korlátaival kapcsolatos kérdés, hogy mennyiben függ
össze az élelmiszerárak növekedése a bioenergetikai ágazat
növekedésével. A bioüzemanyagok növekvő termelésének lehetséges
következményei megosztják a szakmai és ennek következtében a politikai
és a laikus közvéleményt is. Sokan – így egy nemrég nyilvánosságra
került világbanki jelentés is − egyértelműen ennek tulajdonítják a
mezőgazdasági termékek, ebből kifolyólag pedig az élelmiszerárak
megugrását, ami a szegény tömegek globális éhséglázadásainak rémképét
is felidézi. Mások ezt a hatást elenyészőnek ítélik a nagy népességű
fejlődő országok élelmiszerigényének ugrásszerű növekedéséből származó
árfelhajtó hatáshoz képest. Egyesek viszont úgy érvelnek – nem
alaptalanul –, hogy a bioüzemanyag előállításának korszerű
technológiái nagyságrenddel hatékonyabbak, mint a ma elterjedt
technológiák. Továbbá különbséget kell tenni a melléktermékek,
hulladékok, illetve a főtermékként bioüzemanyag céljára termesztett
növények között, mert az előbbiek mindenképpen keletkeznek, így
feldolgozásuk kifejezetten kívánatos. ENSZ-szakértők szerint az
élelmiszerárak gyors növekedését előidéző tényezők célszerű rangsora
az alábbi:
1. alacsony termelékenység a fejlődő országokban
(25% veszteség a termőhelyen, 15% veszteség a feldolgozáskor!!!);
2. éghajlati sokk a fejlett országokban;
3. bioüzemanyag-kereslet megugrása;
4. készletek alacsony szintje;
5. élelmiszer-exportőrök kereskedelmi korlátozásai.
Véleményünk szerint ehhez néhány további tényező is
társítható:
6. olajár / energiaárak megugrása;
7. spekuláció;
8. élelmiszer-pazarlás a fejlett országokban (pl.
USA: az élelmiszer 30%-a a szemétben végzi).
Ellátási lánc − hogyan biztosítható
biomasszával az egyenletes ellátás?
A fosszilis energiahordozókon alapuló energiatermelő üzemek
természetesnek tartják, hogy az alapanyag folyamatosan rendelkezésre
áll, mint ahogy – bizonyos hullámzással − folytonos az energiaigény
is. Ugyanakkor az egyenletes alapanyag-ellátással szemben természeti
korlátokkal kell számolnunk a megújulóknál, ezen belül a biomasszánál
is:
• hozamingadozás (évjárattól függő mennyiségi és
minőségi eltérések);
• időszakosság (elsősorban a szél- és a napenergia
esetében, de a biomasszánál is);
• szezonalitás (az összes megújulónál);
• kis energiasűrűség (a fosszilis
energiaforrásokhoz képest).
Kemény logisztikai feladat a szezonális betakarítás
(begyűjtés), az inhomogén (gyakran jelentős) anyagtömeg szállítása,
kezelése, tárolása, előkészítése. Továbbá: mivel a biomassza
energiasűrűsége jóval kisebb a klasszikus energiaforrásokéhoz képest,
a logisztikai költségek (és energiaráfordítások) behatárolják az
optimális feldolgozóüzem méretét is. Magyarán: a jelenlegi nagy
teljesítményű fosszilis erőművek átállítása biomassza-tüzelésre, vagy
nagyméretű biomassza-erőmű létesítése gazdaságilag irracionális.
Például a Mátrai Erőmű esetében a széntüzelés teljes kiváltásához
(durva számítás szerint) mintegy 120 km átmérőjű körnek megfelelő
nagyságú területen kellene telepíteni energiaerdőt az erőmű körül.
Ugyancsak irracionális alacsony hatékonyságú széntüzelésű erőművekben
a biomassza szénnel együtt történő égetése (idősebb erőműveink átlagos
hatásfoka alig 30%-os).
Kimerülő energiaforrások – energia- és emissziós mérlegek,
életciklus-elemzés
Elvileg a biomasszából nyert energia megújuló energiaforrás, amely
fosszilis energia kiváltására és az üvegházhatású gázok
kibocsátásának csökkentésére alkalmas. Ugyanakkor természetesen
ehhez a folyamathoz is szükséges fosszilis energia, van káros
emissziója, és költségek is felmerülnek. Ezek mindegyikével számolni
kell a megújuló biomassza felhasználásánál (is), méghozzá lehetőség
szerint a teljes életciklusra: a termékgyártás „bölcsőtől koporsóig”
terjedő szemléletében. A 2. táblázat
példa jelleggel bemutatja a leginkább vitatott, benzinhelyettesítő
bioetanol gyártásának néhány jellemzőjét (Burne, 2007).
Az energiamérleg esetében kétféle megközelítés is
létezik: az energiahatékonyság az előállított energia mennyiségét
viszonyítja az adott technológia összes energiaráfordításához, míg a
fosszilis energiahányad az előállított energiát a létrehozásához
felhasznált fosszilis energiamennyiségre vetíti. Mindkettő az adott
folyamat fenntarthatóságát jellemzi. A kérdés mindegyik esetben a
ráfordítás/kibocsátás egyenlege (mérlege), amelynek számításakor nem
mindegy, hogy hol húzzuk meg térben és időben a vizsgált rendszer
határait. A CO2-emisszió esetében például különbséget
tesznek a rövid, illetve hosszú távú CO2-ciklus között.
Akkor klímasemleges egy technológia, ha a CO2-kibocsátás/beépítés
egyenlege rövid távon zérus. De mi van, ha a kiváltandó fosszilis
energiához képest az energiamérleg kedvező, az emissziós mérleg
semleges, a költségmérleg negatív, és még számításba vesszük azt is,
hogy az importfüggőségünk csökkenthető, továbbá vidéki munkahelyeket
és mezőgazdasági jövedelmeket is teremtünk? Fontos figyelembe venni,
hogy a biomassza-alapú energiatermelés energia-, emissziós vagy
költségmérlegéről általában beszélni értelmetlen, hiszen ezek a
mérlegek technológiánként nagymértékben eltérhetnek. Ennek
következtében az irodalmi adatok még egyazon technológia esetében is
igencsak szóródnak. Ha a bevitt/kinyert energia mérlege éppen csak
hajszálnyira kedvező (hacsak nem negatív), akkor fenntarthatósági
előnyről beszélni aligha lehet.
Energiatakarékosság− legnagyobb energiatartalékunk a biomassza
vagy a takarékosság?
Ha világméretekben nem történtek volna jelentős energiatakarékossági
intézkedések az 1973-as energiaválság óta, akkor ma az
energiafogyasztás mintegy 50%-kal nagyobb lenne (May, 2007). Az IEA
számításai szerint a jelenlegi fogyasztási trend 2030-ig további
intézkedésekkel kb. 80 exajoule-lal (18%-kal) mérsékelhető. Nemzetközi
összehasonlításban pedig Magyarországnak – az utóbbi évek jelentős
hatékonysági javulása ellenére − belátható időn belül mintegy 30%
energiatartaléka van pusztán takarékossági lépésekre építve. Ez jóval
meghaladja a számított fenntartható biomassza-potenciált.
„Játékszabályok” – inkonzisztencia,
társadalmi igények
A megújuló energiaforrások, köztük a biomassza-alapú energiatermelés
arányának növekedése nem pusztán kihasználható potenciál és azt
lehetővé tevő innováció kérdése. Nem választható el a
társadalmi-gazdasági környezettől, a „játékszabályok” konzisztens
(kívánatos irányba ösztönző), vagy inkonzisztens voltától. Jelenleg
még jobbára inkonzisztenciát tapasztalunk, és ennek kapcsán célszerű
megkülönböztetni a piaci korlátokat és a piaci hibákat. Piaci korlátok
alatt a következők értendők:
• az energiakihívások alacsony prioritása;
• ilyen célú pénzforrások hiánya;
• a takarékossági lépések piaci elismerésének
hiánya.
A piaci hibák pedig a kialakulatlan, tökéletlenül
működő mechanizmusokat jelentik:
• elaprózott ösztönzési források;
• torz és rossz hatékonyságú információáramlás;
• ütköző pénzügyi és jogi szabályozás;
• beárazatlan költségek (externáliák);
• beárazatlan közjavak.
Ezek csak megfelelő (globális, nemzeti, lokális)
szinten összehangolt és hosszabb távon következetesen végigvitt,
komplex (társadalmi-gazdasági-politikai) lépésekkel küszöbölhetők ki
(tompíthatók).
Integrált érdekeltek −
környezeti, területi hatások
Nemcsak a bioenergetikai ágazatban közvetlenül érdekelt, hanem az
ahhoz közvetve (például a társadalmi-környezeti oldalon) kapcsolódó
érintett szereplők érdekeinek integrálása is megoldandó feladat. Ezen
belül az ökológiai fenntarthatóság megérdemel egy részletesebb
kitérőt, nevezetesen, hogy a biomassza energetikai hasznosításának
milyen környezeti hatásait célszerű mérlegelni. Erről az utóbbi
években több nemzetközi elemzés is született (EEA, 2006, 2008),
amelyeket több tényező motivált:
• az EU megújuló energiával kapcsolatos ambiciózus
(emiatt potenciálisan komoly környezeti konzekvenciákkal járó) hosszú
távú célkitűzéseinek megvalósíthatósági vizsgálata;
• a klímaválság (légszennyezés) és az
energiafüggőség egyre erősödő kihívásai;
• a talaj, a víz növekvő szennyezése és a csökkenő
biodiverzitás;
• a biomassza élelmiszer-, energia- és egyéb célú
hasznosítási formái között egyre intenzívebbé váló verseny.
Az egyik vitatott kérdés, hogy a biomassza-alapú
energiatermelés mennyiben elégíti ki a fenntarthatósági szempontokat.
Sokan érvelnek a biomassza-alapú energiatermelés ún. externális
hasznával, amelynek több összetevője is van, és az energiatermelésben
közvetlenül nem érdekelt számos szereplőt érint. Főként a parlagon
levő földterületek energetikai célú termelésbe vonását, a vidéki
munkalehetőség, népességmegtartás és a jövedelemhez jutás társadalmi
hasznát említik meg. Ha mindehhez hozzávesszük azt a közismert tényt,
hogy a háttérben hatalmas, egymással konfliktusban álló üzleti,
politikai érdekek, koncentrált tőkék is meghúzódnak, amelyeknek
természetesen megvan a maguk szakértői köre és médiabefolyása is,
akkor mindez − párosulva a kétségkívül fennálló, sok-sok szakmai
kérdőjellel − némi magyarázattal szolgálhat a dilemmák sokaságára és
az állásfoglalás bizonytalanságára. Tágabb összefüggésrendszerben
gondolkodva (és az üzleti kalkulációk mellett napi tapasztalatainkra
is támaszkodva) érdemes figyelembe venni a következő, ökológiai
vonatkozású szempontokat is:
Erdőkitermelés? Ha az esőerdő kiirtásával teremtünk helyet az etanol
célú cukornád termesztéséhez, akkor kételyeink támadnak a
fenntarthatóságot illetően.
Intenzív termesztés? Ha a talajok (környezet)
degradációja, kemikáliával szennyezése az ára a minél nagyobb hozamú
biomassza-termesztésnek, akkor túl nagy lehet az ár.
Biodiverzitás? Ha a monokultúrás termesztés
biológiai hatásait nézzük, az előnyök nem egyértelműek.
Mindezeknek az egymás hatásait direkt és/vagy
indirekt módon befolyásoló tényezőknek a figyelembe vétele nélkül
elképzelhetetlen olyan közösségi és nemzeti szintű játékszabályok
kialakítása, amelyek a szereplőket a célok megvalósítására ösztönzik.
Ha kiemeljük a környezeti (ökológiai) kérdéseket, akkor alapvető
kritérium számunkra a következő lehet: minden lehetséges úton arra
törekedni, hogy minimalizáljuk a biomassza energia célú előállításának
és felhasználásának negatív környezeti hatásait, illetőleg
maximalizáljuk a lehetséges környezeti előnyeit. Miután az energetikai
célra hasznosított elsődleges biomassza a mezőgazdasági, erdészeti
termelésből, az ugyancsak energia célú másodlagos, illetve harmadlagos
biomassza pedig szerves hulladékból származik, és ezen források nem
ugyanúgy fejtik ki hatásukat a környezetre, célszerű ezeket külön
tárgyalni.
A mezőgazdasági termelés negatív környezeti hatásai
tapasztalat szerint a következők:
• az intenzív mezőgazdasági technológiák terjedése,
amely degradálja a természeti erőforrásokat;
• természeti területek szántóföldi művelésbe vonása
energianövények termesztése céljából;
• a helyi sajátosságokhoz nem illeszkedő
növényfajták, -társítások meghonosítása, a biodiverzitás csökkenése;
• a talajerózió növekedése (a szél és az esőzések
következtében, amit az éghajlatváltozás felerősít), valamint a nagy
súlyú gépek miatti talajstruktúra-rombolás;
• vegyszerek felhalmozódása a talajban és a
felszíni vizekben;
• a növekvő méretű öntözés miatt vízellátási
problémák és a talajok szikesedése.
Annak érdekében, hogy a biomassza növekvő arányú
energetikai felhasználásának környezeti hatásmérlegét optimalizáljuk,
az EU-ban kemény környezeti kritériumok bevezetését javasolják (EEA,
2006):
• néhány speciális helyzetű tagállamot leszámítva a
mezőgazdasági terület legkevesebb 30%-án környezetbarát gazdálkodás
(organic farming) megvalósítása 2030-ig;
• a jelenleg intenzíven művelt földterület 3%-ának
kivonása a termelésből „ökológiai kompenzáció” jogcímen;
• az extenzív módon művelt földterületek további
fenntartása;
• bioenergetikai célú növények termesztése
minimális környezetterhelést garantáló feltételek mellett.
A hivatkozott EU-irányelvek hasonlóan részletezik
az energetikai célú erdészeti kitermelésnél fontosnak ítélt
követelményeket.
A szerves hulladék energetikai hasznosításának –
eltérően a mezőgazdasági vagy erdészeti biomasszától – negatív
környezeti hatásai nincsenek, hiszen a biohulladék (melléktermék)
hasznosítása éppenséggel a környezetterhelést csökkenti. Biohulladék a
legtöbb gazdasági ágazatban jelentős mennyiségben és folyamatosan
keletkezik, és energetikai hasznosításának legalább négy előnye van:
• a hulladék okozta környezetszennyezés
csökkentése;
• fosszilis energiahordozók kiváltásával az
üvegházhatású emisszió csökkentése;
• szemben a megújuló energiaforrások többségével
nem időszakosan áll rendelkezésre, hanem folyamatosan;
• „előállítása” nem igényel külön ráfordítást, csak
a kezelése.
A hivatkozott EU-elemzés az alábbi irányelvek
követésére hívja fel a figyelmet:
• Jelentősen csökkentendő a keletkező háztartási
hulladék mennyisége (a jelenlegi tendencia alapján számítható
mennyiséghez képest 25%-os csökkentés 2030-ig).
• A biohulladék újrahasznosításának jelenlegi
mértékét továbbra is fenn kell tartani (például a szalmatermés vagy az
élelmiszeripari hulladék 30−40%-a továbbra is nem energetikai célú
felhasználású legyen).
• Valamennyi háztartási biohulladékból energiát
célszerű termelni (meg kell szüntetni ennek a szeméttelepi tárolását
vagy nem energetikai célú elégetését).
• A természetvédelmi célokkal összhangban
csökkenteni kell a fa- és papíripar fafelhasználását.
• Növelni kell a mezőgazdasági területeken az
energiaerdők telepítését.
A fentiekhez megfelelő ösztönzőket és
jogszabályokat társítva úgy véljük, elérhető, hogy a biomassza növekvő
energia célú hasznosításának negatív hatásait minimalizáljuk, pozitív
környezeti hatásait erősítsük, és az EU megújuló energiára (ezen belül
a biomasszára) vonatkozó hosszú távú célkitűzéseiben vállalt hazai
hozzájárulás is megvalósuljon. Ezek alapján a biomassza
hasznosításánál a következő fontossági sorrend állítható fel:
• a nem energetikai célú biomassza előállításakor,
feldolgozásakor és fogyasztásakor keletkező melléktermékek és
hulladékok hasznosítása;
• a használatlan földterületek energetikai célú
termelésbe állítása (biomassza mint energia célú főtermék
előállítása);
• az erdészeti kitermelés, illetve az egyéb célra
is használt földterület bevonása.
Összefoglalva a biomassza-alapú energiatermelés
kapcsán tárgyalt kérdéseket, újfent hangsúlyozzuk a bevezetőben
kiemelt megközelítési szempontokat. Érthető, ha a megújuló
energiaforrások, így a biomassza alig kihasznált potenciálját látva
sokan energetikai problémáink végső megoldását látják bennük. A hozzá
vezető utat azonban célszerű minél tárgyilagosabb megközelítésben
felvázolni, amely csak a még nyitott kérdések tudományos igényű
feltárásán, elemzésén és megválaszolásán alapulhat. Ez felhívja a
figyelmet egy fenntartható energiagazdálkodási stratégia
szükségességére. Ebbéli erőfeszítéseinket megkönnyítheti, ha
állásfoglalásainkban (szemben a bulvármédia szokásaival) mindig
igyekszünk rámutatni: mi az, amiben már biztosak vagyunk, mi az, amit
még csak sejtünk, és mi az, amit még nem tudunk.
Kulcsszavak: fenntartható energiagazdálkodás, bioenergetika,
bioenergetikai potenciál
IRODALOM
Dinya László (2007): Fenntartható
energiagazdálkodás − ökoenergetika. Ma & Holnap. VII, 3, 26−29.
Dinya László (2008): Biomassza-alapú
fenntartható energiagazdálkodás (előadás a Magyar Tudomány Napján,
MTA, 2008. nov. 6.,
WEBCÍM >
Dinya László (2009): Áttekintés a
biomassza-alapú energiatermelés helyzetéről. MTA Környezettudományi
Elnöki Bizottság, Energetika és Környezet Albizottság, Budapest
EEA Report (2006): How Much Bioenergy Can
Europe Produce without Harming the Environment? No. 7/2006, ISSN
1725-9177
EEA Technical Report (2008): Maximising
the Environmental Benefits of Europe’s Bioenergy Potential. No.
10/2008, ISSN 1725–2237
Greenpeace International (2007): Energy
(R)Evolution. A Sustainable World Energy Outlook. Greenpeace
International–EREC, 1–96.
WEBCÍM >
Gyulai Iván (2008): A biomassza-dilemma.
MTVSZ, 1, 1−73.
May, Carol (ed.): Mind the Gap. IEA
Publications, Paris
Burne, Joel K. (2007): Zöldet a tankba.
National Geographic – Magyarország. október, 60−81
Láng István (főszerk.): Környezet- és
természetvédelmi lexikon. Akadémiai, Budapest
Kurzweil, Raymond (2005): The Singularity
Is Near. Viking Press
|