és a mutációk kialakulásának molekuláris vizsgálata.

Feltárta az újonnan felfedezett ún. hibaátíró DNS polimerázok számos alapvető sajátosságát és jellemezte a genom stabilitásának megőrzésében betöltött szerepüket. A hibaátíró polimerázok működésének szabályozásával, a mutációk kialakulásának és a karcinogenezis sebességmeghatározó faktoraival kapcsolatban alapvető felfedezések fűződnek a nevéhez. A genom stabilitásának megőrzésében szerepet játszó több új gén azonosítása és leírása is hozzá köthető. Ezek közül már többről kiderült, hogy tumorok képződésére hajlomosító betegségek génjei. Eeredményeit 66 közleményben publikálta, többek között. a Nature, a Nature Genetics, a Nature Chem. Biol., a Mol. Cell (3 db), a Genes and Development (3 db) és a PNAS (8 db) folyóiratokban. Közleményeinek összes impaktja 556 (átlag: 8,5 IF/publikáció), független hivatkozainak száma 3198, H-indexe 35, és 4 szabadalmat nyújtott be. Iskolateremtő tevékenységét 6 MSc, 6 PhD, és 8 posztdoktori munka fémjelzi. Hazai kutatásaihoz többek között elnyerte az EU Marie Curie, az angol Wellcome Trust és az amerikai Howard Hughes Medical Institute támogatását is. Az Akadémiai Ifjúsági Díj (1993) és a Straub Plakett (2015) kitüntetettje. Az European Research Council Consolidator Grant Panel, OTKA zsűri és a Bolyai szakértői testület tagja. A Magyar Biokémiai Egyesület főtitkárhelyettese, tagja az MTA Molekuláris Biológiai, Genetikai és Sejtbiológiai Tudományos bizottságának és az MTA Biológiai Osztályának és képviseli az osztályt az MTA Doktori Tanácsában.

Ajánlók: Alföldi Lajos, Nagy Ferenc,

Orosz László, Venetianer Pál, Vigh László

 

 

Izsvák Zsuzsanna

Miskolcon született 1961-ben, 1987-ben biológusként végzett a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, 1993-ban szerzett PhD-fokozatot. 2011 óta a biológiai tudományok doktora, 2009-11 között a Debreceni Egyetem vendégprofesszora, jelenleg a berlini Max-Delbrück-Center tudományos csoportvezetője. Kutatási területe a molekuláris genetika, a mozgó DNS elemek (transzpozonok) tanulmányozása.

A Minnesotai Egyetemen töltött posztdoktori tanulmányutat követően a Holland Rákkutató Intézetben dolgozott EMBO ösztöndíjjal. 2004-ben European Young Investigator-díjat és támogatást nyert el, megalapította saját kutatócsoportját a berlini Max-Delbrück-Centerben. 2009-ben elnyerte az Év Molekulája-díjat, 2012-ben az ERC Advanced Grant támogatását. Alapvető felfedezéseket tett a DNS mozgó elemeinek vizsgálatában, ő és Ivics Zoltán „élesztette újra” a gerincesekben már nem működő transzpozon rendszert, amelyet Csipkerózsika névre kereszteltek. Fölfedezett egy transzpozon alapú humán specifikus szabályozó rendszert őssejtekben. A működőképessé tett ősi transzpozon rendszerek mind a molekuláris genetikai és őssejtkutatásban, mind a géntechnológiai alkalmazásokban és orvosi terápiában nemzetközi szintű áttörést jelentettek. Legfontosabb közleményei kiemelkedő nemzetközi folyóiratokban (Nature, Cell, J. Clin. Invest, Stem Cells, Genome Research, Blood, PNAS) jelentek meg, amelyekre összesen 5390 hivatkozást kapott (H-index=38). A biológiai kutatás iskolateremtő személyisége, számos nagy nemzetközi konferencia előadója, több kiemelkedő nemzetközi díj kitüntetettje.

Ajánlók: Gergely Pál, Gosztonyi György,

Ligeti Erzsébet, Nusser Zoltán

 

 

Kellermayer Miklós

Pécsett született 1964. július 17-én. 1998 óta az MTA doktora. Munkahelye a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézete, ahol intézetigazgató egyetemi tanár. Szakterülete a molekuláris biofizika, izom-biofizika és nano-biotechnológia.

Elsők között végzett kvantitatív mechanikai méréseket egyedi fehérjemolekulán, a titin izomfehérjén. Azonosította a titin rugalmasságának hátterében húzódó mechanizmusokat, és mechanikai erővel reverzibilis doménkitekeredést és -felgombolyodást indukált a molekulában. Alapvetően járult hozzá egy új tudományág és módszertan, a dinamikus erőspektroszkópia elindulásához. Kimutatta, hogy a titin aktinkötő fehérje, és ez tulajdonsága a szerkezet nélküli, úgynevezett PEVK doménhez köthető, továbbá ez a kölcsönhatás egy viszkózus lengéscsillapító funkciót tölt be az izomban. Megmérte a kölcsönhatás mechanikai erejét. Elsőként alkalmazott nanomechanikai manipulációt és erőspektroszkópiát amiloid fibrillumok vizsgálatára. Leírta, hogy az amiloid fibrillumok reverzibilis molekuláris tépőzárak. Speciális, tűszondás kimográfiát dolgozott ki a fibrillumok felület-katalizált gyors növekedésének atomerő-mikroszkóppal történő követésére. Megalapozta a hálózatba rendeződő amiloid fibrillumok nanotechnológiai alkalmazási lehetőségeit. A Semmelweis Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központ, a Celluláris és molekuláris biofizika doktori program és az MTA–SE Molekuláris Biofizika akadémiai kutatócsoport vezetője. Irányításával 9 PhD-értekezés készült.

Ajánlók: Lénárd László, Tulassay Tivadar, Závodszky Péter, Zrínyi Miklós

 

 

Miklósi Ádám

Budapesten született 1962-ben, 2005 óta az MTA doktora, az ELTE TTK BI Etológiai tanszékének vezetője 2006 óta. Végzettsége biológus, szűkebb szakterülete az etológia.

Legfontosabb eredménye, hogy munkássága nyomán általánosan elfogadottá vált a kutya mint természetes állati modell számos olyan kutatásban, ahol az emberi viselkedés összehasonlító megközelítése a cél. A kutyára alapozott etológiai kutatásai kiterjednek többek között a szocio-kognitív viselkedés evolúciós vizsgálatára, e viselkedésformák genetikai és neurobiológiai mechanizmusainak tisztázására, összehasonlító személyiség-kutatásra, öregedéskutatásra. Legújabb felismerése, hogy a robotika fejlődésével lehetővé vált az etológia és a robotika összekapcsolása, amely etorobotika néven új megközelítést kínál az ún. szociális robotok tervezésére, megvalósítására, valamint viselkedési mérésekkel történő validálására. Mind az EU6 és az EU7 program keretében részt vett nemzetközi pályázatokban, az MTA–ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport vezetője. Az ELTE Biológia Doktori Iskola helyettes vezetője, az Etológia Program vezetője, 8 végzett és 5 aktív PhD témavezetője. A European Science Foundation Networking Program keretében 5 évig vezette a 11 egyetem kutatóiból álló konzorciumot. A Dog Behaviour, Evolution and Cognition c. kötetét az Oxford University Press 2 kiadásban jelentette meg, a kötet a terület fontos monográfiája, számos egyetemen tankönyvként használják. 2015-ben Akadémiai Díjjal és Mestertanár Aranyéremmel tüntették ki. Tudománymetriai adatok alapján 166 referált publikáció szerzője (Független hiv.: 3603; Összesített impaktfaktor: 478,6; Hirsch-index: 38).

Ajánlók: Csányi Vilmos,

Orosz László, Teplán István

 

 

Padisák Judit

Budapesten született 1955-ben, MTA doktori címét 1999-ben szerezte meg. A Pannon Egyetem (Mérnöki Kar) Környezettudományi Intézetének igazgatója, egyetemi tanár. Szűkebb szakterülete a limnoökológia, a fitoplankton tér-idő mintázatainak elemzése.

A modern magyar limnoökológia nemzetközileg ismert, kiemelkedő alakja. 2002-ben Limnológia Tanszéket alapított a Pannon Egyetemen, 2013 óta az akkor alakult MTA–PE Limnoökológiai Kutatócsoport vezetője. Általános limnológia c. könyvét az ország felsőoktatási intézményiben és kutatóhelyein forgatják. Fokozatot szerzett tanítványainak száma 12. Több külföldi egyetemen tanított vendégprofesszorként. Tudományos érdeklődésének középpontjában a fitoplankton tér-idő mintázatainak elemzése áll. Kutatási eredményeit a szakterület rangos folyóirataiban (pl. J. Ecol., J. Plankton Res., Hydrobiologia, Archiv f. Hydrobiol., Freshwater Biol., Eur. J. Phycol.) publikálta, tevékenységével nemzetközi szinten jelentősen hozzájárult e sok gyakorlati vonatkozással is rendelkező tudományterület fejlődéséhez. A Kluwer, majd a Springer kiadó gondozásában hat szerkesztett könyve és 4 szerkesztett folyóiratkötete jelent meg. Tudományos

közleményeinek száma 298, összesített impaktfaktoruk 131,376. E munkákra a disszertációs és egyéb típusúak nélkül több mint 5000, azokkal együtt több mint 7000 hivatkozást ismert (ebből egyszerzős művekre: 25%, első szerzős művekre: 24%, utolsó szerzős művekre: 21%), H-indexe 41. A European Journal of Phycology és a Freshwater Reviews szerkesztőbizottságának tagja, a Hydrobiologia szerkesztője, és két cikluson át a Nemzetközi Limnológiai Társaság (SIL) több mint 2000 tag által választott alelnöke volt, 2014-től az MTA Ökológiai Tudományos Bizottságának elnöke.

Ajánlók: Fekete Gábor, Pócs Tamás,

Podani János, Csermely Péter,

Szathmáry Eörs, Somogyi Péter


 

 

 

Rózsa Lajos

Budapesten született 1961-ben. 2006 óta az MTA doktora. Az MTA–ELTE–MTM Ökológiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója. Szűkebb szakterülete az állati vagy emberi gazdaszervezetek és a patogének, valamint paraziták kapcsolatának evolúciós, ökológiai és viselkedéstudományi elemzése.

A ragályosan terjedő paraziták és kórokozók modern evolúciós-ökológiai szemléletének egyik első hazai meghonosítója és nemzetközileg elismert alakja. Tíz évig oktatott az Állatorvostudományi, 5 évig a Veszprémi Egyetemen, majd 2003 óta akadémiai kutatóként dolgozik. Érdeklődése változatos, eredményeit számos különböző biológiai tudományterület vezető szakfolyóirataiban (pl. Evolution, Animal Behavior, Journal of Animal Ecology, Oecologia, Oikos, American Statistician, Parasitology, Journal of Clinical Microbiology) közli, gyakran első, olykor egyedüli szerzőként. Elemezte a ragályos patogének egyedszámát, fajgazdagságát és ivararányát befolyásoló környezeti (gazdafaj) tulajdonságokat. Matematikus társszerzőjével kidolgoztak egy biostatisztikai eszköztárat, melyet világszerte használnak a fertőzések elemzésére (szoftver: Quantitative Parasitology). Kidolgozta a „Mikrobiom Zendülés” hipotézist (Biology Direct), mely a szimbiotikus mikroflórának az emberi halál folyamatában játszott meglepő szerepét írja le. Tudománytörténeti és tudománypolitikai érdeklődése a kórokozók fegyverként való felhasználására irányul. Közreműködött a biológiai hadviselés 1945 utáni történetének összeállításában (Harvard University Press), és kidolgozta a biológiai fegyverek klasszifikációját (Theory in Biosciences). Egyszerzős könyvet írt az élősködésről (Medicina), rendszeresen ír ismeretterjesztő cikkeket. Számos hazai egyetem meghívott vendégelőadója, nemzetközi konferenciák tudományos programjának felelőse.

Ajánlók: Papp László,

Podani János, Vida Gábor

 

 

Simon István

Budapesten született 1947-ben. Okleveles fizikus. 1987-től a biológia tudomány doktora. A biológia tudomány és a fizika tudomány habilitált doktora, egyetemi magántanár. Az MTA TTK Enzimológiai Intézet tudományos tanácsadója, a Fehérjeszerkezet Kutató Csoport vezetője. Vendégoktató a Szegedi Egyetemen és az ELTE-n. Az ELTE-n témavezető és doktori iskola törzstag is. Fehérjék szerkezetének elméleti és számítógépes vizsgálatával foglalkozik.

Negyedszázada elsőként mutatta be, hogy egy fehérje térszerkezete a kémiai szerkezet alapján kiszámítható. Ehhez kapcsolódóan definiálta a stabilitási centrum fogalmát, diákjaival kifejlesztették a SCPred algoritmust és web-szervert e centrumok elemeinek becslésére. A térszerkezeti energia számításával elért eredmények közül a legfontosabb, hogy feltárták a fehérjerendezetlenség statisztikus termodinamikai hátterét. Megalkották az IUPred és az ANCHOR algoritmust a rendezetlen fehérjék, fehérjeszakaszok és az azokon található funkcionális helyek szekvenciából történő becslésére. Legnagyobb visszhangja a transzmembrán fehérjék szerkezetszerveződése elméleti fizikai leírásának volt. Ezekre építve topológiabecslő szervereket és térszerkezeti adatbázist hoztak létre: DAS, HMMTOP és PDB_TM. Öt könyvfejezetet és 125 cikket publikált, amelyekre 9400 független hivatkozást kapott. Létrehoztak 17 web-szervert is. A „Highly Cited Researchers 2014” lista három magyarországi kutatójának egyike. Munkásságát Akadémiai Ifjúsági Díjjal, Straub Plakettel, Széchenyi István Professzori Ösztöndíjjal és Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjjal ismerték el. Diákjai közül hatan szereztek kandidátusi, illetve PhD-fokozatot, egyikük professzor lett az USA-ban. Csoportjából hárman nyertek Lendület pályázatot, ketten már az MTA doktorai. A Magyar Bioinformatikai Társaság elnöke. A Magyar Biofizikai Társaság elnökségi tagja. Két MTA osztályközi bizottság tagja. Három nemzetközi folyóirat szerkesztője.

Ajánlók: Falus András, Patthy László,

Hudecz Ferenc, Penke Botond

 

 

Szöllősi János

Debrecenben született 1953-ban. 1992 óta a biológiai tudomány doktora. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének igazgatója. Szűkebb szakterülete a sejtbiofizika.

A sejtfelszíni fehérjék topográfiájának vizsgálatára alkalmas új képalkotó és áramlási citometriás Förster-rezonancia energiatranszfer módszereket fejlesztett ki munkatársaival. Az új kísérleti megközelítések lehetővé tették a membránfehérjék dinamikus mintázatai összetételének és funkciójának vizsgálatát. Vezető szerepe volt egy új membránmodell kidolgozásában, amely módosította a Singer–Nicolson-membránmodellt hangsúlyozva a membrán dinamikus rendezettségét. Újabb kutatásai során az epidermális növekedési faktor receptorcsalád tagjainak sejtfelszíni topográfiáját, konformációját és jelátviteli mechanizmusát tanulmányozta. Eredményei szerint a daganatsejtek metasztatizáló képessége szoros korrelációt mutat az ErbB2 fehérje homoasszociációjának mértékével a tumoros sejtvonalakon. Megállapította, hogy a molekuláris asszociáción túl nagyméretű, akár 1000 ErbB2 molekulát is tartalmazó asszociátumok, klaszterek találhatók emlőtumor sejteken. Kimutatta, hogy ErbB2 támadáspontú monoklonális antitest (trastuzumab) kezeléssel szemben rezisztens tumorsejtekben a kötőszövet–sejt-interakciók kialakításában részt vevő molekulák (pl. MUC-4, β1-integrin, CD44) fontos szerepet játszanak a rezisztencia kialakulásában. Eredményei a klinikai terápiát jelentősen befolyásoló üzenettel bírnak. Közleményeinek független idézetsége 3909, teljes idézettsége 5631, H-indexe 43. A Cytometry folyóirat európai szerkesztője. 2012 óta vezeti a MTA–DE Sejtbiológiai és Jelátvitel kutatócsoportot.

Ajánlók: Damjanovich Sándor, Erdei Anna, Závodszky Péter, Patthy László,

Hámori József, Vígh László

 

 

Tompa Péter

Budapesten született 1959-ben. PhD-fokozatát 1991-ben, MTA doktori fokozatát 2006-ban szerezte meg. Az MTA TTK Enzimológiai Intézet tudományos tanácsadója, a Flamand Biotechnológiai Intézet (VIB) Szerkezeti Biológiai Központja (SBRC) igazgatója, és a Brüsszeli Szabadegyetem (VUB) biokémia professzora. Szűkebb szakterülete a rendezetlen fehérjék szerkezet-funkció vizsgálata.

Feltárta a kalpain szubsztrátspecifitásának szabályszerűségeit és a kalpain inhibitor-peptidjei általi aktivációját. Ezen eredményeiből kiindulva általánosította a fehérjék szerkezeti rendezetlenségének jelentőségét (TiBS 2002). A rendezetlen fehérjék (IDPk) számos új koncepciója fűződik a nevéhez, így chaperone funkciójuk, kötött állapotban megmaradó rendezetlenségük, rövid kötőmotívumaik szerepe és kötési promiszkuitásuk. Leírta a többdoménes fehérjék szuperharmadlagos szerveződését és az allosztéria egy új mechanizmusát. Megszervezte az IDP-terület első (EMBO) konferenciáját, majd első Gordon Konferenciáját. Megírta a terület első összefoglaló kézikönyvét (Taylor & Francis, 2009). 10 könyvfejezet és 138 tudományos közlemény szerzője (32 első/64 utolsó szerzőséggel), az ezeket közlő folyóiratok impaktfaktorának összesített értéke 905. Publikációi közül 19 >10 impaktfaktorú lapban jelent meg, illetve 19-re >100 hivatkozás érkezett. A munkáira kapott független Web-of-Science hivatkozások száma 7124 (4500 az elmúlt 5 évben). H-indexe 39. Iskolateremtő tevékenységét eddig 9 PhD, 15 MSc és 9 posztdoktori munka fémjelzi. Az OTKA Molekuláris Biológiai zsűrije és az MTA Biokémiai és Molekuláris Biológiai Bizottsága elnöke, az MTA SzBK Enzimológiai Intézetének igazgatóhelyettese volt. 100 nemzetközi konferencián tartott meghívott előadást (14 plenáris). Az Akadémiai Ifjúsági Díj (1993) és Akadémiai Díj (2010) kitüntetettje, az Academia Europaea tagja.

Ajánlók: Buday László, Csermely Péter,

Gráf László, Nagy Ferenc,

Sarkadi Balázs, Tamás Gábor

 

 

Váradi András

Nyíregyházán született 1948-ban. Az MTA TTK Enzimológiai Intézet tudományos tanácsadója. Kutatási területe az ABC-fehérjék működési mechanizmusa és szerkezete, valamint az artériák meszesedésében játszott élettani szerepe.

A kilencvenes években úttörő szerepet játszott a modern DNS-alapú molekuláris diagnosztikai módszerek magyarországi bevezetésében. Az elmúlt húsz évben munkatársaival létrehozott egy magasan jegyzett műhelyt, az ABC-transzporterek „Budapesti Iskoláját”. Ők publikálták a humán ABC-fehérjék első „katalógusát” (>400 hivatkozás). Érdeklődése 2000-ben az ABCC6 fehérje felé fordult, amelynek mutációi egy ritka betegséget, a pseudoxanthoma elasticum-ot (PXE) okozzák. A gén–fehérje-betegség probléma kutatására komplex kutatási programot állított fel, amely magában foglalja a gén transzkripciós szabályozását, a fehérje működésének megértését és fiziológiai szerepének feltárását. Állatmodelleket dolgoztak ki (egér és zebrahal) a fehérje betegséget okozó mutációinak vizsgálatára, amely allél-specifikus terápia megalapozására szolgál. Farmakológiai szerekkel in vivo korrigálják a mutáció okozta szerkezeti hibát, módszerük klinikai kipróbálása 2016-ban kezdődik Franciaországban. 2003-ban Akadémiai Díjat, 2014-ben a PXE Research Award (USA) díjat nyert. Tanít a Semmelweis Egyetemen és az ELTE-n. Tanítványai közül 20 PhD, egy MTA doktora fokozatot szerzett, egyikük EMBO SDIG Fellowship-et, ERC grantet és MTA Lendület pályázatot nyert, ketten pedig elnyerték a L’Oreal-UNESCO „Nők a Tudományért” díját.

Ajánlók: Nagy László, Gráf László,

Iannis Talianidis, Venetianer Pál

 

 

Vértessy G. Beáta

Budapesten született 1961-ben. 2001 óta az MTA doktora. A BME Vegyész- és Biomérnöki Karának tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének csoportvezető tudományos tanácsadója. Önálló kutatócsoportját 2001-ben alapította, a Howard Hughes Medical Institutes International Scholar programjának támogatásával, melyet 2005-ben az addig elért eredmények fényében újra elnyert. Szűkebb szakterülete a szerkezeti és molekuláris biológia. A hazai és nemzetközi szerkezeti biológia fontos szereplője.

Kiemelkedőek felfedezései a genomi integritás fenntartásában kulcsfontosságú dUTPáz enzimcsaládról, amely fontos célpont a tumorellenes kemoterápiában. 1997-ben leírta a dUTPázok reakciómechanizmusát, amelyet több közleményben részletesen feltárt (PNAS, JBC). Felfedezte a DNS-beli uracil szerepét az ecetmuslica egyedfejlődésében, és megjósolta jelátviteli szignál szerepét humán sejtekben is. Tumorsejtek és kórokozók ellen a genomi instabilitást előidéző potenciális hatóanyagokat fedezett fel, és leírta ezek hatásmechanizmusát. Nemzetközi folyóiratokban in extenso publikációinak száma 93, hivatkozások száma 1680, H-indexe: 26. Publikációinak zöme eredeti kísérletes munka, amelyek eredményeiben meghatározó szerepe volt. Az Institut de France, az Aventis Scientia Europaea és a hazai L’Oréal-UNESCO díjnyertese. Iskolateremtő munkáját 2015-ben Mestertanár Aranyéremmel ismerték el. Sikeres kutatókat nevel (13 védett PhD), akik számos hazai és külföldi díjat nyertek el (köztük Pro Scientia, MTA Fiatal kutató, Junior Prima, Talentum, Stephen W. Kuffler, NIH-Fogarty és EMBO postdoc pályázat). Első PhD-diákja, Barabás Orsolya ma az EMBL csoportvezetője Heidelbergben. Az MTA Biológiai Osztálya Molekuláris Biológiai, Genetikai és Sejtbiológiai Tudományos Bizottságának társelnöke, választott elnöke a FEBS Advanced Course Committee-nek és a Fulbright Kuratóriumnak. Nemzetközi folyóiratok (PlosOne, FEBS OpenBio) szerkesztője, és a Curr. Protein Pept. Sci. Hot Topics Issue Chief Editorja.

Ajánlók: Erdei Anna, Kondorosi Éva,

Sarkadi Balázs, Somogyi Péter

 

 

Virág László

Debrecenben született 1965-ben. 1990-ben szerzett általános orvos diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. 2005 óta az MTA doktora. A Debreceni Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének intézetvezető egyetemi tanára, az Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese. Szűkebb szakterülete a DNS-károsodás által kiváltott sejthalál mechanizmusának, ezen belül a PARilációs fehérjemódosítás szerepének vizsgálata.

Elsőként igazolta, hogy az addig az apoptózis ellentétpárjaként passzív és szabályozatlan sejthalálformának tartott nekrózis szigorúan szabályozott formában, farmakológiai, biokémiai és genetikai beavatkozásokkal módosítható módon történik oxidatív stresszállapotokban. Ennek a szabályozott nekrózissal bekövetkező sejthalálnak a fő hajtómotorjaként azonosította a PARP1 enzimet, igazolta a mitokondriumok kulcsszerepét, a PAR polimer katabolizmusának jelentőségét, kinázjelpályákkal való összefonódásait és leírt számos – az útvonal befolyásolására alkalmas – lehetőséget (kalciumjel, cinkmegkötés, purinok). A PARilációs fehérjemódosítás szerepét igazolta számos in vivo betegségmodellben (diabeteszes érdiszfunkció, sebgyógyulás, kontakt hiperszenzitivitás, doxorubicin okozta szívkárosodás, ízületi gyulladás, fotodinámiás kezelés, asztma, COPD) is. Részt vett PARP gátlószerek, köztük az egyik legszélesebb körben használt PJ34 és a klinikai kipróbálásokban is tesztelt INO-1001 kifejlesztésében. A publikációit közlő folyóiratok (köztük Nature Medicine, PNAS, J. Immunol., FASEB J, Pharmacol. Rev.) összesített impakt faktora 502, közleményeire 8465-en hivatkoztak, H-indexe 48 (Google Scholar). Az MTA Bolyai plakett díjazottja. Tanítványai közül hatan szereztek PhD-fokozatot, egyikük MTA doktora fokozatot is szerzett és Lendület pályázat nyertese.

Ajánlók: Buday László,

Damjanovich Sándor, Gergely Pál
 



KÜLSŐ TAGSÁGRA AJÁNLJA

 

Albert Réka

Szászrégenben (Románia) született 1972-ben, PhD, distinguished professor, Pennsylvania State University. Szűkebb szakterülete: hálózatkutatás, rendszerbiológia.

A modern hálózattudomány első művelői közé tartozik. Barabási Albert-Lászlóval együtt felfedezték, hogy a hálózatok túlnyomó részének hasonló skálafüggetlen struktúrája van. Munkásságuk új, hálózatorientált gondolkodásmódot indított el (eddig több mint huszonhétezer idézettel). Elsők között volt, akik logikaalapú modellekkel írták konkrét biológiai rendszerek dinamikáját, például gén- és jelátviteli hálózatokat. Sikeresen modellezett ökológiai (pl. beporzási) hálózatokat is. Sikerei közé tartozik két, betegséggel kapcsolatos hálózat modellezése is. Számos magyar kutatócsoporttal tart szoros kapcsolatot. Részt vesz magyar egyetemek oktatómunkájában.

Ajánlók: Csermely Péter,

Falus András, Patthy László

 

 

Nagy András

Ercsiben született 1951-ben. A tudományok kandidátusa. Jelenlegi munkahelye: Mount Sinai Hospital Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute, Toronto, Kanada: szenior kutató és professzor. Szűkebb szakterülete a genetika. Közleményei 25000 hivatkozást kaptak (H-index 71). 2014-től a Canadian Royal Society tagja.

Matematika diplomát, majd Csányi Vilmosnál kandidátus fokozatot szerzett. Az ELTE-n őssejteket állított elő egérembrióból. Torontóban a világon elsőként bizonyította, hogy embrionális őssejtek teljes élőlényt hoznak létre (PNAS 1994). Őssejtek mutáns-genetikai alkalmazása során feltárta a VEGF mutáns letalitását, és a VEGF-t a rákkutatás fő sodrába helyezte (Nature 1996). Elsőként hozott létre vírusintegráció nélkül humán és egér őssejteket bőrsejtekből (Nature 2009). 2014-ben leírta szomatikus sejtek őssejtekké alakulásának molekuláris részleteit (2 Nature, 4 Nature Commun. cikk). A Manipulating the Mouse Embryo: a laboratory manual könyvét az embriológusok bibliájának tekintik.

Ajánlók: Erdei Anna, Fésüs László, Gráf László, Kondorosi Éva, Mezey Éva, Nagy Ferenc,

Nagy László, Venetianer Pál, Csányi Vilmos

 

 

Soltész Iván

Budapesten született 1964-ben. Neurobiológus, az ELTE biológus doktora (PhD), a Kaliforniai Egyetem Irvine kampuszán az Anatómiai és Neurobiológiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára (2006–2015), 2015 júniusától a Stanford Egyetem Orvosi Karának meghívott, James R Doty Agysebészet és Neurobiológia professzora. Magyar társszerzők: Buzsáki Gy., Freund T., Katona I., Mody I., Somogyi P., Szabadics J., Tamás G.

Soltész az agykéreg szerveződésének több szintjén tett felfedezéseket. Meghatározott sejttípusokat, ioncsatornák szerepét agyi állapotfüggő aktivitásban, és feltárta betegségek, pl. agysérülés, lázgörcs és az epilepszia molekuláris és sejtszintű mechanizmusait. Vezető szerepet játszik a hippokampusz hálózati és molekuláris működésének meghatározásában. Öt nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottságának és sok kutatási bizottság tagja. Iskolateremtő munkásságának elismerései pl. a Grass Traveling Sci. Lecturer 2007; Michael Prize Epilepsy 2009; Recognition Award, American Epilepsy Soc. 2011; Chancellor’s Prof., Irvine 2011. Tanszékén éves Szentágothai János-emlékelőadást alapított (2005).

Ajánlók: Csányi Vilmos, Freund Tamás,

Nagy Ferenc, Nusser Zoltán, Podani János, Somogyi Péter, Székely György,

Tamás Gábor, Gulyás Balázs
 



TISZTELETI TAGSÁGRA AJÁNLJA

 

Ladislav Mucina

Piešťanyban (Pöstyén) született, az akkori Csehszlovákiában, 1956-ban. PhD-fokozatát 1979-ben szerezte a Comenius Egyetemen, kandidátusi fokozatát a Szlovák Tudományos Akadémián 1982-ben nyerte el. Jelenleg egyetemi tanár a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Növénytani Tanszékén (Perth), s emellett Extraordinary Professor a Stellenbosch Egyetemen (Dél-Afrikai Köztársaság) és Visiting Professor a King Saud Egyetemen (Riyadh, Szaud-Arábia).

Szakterületének világszerte ismert és elismert képviselője, munkássága elsősorban a növénycönológia, a vegetációtérképezés, a biogeográfia, a populációökológia és a filogenetikus taxonómia területén kiemelkedő. Főbb eredményei a dél-afrikai fynbos, illetve különféle félsivatagos területek növényzetének szerkezetére és működésére vonatkoznak. Modern molekuláris módszereket alkalmaz evolúciós biogeográfiai és társulásökológiai problémák megoldására. Összefoglaló monográfiákat írt például Ausztria növénytársulásairól, Közép-Európa gyeptársulásairól, illetve Dél-Afrika vegetációjáról. Kulcsszerepet vállalt az EU „habitat directive” kidolgozásában.

Ajánlók: Erdei Anna,

Pócs Tamás, Podani János