Bevezetés
Ma a világon a vegyi anyagok több mint 90%-át a kőolajipar által
szolgáltatott fosszilis alapanyagok átalakítása útján nyerjük. Ez az
arány az USA-ban 98%. Előrejelzések szerint 2025-ben az USA
olajszükségletének már mintegy 70%-át behozatalból kell majd fedezni.
Ehhez járul még, hogy a fosszilis energia-, illetve
nyersanyagkészletek belátható időn belül jelentősen csökkennek, sőt ki
is merülhetnek. Mindezek alapján teljesen érthető, hogy az elmúlt tíz
évben nagyon felgyorsultak az alternatív alapanyagforrások iránti
kutatások, mind az USA-ban, mind a világ más részein.
Mielőtt a szén-, illetve kőolaj alapú vegyipar
kialakult volna, egy sor kémiai tömegterméket és szerves vegyületet
mezőgazdasági biomasszából, mikroorganizmusok közreműködésével
megvalósított fermentációkkal állították elő. E technológiák a már
évezredek óta használt élelmiszeripari fermentációkból (sör-, bor-,
ecet-, sajtgyártás) fejlődtek ki, és a 19. században már tudományos
megalapozást is nyertek.
Ma e technológiák újrafelfedezésének vagyunk tanúi:
egyre több figyelem fordul a kémiai alapanyagok előállításakor a
mikroorganizmusok tevékenységét kihasználó bioalapú ipari eljárások
felé. Elterjedőben van az ún. biorefinery koncepció (NREL, 2005),
melynek alapján megújuló alapanyagokból (gabona, fa, olajos magvak)
kiindulva kémiai alapanyagok tucatjai, majd ezekből vegyipari termékek
százai állíthatók elő.
A biotechnológiák jellemzői
A 21. századot sokan a biotechnológia századának tekintik, és úgy
vélik, hogy ma már a biotársadalom kialakulásának lehetünk tanúi. A
biotársadalom mint fogalom azt jelenti, hogy az élet valamennyi
területét átszövi a biotechnológia: a felhasznált nyersanyagok,
alapanyagok és energia, valamit az alkalmazott technológiák jelentős
része is valamiképpen kapcsolódik a biotechnológiákhoz. A
biotechnológiákat manapság három fő csoportba sorolják: az elsőbe az
ún. vörös biotechnológia tartozik, ami az emberi és állati egészséggel
összefüggő biotechnológiai termékekre és szolgáltatásokra utal. A
második a zöld biotechnológia, amely a mezőgazdasági és
élelmiszergazdasági biotechnológiai felhasználásokat jelenti, és végül
a fehér biotechnológia az ipar (beleértve az energiaipart is)
biotechnológiája.
E területek közül ebben a tanulmányban csupán a
fehér biotechnológiát érintjük, azon belül is csupán a kémiai ipari
vonulattal foglalkozunk, a bioenergiáról nem lesz szó. Mielőtt azonban
a tényleges témakörre rátérnénk, tekintsük át röviden a
biotechnológiák jellemzőit és nyersanyagait.
A bioiparok, így a jövő kémiai iparainak is
alapvető nyersanyaga a biomassza, ez az évenként megújuló, a napfény
kimeríthetetlen energiáját befogó és fotoszintézissel kémiai energiává
alakító növényi anyag. A biomassza évente sokmillió tonnányi
mennyiségben áll rendelkezésre akár elsődleges növényi termék,
keményítő vagy növényi olaj, vagy másodlagos, lignocellulóz tartalmú
mezőgazdasági termékek formájában.
A cukor-, illetve növényolaj alapú vegyi anyagok
előállításának rendkívül kedvezőek a társadalmi hatásai. Ezek közül
néhányat az alábbiakban lehet összefoglalni:
• a mezőgazdaság és erdőgazdaság számára ma még
kiaknázatlan termelési lehetőségeket teremt,
• környezeti, illetve klimatikus hatása kedvező,
hiszen nem termel plusz szén-dioxidot,
• csökkenti az olajtól való függőséget, ezáltal
nagyobb politikai és gazdasági biztonságot nyújt,
• kedvező tulajdonságú, nagy hozzáadott értéket
képviselő termékeket állít elő és
• feltehetően ez esetben a génmanipuláltságot is
elnézőbben fogadja a közvélemény, mint az élelmiszercélú mezőgazdasági
terményeknél.
Fontos hangsúlyozni, hogy a kémiai alapanyagokat
előállító, a környezetvédelemmel foglalkozó és a humán vagy egyéb
gyógyszereket gyártó cégek (vagyis az összes, vörös, fehér és zöld
terméket előállító vállalkozás) ugyanazt a
biotechnológiát (rekombináns technikát, genomikát, proteomikát stb.,
ill. biomérnöki alapokat) alkalmazza; mára viszonylag egységes
biotechnológiai tudományos háttér és mérnöki alkalmazási módszertan
alakult ki.
A biotechnológiai eljárások alapvetően kétfélék
lehetnek: (i) de novo fermentációk és (ii) bioátalakítások
(biotranszformációk) (1.
ábra).
A biotechnológiai eljárások főbb jellemzői az
alábbiakban foglalhatók össze:
Egyetlen fermentációs lépésben komplex,
szintetikusan csak több lépésben előállítható molekulák termelhetők.
Az előállítások nagymértékben specifikusak, pl.
tiszta optikai izomerek állíthatók elő.
A reakciók enyhe, ún. fiziológiás körülmények
között, rendszerint vizes oldatokban zajlanak le. Ugyanakkor egyes
enzimekkel különleges reakciókörülmények (szerves oldószerek
használata, nagyon magas hőmérséklet) is megvalósíthatók.
Nagy hozam, kisebb energiaigény jellemzi ezeket az
eljárásokat.
Biotechnológiai eredetű platformok
Általánosságban elmondható, hogy a biotechnológiai alapú vegyipar
alapvetően a mikroorganizmusok ún. elsődleges anyagcseretermékeinek de
novo szintézisére épül, és ebben a legegyszerűbb két
anyagcserefolyamat, a glikolízis és a citrátkör játszanak
főszerepet.
A legismertebb példát, az etanolt átugorva (mivel
az manapság elsősorban mint energiahordozó kerül szóba) legyen másik,
két szénatomot tartalmazó példánk az ecetsav, mint a glikolízis több
ezer év óta ismert és előállított egyik lehetséges anyagcsereterméke.
Ez az egyszerű szerkezetű szerves sav egész sor további vegyület,
illetve kémiai termék alapanyaga lehet (2.
ábra).
A három szénatomot tartalmazó alapvegyületek közül
a tejsav példáját nem lehet megkerülni, hiszen ez az egyik már
jelenleg is hatalmas vegyipari jelentőségű anyagcseretermék. A tejsav
platformnak olyan jelentős elemei vannak, mint az akrilsav (polimer
alapanyag), a tejsav-észterek (például az etil- és butil-laktát),
amelyeket zöld oldószerekként tartanak számon. Legjelentősebbnek
azonban a dimer laktid tűnik, amelyből politejsav (PLA) állítható elő.
A módszer már egy 1932-es DuPont-szabadalomból ismert. Az igazi
termelési technológiát azonban egy amerikai kukoricatermeltető és
feldolgozó vállalat, a Cargill fejlesztette ki, a Dow Chemical céggel
közösen. A technológiára alapozott 140 000 t/év kapacitású PLA-üzemet
a Nebraska állambeli Blairben építették meg, 1997-ben.
A PLA-nak rendkívül kedvező tulajdonságai vannak:
többek között felhasználás után összeolvasztható és újrahasznosítható
vagy komposztálható, azaz biológiailag teljes mértékben lebontható.
Lényegesen kedvezőbb feltételek mellett állítható elő, mint egy sor,
manapság használatos polimer: például előállításának fosszilis
energiaigénye 30–50%-kal kisebb, mint a polisztirolé, illetve a PET-é.
Fermentációja során nem képződik szén-dioxid, azaz a fotoszintézissel
a légkörből kivont CO2 mindaddig nem kerül oda vissza, amíg
a tejsav le nem bomlik. Mindezek miatt
|